Zriadili permanentný krízový štáb. Je v ňom Mistrík i Krčméry

TA3 TASR SITA
23.3.2020 16:49

Nový premiér Igor Matovič informoval o zriadení permanentného krízového štábu. Jeho súčasťou je aj vedec a bývalý prezidentský kandidát Robert Mistrík či profesor Vladimír Krčméry. Jeho úlohou je aj zosúlaďovať procesy medzi jednotlivými rezortami.

Užší tím odborníkov

Súčasťou ústredného krízového štábu bude užší tím odborníkov, ktorých úlohou bude permanentne vyhodnocovať informácie a koordinovať činnosť v rámci zabezpečovania rozhodnutí a prijímania opatrení, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Po zasadnutí ústredného krízového štábu to uviedol predseda vlády Igor Matovič.

"Títo ľudia budú jadrom tímu, ktorého úlohu je zosúladiť procesy medzi jednotlivými rezortmi a všetkými inštitúciami participujúcimi v procese aktivít proti šíreniu nového koronavírusu," uviedol Matovič. Doteraz podľa neho chýbala koordinácia. "Jedna ruka nevedela, čo robí ľavá, ak sa aj niečo vybavilo, nie vždy sa o tom dozvedeli, tí, ktorých sa to týkalo," opísal Matovič predchádzajúci stav pri komunikácii o aktivitách a zabezpečovaní opatrení proti šíreniu nového koronavírusu.

O nakazených bude informovať raz za deň

Musíme si spraviť revíziu a inventúru, čo tento štát má a čo dokáže, uviedol vedec Robert Mistrík k plánom otestovať čo najviac ľudí. Štát musí podľa neho vybrať tie najzranitelnejšie skupiny obyvateľstva a určiť, koho bude testovať. Tieto analýzy podľa Mistríka nová vláda po tej starej “nezdedila”.

Vladimír Krčméry uviedol, že čo sa týka potenciálne účinných liekov, na Slovensku sú momentálne registrované štyri z “nádejných” liekov. Pripravuje sa registrácia piateho. “Nečakajme, že tých ľudí vieme liečiť,” upozornil však Mistrík s tým, že nádejné súčasné lieky nie sú žiadne zázraky, môžu len zmierňovať priebeh choroby.

Peter Visolajský konštatoval, že žiadna krajina nemôže byť na takúto situáciu pripravená. Oproti ostatným krajinám boli podľa neho naše nemocnice pripravené veľmi slabo. "Budeme sa snažiť, aby sme toto napravili, pretože v tých nemocniciach bude o pár týždňov, možno mesiac, dva, najťažšia situácia. Musíme sa na ňu pripraviť," uzavrel.

Matovič sa vyjadril aj k potvrdenému počtu nakazených. Ako uviedol, malo by sa informovať raz za deň, najlepšie ráno. Dalšie informácie počas dňa už dávať nechcel.

V tejto skupine bude pôsobiť infektológ profesor Vladimír Krčméry, odborník na biochémiu Robert Mistrík, manažér pôsobiaci v oblasti IT a telekomunikácií Peter Škodný i predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok