Čo Slovákov najviac zaujímalo v roku 2023? Google zverejnil trendy, ktoré dominovali

12.12.2023 05:45

Čo v roku 2023 zaujímalo Slovákov na internete najviac? Najznámejší internetový vyhľadávač Google predstavil trendy za tento kalendárny rok. Najvyhľadanejším výrazom vo viacerých kategóriách boli predčasné parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnili 30. septembra 2023.

Udalosti, ktoré ovplyvňovali

Google rozdelil najhľadanejšie výrazy do šiestich kategórií - Udalosti, Slovenky a Slováci, Ako?, Smutné odchody, Význam a Zahraničné osobnosti.

V prvej menovanej sa na prvom mieste objavilo slovo „voľby“, ktoré sa konali koncom septembra. Išlo o dôležitú spoločenskú udalosť, ktorá ovplyvní Slovákov na najbližšie štyri roky.

Zvíťaziť sa podarilo strane Smer-SD, druhé miesto patrilo Progresívnemu Slovensku a tretí skončil Hlas-SD.

Druhým najvyhľadávanejším výrazom bolo „referendum“, nasledovala „vojna v Izraeli a Pásme Gazy“. 7. októbra spustilo teroristické palestínske hnutie Hamas rozsiahlu ofenzívu proti Izraelu z Pásma Gazy.

V poradí štvrtá udalosť bolo „zemetrasenie dnes“ a „Rammstein Trenčín“. Nemecká metalová skupina vystúpila v slovenskom meste ešte v júni. Zemetrasenie pocítili v októbri obyvatelia východného Slovenska. Vo viacerých obciach narobilo značné škody a vyľakalo obyvateľov.

trendy.png Foto: Zdroj: reprofoto trends.google.com

Slovenské osobnosti

Medzi najhľadanejšími osobnosťami zo Slovenska bol na prvom mieste súčasný premiér Robert Fico. Lídrovi Smeru sa opäť podarilo triumfovať vo voľbách a predsedom vlády sa stal už po štvrtýkrát.

Hneď po ňom nasledoval poslanec SNS Rudolf Huliak, ktorý bol stranou nominovaný za ministra životného prostredia, no prezidentka ho odmietla vymenovať. Pozíciu zastáva jeho straník Tomáš Taraba.

Tretia priečka patrí expriateľke borisa Kollára, šéfa Sme rodina. Ide o Barboru Richterovú. Pred voľbami do médií prenikla informácia, že ju mal Kollár niekoľkokrát udrieť, ten sa hájil, že len chránil syna.

Slováci ešte vyhľadávali speváčku a herečku Alžbetu Ferencovú a Kamilu Heribanovú, vdovu po hercovi Danovi Heribanovi, ktorého nečakaná smrť Slovákov šokovala.

Voľby a zemetrasenie

Slovákov tiež zaujímalo, ako voliť, ako dopadlo referendum a tiež to, ako dopadli voľby.

Medzi výrazmi však boli aj otázky „ako dlho sa varí kukurica“ a „ako vzniká zemetrasenie“.

Pri poslednom výraze išlo práve o reakciu na otrasy, ktoré postihli východ Slovenska v októbri. Vznikli rozsiahle škody na majetku ľudí, ktoré by mala preplatiť vláda.

Zosnulí umelci

Pri smutných odchodoch Slováci najčastejšie hľadali práve Dana Heribana, ktorý zomrel vo veku 43 rokov.

V roku 2023 skonal aj ďalší umelec a hudobník Vašo Patejdl. Dožil sa 68 rokov.

Nasledovali zahraničné osobnosti - speváčka Tina Turner, herec známy najmä zo seriálu Priatelia Matthew Perry a rely jazdec Ken Block, ktorý zomrel tesne po začiatku roka po nehode na snežnom skútri.

Osobnosti spoza hraníc

Zo zahraničným osobností Slovákov najviac zaujímal český prezident Petr Pavel. Ten sa ujal funkcie hlavy štátu v Českej republike v marci tohto roka.

Na druhom mieste je herec Mario Cimarro, nasledovala herečka Jenna Ortegová, ktorá divákov ohromila v úspešnom seriáli Wednesday, a speváčka Celine Dionová. Práve ona počas roka oznámila, že trpí vzácnou chorobou, ktorá postihuje len jedného človeka z milióna. Ide o syndróm stuhnutej osoby.

Kategóriu uzatvoril český herec Vojta Dyk.

Tragédia ponorky

Vo významoch patrilo prvenstvo slovu „implózia“. Ide o deštrukciu smerom dovnútra, katastrofu spôsobenú podtlakom, píše Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra.

Tento výraz sa rozšíril po zničení ponorky, ktorá mala dopraviť posádku k vraku Titanicu. Počas plavby došlo k nešťastiu, ktoré neprežila ani jedna z osôb na palube.

Nasledovala „recesia“, čiže hospodársky pokles, ktorý môže mať vplyv na peňaženky Slovákov.

Posledné tri najhľadanejšie významy boli „opcia“, „mizogýn“ a „asertivita“.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok