Viacerí sa ďalšiemu testovaniu bránia, poznáme nové čísla za nedeľu

TA3 TASR SITA ČTK
2.11.2020 10:06

Najväčšia logistická operácia v histórii Slovenska je za nami. Počas víkendu padla trojmiliónová hranica otestovaných, projekt sa podarilo zvládnuť aj podľa prezidentky Zuzany Čaputovej. Čo bude nasledovať? Menia sa pravidlá a platia nové výnimky zo zákazu vychádzania. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Viacerí sa ďalšiemu testovaniu bránia, poznáme nové čísla za nedeľu
TASR/Jaroslav Novák

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

21:30 Čo si myslia a celoplošnom testovaní samosprávy? V Téme dňa sme privítali ministra obrany Jaroslava Naďa, primátora Bratislavy Matúša Valla, primátora Košíc Jaroslava Polačeka a primátora Trenčína Richarda Rybníčka. Svoj názor vyjadril aj predseda ZMOS Branislav Tréger.

21:25 Vo Francúzsku za posledných 24 hodín pribudlo 52.518 prípadov ochorenia COVID-19, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Informoval o tom denník The Guardian. Doteraz najvyšší denný prírastok nových prípadov (46.290) evidovali úrady v nedeľu.

20:50 Pozrite si aj naše Hlavné správy, to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:57 Pozrite si aj tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, ministra obrany Jaroslava Naďa a náčelníka Generálneho štábu OS SR Daniela Zmeka po rokovaní Ústredného krízového štábu. Informovali, že druhé kolo celoplošného testovania na Slovensku bude, avšak niektoré okresy dostanú výnimku.

19:45 V nadchádzajúcich dňoch prijmú v Maďarsku ďalšie opatrenia v reakcii na zhoršujúcu sa situáciu ohľadne šírenia nového druhu koronavírusu. Uviedol to v pondelok spravodajský server mfor.hu, podľa ktorého by mohol byť v krajine zavedený aj zákaz nočného či denného vychádzania.

19:20 Druhé kolo celoplošného testovania bude. Na tlačovom brífingu počas rokovania Ústredného krízového štábu to uviedol premiér Igor Matovič. Okresy, v ktorých percento pozitívnych bolo nižšie ako 0,7 percenta, však dostanú výnimku. Ide o 25 okresov, a to zväčša na juhu Slovenska, okrem Dunajskej Stredy. Výnimku dostanú aj Košice a Bratislava.

19:05 V Českej republike v pondelok do 18.00 h pribudlo 4044 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva ČR na svojej oficiálnej webovej stránke. Počet infikovaných tak v ČR od začiatku pandémie dosiahol 345.699. V spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 3603 ľudí. V pondelok ochoreniu zatiaľ podľahlo 74 infikovaných.

18:52 Opozičnému Smeru-SD chýba odborné odôvodnenie zmysluplnosti celoplošného testovania obyvateľstva. Tvrdí to podpredseda strany Erik Kaliňák. Testovanie označil za rozsiahly a závažný projekt, ktorý zásadným spôsobom zasahuje do základných ľudských práv a slobôd. Na prvé kolo celoplošného testovania sa podľa neho minulo viac ako 100 miliónov eur.

18:35 Medzi 70 osobami, ktorých úmrtie v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách súviselo s ochorením COVID-19, je aj 28-ročný opozičný poslanec samosprávy budapeštianskej mestskej časti Józsefváros za Demokratickú koalíciu Lajos Balogh. Informuje o tom internetová stránka komerčnej rozhlasovej stanice Klubrádió.

17:50 Takmer všetky sviatky na svete poznačila pandémie nového koronavírusu. Výnimkou nie je ani mexický Deň mŕtvych. Tento rok budú cintoríny, ale aj ulice prázdne a ich tradičná kvetinová výzdoba nebude taká výrazná ako inokedy.

17:05 Obavy z komplikácií, ktoré plošné testovanie obyvateľov mohlo spôsobiť firmám, sa nepotvrdili. Skôr naopak, zamestnávatelia výsledky vítajú a vyzývajú vládu, aby aj do budúcnosti zlepšila možnosti pravidelného testovania zamestnancov vo firmách. Výrazne by to pomohlo k ochrane spoločností aj ekonomiky.

16:46 Zdravotníci nakazení novým koronavírusom, ktorí nemajú príznaky ochorenia COVID-19, sa budú môcť starať o pacientov. Umožnilo to aktualizované usmernenie hlavného hygienika v prípade, ak by ich absencia na pracovisku mohla vážne ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Zdravotníci s príznakmi pracovať nemôžu.

16:40 Po úspechu prvého kola národného testovania je otázkou, či by malo avizované druhé kolo zmysel. Odborníci to neodporúčajú a prichádzajú s vlastným riešením. O ďalšom postupe by mal dnes rozhodnúť ústredný krízový štáb.

16:25 Pozrite si aj tlačovú besedu Igora Matoviča, ministrov Jaroslava Naďa, Romana Mikulca a Mareka Krajčího, na ktorej zhodnotili výsledky prvého kola celoplošného testovania. Zároveň poďakovali všetkým zložkám, ktoré sa na projekte podieľali.

15:55 Po celoplošnom testovaní eviduje Slovenská pošta 229 zamestnancov, ktorí zostali v domácej karanténe. Najviac zamestnancov s pozitívnym testom bolo v Žilinskom kraji, následne Prešovskom a Nitrianskom kraji. Železničná spoločnosť Cargo Slovakia má po víkende hlásených 87 pozitívne testovaných zamestnancov.

15:41 Premiér poďakoval všetkým, ktorí sa “z jednej aj z druhej strany” zúčastnili na najväčšej takejto akcii v dejinách Slovenska. “Výsledok, myslím si, hovorí sám za seba,” povedal premiér s tým, že vzhľadom na to, aký krátky čas na túto akciu bol, treba nad niektorými vecami “privrieť oko”.

15:38 Najmenej pozitívnych ľudí odhalilo testovanie v okresoch Revúca, Rožňava a Banská Štiavnica. Najviac infekcií bolo v Čadci a Starej Ľubovni.

15:33 Premiér Matovič oznámil celkové výsledky veľkého plošného testovania. Celkovo sa dalo otestovať 3 625 332 ľudí. Z nich bolo infekčných 38 359 ľudí. To je približne jedno percento, spresnil premiér. Zároveň priznal, že ani on sám nečakal taký úspech.

vyslscreen_c0a80301-1992-15d3.jpg

15:20 Britániu čaká štvortýždňový lockdown. Oznámil to premiér Boris Johnson. Celkový počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu presiahol v ostrovnom kráľovstve už jeden milión. Podrobnosti povedal náš spolupracovník Peter Mikitič.

15:10 Podiel pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19 v rómskych komunitách sa pohybuje približne na úrovni pozitívnych prípadov v majorite. Informovala o tom Iveta Duchoňová z Kancelárie Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity po víkendovom testovaní.

„Odmietam šírenie informácií, podľa ktorých sú rómske komunity priestorom šírenia ochorenia COVID-19. Takéto informácie prispievajú k posilňovaniu stigmatizácie Rómov a Rómok ako šíriteľov tohto ochorenia v spoločnosti,“ uviedla splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková.

14:45 Otestovať sa raz niektorým nestačilo, teraz však čelia trestnému stíhaniu. Informuje o tom polícia na Facebooku.

14:33 Policajti pri kontrole zákazu vychádzania neskúmajú zdravotný stav ani sa neoboznamujú s lekárskym tajomstvom. Zameriavajú sa na to, či je naplnená podmienka na udelenie výnimky. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Zákaz vychádzania od pondelka neplatí pre ľudí s negatívnym testom na ochorenie Covid-19.

14:25 Za uplynulý víkend sa podarilo pretestovať väčšiu časť obyvateľstva Slovenska, konštatovali dnes viaceré maďarské médiá, z ktorých mnohé podotkli, že testovať pomáhali aj maďarskí zdravotníci. "Testovaniu predchádzali búrlivé diskusie, mnohí sa ho obávali a mnohí žiadali, aby víkendové testovanie zrušili. Napriek tomu ho urobili," podčiarkol server Infostart.hu, podľa ktorého sa na nezvyčajnej akcii zúčastnili aj maďarskí medici, ktorým sa premiér Matovič poďakoval aj osobne.

14:15 V Poľsku pribudlo od nedele 15.578 nových prípadov nákazy koronavírusom a 92 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom agentúra PAP s odvolaním sa na najnovšie údaje poľského ministerstva zdravotníctva. Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku už celkovo 395 480 prípadov nákazy. Nákaza si tam doteraz vyžiadala 5875 úmrtí.

13:55 Ministerstvo školstva odporúča rodičom, ktorí sa nezúčastnili celoplošného testovania, aby zvážili umiestnenie dieťaťa do materskej školy, prípadne, aby žiaka základnej školy z vyučovania ospravedlnili. Ospravedlnenie by sa malo týkať piatich po sebe nasledujúcich vyučovacích dní, do ktorých sa nezapočítavajú víkendy ani prázdniny.

13:40 Policajný zbor je pripravený na možné testovanie ľudí na hraniciach. Uviedol to pred rokovaním vlády minister vnútra Roman Mikulec s tým, že v tom nevidí problém, ak tam bude aj zdravotnícky personál. Predmetom rokovania ústredného krízového štábu, ktorý má byť v pondelok popoludní, bude aj režim na hraniciach po plošnom testovaní obyvateľstva na nový koronavírus, potvrdil.

13:35 Minister zdravotníctva pripustil, že by sa druhé kolo plošného testovania nemuselo realizovať v regiónoch, kde počas uplynulého víkendu zistili nízky výskyt ochorenia. Krajčí zdôraznil potrebu vyhodnotenia všetkých dát. Upozorňuje, že naďalej treba byť opatrný. Nie je zástancom uvoľňovania opatrení. Ak sa aj podarí sploštiť krivku vývoja, ochorenie bude podľa neho ďalej rásť. Po prípadnom uvoľnení opatrení by sa podľa neho neskôr musel vývoj pandémie opäť brzdiť sprísňovaním.

13:13 Konzílium odborníkov neodporúča druhé kolo celoplošného testovania na Slovensku. Testovanie antigénovými testami odporúčajú v okresoch, kde sa pri prvom kole celoplošného testovania potvrdila najvyššia pozitivita, teda 1,5 percenta a vyššie. Vyplýva to zo stanoviska konzília.

13:05 Máme za sebou prvé kolo celoplošného testovania. Von smú vychádzať len ľudia, ktorí majú v rukách potvrdenie o negatívnom výsledku Covid testu. Aké sú vaše práva, čo musíte strpieť a komu všetkému musíte preukazovať svoj zdravotný stav? Rozprávali sme sa s expertkou na ochranu osobných údajov Luciou Semančínovou.

13:00 Prvé kolo testovania bude hodnotiť aj vláda. Ministri začať rokovať o 12. hodine.

12:55 Úniu miest Slovenska bude v otázke druhého kola celoplošného testovania zaujímať predovšetkým názor epidemiológov. Povedal to prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček s tým, že teraz je čas riadiť sa odporúčaniami odborníkov.

"ÚMS bude žiadať jasné a zrozumiteľné vyjadrenie epidemiologickej komisie, ktorá pôsobí pri vláde a premiérovi. Na základe tohto stanoviska sa bude únia rozhodovať. V tejto chvíli je kľúčové, čo povedia epidemiológovia," skonštatoval Rybníček.

12:50 V Žilinskom kraji sa na celoplošnom testovaní zúčastnilo cez víkend 596 015 ľudí. Pozitívny test malo 11 153 z nich, čo je 1,87 percenta.

12:05 Hlavné mesto, v ktorom ešte nedávno pribúdali nakazení hrozivým tempom, je na tom relatívne dobre. Plošné testovanie zistilo pozitívny výsledok len približne u 0,3 percenta ľudí, čo je výrazne menej, ako celoslovenský priemer. Primátor Matúš Vallo hodnotil plošné testovanie a vyjadril sa aj k možnému druhému kolu - je proti.

12:00 Minister zdravotníctva Marek Krajčí sa na Facebooku poďakoval všetkým, ktorí sa na testovaní nejako podieľali. Vysvetľoval, prečo bolo potrebné okamžite konať.

11:10 Rakúski vojenskí lekári boli v pravý čas na pravom mieste. Na Slovensku celý víkend pomáhali s celoplošným testovaním obyvateľov, počas služby v odberových tímoch však podali pomocnú ruku aj inak.

10:50 Medzi slovenskými používateľmi Facebooku sa šírilo video, v ktorom americký lekár Rashid Buttar tvrdil, že nosenie rúšok je nebezpečné, sieť 5G oslabuje imunitu a vakcína proti ochoreniu COVID-19 môže zabíjať. Tieto jeho tvrdenia sa nezakladajú na pravde.

10:35 Združenie miest a obcí Slovenska je skôr za to, aby sa na Slovensku druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 už nerealizovalo. Vyhlásil to predseda ZMOS Branislav Tréger s tým, že význam testovania vidia skôr v regiónoch, kde je to nevyhnutné.

10:09 Vyliečilo sa ďalších 214 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 13 012. Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je spolu 1 282 ľudí. Na JIS je 106 osôb, na umelej pľúcnej ventilácii je 90 pacientov.

10:07 Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Prešovskom kraji (386), nasleduje Žilinský kraj (349), Košický (346), Trenčiansky (257), Bratislavský (227), Nitriansky (130), Banskobystrický (101) a Trnavský (87).

10:00 Na Slovensku pribudlo 1 883 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší prírastok za nedeľu od začiatku pandémie. Celkovo evidujeme 61 829 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 21 477 testov. Ide o PCR testovanie v laboratóriách, nie antigénové testy v rámci plošného testovania. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií. spolu 21 477 testov.

9:55 Združenie miest a obcí Slovenska je skôr za to, aby sa na Slovensku druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie Covid-19 už nerealizovalo. V pondelok to vyhlásil predseda ZMOS-u Branislav Tréger s tým, že význam testovania vidia skôr v regiónoch, kde je to nevyhnutné.

9:31 Celkový počet hlásených úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom v pondelok prekonal na celom svete hranicu 1,2 milióna, vyplýva z bilancie agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov dostupných k 8.45 h SEČ. Hlásených je najmenej 1 200 042 úmrtí zo 46 452 818 prípadov. Takmer každé piate úmrtie bolo v USA, najviac postihnutej krajine, ktorá má 230 996 úmrtí a 9 207 364 prípadov nákazy.

9:20 Od pondelka sa menia pravidlá pri zákaze vychádzania, ktorý platí do 8. novembra. Má niekoľko výnimiek, neplatí ani pre ľudí s negatívnym testom na Covid-19. Negatívny test treba deklarovať výsledkom RT-PCR testu vykonanom po 29. októbri alebo antigénového testu z celoplošného testovania. Zákaz vychádzania neplatí medzi 1. až 5. hodinou.

9:02 Mestský úrad v Prešove je od pondelka čiastočne otvorený pre verejnosť. Vstup je umožnený iba občanom, ktorí sa preukážu negatívnym testom na Covid-19.

8:41 Vo viacerých európskych krajinách platia od tohto týždňa nové prísne opatrenia, ktoré majú spomaliť šírenie koronavírusu. Na čiastočnú karanténu si musia zvykať obyvatelia Nemecka, Belgicka či švajčiarskeho kantónu Ženeva. Situácia sa mierne zlepšila u našich susedov v Česku, kde testy za nedeľu odhalili o približne 700 prípadov menej ako týždeň predtým.

8:35 Pozrite si, ako prebiehalo testovanie vo Vrútkach. Výsledky zhrnul primátor Branislav Zacharides, s ktorým sa rozprával náš kolega Peter Revús.

8:10 V rámci celoplošného testovania obyvateľov počas víkendových dní v Brezovej pod Bradlom otestovali 3008 občanov, z toho 23 bolo pozitívnych na nový koronavírus, čo predstavuje 0,76 percenta.

V meste Myjava otestovali 8221 osôb, z ktorých malo pozitívny výsledok na nový koronavírus 58 ľudí, čo predstavuje 0,7 percenta testovaných. Informoval o tom Martin Kovanič z mestského úradu.

8:03 Francúzske supermarkety budú musieť obmedziť predaj na iba nevyhnutné položky. Vyhlásil to premiér Jean Castex po tom, čo miestni starostovia a primátori kritizovali obmedzenia lockdownu ako znevýhodňujúce malých predajcov.

Castex podľa agentúry DPA odkázal starostom, že momentálne nie je správny čas prehodnocovať opatrenia. Francúzsko zaviedlo v piatok už po druhýkrát v tomto roku lockdown, v rámci ktorého zatvorili všetky obchody predávajúce iný než nevyhnutný tovar.

7:34 Britský princ William prekonal v apríli koronavírus, približne v rovnakom čase ako jeho otec, princ Charles, uviedla spravodajská stanica BBC.  Princ svoj pozitívny test na COVID-19 pred verejnosťou utajil.

7:10 Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus je v domácej izolácii po tom, čo bol v kontakte s osobou nakazenou novým koronavírusom.

6:40 Švajčiarske mesto Ženeva sa rozhodlo zaviesť tvrdšie opatrenia proti koronavírusu než zvyšok krajiny a zavrieť všetky bary, reštaurácie a obchody, mimo tých nevyhnutných, v snahe zastaviť strmý nárast nových prípadov.

6:30 Prevádzkovatelia zariadení a zamestnávatelia budú môcť od pondelka od 5.00 h požadovať od osôb doklad o negatívnom teste na ochorenie COVID-19. Ak sa osoba nebude môcť preukázať príslušným dokladom, prevádzkovateľ a zamestnávateľ jej musí vstup zakázať. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva.

Vstup bude povolený osobám, ktoré sa preukážu negatívnym PCR testom vykonaným od 29. októbra. Tiež osobám, ktoré mali negatívny výsledok antigénového testu v rámci celoplošného testovania.

Nové pravidlá majú podľa vyhlášky platiť do 9. novembra do 1.00 h.

Výnimka platí pre osoby, ktoré sa nemuseli zúčastniť na celoplošnom testovaní: deti do desiatich rokov, autisti, onkologickí pacienti alebo pacienti, ktorým to neumožňuje zdravotný stav. V ich prípade bude potrebné potvrdenie od lekára.

6:15 Víkendové plošné testovanie sa nepochybne podarilo dobre zvládnuť. Vyhlásila to na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová. Ocenila všetkých, ktorí sa na príprave testovania podieľali. Špeciálne vyjadrila rešpekt samosprávam. Uznanie tiež vyjadrila ľuďom, ktorí bez konfliktov zvládli aj niekoľkohodinové čakanie na testy.

6:00 Priebeh celoplošného testovania sme sledovali s vami. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok