Ako z hororu. Obete ponorky Titan zažili pred implóziou približne minútu hrôzy

ta3/nf
13.7.2023 16:28

Päť ľudí, ktorí zahynuli na palube ponorky OceanGate, si pravdepodobne uvedomovali blížiacu sa implóziu 48 až 71 sekúnd predtým, ako k nej došlo, uviedol odborník. Situáciu prirovnal k "hororovému filmu". Informuje portál New York Post.

Ako z hororu. Obete ponorky Titan zažili pred implóziou približne minútu hrôzy
TASR/Paul Daly/The Canadian Press via AP, File

Španielsky inžinier a oceánsky expert José Luis Martín načrtol, čo sa dialo v posledných chvíľach implodovanej ponorky Titan pred jej zničením 18. júna, píše New York Post.

"Počas kontrolovaného ponoru Titanu muselo dôjsť k elektrickej poruche, ktorá spôsobila, že plavidlo zostalo bez ťahu," povedal Martín pre španielsky spravodajský web NIUS.

"Bez ťahu by váha pasažierov a pilota (asi 400 kilogramov), ktorá bola zameraná na prednú časť v blízkosti priezoru, narušila pozdĺžnu stabilitu Titanu," vysvetlil Martín. Domnieva sa, že k smrteľnej poruche došlo v hĺbke približne 1 676 metrov.

"V tomto bode ponorka začne padať strmhlav smerom k morskému dnu. S poškodenými riadiacimi a bezpečnostnými funkciami sa s ňou už nedá manévrovať," teoretizoval Martín vo svojej vyhlásení.

"Pilot ponorky (výkonný riaditeľ OceanGate Stockton Rush) nemohol aktivovať núdzovú páku, aby zhodil závažia (a vrátil sa na povrch)," povedal expert a dodal, že páka je pre takúto núdzovú situáciu neadekvátne zariadenie.

Uvedomovali si, čo ich čaká

"Titan mení polohu a padá vertikálne ako šíp, pretože váha pasažierov, ktorí boli pri okienku, nevyváži ponorku," uviedol.

"Všetci padajú a tlačia sa jeden na druhého. Predstavte si tú hrôzu, strach a agóniu. Muselo to byť ako z hororu," dodal odborník, ktorý sa domnieva, že všetko sa udialo počas 48 až 71 sekúnd voľného pádu. Za ten čas si skupina podľa neho uvedomovala vážnosť situácie.

"Keď ponorka padla do hlbín oceánu, jej trup bol pravdepodobne vystavený náhlemu zvýšeniu tlaku", to viedlo k "silnému stlačeniu" trupu ponorky v hĺbke okolo 2700 metrov,  pokračoval.

"Po týchto 48 sekundách alebo jednej minúte nastáva implózia a okamžitá smrť," dodal expert. Medzi príčinami smrteľnej implózie ponorky boli uvedené štrukturálne problémy s trupom.

Profesor oceánskeho inžinierstva vo Virginii Stefano Brizzolara naznačil, že trup plavidla mohol mať defekt, ktorý sa zrejme zlomil pod obrovským tlakom.

"Je ťažké povedať, čo spôsobilo štrukturálnu poruchu v tomto prípade, ale akákoľvek malá materiálová a geometrická nedokonalosť, nesúososť spojovacích prírub či uťahovací moment skrutkového spojenia mohli spustiť štrukturálny kolaps," povedal Brizzolara pre New York Post.

Dodal, že uhlíkové vlákna, z ktorých bol trup ponorky vyrobený, sú "veľmi náchylné na možné defekty" a "vykazujú krehkejšie správanie" ako iné materiály.

Expert povedal, že akýkoľvek malý únik v extrémnej hĺbke by spôsobil prúdenie vody rýchlosťou asi 620 míľ za hodinu, čo by každého okamžite zabilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok