Pribudli obete nákazy, nových prípadov je opäť málo

TA3 SITA TASR ČTK
28.4.2020 09:37

Novým koronavírusom sú vo svete infikované už viac ako 3 milióny ľudí. Počty nových prípadov vo väčšine európskych krajín ale klesajú. Aj na Slovensku máme v posledných dňoch veľmi nízke čísla. Ako sa bude situácia vyvíjať ďalej? Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudli obete nákazy, nových prípadov je opäť málo
SITA/FNsP Žilina

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:13 Pendleri už nemusia na hraniciach predkladať negatívny test. Výnimky budú platiť aj pre opatrovateľov, ktorí pracujú v zahraničí, a študentov. Koho sa dotýkajú ďalšie zmeny? A kedy Slovensko otvorí hranice a letiská? Pozrite si dnešnú Tému dňa.

21:53 Na pandémiu koronavírusu citlivo reagujú všetky priemyselné odvetvia. V relácii Ekonomika+ sme sa bližšie pozreli na potravinársky priemysel. Ako zasiahla kríza slovenských pekárov, mliekarov a mäsiarov?

21:46 Luxembursko otestuje na nový koronavírus celú svoju populáciu. Všetkých viac než 600-tisíc obyvateľov sa testom podrobí v priebehu jedného mesiaca, oznámil to v utorok na tlačovej konferencii minister pre vedu a vzdelávanie Claude Meisch.

21:40 Banskobystrický samosprávny kraj v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vypočítal mesačné náklady na nevyhnutné ochranné prostriedky pre zariadenia sociálnych služieb, školy a školské zariadenia. Analýzu prezentoval v utorok podpredseda kraja Ondrej Lunter s tým, že BBSK tak urobil ako prvý kraj na Slovensku.

"Priemerné náklady na ochranné prostriedky pre zamestnanca v zariadení sociálnych služieb sú 175 až 195 eur mesačne. Pre malé obce, ktorých rozpočty sú už teraz napnuté, to môže každý mesiac znamenať zvýšenie výdavkov radovo v tisícoch," uviedol Lunter. BBSK chce rozprúdiť diskusiu nielen medzi krajmi, obcami a mestami, ale aj na štátnej úrovni.

21:32 Novým koronavírusom by sa na celom svete mohla nakaziť až miliarda ľudí, pokiaľ zraniteľným štátom nebude poskytnutá urgentná pomoc. Vyplýva to zo správy humanitárnej organizácie Medzinárodný záchranný výbor. Tá upozorňuje, že na zastavenie globálneho šírenia vírusu je potrebná finančná aj humanitárna pomoc. Najmä "nestabilné krajiny" ako Afganistan a Sýria potrebujú "nevyhnutné dotácie", aby sa vyhli epidémii. "Ostáva už malý časový priestor na ráznu reakciu," varuje organizácia.

21:11 Britská letecká spoločnosť British Airways plánuje zrušiť až 12.000 pracovných miest. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, v dôsledku ktorej sa osobná preprava bude na úroveň spred krízy dostávať niekoľko rokov. Uviedla to v utorok spoločnosť International Consolidated Airlines Group, materská firma aerolínií British Airways.

21:05 Môžem vojsť do obchodu a nakupovať v čase od 9.00 do 11.00 ak tam práve nenakupuje žiaden senior? Aj dnes sme v Hlavných správach odpovedali na vaše divácke otázky.

20:55 V košických oceliarňach U. S. Steel bude aj v máji zavedený skrátený pracovný čas. Oproti predchádzajúcim mesiacom bude neprideľovanie práce v dôsledku pandémie koronavírusu vo väčšej miere, zároveň zamestnanci za deň, ktorý ostanú doma, dostanú vyššiu náhradu mzdy, a to vo výške 80 percent.

20:24 Maďarská vláda by mala nariadiť povinné nosenie rúšok na verejných priestranstvách a mala by k tomu zabezpečiť potrebné ochranné prostriedky, vyhlásil v utorok v Budapešti poslanec opozičnej strany Jobbik László György Lukács po schôdzke výboru parlamentu pre prosperitu.

20:13 Francúzsko v utorok hlásilo 367 nových úmrtí na nový koronavírus, celkový počet mŕtvych je tak v krajine od 1. marca 23.660. Naďalej klesá počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

20:05 Česká snemovňa schválila predĺženie stavu núdze zatiaľ do 17. mája.

19:50 Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa možno požiada o určitú formu ochrany pred veriteľmi po tom, ako do rokovaní o záchrannom balíku zasiahli spory v súvislosti s podmienkami štátnej pomoci.

19:45 Organizácia Spojených národov vyzvala Bielorusov, aby pre rastúce šírenie nového koronavírusu v Bielorusku zostali doma. "Je čas na okamžité a rozsiahle opatrenia na posilnenie fyzických odstupov. Zostaňte doma, aby ste zastavili šírenie ochorenia COVID-19. Pomôže to zdravotníckym pracovníkom a nám všetkým vyrovnať sa s krízou," vyjadrila sa rezidentná koordinátorka OSN v Bielorusku Joanna Kazana-Wisniowiecki.

19:35 Storočný poľský veterán z druhej svetovej vojny vyhral svoj boj s koronavírusom. Oznámila to hovorkyňa varšavskej nemocnice Iwona Soltysová. Vyliečenému Stanislawovi Bigosovi zároveň popriala veľa zdravia, pozitívneho myslenia a energie do budúcnosti.

19:12 Taliansko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 382 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2. V krajine tak podľahlo nákaze už 27.359 ľudí. Celkovo v nej zaznamenali 201.505 prípadov nákazy, a to vrátane mŕtvych, uzdravených a momentálne infikovaných.

19:00 Počet úmrtí stúpol v Británii za 24 hodín o 586 na celkovo 21.678, informovalo v utorok britské ministerstvo zdravotníctva. Obete zomreli v nemocnici po tom, čo mali pozitívne testy na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom.

Väčšinu nových úmrtí, 552, zaznamenali v Anglicku, kde celkový počet obetí dosiahol 19.301.

18:56 Grécko začne od 4. mája postupne uvoľňovať opatrenia zavedené v boji s koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámil v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Premiér zároveň uviedol, že implementácia nových nariadení bude monitorovaná na dennej báze.

18:55 Dopravné podniky Bratislavy, Košíc, Prešova a Žiliny poslali vláde SR list, v ktorom upozornili na kritickú situáciu dopravných podnikov vlastnených samosprávami. Na rozdiel od súkromných prevádzkovateľov MHD nemajú nárok na štátnu pomoc v čase krízy. Vládny kabinet žiadajú o finančnú kompenzáciu s podmienkami ako pre komerčné subjekty, alebo o finančnú pomoc prostredníctvom mimoriadnej dotácie pre ich zriaďovateľov s účelovo viazanými prostriedkami na udržanie zamestnanosti a prevádzky MHD.

18:50 Výrobca zdravotníckej techniky Chirana Medical Stará Turá oslovil Ústav výrobných technológií Materiálovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity so sídlom v Trnave na spoluprácu pri povrchovej úprave dielov z antikoróznych ocelí pre pľúcne ventilátory a rozvody plynov na operačných sálach. UVTE využíva technológiu plazmového leštenia v elektrolyte, ktorá je v priemyselnej praxi zatiaľ málo známa.

18:30 Pozrite si aj vyhlásenie premiéra Matoviča a hlavného hygienika Mikasa o uvoľnení opatrení pre pendlerov a optrovateľky.

18:15 Francúzsko 11. mája otvorí obchody, trhy a nižšie ročníky základných škôl. V prostriedkoch verejnej dopravy budú povinné rúška alebo iná ochrana tváre, uviedol to v utorok premiér Édouard Philippe v prejave v parlamente. O správe informovali agentúra AFP a denník Le Monde.

18:05 Počet prípadov ochorenia stúpol vo Švédsku na 19.621, 81 ľudí zomrelo a celkový počet obetí je 2274. V súčasnosti je 1388 pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Najvyšší počet prípadov je v hlavnom meste Štokholm.

17:25 Portugalsko nepredĺži núdzový stav, vyhlásený pre pandémiu nového koronavírusu, a skončí sa podľa plánu 2. mája. V utorok to oznámil prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Druhý najvyšší stupeň núdze v Portugalsku bol vyhlásený 18. marca, prvýkrát počas demokratického poriadku v krajine.

17:15 Štátny tajomník Martin Klus informoval na sociálnej sieti o zmenách, ktoré súvisia s pendlermi.

17:00 Minister práce Milan Krajniak odhaduje, že do konca budúceho týždňa stihnú otestovať 80-tisíc zamestnancov a klientov v domovoch sociálnych služieb. Podľa predsedníčky sociálneho výboru Jany Žitňanskej bude potrebné pripraviť sa aj na prípadnú druhú vlnu nákazy.

16:55 Ministri financií a práce sa dohodli. Príspevok prvej pomoci pre samostatne zárobkovo činné osoby nebudú zdaňovať. Rezort financií zároveň pripravuje zníženie cestnej dane pre autodopravcov.

16:51 Spoločnosť Wizz Air v máji obnoví 16 leteckých spojení z Budapešti. Spoje z Debrecína však začnú lietať až v júni. Od začiatku mája budú lietať z maďarského hlavného mesta lietadlá do Atén, Barcelony, Berlína, Birminghamu, Baselu, Dortmundu, Eindhovenu, Göteborgu, Londýna Gatwicku, Londýna Lutonu, Liverpoolu, Madridu, Tirgu Mureš, Podgorice, Štokholmu a Sarajeva.

16:48 Počas krízovej situácie by mohli na Slovensku vzniknúť epidemiologické ambulancie pre pacientov s ochorením COVID-19. Ich fungovanie má umožniť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorú odobrila vláda. Návrh, ktorým sa mení viacero zákonov, reguluje aj zriaďovanie mobilných odberových miest. Cieľom je, aby nevznikali živelne.

16:42 Zasadá ústredný krízový štáb, rokuje o uvoľňovaní ďalších opatrení. Hlavnou témou sú takzvaní pendleri.

16:40 Výnimky z povinnej štátnej karantény by sa mohli týkať širšieho okruhu osôb a pohraničných oblastí, než len zdravotníckych pracovníkov a prihraničných krajov v Českej republike. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to vo forme chystaného návrhu predniesol Martin Klus. "Radi by sme, aby sa viaceré skupiny dostali do širšieho poľa výnimiek, vyzerá to tak, že by sa to mohlo vzťahovať aj na tých, ktorí pracujú v sociálnych službách, a nielen v Českej republike, ale aj v Rakúsku," uviedol Klus.

16:26 V období hodnotenia výsledkov žiakov na konci školského roku pripravil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania pre maturantov návrhy cvičných tém slohových písomných prác a esejí z cudzích a vyučovacích jazykov. Tieto témy môžu učitelia zadať ako samostatné práce nielen maturantom, ale sú vhodné aj pre žiakov nižších ročníkov stredných škôl.

16:23 O tom, ako sa u nás podniká, sme sa rozprávali s Petrom Serinom, výkonným riaditeľom Podnikateľskej aliancie Slovenska. Reč bola aj o umiestnení Slovenska na 38. pozícií v aktuálnom rebríčku Superindex.

16:20 Situácia pendlerov by sa mala od štvrtka 30. apríla zlepšiť. Na tlačovej konferencii to vyhlásil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Rezort diplomacie navrhuje, aby pre pendlerov platila rovnaká výnimka, aká v súčasnosti platí pre zdravotníkov, ktorí pracujú v Českej republike. Tí sa pri vstupe do krajiny preukážu maximálne štyri dni starým testom na Covid-19 a nemusia absolvovať povinnú karanténu. Slovensko spoločne so susedmi z V4 tiež začalo rokovať o vytvorení letného dovolenkového koridoru do Chorvátska.

16:18 Európska únia by si mala zachovať svoje ambiciózne ciele v oblasti klímy a zmeniť pandémiu nového koronavírusu na príležitosť, ktorú treba využiť. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Vo svojom prejave, ktorý je súčasťou prebiehajúcich neformálnych rozhovorov 30 krajín, skonštatovala, že v krajinách, ktoré čelia koronakríze, má spomalenie hospodárskych aktivít určité výhody pre oblasť životného prostredia.

16:10 Prevádzky zostali zatvorené, zamestnanci doma. Tržby i dopyt klesajú. Pandémia koronavírusu spôsobila mnohým firmám finančné problémy. Ekonómovia Národnej banky sa pozreli na to, ako dlho by podnikatelia dokázali ustáť karanténu a s ňou súvisiaci výpadok príjmov.

15:50 Francúzska vláda zverejní plán zmiernenia opatrení proti šíreniu koronavírusu. Viac o tejto téme nám povedala naša spolupracovníčka v Paríži Alena Vrbovská.

15:46 Americký prezident Donald Trump odmieta zodpovednosť za zvýšený počet ľudí, ktorí si po jeho minulotýždňových vyjadreniach do tela vpichli alebo prehltli dezinfekčný prostriedok v nádeji, že ide o účinný spôsob liečby nového koronavírusu.

15:44 Všetci zamestnanci Centra sociálnych služieb a Zariadenia sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia v Poprade sú podľa výsledkov testov na nový koronavírus negatívni. Informovalo o tom mesto na svojej internetovej stránke. Radnica dodáva, že testovanie všetkých 146 zamestnancov sa realizovalo 21. apríla v záhrade CSS na Komenského ulici za prísnych hygienických podmienok.

15:40 Pozrite si tlačovú besedu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka a Jany Žitňanskej, predsedníčky výboru NR SR pre sociálne veci. Hovorili o situácii v DSS, ktoré boli zasiahnuté koronavírusom. Okrem toho minister financií Eduard Heger spolu s Milanom Krajniakom informovali o tom, že fyzickým osobám, právnickým osobám a SZČO nebudú zdaňované akékoľvek príspevky na trhu práce.

15:30 Minister hospodárstva Richard Sulík navrhne na utorkovom rokovaní ústredného krízového štábu, aby sa pristúpilo k rýchlejšiemu uvoľňovaniu opatrení pre naštartovanie ekonomiky. Sulík to uviedol pred rokovaním konzília, zaoberajúceho sa aktuálnou epidemiologickou situáciou.

15:23 Obavy z koronavírusu na Slovensku mierne opadajú, no aj napriek tomu sa väčšina stále chráni. Od dodržiavania pravidiel upúšťa len 6 % Slovákov. Na druhej strane podľa prieskumu European National Panels rastie podiel respondentov, ktorí sa priamo alebo nepriamo stretli s ochorením Covid-19, a to vo všetkých krajinách strednej Európy.

15:16 Prvé testovanie v domovoch sociálnych služieb v Martine prinieslo negatívne výsledky. Informoval o tom po skončení parlamentného sociálneho výboru minister práce Milan Krajniak. Upozornil však na to, že výsledky sú len na 50 %, ak by sa preukázala nákaza, budú všetci testovaní kvalitnými PCR testami. Testovanie odštartovalo v pondelok.

15:10 Vďaka tlaku Smeru-SD sa začala riešiť krízová situácia v dôsledku pandémie nového koronavírusu v domovoch sociálnych služieb, vyhlásil to po skončení mimoriadneho parlamentného sociálneho výboru opozičný poslanec Smeru-SD Erik Tomáš. Napriek prijatým opatreniam ich však strana považuje za nedostatočné.

15:02 Pozrite si tlačovú besedu strany Smer-SD, na ktorej poslanci Erik Tomáš a Ján Richter hovorili o situácii v domovoch sociálnych služieb. Opatrenia v nich považujú stále za nedostatočné.

14:57 Luxembursko predstavilo ambiciózny plán, ktorého cieľom je za jeden mesiac otestovať na prítomnosť nového koronavírusu celú populáciu krajiny a zabrániť tak druhej vlne šírenia nákazy. Vláda v Luxembursku plánuje s testovaním obyvateľstva začať 19. mája. Denne je možné vykonať 20.000 testov na 17 odberných miestach, uviedol tamojší minister školstva a výskumu Claude Meisch.

14:40 Vláda zaviedla tzv. SOS dotácie pre ľudí pracujúcich napríklad na dohodu, ktorí nemajú žiaden príjem od 12. marca, teda odkedy bola ekonomika Slovenska uzatvorená, prípadne nemajú žiaden príjem za apríl. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Dotácia bude vo výške 210 eur mesačne.

14:35 Mesto Nitra plánuje otestovať obyvateľov lokality Orechov dvora a skupinu obyvateľov Dražoviec na ochorenie COVID-19. Testovanie by sa malo uskutočniť v spolupráci s armádou v rámci iniciatívy Zdravé regióny. „Do obidvoch lokalít chceme čím skôr zabezpečiť mobilné testovacie jednotky. Podľa skúsenosti z testovania na Borovej ulici sa domnievame, že obyvatelia týchto lokalít nebudú na testovanie niekam dochádzať, na druhej strane je v súčasnej situácii aj pomerne nežiaduce, aby sa húfne presúvali,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

14:32 V domovoch dôchodcov v Británii zomrelo na následky ochorenia COVID-19 za dva týždne (od 10. do 24. apríla) 4343 ľudí. Vyplýva to z utorňajších údajov Národného štatistického úradu, informuje spravodajská televízia Sky News.

14:24 Predseda Európskej ľudovej strany a bývalý poľský premiér Donald Tusk sa nezúčastní na blížiacich sa prezidentských voľbách v Poľsku, keďže hlasovanie poštou, o ktorom sa narýchlo rozhodlo, považuje za protiústavné a nebezpečné. Tusk vo svojom stanovisku zverejnenom na sociálnej sieti Twitter uviedol, že "by sme sa nemali zúčastňovať (...) na korešpondenčnom hlasovaní". Dodal, že v tomto kontexte sa zámerne vyhýba použitiu slova "voľby".

14:20 Pozrite si tlačovú besedu po rokovaní vlády. Minister školstva Branislav Gröhling a minister práce Milan Krajniak hovorili najmä o pomoci pre materské školy. Vláda schválila pomoc v objeme 90 miliónov eur z Európskeho sociálneho fondu, ktorý chce použiť na to, aby udržala celú sieť materských škôl a rovnako aj pracovné miesta učiteliek.

14:10 Na pomoc pre materské školy bude vyčlenených 90 miliónov eur z eurofondov. Minister školstva Branislav Gröhling počas rokovania vlády poznamenal, že financie sa z rezortu školstva presunú na ministerstvo práce a použijú sa na platy pre viac ako 20.000 učiteľov v škôlkach.

14:05 Počas krízovej situácie v dôsledku pandémie budú môcť rodičia čerpať dlhšie rodičovský príspevok. Týka sa to tých, ktorým zanikol nárok na túto dávku po tom, ako ich dieťa dovŕšilo tri roky alebo šesť rokov, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo dieťa zverené do náhradnej starostlivosti. Vyplýva to z návrhu nariadenia o niektorých opatreniach v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti v čase mimoriadnej situácie, ktoré schválila v utorok vláda.

13:56 Spôsob, akým sa uzavreli a testovali rómske osady, vyvolal rozporuplné nálady. Podľa uznesenia vlády sa mali lokality kvôli koronavírusu uzatvárať až keď sa v nich vyskytne desať a viac percent nakazených ľudí. Pri uzávere rómskych osád tento parameter naplnený nebol. Viac nám povedala Tatiana Hrustič, ktorá spolu s ľuďmi z organizácie Zdravé regióny pôsobí priamo v teréne.

13:40 Asociácia vodárenských spoločností tvrdí, že voda z verejného vodovou neprenáša koronavírus. "Asociácia vodárenských spoločností zaznamenala, že od vypuknutia pandémie spôsobenej vírusom SARS-CoV-2 sa šíria obavy týkajúce sa kvality vody. Mnohé z týchto obáv pochádzajú z médií, ktoré nesprávne interpretujú výsledky výskumu," uvádza AVS a dodáva, že podľa najnovších informácií zo svetovej zdravotníckej organizácie WHO a OSN a na základe dostupných dôkazov, voda z verejného vodovodu neprenáša vírus SARS-CoV-2.

13:25 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády po stretnutí s radou epidemiológov. Igor Matovič uviedol, že Slovensko je európskou špičkou v boji proti koronavírusu. Profesor Krčméry si vie predstaviť pokračovanie uvoľňovania niektorých opatrení.

13:18 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová žiada hlavného hygienika SR, aby prehodnotil systém povinnej štátnej karantény tak, aby bola povinnosť ju absolvovať iba pre ľudí s podozrením na ochorenie COVID-19, ktorí si nedokážu zabezpečiť domácu karanténu.

„V posledných týždňoch sa na mňa obracajú občania, ktorí opisujú svoju negatívnu skúsenosť s procesom umiestnenia do štátnej karantény. Mnohí sa dokonca odmietajú vrátiť, lebo sa boja možnej nákazy počas štátom organizovaného prevozu a počas umiestnenia v zariadení, ktoré na výkon štátnej karantény slúži,“ uviedla Patakyová.

13:10 Zamestnanci pracujúci v priemysle na Spiši cítia neistotu. Napríklad v spoločnosti Embraco patriacej do globálnej korporácie Nidec sa pripravujú na už druhé zastavenie výroby počas koronakrízy.

13:02 Ochoreniu COVID-19 alebo s ním spojeným komplikáciám už na celom svete podľahlo viac ako 210.000 ľudí. V utorok o tom informovala agentúra AFP, ktorá vychádza z oficiálnych údajov zverejnených jednotlivými krajinami do 10.45 h SELČ. Až 85 percent z 210.930 obetí vírusu evidujú v Európe a USA. Od začiatku vypuknutia pandémie bolo na celom svete zaznamenaných 3.027.853 prípadov nákazy.

12:50 Španielsko zaznamenalo v utorok ďalších 301 úmrtí na následky ochorenia COVID-19, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 23.822. Počet úmrtí prestavuje pokles v porovnaní s pondelkovými údajmi, keď ochoreniu podľahlo 331 ľudí. Koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón označil vývoj v súvislosti s dennými počtami úmrtí za "dobrý".

12:39 "Slovensko je jednou z najbezpečnejších krajín na svete," uviedol aj minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že úspech teraz môžeme zužitkovať uvoľňovaním opatrení.

12:38 Pokles nových prípadov pociťujú aj zdravotníci a každému pacientovi na rozdiel od iných krajín stále môžu dopriať adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská uviedla, že za "dobré čísla si môžeme sami," pretože národ urobil to, čo mu odporučila vláda. "Ale to neznamená, že keď je krásne počasie, odložíme si rúško a pôjdeme sa navštevovať," upozornila Kalavská s tým, že sme nevyhrali. V mene odborníkov poprosila ludí, aby naďalej zbytočne nenakupovali, aby dodržiavali hygienu a aby zostali zodpovední.

12:32 Pozitívny trend potvrdil aj epidemiológ a profesor Vladimír Krčméry, ktorý si vie predstaviť pokračovanie trendu uvoľňovania opatrení. Krčméry vidí dva rizikové faktory v boji proti pandémii. Prvým je režim na hraniciach a riziko privezených prípadov. Aj v zahraničí vraj vidíme prípady, keď nákaza zo zahraničia spôsobila zhoršenie situácie. Krčméry zdôraznil, že treba ďalej nosiť rúška a dbať na odstupy. Prípadné nedodržiavanie odstupov a odkladanie rúšok je druhým rizikovým faktorom. Musíme byť aj naďalej opatrní.

12:27 Premiér Igor Matovič po stretnutí s epidemiológmi vystúpil na tlačovej besede, ktorú uviedol pod heslom: "Nepokazme si to". Matovič vyjadril spokojnosť s poslednými číslami v súvislosti s nákazou. Na Slovensku v posledných dňoch pribubúda len pár infikovaných denne. "Sme európska špička v boji proti koronavírusu. Mnohí nám závidia a mnoho krajín by si to s nami rado vymenilo," povedal Matovič.

12:14 Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air oznámila, že v nadchádzajúcich týždňoch obnoví lety z Viedne do 20 destinácií, pričom prvé lety sa začnú od piatka 1. mája. Maďarská letecká spoločnosť vo svojom vyhlásení ďalej uviedla, že prvými cieľovými miestami budú Solún, Dortmund, Lisabon, Oslo a Eindhoven. V priebehu mája začne obnovovať lety aj do ďalších destinácií.

12:10 O otvorení materských a základných škôl pre deti pracovníkov v zdravotníctve sa diskutuje, potvrdil to minister školstva. Ako dodal, v utorok chce na ústrednom krízovom štábe opäť túto tému otvoriť. "Dlhodobo hovoríme o tom, že by sme chceli za nejakých prísnych bezpečnostných opatrení a na základe dobrovoľnosti otvoriť materské a základné školy pre pracovníkov v zdravotníctve a následne aj poradenské centrá," uviedol Gröhling.

12:03 Pozrite si tlačovú besedu podpredsedníčky vlády pre investície a informatizáciu Veroniky Remišovej, ktorá informovala o návrhu presunu eurofondov na boj s koronavírusom.

12:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:44 Pomer úmrtí na úrovni 10,98 percenta k počtu nakazených v Maďarsku je značne vysoký. Hlavnou príčinou tohto javu, ako aj nízkeho počtu potvrdených nakazených je skutočnosť, že sa málo testuje, napísalo v utorok internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

11:42 Máte ešte pochybnosti o pravidlách nakupovania pre dôchodcov? Polícia ponúka odpovede.

11:35 "Z eurofondov presúvame 1,2 miliardy eur na boj s koronavírusom," oznámila na tlačovej besede vicepremiérka Veronika Remišová. Pôjdu do piatich oblastí.

11:33 V Turecku zadržali 402 osôb podozrivých zo šírenia klamlivých a provokatívnych odkazov spojených s nákazou koronavírusu. V krajine registrujú 2900 obetí choroby COVID 19 a nakazených je tam viac ako 112-tisíc ľudí. Podľa expertov však môže byť skutočný počet infikovaných ešte vyšší.

11:26 Český Ústavný súd zamietol v utorok sťažnosti proti vyhláseniu núdzového stavu, prijatiu krízového opatrenia a niekoľkým ďalším opatreniam ministerstva zdravotníctva. Ústavný súd prijal celkovo 11 sťažností proti opatreniam vlády a ministerstva zdravotníctva. Ľudia sa sťažovali na obmedzenie pohybu na území ČR i na zákaz cestovať za hranice krajiny, na povinné nosenie rúšok, uzavretie škôl, obmedzenie maloobchodného predaja a prevádzky úradov i na zákaz mať počas pôrodu pri sebe sprievod.

11:23 Rusko v utorok v počte nakazených predbehlo Irán a v celosvetovej bilancii najviac postihnutých krajín sa ocitlo na ôsmom mieste. Počet infikovaných v Rusku za uplynulých 24 hodín stúpol o ďalších 6411 prípadov, takže v krajine je momentálne na ochorenie COVID-19 pozitívne testovaných 93.558 osôb. Z nemocníc bolo z prepustených 1110 ľudí, čím počet vyliečených stúpol na 8456. Nákaze podľahlo ďalších 72 chorých, čím si epidémia v Rusku doteraz vyžiadala celkovo 867 obetí.

11:20 Bratislavská vodárenská spoločnosť tento týždeň preventívne otestuje takmer 200 svojich kľúčových zamestnancov na ochorenie COVID-19. Týka sa to ľudí pracujúcich na divíziách výroby a distribúcie vody, čistenia odpadových vôd, dispečingu a v laboratóriách BVS, ktoré odoberajú vzorky pitnej aj odpadovej vody. Testovať sa bude v Bratislave, Malackách a Trnave.

11:17 Ministerstvo školstva predstavilo odporúčania, ako zredukovať učivo pre deti, ktoré sa učia z domu. Ako uviedol Branislav Gröhling, hlavnými vzdelávacími oblasťami sú jazyk a komunikácia, matematika a práca s informáciami, človek a spoločnosť a človek a príroda. Učitelia sa podľa ministra snažia akýmkoľvek spôsobom nahradiť plnohodnotné vzdelávanie, rovnako vníma aj rodičov, ktorí musia deťom neraz pomáhať pri učení. Usmernenie má podľa neho zredukovať učivo za posledné mesiace školského roka a ukázať to, čo je obsahovo dôležité. Ide o viac ako 80-stranový materiál, ktorý určuje hlavné vzdelávacie oblasti pre všetky ročníky škôl.

Usmernenie má ukázať to, čo je dôležité.

11:14 Firmy zasiahnuté koronakrízou nemusia dočasne platiť preddavky na daň. Týka sa to podnikateľov, ktorým klesli tržby minimálne o 40 percent. Štát tiež odpustí zamestnávateľom zatvorených prevádzok odvody za apríl. Sociálna poisťovňa ale žiada, aby tak záujemcovia urobili elektronicky, na čo inštitúcia pripravuje formuláre. Podľa Národnej banky však mnohé podniky krízu zrejme neprežijú.

11:04 Od stredy by sa mal stať novým karanténnym miestom pre repatriantov trnavský hotel Holiday Inn v historickom centre. Oznámil to primátor Trnavy Peter Bročka na sociálnej sieti. Ide už o druhé karanténne zariadenie, ktoré má vzniknúť v intraviláne Trnavy. Pre niekoľkými dňami pripravoval na tento účel Trnavský samosprávny kraj internát elektrotechnickej školy, nakoniec však padlo rozhodnutie ponechať ho v zálohe pre potreby zdravotníkov a záchranárov.

11:01 V čase pandémie bolo práve z dôvodu nebezpečenstva nákazy a rizík s tým spojených predchádzajúcou vládou navrhnuté obmedzenie plánovaných operácií, pokiaľ nejde o neodkladné život zachraňujúce úkony. Hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová to uviedla v reakcii na list verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej, v ktorom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího žiadala o garanciu prístupu k interrupciám počas pandémie.

"Veríme, že pani ombudsmanka pochopí, že oslabenie imunity počas chirurgickej operácie môže násobiť rizikovosť každej operácie. Práve operáciami oslabené tehotné matky by tak mohli byť výrazne ohrozené na svojom živote a zdraví," argumentuje rezort zdravotníctva.

10:45 Pozrite si tlačovú besedu ministra školstva Branislava Gröhlinga a riaditeľky Štátneho pedagogického ústavu Miroslavy Hapalovej. Hovorili o pripravovaných zmenách v súvislosti s redukciou učiva. Zadefinovali hlavné oblasti vzdelávania a vypracovali odporúčanie, koľko času denne by mali deti stráviť vzdelávaním.

10:40 Za uplynulý deň pribudlo v Maďarsku 11 úmrtí a u 66 osôb potvrdili nákazu novým druhom koronavírusu. Celkový počet obetí stúpol na 291 a počet infikovaných na 2649, informoval v utorok ústredný krízový štáb na stránke koronavirus.gov.hu. Podľa informácií internetového vydania denníka blízkeho vláde Magyar Nemzet zavedú od budúceho týždňa v krajine nové epidemiologické pravidlá, ktoré budú podmienkou k naštartovaniu ekonomiky.

10:30 Slovenská ekonomika by sa mala ku koncu tohto roka prepadnúť v stálych cenách o 7,7 %. Vyplýva to z aprílovej makroekonomickej predikcie vybraných bánk, ktorú zverejnila Národná banka Slovenska. Analytici sú však optimistickí čo sa týka budúceho roka, keď už očakávajú rast hrubého domáceho produktu.

10:28 Severokórejský líder Kim Čong-un sa 15. februára nezúčastnil na spomienkových oslavách pri príležitosti 108. narodenín svojho starého otca, zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena, pravdepodobne skôr preto, že sa bál nákazy novým koronavírusom, než preto, že by bol mal zdravotné ťažkosti.

10:20 Ak sa ani v roku 2021 nepodarí zastaviť pandémiu, olympijské hry v Tokiu definitívne padnú za obeť koronavírusu. Pre japonské periodikum Nikkan Sports to uviedol šéf organizačného výboru OH Joširo Mori. "V takom prípade budeme nútení olympijské hry definitívne odpískať," vyhlásil Mori.

10:11 Rakúska vláda oznámila, že o polnoci z 30. apríla na 1. mája sa skončí platnosť obmedzení vychádzania, ktoré boli zavedené s cieľom spomaliť šíreniekoronavírusu. V platnosti avšak zostáva nariadenie o dodržiavaní aspoň metrového odstupu od iných osôb, informoval na tlačovej konferencii rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober.

10:03 Pozrite si správu o najnovších prípadoch z vysielania TA3.

9:49 Z troch najnovších prípadov je jeden z Košického kraja a dvaja z Prešovského kraja.

9:46 Hospitalizovaných pacientov s potvrdeným koronavírusom je 57, z toho na jednotkách intenzívnej starostlivosti šesť. Na pľúcnej ventilácii momentálne nie je nikto.

9:43 Počet pacientov, ktorí sa zotavili z nákazy, stúpol na 423, za uplynulý deň pribudlo 20 nových vyliečených. Opäť tak máme viac vyliečených než nakazených.

9:30 Na Slovensku pribudli tri nové prípady ochorenia COVID-19. Celkovo tak máme 1 384 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu  1 767 testov. Koronavírusu podľahli dvaja ľudia, celkový počet obetí stúpol na 20. Doposiaľ bolo na Slovensku vykonaných 75.866 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:28 Výsledky testovania všetkých 98 zamestnancov v Domove dôchodcov v Spišskej Novej Vsi sú podľa predbežných informácií negatívne. Uviedol to riaditeľ tunajšieho domova dôchodcov Štefan Šiška s tým, že výsledky testovania dostali zamestnanci na svoj súkromný mobilný telefón.

9:23 Medzinárodné sankcie zavedené voči Severnej Kórei nie sú prekážkou možnej spolupráce medzi Južnou Kóreou a KĽDR v boji proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2. "Toto je humanitárna záležitosť a preto sa na ňu nevzťahujú sankcie," povedal zdroj z prostredia prezidentského paláca v Soule, ktorý chcel zostať v anonymite. Píše o tom agentúra Jonhap.

9:10 Takzvané reprodukčné číslo nového koronavírusu udávajúce, koľko zdravých ľudí sa v priemere nakazí od jedného infikovaného človeka, sa v Nemecku opäť zvýšilo na hodnotu 1. Stalo sa tak po tom, ako sa od minulého týždňa začali postupne uvoľňovať niektoré obmedzenia, upozornil na to v pondelok Inštitút Roberta Kocha. Zvýšenie R0 znamená, že počet nových prípadov nákazy prestal mierne klesať, ako sa to dialo v uplynulých dňoch.

9:05 Spojené štáty vedú ozajstné vyšetrovanie proti Číne, pre jej reakcie na prepuknutie nákazy koronavírusu. Uviedol to americký prezident Donald Trump. Nevylúčil, že USA budú od Číny požadovať odškodnenie za to, že nezabránila rozšíreniu infekcie do sveta.

9:00 Zamestnanci Zariadenia pre seniorov Harmónia v prešovskej mestskej časti Cemjata majú negatívne výsledky testov na COVID-19. "Po oznámení negatívnych výsledkov testov v Zariadení pre seniorov Náruč na Veselej ulici v Prešove prišla dobrá správa aj na Cemjatu. Ani u jedného zo zamestnancov ZpS Harmónia sa ochorenie COVID-19 nepotvrdilo. Zdravotníci odobrali vzorky všetkým 75 pracovníkom priamo v areáli zariadenia ešte minulý týždeň," uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek.

8:20 Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus vyhlásil, že táto špecializovaná agentúra OSN vydala najvyššiu úroveň výstrahy pred novým koronavírusom skoro, nie všetky krajiny sa však riadili jej odporúčaniami. Tedros poukázal na to, že WHO 30. januára - keď ešte mimo Číny neboli hlásené žiadne úmrtia a len 82 infikovaných - varovala, že šírenie ochorenia COVID-19 predstavuje "zdravotnícky stav núdze medzinárodného dosahu".

7:40 V Spojených štátoch zaznamenali za uplynulých 24 hodín ďalších 1303 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom. Nákaze v USA doteraz podľahlo 56.144 ľudí. Pozitívne testy na prítomnosť tohto vírusu malo 987.022 osôb, pričom najmenej 111.109 ľudí sa uzdravilo. V počte potvrdených infekcií a úmrtí sú Spojené štáty najviac zasiahnutou krajinou na svete.

7:10 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ohlásil trojdňový zákaz vychádzania, ktorý sa týka 31 veľkých miest a provincií vrátane metropoly Ankara a najväčšieho mesta Istanbul. Rovnaké opatrenie platilo v krajine aj počas posledných troch víkendov. Erdogan avizoval, že víkendové zákazy potrvajú až do konca mája s tým, že plán návratu k normálnemu režimu bude ohlásený čoskoro.

Turecko eviduje vyše 112.000 osôb infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahlo v Turecku 2900 ľudí.

6:40 SR ako jedna z prvých krajín spúšťa masívne testovanie pracovníkov a klientov týchto zariadení. Otestujeme všetkých - približne 37.700 zamestnancov DSS a 42.000 klientov.

6:40 Pandémia koronavírusu sa zďaleka neskončila a unáhlené uvoľňovanie obmedzení by mohlo situáciu vrátiť na začiatok. Vyhlásili to dvaja najvyšší predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie.

6:00 Udalosti okolo šírenia nákazy sme s vami sledovali online i v pondelok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok