Máme prvého nakazeného väzňa, Taliansko hlási stovky obetí denne

TA3 TASR SITA
23.3.2020 14:38

Počet nakazených na Slovensku rastie a problémom nového koronavírusu sa už zaoberá vláda Igora Matoviča. Ako chce spomaliť šírenie infekcie? Situáciu sme s vami sledovali online.

Máme prvého nakazeného väzňa, Taliansko hlási stovky obetí denne
TASR/Radovan Stoklasa

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii .

0:45 Nemocnice v nemeckej spolkovej krajine Sasko prijmú najmenej šesť pacientov s koronavírusom z Talianska, ktorým ich vlasť nedokáže poskytnúť liečbu. Oznámil to v pondelok saský premiér Michael Kretschmer.

"Talianska vláda nás pred niekoľkými dňami oslovila s tým, či jej nemôžeme vypomôcť s opaterou o pacientov, ktorým sa v Taliansku nedostáva liečba," uviedol Kretschmer.

00:00 Ministerka pre investície a regionálny rozvoj Veronika Remišová v pondelok pred polnocou na sociálnej sieti informovala, že vláda odvolala Kajetána Kičuru z postu šéfa štatnych hmotných rezerv.

22:40 Britská vláda v pondelok nariadila obmedzenie pohybu osôb na obdobie troch týždňov s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Nové opatrenia oznámil v pondelok večer britský premiér Boris Johnson. Koronavírus je podľa neho najväčšia hrozba, akej jeho krajina čelila za posledných niekoľko desaťročí.

22:30 Český premiér Andrej Babiš sa obyvateľom Česka prihovoril v mimoriadnom televíznom prejave. Krajanov ubezpečil, že spoločne krízu zvládnu. Zároveň však tvrdo kritizoval ľudí, ktorí nedodržiavajú vládne opatrenia.

22:20 Na Slovensku je v súčasnosti zriadených 11 karanténnych centier. Stovku Slovákov, ktorí sa vrátili z rôznych krajín, ubytovali aj v Trenčianskych Tepliciach. Objekt je nepretržite strážený hliadkami policajného zboru.

21:40 Nezamestnanosť na úrovni piatich percent sa novej vláde počas prebiehajúcej celosvetovej krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu pravdepodobne nepodarí udržať. Myslí si to nový minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Niektorým zamestnávateľom preto vláda poskytne pomoc.

21:35 Ústredný krízový štáb pokračuje v rokovaní. To začalo približne o 12:00, ani po ôsmich hodinách z neho stále nie sú známe výsledky. Ako v pondelok vo večerných hodinách informoval zástupcov médií predseda vlády Igor Matovič, výstup z rokovania majú dať kompetentní v utorok pred rokovaním vlády. Informovať o opatreniach bude medzi inými aj minister školstva Branislav Gröhling.

21:30 Počet obetí epidémie spôsobenej novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 v Maďarsku stúpol na osem. Uviedla to v pondelok večer maďarská vláda na svojej informačnej stránke koronavirus.gov.hu.

21:20 Pozrite si aj Tému dňa. V štúdiu sme privítali vedca Roberta Mistríka, ktorý nás informoval o opatreniach novej vlády v súvislosti s koronavírusom.

V druhej časti sme sa spojili s Jířim Nevrlom, 35-ročným pacientom s ochorením Covid-19. Prezradil nám, kedy zistil, že je nakazený, aké mal príznaky či ako sa doma liečil.

20:55 Do Kyjeva priletelo v pondelok z Číny ukrajinské vojenské lietadlo s nákladom ochranných masiek, testov a pľúcnych ventilátorov, ktoré majú krajine pomôcť v boji s novým koronavírusom. Oznámil to úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ukrajina dosiaľ potvrdila 73 prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom a tri úmrtia. Väčšinu prípadov evidujú v metropole Kyjev.

20:30 Mesto Lučenec z preventívnych dôvodov voči šíreniu nového koronavírusu pristupuje okrem dezinfekcie bytových domov aj k strojnému čisteniu ulíc, chodníkov a verejných priestorov, najmä v okolí artézskych studní. Informoval o tom Andrej Barančok, poverený externou komunikáciou mesta.

20:10 Stále viac pacientov či ľudí v domácej karanténe, ktorí mali pozitívne testy na koronavírus, sa sťažuje na stratu čuchu a chuti. Je ich tak veľa, že podľa britskej BBC môže ísť o ďalší príznak pravdepodobného nakazenia sa koronavírusom.

20:00 Starostovia obcí nemôžu pre zákon o ochrane osobných údajov poznať totožnosť ľudí, ktorým diagnostikovali nákazu koronavírusom. Nedokážu tak skontrolovať, či osoby, ktoré majú povinne nariadenú karanténu, ju aj dodržiavajú. Mala by ochrana súkromia byť nadradená ochrane zdravia a ľudských životov? Opýtali sme sa podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska Radomíra Brtáňa.

19:35 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom prekročil vo svete - od vypuknutia pandémie koncom vlaňajška - číslo 350.000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza z oficiálnych údajov zhromaždených do pondelka 18.00 h SEČ.

19:30 Väčšina obyvateľov rómskeho sídliska Stará tehelňa v Prešove si ochranné rúško sama zaobstarať nedokáže. Znamená to riziko nie len pre miestnu komunitu, ale majoritné obyvateľstvo. Mesto preto Rómom z Tehelne zabezpečilo látkové rúška. Zatiaľ však len necelých 400 kusov.

19:25 Poslanci maďarskej opozície odmietli mimoriadne konanie o predĺžení stavu núdze. Návrh však zaradili do skráteného konania, hlasovať sa bude ešte raz budúci týždeň. Opatrenie by pozastavilo činnosť zákonodarného zboru, čo by znamenalo vládnutie Viktora Orbána prostredníctvom dekrétov. Maďarsko eviduje takmer 170 nakazených. V náročných časoch, ktoré sú poznačené neistotou a izoláciou, mnohí ľudia držia spolu a nezištne si pomáhajú.

19:20 Susedné Česko hlási takmer 1200 nakazených koronavírusom. Vláda schválila balík ekonomických opatrení, ktorý má zachrániť mnohé firmy pred finančnými problémami či bankrotom. Výrazne to však zaťaží štátny rozpočet. Odložené bude platenie dane z pridanej hodnoty pre firmy či zálohy na sociálne poistenie živnostníkov.

19:15 Takmer 4000 zdravotníkov je už v Španielsku nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na španielske úrady.

18:50 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom SARS-CoV-2 ďalších 601 ľudí. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie talianskeho Úradu pre civilnú ochranu o tom informovala agentúra DPA. Číslo je nižšie ako v nedeľu, keď bolo v priebehu 24 hodín zaznamenaných rekordných 651 úmrtí.

18:40 Výsledky laboratórnych vyšetrení na potvrdenie nového koronavírusu sú negatívne u troch lekárov a štyroch sestier Národného onkologického ústavu. Tí sa 19. marca dostali do kontaktu s pacientom s touto diagnózou. Potvrdila to špecialistka pre styk s verejnosťou NOÚ Patrícia Kubicová.

18:20 S cieľom chrániť zdravie zamestnancov v prevádzke a aj obyvateľov miest a obcí, Slovenská pošta od utorka 24. marca do 5. apríla upraví otváracie hodiny pobočiek na celom území Slovenska. Počas pracovných dní mať budú pobočky pošty individuálne stanovené otváracie hodiny aj s ohľadom na momentálny stav zamestnancov ovplyvnený všeobecnou situáciou tak, aby bolo koncentráciou obyvateľov v čo najväčšej miere zabránené šíreniu ochorenia COVID-19.

V mestách nad 10.000 obyvateľov budú pošty otvorené do 16.00 h, minimálne jedna pošta bude otvorená jeden deň v týždni do 17.00 h. V sobotu a v nedeľu budú všetky pošty zatvorené.

18:15 Pozrite si aj tlačovú besedu predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru, ktorý reagoval na medializované obvinenia.

18:10 Pozrite si aj tlačovú besedu, na ktorej Igor Matovič informoval o zriadení permanentného krízového štábu.

18:05 Pandémia nového koronavírusu sa jednoznačne "zrýchľuje", oznámila v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia. Dodala však, že stále je možné "zmeniť trajektóriu" šírenia tohto vírusu.

18:00 Nadácia TA3 v súčinnosti so Združením miest a obcí Slovenska reaguje na aktuálnu kritickú situáciu, vyvolanú nariadeniami a opatreniami, ktoré súvisia s elimináciou šírenia koronavírusu. Obmedzenie pohybu na verejnosti a minimalizácia kontaktu s okolím výrazne zasiahla najmä seniorov, ktorí sú najzraniteľnejšou časťou populácie.

17:30 Počet potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom sa v Rakúsku v pondelok popoludní zvýšil z 3244 na 3924. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na údaje rakúskeho ministerstva zdravotníctva.

17:15 Šéf štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura sa vyjadril k obvineniam. Niekoľko hodín vypovedal na NAKA, odmieta, že nákupy boli nehospodárne. "Objednané rýchlotesty sú odporúčané WHO, pomohli potlačiť nákazu vo Wu-chane a vyrába ich renomovaná firma," uviedol. Kičura sa vyjadril aj k nákupu bytov jeho 20-ročným synom. Potvrdil, že aj v tejto veci bude vyšetrovaný na NAKA ako podozrivý. Syn podľa neho kúpil "dva staršie byty" a Kičura mu s manželkou poskytli financie s tým, že tieto byty bude splácať. Rezolútne odmieta akékoľvek korupčné správanie v tejto veci.

17:08 Taliansko zakázalo od pondelka svojim obyvateľom cestovať aj v rámci krajiny a zatvorilo väčšinu podnikov a prevádzok. Občania majú zakázané "pohybovať sa pomocou súkromných a verejných dopravných prostriedkov mimo územia obce, v ktorej sa v súčasnosti zdržiavajú". Výnimku majú ľudia, ktorí sú schopní potvrdiť, že musia cestovať z nevyhnutných alebo zdravotných dôvodov.

17:05 Prvý test na koronavírus, ktorému sa v pondelok podrobila nemecká kancelárka Angela Merkelová, je negatívny. Uviedol to jej hovorca Steffen Seibert. "Výsledok dnešného testu je negatívny," povedal Seibert v pondelok v Berlíne pre DPA. "Ďalšie testy sa uskutočnia v nasledujúcich dňoch," dodal.

17:00 Krčméry uviedol, že čo sa týka potenciálne účinných liekov, na Slovensku sú momentálne registrované štyri z "nádejných" liekov. Pripravuje sa registrácia piateho. "Nečakajme, že tých ľudí vieme liečiť," upozornil však Mistrík s tým, že nádejné súčasné lieky nie sú žiadne zázraky, môžu len zmierňovať priebeh choroby.

16:57 Musíme si spraviť revíziu a inventúru, čo tento štát má a čo dokáže, uviedol vedec Robert Mistrík k plánom otestovať čo najviac ľudí. Štát musí podľa neho vybrať tie najzranitelnejšie skupiny obyvateľstva a určiť, koho bude testovať. Tieto analýzy podľa Mistríka nová vláda po tej starej "nezdedila".

16:52 Matovič sa vyjadril aj k potvrdenému počtu nakazených. Ako uviedol, malo by sa informovať raz za deň, najlepšie ráno. Dielčie informácie počas dňa už nechce dávať.

16:50 Nový premiér Igor Matovič informoval o zriadení permanentného krízového štábu. Jeho súčasťou je aj vedec a bývalý prezidentský kandidát Robert Mistrík či profesor Vladimír Krčméry. Jeho úlohou je aj zosúlaďovať procesy medzi jednotlivými rezortami.

16:48 V Lotyšsku sa na odporúčanie odborníkov nachádza v samoizolácii väčšina členov vlády. Štátne Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb odporučilo domácu karanténu deviatim z celkovo 13 členov vlády. Je medzi nimi aj premiér Krišjanis Karinš.

16:46 Vo vysielaní sme už informovali o osobách, ktoré žijú v obci Vysoká pri Morave a sú nakazené novým koronavírusom. V prípade nastal posun a starosta obce už vie, o ktorých obyvateľov ide. Informácie však nemá z oficiálneho zdroja. Pre zdĺhavú komunikáciu s úradmi sa tak nákaza môže po obci šíriť ďalej.

16:40 O repatriáciu doteraz požiadalo 3009 občanov SR v zahraničí, do krajiny sa prostredníctvom organizovanej pomoci už vrátilo 1059 občanov SR, ďalších vyše 400 sa vrátilo individuálne. Na pondelkovom tlačovom brífingu po rokovaní ústredného krízového štábu to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS).

16:35 Mesto Prešov pokračuje v distribúcii ochranných rúšok pre najviac ohrozené skupiny obyvateľov. Po senioroch prišli na rad ľudia z marginalizovaných rómskych komunít a bezdomovci. Informoval o tom hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. "Počas uplynulého týždňa sme rozdali tisícky rúšok seniorom, pre ktorých je šíriaci sa nový koronavírus najviac nebezpečný. Išlo predovšetkým o látkové rúška, ktoré svojim klientom ušili pracovníčky denných centier, stacionárov a zariadení pre seniorov. Rúška dostali aj starší ľudia, ktorí žijú sami a nedokážu si ich zaobstarať. S ich roznášaním aj naďalej pomáhajú mestskí policajti a dobrovoľníci," uviedol Tomek.

16:25 Prvé dva automaty na predaj ochranných rúšok v Českej republike sú od pondelka v prevádzke v moravskom meste Vyškov. Automaty dodala spoločnosť Foodex, ktorá bežne prevádzkuje automaty na jedlo, nápoje a kávu.

16:20 Aká je situácia v zásobovaní potravinami a ochrannými prostriedkami v európskych krajinách? Na túto a ďalšie otázky nám odpovedal Dušan Zupka, ktorý je humanitárnym poradcom Organizácie spojených národov a Svetovej Banky.

16:15 Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir v pondelok oznámila, že nastupuje do domácej karantény. Rozhodla sa tak po tom, ako sa nákaza novým koronavírusom potvrdila na škole, ktorú navštevuje jej najmladší syn.

15:57 Národná kriminálna agentúra v súvislosti s medializovanými informáciami o nákupoch Správy štátnych hmotných rezerv SR a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala "ex offo" trestné konanie. Potvrdil to hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. "Vzhľadom na to, že v súčasnom štádiu sa vykonávajú procesné úkony pre náležité objasnenie skutkového stavu, bližšie informácie o prebiehajúcom konaní nie je možné poskytnúť," poznamenal Slivka.

15:50 Kým nevyvráti podozrenia, nemal by sa vrátiť do funkcie sudcu, myslí si o kauze šéfa štátnych hmotných rezerv expremiér Peter Pellergrini.

15:46 Pozrite si Štúdio TA3 s rektorom Univerzity Komenského Marekom Števčekom a prorektorom pre vedu Univerzity Komenského Jozefom Masarikom. Rozprávali sme sa o fungovaní UK počas pandémie a nástupe študentov do škôl.

15:32 Národná transfúzna služba vyzýva verejnosť na darovanie krvi. Pre mimoriadnu situáciu zaznamenala totiž značný pokles darcov na svojich pracoviskách, čo sa odráža na znížených zásobách krvných prípravkov. V nemocniciach na území Slovenska sú však akútni pacienti, ktorí potrebujú naďalej k svojej liečbe krv. NTS ubezpečuje, že na odberných miestach platia v súvislosti s pandémiou sprísnené hygienické podmienky, a tak sa nemusia báť prísť darovať krv.

15:20 Pôvod nákazy u väzňa, ktorého pozitívne testovali na koronavírus, nie je jednoznačne určený. Informovala o tom hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. Keďže ide o odsúdeného, ktorý je zaradený v minimálnom stupni stráženia a umiestnený v samostatnom objekte ústavu, boli podľa nej do preventívnej karantény umiestnení aj ostatní odsúdení spolu s väzenským personálom. „V domácej karanténe bol ponechaný ostatný väzenský personál, ktorý mohol prísť do priameho kontaktu s odsúdeným," dodala hovorkyňa.

15:17 Generálny prokurátor Jaromír Čižnár požiadal o preverenie informácií okolo sporného nákupu zdravotníckeho materiálu Správou štátnych hmotných rezerv.

14:56 Po Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach bude Trenčín od stredy štvrtým slovenským mestom, kde sa budú robiť testy na nový koronavírus. Na zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informoval primátor Trenčína Richard Rybníček.

14:45 Ďalší dvaja lekári vo Francúzsku podľahli nákaze novým koronavírusom. Na chorobu COVID-19 zomrel 66-ročný gynekológ z mesta Mulhouse ležiaceho na východe Francúzska. Podľa médií sa nakazil od svojej pacientky. Ďalšou obeťou je 60-ročný všeobecný lekár z nemocnice v meste Saint-Avold v blízkosti mesta Metz, ktoré leží tiež pri nemeckých hraniciach.

14:36 Zbor väzenskej a justičnej stráže potvrdil prvý prípad ochorenia COVID-19 u odsúdeného v ústave Bratislava. Ústavný lekár zabezpečil protiepidemické opatrenia a okamžité izolovanie na zdravotnícke oddelenie v ústave. Odsúdený bol preeskortovaný do väzenskej nemocnice v Trenčíne.

"V piatok (20. 3.) bol odsúdený vyšetrený ústavným lekárom, pretože sa začali u neho vyskytovať prejavy ochorenia, ako zvýšená telesná teplota. Ústavný lekár zabezpečil protiepidemické opatrenia a nariadil vykonanie testov na potvrdenie ochorenia a okamžité izolovanie na zdravotnícke oddelenie v ústave. Po pozitívnom potvrdení výsledku u odsúdeného boli okamžite prijaté ďalšie osobitné opatrenia, ktoré súvisia s výskytom ochorenia," objasnila hovorkyňa ZVJS.

14:25 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa za uplynulých 24 hodín vo Švajčiarsku zvýšil o viac ako 1000. Celkom Švajčiarsko eviduje 8060 prípadov nákazy. Počet úmrtí z nedele na pondelok vzrástol o šesť a dosiahol 66. Prvý prípad nákazy vírusom SARS-CoV-2 zaznamenali vo Švajčiarsku 25. februára.

14:22 Pozrite sa, ako to poobede vyzeralo na hraničnom priechode Šahy.

14:15 Ambulantný lekár dokáže aj bez fyzického kontaktu s pacientom urobiť až 80 percent práce. Tvrdí to prezident Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov Peter Makara. Reaguje tým na tvrdenia prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka, že keď všeobecní lekári prestanú fyzicky ordinovať, hrozí kolaps nemocníc.

14:06 Pozrite si brífing Veroniky Remišovej, ktorá hovorila o možnosti využitia eurofondov na boj s následkami koronavírusu.

14:00 Jedna z najväčších nemocníc v Poľsku, Univerzitná nemocnica v Krakove, prestala prijímať nových pacientov a uzavrela takmer všetky oddelenia. U niektorých jej zamestnancov totiž potvrdili nákazu koronavírusom. Otvorené zostáva len infekčné oddelenie. Pacientov v zariadení otestujú na prítomnosť koronavírusu. Stane sa tak zhruba týždeň po tom, ako sa dostali do kontaktu s nakazenými zdravotníkmi.

Tridsaťosemmiliónové Poľsko dosiaľ potvrdilo 649 prípadov nákazy novým koronavírusom, sedem pacientov zomrelo.

13:55 Mesto Liptovský Mikuláš hľadá dobrovoľníkov, ktorí chcú prispieť k aktivitám na zastavenie šírenia ochorenia COVID-19. Vypomáhať môžu napríklad pri distribúcii rúšok seniorom či pri osvete. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. Výpomoc podľa hovorkyne potrebuje aj Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši s usmerňovaním ľudí pri vstupe do areálu alebo s reorganizáciou oddelení. Dobrovoľníci nebudú v kontakte s pacientmi. Zároveň budú mať na sebe všetky potrebné ochranné pomôcky.

Ak chcete pomôcť, prihláste sa na adrese dobrovolnik@mikulas.sk. Zanechajte na seba telefonický kontakt a pracovník z mestského úradu sa s vami spojí.

13:50 Nová vicepremiérka pre informatizáciu Veronika Remišová, ktorá čerstvo prebrala úrad, informovala o využití eurofondov v boji proti nákaze. "Máme štyri miliardy nezazmluvnených finančných prostriedkov," informovala Remišová s tým, že je potrebné uskutočniť audit a všetky využiteľné prostriedky z nich dať na boj s nákazou.

13:48 Susedné Česko hlási 1165 nakazených. Zjednodušiť testovanie ľudí by mohli úplne nové testy, ktoré vyvinula česká virologička Soňa Peková, ktorá je odborníčka na mutácie vírusov. Rozprával sa s ňou náš spolupracovník David Vozdecký.

13:44 Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček požiadal ministra vnútra Romana Mikulca, aby zvážil možnosť prizvať zástupcov stavovskej organizácie miest do ústredného krízového štábu. Rybníček tiež žiada premiéra a ministrov financií a hospodárstva, aby mali zástupcovia miest možnosť podieľať sa na tvorbe opatrení na zmiernenie ekonomických dosahov krízy a aby boli pri ich tvorbe zohľadnené dosahy na samosprávu.

13:40 Do kontaktu s rizikovým prostredím sa zatiaľ dostala jedna posádka spoločnosti Kosit, ktorá narába v Košiciach s komunálnym odpadom. Táto posádka je momentálne v karanténe. Podľa vedenia firmy by vláda mala začať tvoriť efektívnu a bezpečnú koncepciu zvozu a spracovania odpadu.

Zatiaľ ani u jedného člena posádky nebolo potvrdené ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, firma má v súčasnosti 100-percentnú vypravenosť posádok. „Doterajšie opatrenia boli zamerané predovšetkým na to, aby boli napriek nedostupným rúškam všetci zamestnanci vybavení ochrannými prostriedkami a jednotlivé zmeny upravené tak, aby posádky zberových vozidiel prichádzali do vzájomného kontaktu podľa možnosti čo najmenej. Striedajú sa  v blokoch,“ povedal generálny riaditeľ firmy Kosit Marián Christenko.

13:28 V dôsledku globálnej pandémie musela v rámci preventívnych opatrení vlád zostať v domácej karanténe viac ako miliarda obyvateľov vo vyše 50 krajinách a územiach na celom svete. Vyplýva to z prepočtov, ktoré v pondelok zverejnila agentúra AFP.

13:20 Počet úmrtí spôsobených novým druhom koronavírusu prekročil v pondelok 15.000, vyliečilo sa viac ako 100.000 nakazených. Od prvého oficiálne zaznamenaného prípadu nákazy koronavírusom v decembri v čínskom meste Wu-chan úrady zaznamenali celkovo 15.182 úmrtí, väčšinu z nich v Európe.

13:07 Volkswagen Slovakia predlžuje dočasnú odstávku výroby vo všetkých troch závodoch. V Bratislave, Martine a Stupave tak bude trvať do 5.4.

13:00 Koronavírusová epidémia vedie mestá a obce k netradičným opatreniam. Primátor Banskej Bystrice a jeho dvaja viceprimátori sa rozhodli znížiť si svoje platy. Podobne zareagovali napríklad aj primátori Partizánskeho, či Trnavy. Hoci chcú ušetrené peniaze venovať na krízový účet mesta, niektorí takýto krok považujú za populizmus.

12:50 Cestovná kancelária Aeolus hovorí o mimoriadne vážnych okolnostiach, pre ktoré nebude pokračovať v predaji a realizácii letnej sezóny 2020. Informuje o tom na svojej webovej stránke. V Českej republike voči spoločnosti zároveň prebieha insolvenčné konanie.

12:45 Minister hospodárstva Richard Sulík na zasadnutí vlády navrhne odvolanie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru za pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. "Pripravil som návrh na odvolanie pána Kičuru z funkcie. Uvidíme, či trestné oznámenie budem písať ja alebo niekto iný. Na tom sa ešte dohodneme," povedal Sulík pred zasadnutím Ústredného krízového štábu SR. Sulík už má pripravený návrh na nového šéfa štátnych hmotných rezerv, ale nomináciu chce zverejniť až po dohode s premiérom.

12:30 Ministerstvo spravodlivosti uvažuje v rámci justičného balíčka o prerušení lehôt vo veciach v súvislosti s občianskym či obchodným právom. Informovala o tom ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pri preberaní úradu.

12:35 Taliansko naďalej zápasí s epidémiou koronavírusu, ale "iskierku nádeje" lekárom i vláde dodávajú náznaky, že zákaz vychádzania začína mať pozitívny efekt v podobe zmiernenia nárastu počtu nakazených i vytvárania ohraničených ohnísk nákazy.

12:10 Pozrite si brífing premiéra Igora Matoviča, ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a hlavného hygienika Jána Mikasa, ktorí hovorili o ďalšom postupe v boji proti nákaze koronavírusom.

12:05 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom za 24 hodín v Španielsku o 462 a presiahol 2000 prípadov.

12:03 Počas pondelka bolo otestovaných na nový koronavírus zatiaľ 29 vzoriek, jedna z toho bola pozitívna. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

matovic-brif_ac1100ae-9ade-402c.jpg

11:50 Nákazu potvrdili aj na traumatológii na Kramároch u dvoch lekárov a dvoch sestier, potvrdil Krajčí.

11:48 Dvaja lekári z ružinovskej gynekologicko-pôrodníckej kliniky koronavírus nemajú. Túto dobrú správu priniesol nový minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Na Národnom onkologickom ústave v Bratislave však potvrdili nákazu u dvoch ľudí. Jedného previezli na Kramáre, druhý zostal v ústave v prísnej izolácii. V karanténe je niekoľko zdravotníkov.

11:45 Rysuje sa možnosť zabezpečiť až 200-tisíc regulérnych testov na koronavírus. Treba sa však pripraviť na situáciu, keď nás výrobcovia "odstrihnú" a treba sa začať spoliehať aj na seba. Vyhlásil to nový premiér Igor Matovič v súvislosti s krízovou situáciou okolo nedostatku testov. Cieľom je podľa neho zvýšiť desaťnásobne počet testovaných a zisťovať nákazu u 3000 ľudí denne.

11:44 Ak sa školy v Česku neotvoria do 1. júna, nemuseli by sa konať maturitné skúšky. Maturitné vysvedčenie by učitelia vystavili na základe posledných troch vysvedčení študenta. V pondelok to povedal český minister školstva Robert Plaga.

11:40 Mestský úrad v Senici bude pomáhať s nákupmi potravín osamelým seniorom, zdravotne ťažko postihnutým občanom a ľuďom v karanténe, ktorí sa nemajú na koho obrátiť. Informovala o tom Tatiana Moravcová z MsÚ Senica.

Občania sa môžu hlásiť na číslach 034 698 7613 a 0918 821 687 v pracovných dňoch od 8.00 h do 12.00 h alebo mailom na pomoc@senica.sk.

11:30 Opatrenia navrhované stranou SaS, ktoré na sociálnej sieti predstavil šéf finančného výboru NR SR za stranu SaS Marián Viskupič, hodnotí analytik Nadácie F. A. Hayeka Martin Reguli pozitívne.

11:15 Irán v pondelok potvrdil ďalších 127 prípadov úmrtí, čím sa počet obetí koronavírusu zvýšil celkovo na 1812. Nakazených je viac ako 23.000 osôb. Podľa iránskeho ministerstva zdravotníctva za posledných 24 hodín potvrdili nákazu koronavírusom u ďalších 1411 osôb, čím sa ich počet zvýšil na 23.049.

11:10 V Thajsku oznámili v pondelok 122 nových prípadov nákazy, ktorá sa šíri z hlavného mesta Bangkok do ďalších častí krajiny. V krajine zatiaľ hlásili celkovo 721 prípadov nákazy koronavírusom. Jedna infikovaná osoba zomrela, 668 ďalších liečia v nemocniciach a 52 ľudí prepustili, keď sa zotavili.

11:05 Výrobné štáby viacerých seriálov z lekárskeho či záchranárskeho prostredia sa rozhodli darovať tvárové masky a rúška, rukavice či oblečenie lekárom a zdravotníkom, ktorí ich majú v čase epidémie nového druhu koronavírusu nedostatok.

11:00 Mesto Nové Zámky poskytne priestory pre lekárov a zdravotníckych pracovníkov, v ktorých budú môcť prečkať nútenú karanténu. „Po dohovore s vedením hotela Korzo ponúkame pre potreby lekárov a zdravotníckych pracovníkov priestory a izby na jednom poschodí tohto zariadenia. Ak sa bude vírus šíriť viac a budú potrebné väčšie kapacity, sme pripravení ich zabezpečiť aj na zvyšných poschodiach,“ informoval primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

10:55 Mesto Strážske v okrese Michalovce zriadilo špeciálnu potravinovú linku pomoci. Jej prostredníctvom si o nákup potravín môžu požiadať obyvatelia v povinnej karanténe, osamelí ľudia či ľudia, ktorí si z vážnych zdravotných dôvodov nedokážu zaobstarať nákup základných potravín sami. Samospráva o tom informuje na oficiálnej internetovej stránke mesta.

Potravinová linka pomoci funguje na číslach 056 6491431 a 0918 480786 a je v prevádzke počas pracovných dní od 9.00 do 12.00 h.

10:50 Bratislavské Nové Mesto hľadá v čase šírenia nového koronavírusu dobrovoľníkov na pomoc seniorom, ale tiež na ušitie ochranných pomôcok či šírenie osvety. Na mestskú časť sa môžu obrátiť elektronicky či telefonicky. "Pridajte sa k nám, ušijeme a roznesieme spolu ochranné rúška obyvateľom našej mestskej časti, aby nikomu nechýbali. V Novom Meste žije viac ako 7000 našich seniorov. Ak to je potrebné, pomôžeme im s donáškou potravín alebo liekov," vyzýva mestská časť.

Dobrovoľníci sa môžu zaregistrovať na webe, môžu poslať SMS so svojím menom na číslo 0940 349 704 alebo napísať na dobrovolnici@banm.sk.

10:46 Ministerstvo vnútra zakúpilo takzvaný systém priestorovej dezinfekcie, ktorý by mal slúžiť na mikrobiologickú dekontamináciu zásahových vozidiel Hasičského a záchranného zboru. Ako sa ďalej uvádza v zmluve zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv, kúpa systému a dezinfekčného prostriedku bude rezort stáť 110 052 eur aj s DPH.

10:32 Spojené štáty sú, čo sa týka počtu nakazených, treťou najviac postihnutou krajinou po Číne a Taliansku. Aká je situácia v jednotlivých amerických štátoch nám zatelefonoval náš spolupracovník Igor Teleky.

10:30 Expremiér Peter Pellegrini je naďalej pripravený pomáhať Slovensku s koronakrízou. Pripomína to na sociálnej sieti, kde zároveň odmieta kritiku súčasného predsedu vlády Igora Matoviča a hovorí o potrebe spolupráce.

10:20 V žiarskej nemocnici spoločnosti Svet zdravia zriadili pre pacientov s podozrením na nový koronavírus samostatný vyhradený priestor, ktorý sa nachádza na prízemí nemocnice v bloku C, v priestoroch doterajšej hematologickej ambulancie. "Pre bezpečnosť darcov aj personálu sú odberové priestory transfúziologického pracoviska, samozrejme, oddelené a majú samostatný vchod," informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková.

10:15 Celkovo 119 repatriantov z Londýna prišlo počas víkendu do Kúpeľno-liečebného ústavu Družba v Bardejovských kúpeľoch. Absolvujú tam dvojtýždňovú karanténu v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Ako informuje mesto Bardejov na svojej webstránke, priviezli ich tri autobusy a pochádzajú z celého Slovenska. Väčšinou sú to ženy a dievčatá, mnohí z nich sú študenti, ktorí boli vo Veľkej Británii v rámci vzdelávacieho projektu Erasmus, ale sú medzi nimi aj opatrovateľky.

10:00 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v pondelok v Českej republike na 1165, čo je o 45 prípadov viac než v nedeľu. Česká republika zaznamenala v nedeľu prvé úmrtie na ochorenie COVID-19 spôsobené novým typom koronavírusu. Išlo o 95-ročného muža, ktorý bol hospitalizovaný v pražskej Nemocnici Na Bulovke, a trpel aj inými ochoreniami.

9:56 Technologický gigant Google vytvoril a spustil špecializovanú webovú stránku zameranú na ochorenie COVID-19. Okrem informácií o tejto zákernej chorobe sú na stránke pravidelne aktualizované štatistiky a odkazy na zdroje, ktoré môžu ľuďom pomôcť pri vývoji situácie s novým koronavírusom SARS-CoV-2.

9:50 Spojené štáty sú, čo sa týka počtu nakazených, treťou najviac postihnutou krajinou po Číne a Taliansku. Úrady registrovali viac ako 33-tisíc chorých a 389 mŕtvych. Prezident Donald Trump vyhlásil, že sa rozhodnú čo budú robiť ďalej v boji proti koronavírusu na konci 15-dňového plánu, ktorý vyhlásil 16. marca, čiže na konci mesiaca.

9:46 Na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta pristálo v pondelok ráno prvé lietadlo, ktoré z Číny doviezlo zdravotnícke ochranné prostriedky. Na palube lietadla spoločnosti Wizz Air, ktoré priletelo zo Šanghaja, bolo 30.050 kusov ochranných odevov a 82.000 kusov chirurgických rúšok.

Počet potvrdených nakazených novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 vzrástol v Maďarsku v pondelok o 36 na 167, úmrtím staršieho muža počet obetí ochorenia COVID-19 stúpol na sedem.

9:40 Regionálne úrady v čínskom meste Wu-chan zvoľnili v nedeľu opatrenia zamerané proti šíreniu koronavírusu. Regionálne úrady povolili obyvateľom po dvoch mesiacoch vychádzať z domu. Tí, ktorí nemajú príznaky koronavírusu a doložia certifikát od svojho zamestnávateľa, sa môžu vrátiť späť do práce. Mesto sa postupne opäť otvorí. Wu-chan začal prísne karanténne opatrenia uvoľňovať v čase, keď ich väčšina krajín začala naopak zavádzať.

9:38 Z ôsmich obvodných ambulancií všeobecných praktických lekárov pre dospelých sídliacich v budove púchovskej Polikliniky Zdravie fungujú len dve. Šiesti lekári sú totiž v nútenej karanténe po tom, čo u jedného z nich testy potvrdili nákazu koronavírusom.

9:35 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí nedisponuje údajmi o tom, koľko občanov SR je infikovaných ochorením COVID-19 mimo územia Slovenska. Uviedol to hovorca rezortu Juraj Tomaga. "Štatistika úradov hovorí o počte nakazených. Nerozlišuje medzi štátnou príslušnosťou infikovanej osoby," vysvetlil Tomaga.

9:30 Aliancia všeobecných lekárov Slovenska/Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska žiada novú slovenskú vládu, aby bezodkladne zabezpečila dodanie osobných ochranných prostriedkov a dostatočného množstva dezinfekčných prostriedkov do ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých pre situáciu s novým koronavírusom. Informovala o tom prezidentka AVLS/SVLS Monika Palušková.

9:16 Polícia na svojom Facebooku zverejnila súhrn informácií o dokladoch, cudzineckej polícii, infolinkách a ďalšie dôležité údaje.

9:10 Lekárnici apelujú na ľudí, aby dodržiavali pri návšteve lekární preventívne opatrenia. Chronicky chorí by mali požiadať o predpis čo najväčšieho množstva liekov naraz a akútne chorí požiadať o pomoc pri vyzdvihnutí liekov svojho blízkeho. Chronickí pacienti užívajúci lieky na ochorenia ako cukrovka, astma, vysoký krvný tlak a ďalšie, by mali požiadať lekára o predpísanie elektronického receptu s maximálnym možným množstvom užívaných liekov.

9:05 Dvadsaťročný syn predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru mal kúpiť dva byty v bratislavskom Starom Meste v čase, keď jeho otec nakupoval ochranné pomôcky v súvislosti s novým koronavírusom pre štát od novovzniknutých firiem. O prípade v pondelok informoval denník Sme.

9:00 Igor Matovič avizoval na sociálnej sieti "rýchlu spravodlivosť" pre Kajetána Kičuru. "Za trestuhodné správanie bude dnes na vláde zo svojej funkcie odvolaný a bude sa zodpovedať pred zákonom," napísal premiér.

8:55 Ruský premiér Michail Mišustin poveril ministerstvo digitálneho rozvoja, spojov a masmédií vytvorením systému monitorovania občanov, ktorí boli v kontakte s pacientmi nakazenými koronavírusom. Podľa vyhlásenia by systém mal byť funkčný do 27. marca. Fungovať by mal na základe údajov od mobilných operátorov a geolokácie mobilného telefónu dotyčnej osoby.

8:42 Do boja proti šíreniu koronavírusu sa zapojili aj zvolenskí Rómovia. V komunitnom centre Romano Jilo v lokalite Balkán začali svojpomocne šiť rúška. Postupne ich chcú rozdávať všetkým obyvateľom mesta zo sociálne znevýhodneného prostredia v problémových častiach, ale aj obyvateľom útulkov a tiež bezdomovcom.

8:16 V Tatrách vznikli tri nové karanténne stanice ministerstva obrany a vnútra, v Tatranských Zruboch, v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese. Autobusmi tam v týchto dňoch priviezli 181 Slovákov, ktorí sa vrátili z krajín západnej Európy, hlavne z Nemecka, Anglicka a Holandska.

7:30 Čo môžeme očakávať na dnešnom rokovaní vlády okrem avizovaných návrhov opatrení? Minister hospodárstva Richard Sulík má predložiť návrh na odvolanie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv. Krok nadväzuje na nedeľňajšiu inšpekciu vlády priamo na SŠHR v súvislosti s podozreniami na laxný prístup a predražené nákupy.

Matovič po kontrole vyhlásil, že Kičura nemá dôveru vlády, vo svojej funkcii podľa neho konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov.

6:55 Predseda vlády Igor Matovič už počas víkendu informoval, že rokovaniu kabinetu budú predchádzať krízové štáby jednotlivých rezortov a tiež ústredný krízový štáb. Na základe jeho odporúčaní má vláda prijať ďalšie opatrenia, ktoré  by mali pomôcť spomaliť šírenie infekcie.

Matovič naznačil, že by mohlo ísť napríklad o centrálne určené časy, v ktorých budú môcť prednostne nakupovať seniori. Pripustil takisto aj udelenie výnimky pre prevádzky so záhradníckymi potrebami, naopak, v rámci sprísnenie reštriktívnych opatrení hovoril o možnosti zaviesť všeobecnú povinnosť nosiť ochranné rúško či alternatívu zakrytia ústa a nosa pri pohybe v exteriéri.

6:30 Aktuálna situácia, týkajúca sa šírenia nového koronavírusu, a opatrenia, ktoré by mali spomaliť prenos infekcie, spôsobujúcej ochorenie COVID-19. To sú témy pre pondelkové rokovanie novej slovenskej vlády premiéra Igora Matoviča. Kabinet má hlasovať aj o odvolaní predsedu Správy štátnych hmotných rezerv SR Kajetána Kičuru v súvislosti s konaním úradu pri zabezpečení ochranných zdravotníckych pomôcok, rovnako sa má zaoberať možnosťami pomoci pre ekonomiku a spoločnosť, postihnutými reštrikciami mimoriadnej situácie.

Začiatok rokovania vlády je predbežne naplánovaný na 14.00 h, v závislosti na priebehu a trvania rokovaní krízových štábov sa začiatok môže posúvať.

6:00 Udalosti o novom koronavíruse sme sledovali aj v nedeľu. Pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok