Časť žiakov môže do školy bez testu, pre učiteľov to neplatí

TA3 SITA
2.11.2020 14:09

Bez negatívneho testu na koronavírus môžu do škôl vstúpiť žiaci nultého až štvrtého ročníka bez ohľadu na vek. Ako vysvetlil minister školstva Branislav Gröhling, okrem nich majú výnimku na vstup bez negatívneho výsledku aj žiaci špeciálnej školy a tiež všeobecne deti do desať rokov.

Minister tiež pripomína, že v prípade, že bol jeden z rodičov dieťaťa pozitívne testovaný, celá domácnosť ostáva v povinnej 10-dnovej izolácii, vrátane žiaka. „Pri návrate žiaka do školy sa požaduje potvrdenie od lekára,“ povedal. Netestovaný rodič môže podľa ministra odprevadiť dieťa ku škole, nemôže však vstupovať do jej vonkajších a vnútorných priestorov. Pri vstupe do školy môže podľa šéfa rezortu školstva riaditeľ alebo poverený zamestnanec požiadať osoby, aby sa preukázali negatívnym testom.

V prípade, že sa medzi žiakmi prvého stupňa objaví pozitívne testovaný, daná trieda by podľa ministra mala prejsť na dištančnú výučbu na dobu, ktorú určí Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Rovnaký je podľa Gröhlinga postup, keď je pozitívne testovaný učiteľ. „Zamestnanec bez negatívneho testu nemôže vstúpiť do budovy školy. V tomto prípade odporúčame prácu z domácnosti alebo čerpanie dovolenky, náhradného voľna ci pracovného voľna,“ zdôraznil minister.

Pokiaľ má zamestnanec školy výnimku, že sa zo zdravotných dôvodom nemohol zúčastniť na testovaní, podľa ministra je najvhodnejšie, aby po dobu desiatich dní vykonával prácu z domu. Gröhling dodal, že ďalšie fungovanie škôl závisí od vyhodnotenia výsledkov celoplošného testovania a rozhodnutia Ústredného krízového štábu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok