Južná Kórea prišla s jednoduchou odpoveďou na záhadu, kde je Kim

TA3 TASR
28.4.2020 10:47

Severokórejský líder Kim Čong-un sa nezúčastnil na spomienkových oslavách pri príležitosti 108. narodenín svojho starého otca, zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena, pravdepodobne skôr preto, že sa bál nákazy novým koronavírusom, než preto, že by bol mal zdravotné ťažkosti.

Bezprecedentná neprítomnosť

V utorok to podľa agentúry Reuters vyhlásil juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Jon-čchol. Neprítomnosť severokórejského vodcu na všetkých slávnostiach a verejných podujatiach od 15. februára je podľa Reuters bezprecedentná a viedla k špekuláciám o jeho zdravotnom stave. Predstavitelia Južnej Kórey však v tejto súvislosti uviedli, že v KĽDR nezaznamenali nič neobvyklé, čo by naznačovalo, že Kim má zdravotné ťažkosti.

KĽDR podľa Kim Jon-čcholových slov síce vyhlásila, že nový druh koronavírusu na jej území nebol potvrdený, avšak zároveň prijala mimoriadne prísne opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu nákazy. Podľa ministrovho názoru preto nie je Kimova neúčasť na ceremóniách v tomto kontexte ničím neobvyklá.

"Je pravda, že odkedy sa ujal moci, nevynechal (Kim) doteraz ani raz spomienkové oslavy Kim Ir-senových narodenín. Avšak v obavách z koronavírusu boli zrušené aj mnohé iné oslavy a bankety," uviedol Kim Jon-čchol na pôde juhokórejského parlamentu.

 

Kim verejne nástupcu nevybral

Minister dodal, že od polovice januára zmizol severokórejský vodca z verejnosti na viac než 20 dní už dvakrát: "Nemyslím si, že je to niečo neobvyklé, ak vezmeme do úvahy súčasnú situáciu." Americký prezident Donald Trump v pondelok uviedol, že má správy o Kimovom zdravotnom stave, no odmietol uviesť bližšie podrobnosti. Zjavne tak potvrdil, že Kim stále žije.

Severokórejské štátne médiá sa od 15. apríla vôbec nezmienili o Kimovom zdraví ani o jeho pracovných aktivitách, hoci dodali, že dostal od krajín zo zahraničia niekoľko pozdravov. V pondelok severokórejská štátna televízia uviedla, že Kim poslal poďakovanie robotníkom a predstaviteľom v turistickom centre Samdžijon na východe KĽDR, kde stavajú domy.

Kim verejne neoznačil svojho nástupcu a to vyvoláva otázky, kto by prevzal kontrolu nad krajinou, keby ťažko ochorel alebo zomrel. Mnohí odborníci vravia, že pravdepodobne by to bola jeho už teraz vplyvná mladšia sestra Kim Jo-džong, ktorá by udržala pri moci túto dynastiu. Ďalší experti tvrdia, že by možno vzniklo kolektívne vedenie cez členov Kimovej rodiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok