Pribudlo len pár prípadov, nik nezomrel. ČR hlási jednu obeť

TA3 TASR SITA ČTK
27.4.2020 12:14

Na Slovensku sa najnovšie vyliečilo viac ľudí, než sa nakazilo. V Európe sa postupne uvoľňujú opatrenia a na druhú fázu uvoľňovania ekonomiky sa čaká aj na Slovensku. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo šírenia nákazy sme s vami sledovali online i v pondelok.

Pribudlo len pár prípadov, nik nezomrel. ČR hlási jednu obeť
TASR/Martin Baumann

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:16 Počet zaregistrovaných prípadov nákazy novým druhom koronavírusu od vypuknutia pandémie prekročil celosvetovo tri milióny. V pondelok večer krátko po 23.00 h SELČ o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov.

22:46 Pandémia koronavírusu sa zďaleka neskončila a unáhlené uvoľňovanie obmedzení by mohlo situáciu vrátiť na začiatok. Vyhlásili to dvaja najvyšší predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie. Znepokojuje ich situácia v Spojených štátoch amerických, ktoré pandémia zasiahla najviac.

22:29 V Česku pribudlo za pondelok zatiaľ 27 ľudí nakazených novým koronavírusom, celkový počet je v susednej krajine 7431. Počas dňa ministerstvo zdravotníctva oznámilo 271 uzdravených z ochorenia COVID-19. Pribudla jedna obeť, celkovo ich je 222.

22:06 Od februára zomrelo na nový koronavírus vyše 150 talianskych lekárov. Oznámilo to združenie zdravotníkov FNOMCeO, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP. Premiér Giuseppe Conte oznámil postupné uvoľňovania prísnych karanténnych opatrení, ktoré sa začne na budúci pondelok 4. mája, keď budú môcť ľudia prvýkrát od 9. marca vyjsť von na prechádzku.

21:34 Súčasná situácia spôsobená pandémiou prináša nielen krízu, ale aj nové príležitosti. Na scénu prichádzajú profesionáli, ktorí pre zúfalé firmy pripravili aj možné riešenia. O krízovom manažmente sme sa viac rozprávali s Petrom Križanom, riaditeľom projektu TOPHEADS.

21:13 Pozrite si aj reláciu Téma dňa, v ktorej sme sa dnes rozprávali o vývoji koronavírusu na Slovensku, ale aj o nových pravidlách pri nájmoch či o problémoch, v ktorých sa momentálne nachádzajú neziskovky.

20:24 Považskobystrická nemocnica v spolupráci s laboratóriom klinickej biochémie v Žiline robí rýchlotesty s výsledkami, ktoré sú známe už v deň odberu. Pomáhajú tak firmám z regiónu, ktoré potrebujú čo najrýchlejšie otestovať svojich zamestnancov.

19:42 Počet potvrdených úmrtí v Európe v pondelok presiahol 125.000. Informovala o tom tlačová agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch od jednotlivých vlád. Pandémia zabila po celom svete vyše 206.000 ľudí a novým koronavírusom sa nakazili takmer tri milióny osôb, pričom najvyšší počet mŕtvych zaznamenali v Spojených štátoch.

19:25 Blíži sa avizovaný termín pritvrdzovania podmienok pre pendlerov. Na čo sa majú cezhraniční pracovníci pripraviť? Budú potrebovať testy na COVID-19? Ako sa ľudia s malými deťmi spoza hraníc dostanú na ošetrenie k lekárovi? Na vaše otázky odpovedal štátny tajomník MZVaEZ Martin Klus.

19:03 Rakúsko rokuje s Európskou úniou o spustení letných dovoleniek. Zvažuje pobyty cudzincov v krajine a tiež zahraničné dovolenky Rakúšanov. Podľa ministra zahraničných vecí Alexandra Schallenberga sú obe možnosti reálne za určitých podmienok.

18:46 Počet úmrtí na nový koronavírus v Británii stúpol v pondelok o 360 na celkovo 21.092.

18:40 Minister vnútra Roman Mikulec informoval, že hlavný hygienik sa chystá navrhnúť napríklad zmiernenie opatrení vo vzťahu k takzvaným pendlerom, zdravotníckym pracovníkom a pracovníkom sociálnych služieb. Ústredný krízový štáb bude rokovať zajtra od 14-tej hodiny.

18:26 Počas letných mesiacov by nemal výrazne klesnúť počet prípadov ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, tvrdí čínsky expert. Teploty počas leta totiž nie sú dostatočné vysoké na to, aby ho zničili.

17:47 Iniciatíva slovenských maloobchodníkov poslala Úradu verejného zdravotníctva výzvu, v ktorej upozorňuje na diskrimináciu mnohých obchodníkov pre veľkosť ich prevádzky a požaduje úrad prehodnotiť obmedzenia voči nim.

"Vítame opatrenia, ktoré pomaly prebúdzajú prevádzky k životu a umožňujú nám opäť rozbehnúť podnikanie. Zároveň sa však zasadzujeme o rovnaký prístup ku všetkým maloobchodníkom a preto si myslíme, že aktuálne obmedzenia sú nedostatočne odôvodnené a dokonca diskriminačné. Obmedzenie otvárania maloobchodných prevádzok na rozlohu diskriminuje mnohých obchodníkov, ktorí majú svoje predajne väčšie alebo len prepojené so skladovými priestormi a administratívou," uviedol zástupca ISM Daniel Krakovský.

17:21 Ambulancie záchrannej zdravotnej služby budú môcť za istých podmienok vykonávať odbery pacientom v ich domácom prostredí. Diať sa tak má v prípade, ak pacient nebude mať možnosť sa autom dopraviť na mobilné odberové miesto a jeho stav si nebude vyžadovať lekárske vyšetrenie alebo hospitalizáciu. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

17:00 Českej národnej banke sa počas pandémie podstatne zhodnotili jej devízové rezervy. Prispel k tomu pád českej meny. Ako informoval server E15.cz, v dôsledku približne 10-percentného poklesu hodnoty koruny oproti euru od začiatku marca totiž centrálna banka vykázala koncom apríla zisk 199 miliárd Kč, teda 7,32 miliardy eur. Za celý minulý rok dosiahla ČNB zisk na úrovni 58 miliárd Kč.

16:55 Pandémia bude mať na hospodárenie Železníc Slovenskej republiky výrazne negatívny dopad. Štátny správca železničnej infraštruktúry v súčasnosti spracováva konečné výsledky za prvý štvrťrok tohto roka. "Súčasná situácia na Slovensku v súvislosti so šírením respiračného ochorenia Covid-19 má hlavne vplyv na dopravné výkony v osobnej a nákladnej doprave, čo spôsobuje zhoršenie výsledku hospodárenia," uviedol hovorca ŽSR Michal Lukáč.

16:47 Ako by mala vláda postupovať pri otváraní ekonomiky? Aj na to sme sa pýtali Juraja Valachyho, analytika Tatra Banky.

16:45 Dočasné pozastavenie bezplatnej železničnej prepravy pre dôchodcov sa zatiaľ odkladá. Uviedol to predseda NR SR a líder Sme rodina Boris Kollár vo videu na sociálnej sieti. Zároveň vyzval seniorov, aby sami obmedzili cestovanie vlakmi. "Posledné údaje zo železníc hovoria, že okolo 6500 dôchodcov denne využíva vlaky zadarmo," podotkol Kollár. Apeloval na dôchodcov, aby cestovali len v nevyhnutných prípadoch. Keď sa toto číslo zníži, ubezpečil, že určite nebude vydaný záväzný pokyn na dočasné zastavenie bezplatnej železničnej prepravy pre seniorov.

16:41 Marek Krajčí uistil Asociáciu nemocníc Slovenska a poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, že tento rok budú mať garantovaných 100 percent platieb na úrovni z minulého roka. "Pokiaľ by aj zdalo, že budú tlačení zo strany (zdravotných) poisťovní, že tieto peniaze im nebudú chcieť dať, že štát sa určite postará o to, aby ústavná zdravotná starostlivosť na Slovensku neskolabovala," zdôraznil.

16:38 Odborníci z ekonomického krízového štábu vláde radia, aby pri rušení obmedzení nepostupovala celoplošne, ale regionálne. Inými slovami, aby niektoré okresy otvárala pomalšie a niektoré rýchlejšie. Regióny, v ktorých je málo nakazených, by tak už napríklad mohli otvoriť školy.

16:25 Španielsko spúšťa rozsiahle niekoľkotýždňové testovanie ľudí na protilátky proti novému koronavírusu, ktoré má pomôcť odhaliť skutočný počet infikovaných osôb v krajine. Na testovaní sa zúčastní približne 90.000 obyvateľov Španielska žijúcich v 36.000 domácnostiach. Každý z nich sa podrobí dvom rozličným testom a testovanie sa bude opakovať trikrát v trojtýždňových intervaloch. Účasť v celoštátnej štúdii je dobrovoľná.

16:18 Školy by sa mohli začať otvárať a výučba postupne obnovovať. Uviedli to vo svojom blogu analytici Inštitútu pre stratégie a analýzu, ktorá je analytickou jednotkou na Úrade vlády SR. Dodávajú, že po otvorení školských zariadení by sa výuka mohla istý čas konať v polovičných skupinách žiakov, aby sa medzi nimi zabezpečil väčší odstup.

16:10 Počet nových infikovaných pribúda výrazne pomalšie aj v Česku. V nedeľu potvrdili ochorenie COVID-19 56 ľuďom. Je to najmenej od polovice marca. Naši susedia zároveň otvorili ďalšie prevádzky.

16:07 Európske krajiny pomaly uvoľňujú karanténne opatrenia a rôznym tempom sa pokúšajú naštartovať ekonomiku. Viac o tejto téme nám povedal kolega zo zahraničnej redakcie, Vlado Lichvár.

16:04 Firmy, ktorým klesli tržby, nemusia platiť preddavky na daň. Tým, ktoré museli zatvoriť prevádzky, zase štát odpustí odvody. O tom všetkom sme sa rozprávali s Alicou Orda-Oravcovou, odborníčkou na dane a odvody.

15:56 Úrad priemyselného vlastníctva SR v Banskej Bystrici varuje občanov, aby boli obzvlášť ostražití pri nákupe ochranných prostriedkov z internetu. V Európe sa zvyšuje počet falšovaného tovaru, ktorý nespĺňa prísne kvalitatívne požiadavky kladené certifikačnými orgánmi Európskej únie a neposkytuje potrebnú mieru ochrany.

15:40 Prax DSS ukázala problémy s prednostným testovaním v prípade podozrenia na COVID-19, v niektorých krajoch boli problémy s mobilnými testovacími jednotkami a problém s testovaním nových klientov. "Ocenenia hodné je to, že testovanie klientov, ktorí sa vracajú z nemocníc do zariadení, sa už deje," povedala prezidentka o situácii v DSS.

"Od jednotlivých prevádzkovateľov bolo avizované, že sú poddimenzovaní kapacitne dlhodobo. Som veľmi rada, že ma minister Krajniak informoval o tom, že sa pripravujú systémové opatrenia, ktoré sa budú týkať mobilizácie týchto pracovníkov a z dlhodobého hľadiska aj úprava noriem, ktoré sa týkajú noriem využívania aj opatrovateliek z Rakúska," podotkla Čaputová.

15:35 Británia môže očakávať v priebehu tohto roka ešte viac než 100.000 úmrtí, ak sa obmedzenia v rámci uvoľnených opatrení budú týkať len tých najzraniteľnejších skupín. Tieto varovné slová popredného britského epidemiológa Neila Fergusona, ktorý je jedným z poradcov britskej vlády, citovala televízia CNN.

15:30 Britská Kráľovská pošta si uctí 100. narodeniny veterána Toma Moorea, ktorý vďaka originálnej kampani vyzbieral pre britskú Národnú zdravotnú službu viac ako 28 miliónov libier (zhruba 32 miliónov eur).

15:22 Košický samosprávny kraj začal testovať zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktorých je zriaďovateľom. V pondelok testovali 164 zamestnancov zariadení Jasanima a Subsidium v Rožňave. V priebehu najbližších dní to bude celkovo 1200 zamestnancov, informoval Úrad KSK.

"Testovanie realizujeme PCR testami, ktoré sú najpresnejšie, pretože testujú prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 v organizme. Ostatné testy vrátane rýchlotestov vedia zachytiť iba prítomnosť protilátok, ktoré má vytvorené človek, ktorý už prekonal vírus. Z tohto pohľadu sú v danej fáze prevencie PCR testy spoľahlivejšie," informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

15:17 Až 400 zamestnancov podniku na výrobu priemyselných vláken v Humennom príde definitívne o prácu. Spoločnosť zastavila výrobu po tom, ako ju majiteľ priemyselného parku pre údajné dlžoby odstavil od energií-

15:04 Kresťansko-sociálna únia, ktorá je sesterskou stranou kresťanských demokratov kancelárky Angely Merkelovej, navrhuje, aby sa štát stal tichým spoločníkom v spoločnosti Lufthansa. Tento spôsob pomoci pri zvládaní dopadov koronavírusu je vhodnejší, než priamy vstup štátu do leteckej skupiny, vyhlásil šéf CSU Markus Söder.

14:43 Počet prípadov v Poľsku za uplynulých 24 hodín vzrástol o 144 a dosiahol 11.761, informovala v pondelok agentúra PAP s odvolaním sa na poľské ministerstvo zdravotníctva. Chorobe COVID-19 podľahli od nedele ďalší štyria ľudia. Celkový počet úmrtí sa tým zvýšil na 539. Doposiaľ sa vyliečilo 2466 ľudí.

14:35 Európska komisia v pondelok oznámila, že dostala prvú predbežnú žiadosť o finančnú podporu z Fondu solidarity EÚ na riešenie problémov spojených s novým druhu koronavírusu. Týmto prvým žiadateľom je Taliansko.

14:25 Dočasným pozastavením bezplatnej železničnej prepravy pre seniorov by sa mala zaoberať na jednom z najbližších zasadnutí vláda. Minister dopravy Andrej Doležal podotkol, že mnohí dôchodcovia možnosť  bezplatného cestovania aj v súčasnej situácii využívajú na voľnočasové aktivity a toto opatrenie tak bude na ich ochranu.

"Ústredný krízový štáb ma poveril pripravením uznesenia na vládu, ktoré súvisí s dočasným pozastavením bezplatnej železničnej prepravy pre dôchodcov," priblížil Doležal. Skonštatoval, že citlivo vníma reakcie na toto opatrenie.

14:20 Pozrite si tlačovú besedu po stretnutí prezidentky Zuzany Čaputovej s ministrom práce Milanom Krajniakom a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. Témou ich stretnutia bola situácia v zariadeniach sociálnych služieb.

14:13 Všetkých 47 otestovaných obyvateľov lokality Ladislavov dvor v Leviciach má negatívne výsledky na ochorenie COVID-19. Potvrdilo to vedenie mesta. Obyvateľov rómskej komunity testovali v piatok 24. apríla. Testovanie zabezpečovali Ozbrojené sily SR v spolupráci so štátnou príspevkovou organizáciou Ministerstva zdravotníctva SR Zdravé regióny.

14:05 Firmy, ktoré zasiahla kríza, nemusia počas pandémie platiť preddavky na daň. Reč je o tých podnikateľoch, ktorým klesli tržby minimálne o 40 percent. Úľavy sa dočkajú aj zamestnávatelia, ktorí museli zatvoriť svoje prevádzky. Štát im odpustí odvody za apríl.

14:03 V malom britskom meste Milton Keynes si počas pandémie koronavírusu ľudia obľúbili robotickú donášku. Môžu si tak objednať tovar z obchodu, jedlo z reštaurácie alebo vybaviť poštu. Pre zdravotníkov je táto služba bezplatná, a prostredníctvom aplikácie ju môže využívať každý obyvateľ mesta.

14:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 14. hodine.

13:50 "V podstate sme prvá krajina na svete, ktorá takýto projekt spúšťa, spolu so Severným Írskom," povedal minister zdravotníctva o masívnom testovaní v DSS. Slovensko podľa Krajčího v tejto situácii hrá prím tak, ako hrá prím v tom, ako sa občanom Slovenska darí vysporiadať s pandémiou. Krajčí sa občanom poďakoval za disciplinovanosť.

13:44 Dnešným dňom sa začalo plošné testovanie zamestnancov aj klientov v zariadeniach sociálnych služieb, oznámil Krajniak. "V prvej fáze sa  testovanie dnes začína v Bratislave a Martine a postupne sa naštartuje po celom Slovensku," spresnil. Proces zaberie niekoľko dní. Minister pripomenul, že máme približne 37.700 zamestnancov zariadení DSS a 42.000 klientov.

13:40 Čísla z posledných dní v súvislosti s pandémiou sú veľmi priaznivé, nemôžeme však zabúdať na DSS, povedala na úvod tlačovej konferencie prezidentka.

13:38 Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím a ministrom práce a sociálnych vecí Milanom Krajniakom. Diskutovala s nimi o situácii v zariadeniach sociálnych služieb. Po stretnutí predstúpili prezidentka aj obaja ministri pred médiá.

13:23 Švajčiarsko začalo v pondelok po šiestich týždňoch uvoľňovať opatrenia. Od pondelka sa mohli otvoriť kaderníctva, kozmetické, nechtové či tetovacie štúdiá, ako aj stavebniny a záhradné centrá. Lekári, fyzioterapeuti či zubári smú otvoriť svoje ordinácie už aj pre pacientov, ktorí nie sú vo vážnom stave, a v nemocniciach sa môže začať opäť operovať.

13:07 Premiér sa na sociálnej sieti vyjadril k výsledkom testovania za uplynulý deň. Apeloval na ľudí, aby boli aj ďalej zodpovední. "Prosím, neskladajme si rúška, dodržujme hygienické opatrenia a vyhráme," napísal Matovič.

13:02 Najväčší exportér v Českej republike, Škoda Auto, v pondelok obnovil výrobu. Automobilový sektor však čelí neistote, keďže pandémia nového koronavírusu má negatívny vplyv na dopyt po vozidlách. V Česku sa pritom automobilový priemysel podieľa zhruba desatinou na výkone tamojšej ekonomiky a štvrtinou na exporte z krajiny, pričom zamestnáva približne 150.000 ľudí. No v tomto roku 2020 bude jeho výkon výrazne pod jeho kapacitou.

12:58 Koronavírus ovplyvnil aj situáciu v bytových domoch. Správcovia riešia zásadné záležitosti na domových schôdzach. Stretnutia väčšieho počtu ľudí sú však zakázané a do úvahy preto prichádza písomné hlasovanie. Ani pri ňom sa ale vlastníci bytov nevyhnú osobnému kontaktu.

12:40 Čilská vláda oznámila, že začne vydávať zdravotné certifikáty pre ľudí vyliečených z ochorenia COVID-19. Tento sporný plán kritizovala napríklad Svetová zdravotnícka organizácia, podľa ktorej takzvané "certifikáty imúnnosti" môžu ľudí viesť k tomu, aby ignorovali odporúčania týkajúce sa verejného zdravia, v dôsledku čoho sa môže zvýšiť riziko prenosu ochorenia COVID-19.

12:36 Viaceré samosprávy pre koronavírus odkladajú povinnosť platiť miestne dane a poplatky. Vo Zvolene sa ale deje presný opak. Mesto začína obyvateľom doručovať výmery a chce otvoriť aj špeciálnu pokladňu. Radnica tvrdí, že im každodenne telefonujú desiatky ľudí, že chcú dane zaplatiť. Mnohí to vnímajú aj ako pomoc mestu v čase krízy.

12:30 Žilinská župa sa musí vysporiadať s ekonomickými dôsledkami pandémie. Kvôli opatreniam príde o značnú časť podielových daní, v prepočte až o 32 miliónov eur. To nie je všetko, o ďalšie milióny príde v oblasti kultúry, školstva, sociálnych služieb a prímestskej dopravy.

12:26 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 331 nových úmrtí, čím sa ich celkový počet zvýšil na 23.521. V nedeľu pribudlo v krajine 288 obetí, čiže aktuálne údaje predstavujú mierny nárast. Španielsko celkovo eviduje viac než 209.465 nakazených, ako udáva tamojšie ministerstvo zdravotníctva, ktoré započítava len prípady potvrdené na základe výsledkov laboratórnych testov. V porovnaní s nedeľou ide o prírastok 1831 nakazených.

12:22 Britský premiér Boris Johnson v pondelok vyhlásil, že Británia je síce v boji s novým koronavírusom úspešná, avšak opatrenia týkajúce sa sociálneho odstupu musia byť v krajine zachované aj naďalej. Podľa jeho slov treba zabrániť tomu, aby sa opäť zvýšil počet infikovaných.

12:14 Podnikatelia, ktorí sa pre koronakrízu dostali do finančných problémov, už môžu žiadať o zvýhodnené úvery. Štátom garantované a dotované pôžičky dostanú malé a stredné podniky, aj živnostníci. Do programu sa zapojilo deväť bánk. Pomoc prišla v čase, keď finančné domy už nechceli firmám požičiavať peniaze.

12:03 Celkový počet potvrdených prípadov v Česku stúpol v nedeľu o 56 na 7408. Denný nárast počtu infikovaných je tak najnižší od 14. marca, cez víkendy sa však vykonáva menej testov. Od začiatku pandémie sa už vyliečilo 2600 ľudí a 221 jej podľahlo. Denný nárast nových prípadov klesá v Česku už tretí deň za sebou. V piatok ich pribudlo 86, v sobotu 79 a v nedeľu 56.

11:50 Ruský prezident Vladimir Putin v súčasnosti žije a pracuje vo svojej rezidencii Novo-Ogariovo, pričom každý z jeho návštevníkov musí prejsť testovaním na koronavírus SARS-CoV-2.

11:45 V Rusku v pondelok potvrdili 6198 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet infikovaných tak v krajine dosiahol 87.147, čím Rusko prekonalo Čínu s 82.830 potvrdenými prípadmi.

11:30 Obavy z koronavírusu sú po mesiaci nižšie. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu "Ako sa máte, Slovensko?" ktorý realizovali vedeckí pracovníci Slovenskej akadémie vied a analytici spoločností Mnforce a Seesame. S mesačným odstupom zmapovali aktuálnu situáciu na Slovensku. Zistili, že podiel ľudí, ktorí sa epidémiou cítia ohrození medzimesačne mierne klesol. Aprílové výsledky porovnali aj s obdobným výskumom v Rakúsku. Výsledkom je, že ľudia na Slovensku deklarujú silnejší pocit ohrozenia zdravia aj ekonomickej situácie než respondenti v Rakúsku.

11:23 Banskobystričan, ktorému sa nechcelo ísť do práce a tak do firmy zavolal, že má príznaky koronavírusu, už čelí obvineniam. Ako informovala banskobystrická krajská polícia, vyšetrovateľ 38-ročného muža obvinil zo šírenia poplašnej správy.

11:01 Zariadenia sociálnych služieb by mali vypracovať plán riešenia krízovej situácie v súvislosti s pandémiou. Informuje o tom na svojej webstránke ministerstvo práce s tým, že rezortný šéf Milan Krajniak (Sme rodina) listom požiadal o spoluprácu predsedov vyšších územných celkov, Združenie miest a obcí Slovenska, Úniu miest, Asociáciu poskytovateľov sociálnych služieb v SR a SocioFórum.

10:54 Mesto Nitra hľadá všetky dostupné možnosti, ako otestovať na ochorenie COVID-19 zamestnancov pracujúcich v mestských zariadeniach sociálnych služieb a tých, ktorí sa v teréne starajú o najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov. „Rokujeme so spoločnosťou Medirex, ktorá má možnosť testovať zamestnancov v dome opatrovateľskej služby, v denných stacionároch, či v zariadení pre seniorov,“ informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

10:45 Nemecký automobilový koncern Volkswagen v pondelok oznámil, že obnovil výrobu vo svojej najväčšej továrni vo Wolfsburgu, kde zároveň zaviedol nové hygienické opatrenia. Nemecko po poklese nových prípadov nákazy uvoľnilo blokády. Výrobcovia automobilov sa pritom spoliehajú na schopnosť krajiny vystopovať a udržať pod kontrolou šírenie nového koronavírusu, aby sa mohla najväčšia ekonomika Európy vrátiť späť do práce.

10:41 Británia ohlásila v nedeľu ďalších 413 úmrtí na ochorenie COVID-19. Dobrou správou je, že počet obetí je najnižší od konca marca. Podrobnosti pre nás pripravil náš spolupracovník Peter Mikitič.

10:27 Austrálska vláda v nedeľu spustila novú aplikáciu na pomoc proti šíreniu koronavírusu. Za 12 hodín si ju do svojich smartfónov stiahlo viac ako milión ľudí. COVIDSafe využíva Bluetooth a používateľovi oznámi prípadný kontakt s iným používateľom, u ktorého diagnostikujú ochorenie COVID-19, pričom s ním bol v kontakte minimálne 15 minút vo vzdialenosti 1,5 metra.

10:06 V Maďarsku uplynulý deň zomrelo ďalších osem starších pacientov s ochorením COVID-19, ktorí však trpeli aj inými chronickými chorobami. Počet obetí nákazy stúpol na 280. Od pondelka platí v Budapešti povinné nosenie rúšok v mestskej hromadnej doprave, taxíkoch, obchodoch i na tržniciach.

9:54 V Bratislavskom kraji pribudol jeden nakazený, druhý v Trenčianskom kraji.

kraje-pondelok_ac1100ae-9016-15a2.png

9:48 Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa aktuálne nachádza sedem ľudí, na pľúcnej ventilácii je jeden človek.

9:44 Máme nových deväť vyliečených pacientov, spolu už 403. Počet vyliečených pacientov je za uplynulý deň vyšší než počet nových nakazených.

9:34 Na Slovensku pribudli dva nové prípady ochorenia COVID-19, čo je rekordne nízke číslo. Celkovo tak máme 1381 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 3171 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:40 Alternatívny objemovo regulovaný prenosný pľúcny ventilátor Q-vent, ktorý skonštruovali mladí slovenskí vedci, sa už vyrába sériovo.

9:28 Časticoví fyzici zo Slovenskej akadémie vied sa zapojili do celosvetového výskumu, ktorý prispieva k detailnému popisu proteínov nového koronavírusu. Prostredníctvom svojich výpočtov na vedecko-výskumnom uzle GRID produkujú dáta, ktoré sú nevyhnutné pre vývoj vakcíny a liekov proti novému koronavírusu. Tento uzol je súčasťou celosvetovej siete Worldwide LHC Computing Grid, ktorá spracúva dáta z experimentov na urýchľovači LHC v CERN.

9:15 Polícia odporúča cyklistom, aby v súčasnej dobe nepoužívali cyklistické chodníky, ktoré sú v bezprostrednej blízkosti hranice.

9:00 Jedným z častých mýtov o novom koronavíruse je ten, že konzumácia alkoholu tento vírus ničí. "Konzumácia alkoholu, naopak, pravdepodobne zvýši zdravotné riziká, ak sa osoba infikuje. Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že v žiadnom prípade by ste nemali konzumovať akýkoľvek druh alkoholického produktu ako prostriedok prevencie alebo liečby ochorenia COVID-19," pripomínajú odborníci z odboru podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva SR.

8:40 Ceny ropy v pondelok výrazne klesli, pričom cena americkej WTI sa prepadla o vyše 11 %. Dôvodom sú obavy z nedostatku skladovacích kapacít v čase, keď pandémia nového koronavírusu decimuje dopyt po rope. Skladovacie zariadenia, zvlášť v USA, tak nedokážu zvládnuť nadmernú ponuku. A hoci výrobcovia už začínajú znižovať produkciu, nestačí to na podporu trhu.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni sa v pondelok o 7.37 h SELČ predával po 15,01 USD (13,90 eura). To bolo o 1,93 USD alebo 11,39 % menej ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania. Cena júnového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa znížila o 81 centov alebo 3,78 % na 20,63 USD za barel.

8:05 Nový Zéland podľa slov premiérky Jacindy Ardernovej vyhral dôležitú bitku nad novým koronavírusom SARS-CoV-2, keď sa mu podarilo zastaviť tzv. komunitné šírenie tejto nákazy a krajina začala uvoľňovať karanténne opatrenia. "Na Novom Zélande momentálne nie je žiadne rozsiahle a nezaznamenané šírenie (koronavírusu). Tento boj sme vyhrali," uviedla Ardernová vo svojom vyhlásení.

7:35 Na slovenských súdoch sa rušia v časoch nového koronavírusu nielen trestné pojednávania, ale aj rozvodové konania a konania o úprave práv a povinností k maloletým deťom.

7:30 Len tri nové prípady nákazy a nijaké nové úmrtia hlási za nedeľu Čína. Podobe priaznivá je situácia v Južnej Kórei, kde za rovnaký deň zaznamenali len desať nových infekcií a jedno úmrtie.

7:25 Testy všetkých 58 repatriantov, ktorých prijali pred približne týždňom do Liečebno-rehabilitačného strediska Zboru väzenskej a justičnej stráže v Omšení v okrese Trenčín, boli negatívne. Repatrianti zo zahraničia tak mohli na záver minulého týždňa odcestovať do svojich domovov a tam musia naďalej pokračovať v dvojtýždňovej karanténe.

7:15 Francúzska polícia zaistila 140.000 respirátorov určených pre čierny trh. Ide o rekordné množstvo odhalené od začiatku pandémie nového koronavírusu vo Francúzsku.

7:00 Henri Kichka, jeden z posledných preživších nacistického koncentračného tábora Osvienčim, zomrel cez víkend vo veku 94 rokov v domove dôchodcov v Bruseli na nákazu novým koronavírusom. "Čo sa nepodarilo celej nacistickej armáde, dokonal mikroskopický koronavírus. Môj otec prežil pochod smrti, dnes sa však skončil jeho pochod životom," napísal jeho syn Michel na Facebooku.

"Osvienčim sa nedá prežiť. Toto miesto je smrť sama o sebe," povedal Henri Kichka ešte v januári v rozhovore pre britskú rozhlasovú stanicu BBC pri príležitosti 75. výročia oslobodenia tohto nacistického vyhladzovacieho tábora.

6:45 V USA zaznamenali ďalších 1330 úmrtí na nový koronavírus. Vyplýva to z údajov, ktoré k pondelňajšej 02.30 h SELČ zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore.

Koronavírusu SARS-CoV-2 v USA doteraz podľahlo 54.841 ľudí. Pozitívne testy na prítomnosť tohto vírusu malo 964.937 osôb.

6:30 Britský premiér Boris Johnson, ktorý sa v nedeľu večer po zotavení z ochorenia COVID-19 vrátil do svojej rezidencie na Downing Street 10, by mohol už tento týždeň rozhodnúť o zmiernení súčasných obmedzení zameraných proti šíreniu nového koronavírusu.

6:10 V Taliansku sa od začiatku budúceho týždňa začnú postupne zmierňovať karanténne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Oznámil to v nedeľu večer premiér Giuseppe Conte.

6:05 Kanadské zdravotnícke úrady v nedeľu varovali pred použitím liekov chlorochín a hydroxychlorochín proti malárii na liečbu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 alebo na zabránenie opätovnej nákazy. Chlorochín a hydroxychlorochín môžu mať podľa kanadského úradu verejného zdravotníctva závažné vedľajšie účinky. "Tieto lieky by sa mali užívať len pod dohľadom lekára," oznámil úrad na svojej webovej stránke.

6:01 Zdravotné sestry, robotníci, opatrovateľky i mnohí ďalší sa zhromaždili na hraničnom priechode Berg na protest proti prijatým opatreniam pre pendlerov. Pozrite si, ako to tam vyzeralo.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v nedeľu, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok