Klus prezradil, kto by mohol dostať výnimku z povinnej karantény

TA3 TASR
28.4.2020 16:53

Výnimky z povinnej štátnej karantény by sa mohli týkať širšieho okruhu osôb a pohraničných oblastí, než len zdravotníckych pracovníkov a prihraničných krajov v Českej republike. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to vo forme chystaného návrhu predniesol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Klus prezradil, kto by mohol dostať výnimku z povinnej karantény
SITA/Ľudovít Vaniher

"Radi by sme, aby sa viaceré skupiny dostali do širšieho poľa výnimiek, vyzerá to tak, že by sa to mohlo vzťahovať aj na tých, ktorí pracujú v sociálnych službách, a nielen v Českej republike, ale aj v Rakúsku," uviedol Klus. Výnimka by sa vzťahovala na Slovákov pracujúcich v spolkových krajinách Dolné Rakúsko, Burgenland a Viedeň. Aj im by stačilo preukázať sa potvrdením od zamestnávateľa a negatívnym testom na COVID-19.

Ďalším navrhovaným opatrením je nahradiť požadovaný negatívny test so 48-hodinovou platnosťou certifikátom, ktorý má štvordňovú platnosť. Do poľa výnimiek navrhuje rezort zaradiť aj študentov z Českej republiky, Rakúska i Maďarska. V prípade pendlerov by sa podľa Klusa mohla výnimka vzťahovať aj na osoby žijúce v spoločnej domácnosti. Rezort navrhuje rozšíriť výnimky od štvrtka 30. apríla, pred prvým májovým predĺženým víkendom. "Termín však určí ústredný krízový štáb," doplnil.

Klus takisto informoval o tom, že naďalej sa konajú rokovania o tzv. dovolenkových koridoroch. "Zatiaľ sú to rokovania multilaterálneho charakteru, budeme o tom hovoriť aj v stredu (29. 4.) na úrovni rokovania ministrov V4," priznal Klus. "Máme záujem túto tému otvárať, budeme to musieť riešiť aj s ministerstvom dopravy a hospodárstva. Pracuje sa na tom," ubezpečil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok