Na Slovensku pribudli noví nakazení, zomreli ďalšie stovky Talianov

TA3 TASR SITA
22.3.2020 18:34

Počet pacientov nakazených koronavírusom u nás deň čo deň rastie. Nový premiér Igor Matovič avizoval prvé kroky proti šíreniu tohto ochorenia. Ako sa s nákazou popasujeme? Čo nás čaká na druhý deň? Situáciu okolo koronavírusu sme s vami sledovali online aj v nedeľu.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii .

0:25 Najbližších šesť dní pobudne v severovýchodnej časti Japonska.

0:00 Epidémia u nás okrem toho ovplyvnila aj fungovanie súdov.

23:30 Lásku nezastaví ani koronavírus. Reilly Jennings a Amanda Wheeler z New Yorku sa rozhodli zosobášiť v čase obmedzení na ulici, pričom celý obrad viedol ich kamarát Matt Wilson z okna svojho bytu na štvrtom poschodí, aby sa chránil voči vírusu. Dvojica si povedala "áno" na Washington Heights na Manhattane.

23:00 Obe komory francúzskeho parlamentu  schválili vyhlásenie "stavu zdravotnej núdze". V krajine podľahlo nákaze za posledných 24 hodín 112 ľudí. Celkový počet obetí nákazy sa tak v krajine vyšplhal na 674. Vo Francúzsku doposiaľ celkovo potvrdili 16.018 prípadov infekcie, skutočný počet infikovaných sa však odhaduje na desaťtisíce. Každý deň sa v krajine vykonáva zhruba 4000 testov.

22:25 Uznávaný expert Svetovej zdravotníckej organizácie varoval, že bez ďalších potrebných krokov nám zlepšenie situácie nehrozí, môže byť ešte horšie.

22:05 Organizátori OH 2020 pred chvíľou oficiálne potvrdili, že pracujú na možnom odložení letnej olympiády. Medzinárodný olympijský výbor informoval, že do štyroch týždňov rozhodne, či olympiádu v Japonsku odloží.

21:50 V týchto dňoch je väčšina ľudí doma, a to môže byť podľa psychológov pre niektorých ťažké obdobie.

21:30 Nákaza postihla aj viaceré známe osobnosti. Španielsky operný spevák Plácido Domingo oznámil, že je nakazený koronavírusom. Sedemdesiatdeväťročný Domingo je v domácej izolácii spolu so svojou rodinou. Prvým americkým senátorom, u ktorého potvrdili nákazu, sa stal republikánsky senátor Rand Paul. Pôvodným povolaním je lekár.

21:05 Slováci zo zahraničia, ktorým štát pomáha vrátiť sa domov, už zaplnili viaceré rekreačné zariadenia. Miestni majú obavy.

20:50 Vo Vysokej pri Morave riešia komplikovanú situáciu.

20:35 Čo si počať s deťmi počas nebezpečnej pandémie? Na otázky odpovedal psychológ Robert Krause.

20:20 Oficiálnu prvú obeť nákazy už majú aj naši susedia.

20:00 Nový minister potvrdil informácie, o ktorých písali viaceré médiá.

19:40 Kičura už nemá dôveru vlády. Pozrite si tlačovú besedu predsedu Správy štátnych hmotných rezerv.

19:15 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího o výsledkoch celodennej kontroly Správy štátnych hmotných rezerv a nových prípadoch nákazy.

19:00 Nemecká kancelárka Angela Merkelová ide okamžite do domácej karantény. Rozhodla sa tak po tom, ako bola informovaná, že lekár, ktorý ju v piatok očkoval proti pneumokokovej infekcii, má teraz pozitívny test na koronavírus.

18:45 Igor Matovič na pondelkovom rokovaní vlády požiada ministra hospodárstva, aby podal návrh na odvolanie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. Kičura podľa nového premiéra konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov.

18:35 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 651 ľudí. Je to menej ako v sobotu, keď bolo za oproti piatku zaznamenaných rekordných 793 nových úmrtí. Celkový počet obetí tak v Taliansku dosiahol 5476.

18:30 Dnes na Slovensku pribudlo sedem nových nakazených, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 185. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí.

18:15 Výnimku uznajú iba v dvoch prípadoch.

18:05 Každoročná finančná zbierka Deň narcisov na pomoc onkologickým pacientom sa tento rok odkladá na neurčito. Liga proti rakovine, ktorá zbierku organizuje, tak rozhodla z dôvodu aktuálnej situácie spôsobenej šírením koronavírusu. Deň narcisov sa mal tento rok konať 16. apríla.

17:45 V priebehu nasledujúceho týždňa vyšle Česko do rôznych častí sveta ešte štyri lietadlá, ktoré privezú stovky ľudí.

17:20 Zduženie miest a obcí Slovenska zriaďuje radu ekonomických expertov. Na brífingu v Liptovskom Hrádku to koncom týždňa oznámil šéf ZMOS Branislav Tréger. Vláde a sociálnym partnerom bude ponúkať východiská, ktoré budú minimalizovať tvrdé ekonomické dosahy epidémie koronavírusu na samosprávy, podporia udržateľnosť pracovných miest, verejné investície a získavanie eurofondov pre udržanie ekonomického cyklu v regiónoch.

17:00 Celé gynekologické oddelenie v ružinovskej nemocnici údajne museli zatvoriť. Príčinou má byť lekár, ktorý podľa čas.sk zatajil cestovateľskú anamnézu a nakazil koronavírusom jedného zo zamestnancov oddelenia.

16:45 Podľa primátora Košíc Jaroslava Polačeka štát v distribúcii ochranných zdravotných pomôcok absolútne zlyhal.

16:20 Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová opäť prejavila svoje umelecké sklony. V rámci možností sa rozhodla podporiť ľudí, ktorí bojujú proti pandémii nového koronavírusu v prvej línii, a zložila im pieseň. Trojnásobná víťazka veľkého glóbusu má za sebou náročné obdobie aj z osobnej stránky, začiatkom februára jej zomrel otec.

16:05 Vedci z košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika by tak mohli pomôcť aj nakazeným koronavírusom, no potrebujú veľkú finančnú injekciu.

15:20 Pápež František oznámil, že v piatok udelí mimoriadne požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu), ktoré sa tradične udeľuje iba v čase Vianoc a Veľkej noci. Vyzval tiež kresťanov na celom svete, aby sa v stredu na poludnie zastavili a pomodlili sa spolu Otčenáš v reakcii na krízu týkajúcu sa nového koronavírusu. Mimoriadne požehnanie Urbi et Orbi udelí v piatok večer z prázdneho vatikánskeho Námestia sv. Petra.

15:00 Do výroby ochranných rúšok sa zapojilo aj občianske združenie Detstvo deťom, ktoré sa v meste Dobšiná venuje mladým rómskym rodinám a deťom. Situácia s hrozbou nového koronavírusu donútila združenie zrušiť zvyčajné aktivity a mladé Rómky tak začali zdarma šiť rúška nielen pre miestnu rómsku komunitu, ale už aj pre seniorov v meste.

14:55 V dôsledku epidémie sú domovy sociálnych služieb odrezané od sveta. V zariadeniach sa starajú o najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľov, pričom seniori prišli o osobný kontakt s príbuznými. V jednom zo súkromných domovov nám priblížili život s hrozbou koronavírusu.

14:45 Minister hospodárstva Richard Sulík si vie predstaviť že by sa na Slovensku mohli otvoriť niektoré obchodné prevádzky, muselo by to však byť za prísnych podmienok a po prijatí ďalších opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

14:25 V poľskom meste Wolica je v karanténe celá nemocnica zameraná na liečbu tuberkulózy a pľúcnych chorôb po tom, ako u 38-ročného pacienta zistili koronavírus. V karanténe sú všetci pacienti i personál, teda približne 70 ľudí. Nikto nemôže z nemocnice odísť, ani do nej vstúpiť. Nakazeného previezli do inej nemocnice a je vo vážnom stave.

14:10 Kosovo a Kolumbia hlásia prvé úmrtia na koronavírus.

14:00 Prvým katolíckym kňazom na Slovensku, ktorý mal pozitívny test na nový koronavírus, je 54-ročný salezián z rehoľnej komunity v Poprade-Veľkej. Následkom toho je v súčasnosti v karanténe celá popradská saleziánska komunita. Informovala o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Saleziáni dona Bosca cez svojho hovorcu Rastislava Hamráčka v sobotu spresnili, že nakazeným je rehoľný kňaz, ktorý pochádza z Českej republiky a mal pozitívnu cestovateľskú anamnézu.

13:40 Počet ľudí nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rakúsku k nedeľňajšiemu ránu zvýšil o 13,6 percenta na 3026.

13:30 Pozrite si našu reláciu V politike, v ktorej sme privítali Igora Matoviča, Borisa Kollára a Petra Pellegriniho. Hovorili nielen o ďalších opatreniach súvisiacich s koronavírusom.

13:25 Pozrite si aj reakciu predsedu štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru po stretnutí s Igorom Matovičom.

13:20 Pozrite si aj tlačovú besedu Igora Matoviča po stretnutí so šéfom štátnych hmotných rezerv Kajetánom Kičurom.

12:40 V Španielsku zaznamenali v priebehu 24  hodín ďalších 394 prípadov úmrtia na ochorenie spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2. Nákaze doposiaľ podľahlo 1720 ľudí, infikovaných bolo 28.572 osôb.

12:30 Za nedostatok solidarity a krádež označujú niektorí zahraniční novinári postup Českej republiky v súvislosti s ochrannými pomôckami zhabanými v Lovosiciach. Minister vnútra ČR Jan Hamáček ich najprv označil za tovar špekulantov a Ústecký kraj si ich ponechal. Neskôr sa však ukázalo, že časť ochranných pomôcok bola pomoc Číny pre Taliansko.

12:15 Rumunsko zaznamenalo prvé úmrtie na infekciu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o 67-ročného muža, ktorý tiež trpel onkologickým ochorením v pokročilom štádiu.

12:05 Ak predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR Kajetán Kičura nevysvetlí všetky otázky o nákupoch ochranných pomôcok a ukáže sa, že vedenie SŠHR nekonalo zodpovedne, na pondelkovom rokovaní vlády predloží minister hospodárstva návrh uznesenia na Kičurovo odvolanie. Po stretnutí na pôde SŠHR to povedal premiér Igor Matovič. Dodal, že k odvolávaniu nedôjde, ak ho vedenie presvedčí o opaku.

12:00 Premiér Igor Matovič chce viac testovať ľudí na ochorenie COVID-19. Podotkol však, že testov má Slovensko málo. Povedal to v našej diskusnej relácii V politike. Nevylúčil, že vláda prijme ďalšie preventívne opatrenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Zdôraznil, že opatrenia by mali byť všade na Slovensku rovnaké.

11:50 Počet obetí ochorenia COVID-19 v nedeľu v Maďarsku stúpol na šesť. Podľa informácie vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu nákaze podľahli dve Maďarky vo veku 65 a 75 rokov. Z ochorenia spôsobeného novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava zotavilo už 12 pacientov.

11:30 Irán v nedeľu potvrdil ďalších 129 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil celkovo na 1685. Nakazených je viac ako 21.600 osôb.

11:05 Šíriaci sa koronavírus komplikuje aj voľbu nového predsedu Najvyššieho súdu SR. Hoci inštitúcia žiadala Súdnu radu SR, aby zvolila nového šéfa čo najskôr, zatiaľ platí pôvodne avizovaný termín voľby, teda 30. marec. Najvyšší súd je niekoľko dní bez vedenia. Jeho dočasnú šéfku Jarmilu Urbancovú totiž zadržala ešte 11. marca polícia počas akcia s názvom Búrka, a hoci ústavný súd nedal súhlas s jej väzobným stíhaním, následne sama požiadala o zastavenie výkonu funkcie. Súd tak naďalej čaká na meno šéfa, známe však môže byť najskôr od apríla.

10:55 Nový minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) plánuje počas svojich prvých dní na poste šéfa rezortu zvolať krízový štáb online, rovnako bude riešiť aj termíny maturít, prijímacích skúšok či zápisov na školy na základe odporúčania ústredného krízového štábu. Ako uviedol, v týchto dňoch vzniká v spolupráci s viacerými organizáciami v školstve portál, ktorý bude určený pre rodičov, zriaďovateľov a školy, týkajúci sa výučby v tomto čase.

10:40 Záujem o nákup tovarov online sa v súčasnej situácii zvýšil. Spotrebitelia svoju pozornosť sústreďujú najmä na ochranné prostriedky, zvýšený záujem zaznamenali e-shopy aj pri predaji chladničiek, mrazničiek a práčok. Uviedol to výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektronický obchod Jozef Dvorský.

10:20 Asociácia záchrannej zdravotnej služby tvrdí, že ak v najbližších dňoch nedôjde k oprave financovania záchraniek, prevádzka urgentnej neodkladnej prednemocničnej starostlivosti, čiže záchraniek, bude nezvratne kolabovať a stane sa nefunkčnou. Prezident AZZS Matej Polák poukázal na to, že o tento krok záchranná zdravotná služba dlhodobo žiada. Tiež, že táto oprava už bola odsúhlasená slovenskou vládou aj ústredným krízovým štábom. Situáciu záchranárom komplikuje nový koronavírus.

10:05 Úrad pre verejné obstarávanie preveruje postup zadávania zákaziek súvisiacich s dodaním zdravotníckych pomôcok, ktoré vyhlásila Správa štátnych hmotných rezerv.

“Úrad začal konať okamžite po zverejnení informácií, ktoré môžu signalizovať pochybnosti pri prerozdeľovaní verejných zdrojov. Proces preverovania sme spustili v utorok 17. marca. Verejný obstarávateľ má v stanovenej lehote zdokladovať, akým spôsobom v rámci priameho rokovacieho konania dospel ku konečnému výberu hospodárskych subjektov, ktoré predložili ponuku a bola s nimi uzavretá zmluva. Je potrebné povedať, že presné informácie o danom postupe má do doby doručenia informácií iba samotný verejný obstarávateľ,” vysvetlil predseda úradu Miroslav Hlivák.

9:40 Česká republika má už 1047 nakazených novým koronavírusom, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19. V nedeľu o tom na svojej webstránke informovalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. V sobotu hlásili 889 infikovaných, čo znamená, že za jeden deň pribudlo 158 nových prípadov. V krajine sa doteraz vyliečilo šesť osôb.

9:30 Situácia v Maďarsku je čoraz vážnejšia, vyhlásil v sobotu večer vo videoposolstve na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Informoval, že rokoval so šéfmi akčných skupín, a že v pondelok vláda prijme ďalšie opatrenia proti šíreniu nákazy novým druhom koronavírusu. Počet potvrdených nakazených stúpol v Maďarsku na 131.

9:00 Úrady v pásme Gazy v nedeľu potvrdili prvé dva prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o Palestínčanov, ktorí pricestovali z Pakistanu a po návrate boli umiestnení v karanténe.

8:15 Nová vládna koalícia diskutuje o balíku s viac ako 40 opatreniami na stlmenie dopadov pandémie nového koronavírusu na slovenskú ekonomiku. Ich aktuálny pracovný zoznam zverejnil v sobotu na sociálnej sieti predseda finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS).

7:45 Rumunská vláda zakázala v sobotu vstup na svoje územie väčšine cudzincom a sprísnila obmedzenia pohybu občanov v snahe spomaliť šírenie nákazy nového koronavírusu. Opatrenie začne platiť v nedeľu večer.

7:40 Čína zaznamenala 46 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vrátane prvého prípadu lokálneho prenosu infekcie, ktorý eviduje po štyroch dňoch. Čína dosiaľ zaznamenala 314 prípadov "privezenej" koronavírusovej nákazy. Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Číne dosiahol 81.054

Ďalších 98 prípadov nakazenia novým koronavírusom zaznamenali v Južnej Kórei, čím doterajší počet nakazených v tejto krajine stúpol na 8897.

7:35 Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že plánuje do Talianska poslať svoje tímy zdravotníkov a dezinfekčné potreby, aby krajine pomohlo v boji proti šíreniu nového koronavírusu.

Dohoda o vyslaní vojenského zdravotníckeho personálu a materiálnej pomoci do Talianska bola dosiahnutá počas telefonického rozhovoru, ktorý v sobotu absolvovali ruský prezident Vladimir Putin a taliansky premiér Giuseppe Conte.

7:30 Globálny počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu dosiahol v sobotu večer washingtonského času 304.544. Informovala o tom americká Univerzita Johna Hopkinsa v Baltimore.

Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje vírus SARS-CoV-2, podľahlo 12.974 ľudí. Vyliečilo sa viac ako 91.000 nakazených. Najviac prípadov bolo evidovaných v Číne (81.321), nasledujú Taliansko (53.578), Spojené štáty (25.493) a Španielsko (25.374). V Taliansku evidujú najviac úmrtí - 4825. Čína hlási 3255 mŕtvych, Irán 1556.

7:25 Ukrajinské lietadlo An-124 Ruslan s viac ako sto tonami zdravotníckeho materiálu pristálo v sobotu pred pol dvanástou v noci na vojenskom letisku v Pardubiciach. Ide o ďalšiu z dodávok zdravotníckeho materiálu v rámci núdzových opatrení z dôvodu pandémie koronavírusu.

czech-republic-virus-outbreak-60106-ee447ae8e9be425391c1532e4fae5394_ac1100ae-078b-6d4c.jpg

7:20 Talianska vláda nariadila v sobotu zatvorenie všetkých podnikov v krajine, ktorých výroba nie je nevyhnutná, aby zastavila šírenie nového koronavírusu. V sobotu to oznámil taliansky premiér Giuseppe Conte.

7:15 Premiér Igor Matovič chce vedieť, akým spôsobom Správa štátnych hmotných rezerv postupovala pri zabezpečovaní ochranných prostriedkov najmä pre nemocnice a zdravotníkov. V nedeľu ráno chce prísť na SŠHR a stretnúť s predsedom Kajetánom Kičurom.

7:00 Najdôležitejšie udalosti spojené s koronavírusom sme sledovali aj v sobotu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok