Ekonomika sa prepadne hlbšie, nezamestnaných bude ešte viac

TA3 TASR
28.4.2020 10:24

Slovenská ekonomika by sa mala ku koncu tohto roka prepadnúť v stálych cenách o 7,7 %. Vyplýva to z aprílovej makroekonomickej predikcie vybraných bánk, ktorú zverejnila Národná banka Slovenska. Analytici sú však optimistickí čo sa týka budúceho roka, keď už očakávajú rast hrubého domáceho produktu.

Analytici medzimesačne zhoršili odhad rastu HDP na tento rok. Zatiaľ čo ešte v marci očakávali 6,1-percentný pokles ekonomiky, ku koncu tohto roka podľa aprílového prieskumu má klesnúť o 7,7 %. Budúci rok však mierne zlepšili odhad rastu o dva percentuálne body a ekonomika má rásť 6,7-percentným tempom v stálych cenách.

Ku koncu tohto roka by sa mala výraznejšie zvýšiť aj nezamestnanosť, podľa odhadov by mala dosiahnuť 8,3 %, ešte v marci analytici očakávali, že bude na úrovni 7,8 %. Spomaliť by sa mal aj rast nominálnych miezd, tie by v tomto roku mali dosiahnuť tempo rastu na úrovni 1,5 %, v marci analytici očakávali rast na úrovni troch percent.

Miera zamestnanosti by ku koncu tohto roka podľa analytikov mala klesnúť o 2,6 %, v marci očakávali jej pokles na úrovni 1,7 %. Ku koncu budúceho roka by mala zamestnanosť dosiahnuť rast 1,4 %, miera nezamestnanosti by mala zostať na vyššej úrovni, a to 7,4 %, a nominálne mzdy by mali rásť 3,8-percentným tempom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok