Ste nakazení a neviete o tom? Lekári zistili ďalšie možné príznaky

TA3 SITA
23.3.2020 20:00

Stále viac pacientov či ľudí v domácej karanténe, ktorí mali pozitívne testy na koronavírus, sa sťažuje na stratu čuchu a chuti. Je ich tak veľa, že podľa britskej BBC môže ísť o ďalší príznak pravdepodobného nakazenia sa koronavírusom.

Ste nakazení a neviete o tom? Lekári zistili ďalšie možné príznaky
SITA/AP

Pociťujete ich? Zbystrite pozornosť

Prudký nárast ľudí sťažujúcich sa na stratu čuchu a chuti, odborne nazývanú anosmia, hlásia lekári z mnohých krajín vrátane Veľkej Británie, Spojených štátov, Nemecka či Južnej Kórey. Podľa BBC na jednej strane nejde o nič prekvapivé, keďže anosmia je častým sprievodným javom aj pri bežných vírusových ochoreniach. Na druhej strane platí, že každý, kto v dnešných dňoch začne zrazu pociťovať stratu čuchu a chuti, by mal zbystriť pozornosť, a minimálne si nariadiť domácu karanténu.

Podľa americkej komory otorinolaryngológov by bolo určite vhodné ľudí, ktorí sa sťažujú na náhlu stratu čuchu a chuti, podrobovať testom na koronavírus. Nemeckí špecialisti upozorňujú, že stratu čuchu a chuti pociťujú až dve tretiny ľudí s pozitívnymi testami na koronavírus. Z Južnej Kórey pochádza dôležitý údaj, že spomedzi ľudí, ktorí mali pozitívne testy na koronavírus, no zároveň nepociťovali žiadne vážnejšie príznaky, trpeli až dve tretiny práve stratou čuchu a chuti.

Pomôže to zredukovať počet nakazených

To, že ľudia budú brať náhle objavenie sa anosmie odteraz veľmi vážne a naordinujú si domácu karanténu, môže podľa britských odborníkov významne zredukovať počet ľudí, ktorí sú nakazení koronavírusom, no nevedia o tom a tak rozširujú vírus ďalej.

Hlavnými príznakmi nákazy koronavírusom podľa BBC naďalej zostáva vysoká teplota a neustávajúci kašeľ, konkrétne taký, ktorý trvá viac ako hodinu, prípadne sa u človeka objavia najmenej tri záchvaty kašľa v priebehu 24 hodín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok