Prezradili presné čísla z veľkého testovania. Ktoré okresy dopadli zle?

TA3 SITA
2.11.2020 15:42

Slovensko s maximálnym vypätím síl zvládlo veľké plošné testovanie na koronavírus. Premiér Igor Matovič hovoril o jeho výsledkoch. Priznal, že ani on sám nečakal taký úspech.

Pozitívne testy malo percento ľudí

Premiér na začiatku ďakoval všetkým, ktorí sa “z jednej aj z druhej strany” zúčastnili na najväčšej takejto akcii v dejinách Slovenska. “Výsledok, myslím si, hovorí sám za seba,” povedal premiér s tým, že vzhľadom na to, aký krátky čas na túto akciu bol, treba nad niektorými vecami “privrieť oko”.

Výsledok prekvapil aj samotného Matoviča, ktorý dúfal v účasť do troch miliónov ľudí. Výsledok bol ešte lepší - testovania sa zúčastnilo 3 625 332 ľudí a antigénové testy odhalili 38 359 pozitívnych prípadov, teda presne 1,06 percenta z pretestovaných.

Minister obrany Jaroslav Naď  uviedol, že vo výslednom čísle sú započítaní aj ľudia z nemocníc či domovov sociálnych služieb. V sobotu sa podľa neho na testovaní zúčastnilo 2,65 milióna ľudí a v nedeľu zhruba 970-tisíc ľudí. Potenciál zúčastniť sa na celoplošnom testovaní malo podľa údajov ministra 3,75 až 3,8 milióna ľudí. Z výsledku celoplošného testovania podľa premiéra vyplýva, že každý 40-ty až 50-ty človek môže byť na Slovensku infikovaný.

Najlepšia je Revúca, najhoršie dopadla Čadca

Najnižší podiel pozitívnych testov mal okres Revúca, a to 0,27 %. Nasledoval okres Banská Štiavnica s 0,28 % a Rožňava s 0,29 %. Najvyšší podiel pozitívne testovaných mal okres Čadca, a to 3,22 %, nasledoval okres Stará Ľubovňa s 2,8 % a okres Púchov s 2,65 %. "V Čadci na počet obyvateľov je približne o 1 100 % viac pozitívnych ľudí zachytených antigénovými testami ako v Revúcej," uviedol premiér.

Predseda vlády tiež predstavil porovnanie pilotného testovania na Orave a v okrese Bardejov s celoplošným. Okres Námestovo mal pri pilotnom testovaní podiel pozitívnych testov na úrovni 4,77 %, po celoplošnom testovaní toto číslo kleslo na 1,8 %. Okres Tvrdošín zaznamenal pokles zo 4,85 % na 1,99%, okres Dolný Kubín z 3,12 % na 1,42 % a okres Bardejov z 3,25 % na 1,67 %. "Keď to presne zrátame na počet ľudí, ktorí boli testovaní a identifikovaní ako pozitívni na COVID-19 cez antigénové testy, tak z týždňa na týždeň tam tento počet ľudí klesol o 56 percent," uzavrel Igor Matovič.

Čo sa týka jednotlivých okresov, najlepšie sú na tom okresy Revúca a Banská Štiavnica, najhoršie Čadca, Stará Ľubovňa a Púchov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok