Kreativita bola jeho druhé meno: Dano Heriban skladal v divadle hudbu, svojej televíznej postave vymyslel priezvisko

ta3/Janka Danková
24.5.2023 12:58

Dnes sa nám postaral o slzy smútku, no roky pred tým nás rozosmieval a dostával svojím talentom do úžasu. Opustil nás herec, skladateľ a hudobník Daniel Heriban (†43).

Odštartovalo sa to hudobným talentom

Hoci sme Dana vnímali primárne ako herca, veľký význam v jeho živote zohral záujem o hudbu. Tej dal v mladosti dokonca prednosť pred herectvom, i keď ani tomu nedokázal dlho odolávať a stal sa súčasťou dramatického krúžku. Svoj talent preukázal, keď sa prihlásil na hudobné konzervatórium a je jeho úspešným absolventom – v hre na akordeón. Študoval aj na Vysokej škole múzických umení, konkrétne na divadelnej fakulte.

V divadle hral i skladal

Po škole smerovali jeho kroky do Slovenského komorného divadla v Martine, v ktorom pôsobil do roku 2014. Po odchode divadelné dosky neopustil, len vymenil – martinské za bratislavské. V rámci Slovenského národného divadla sme ho mohli vidieť vo viacerých činoherných predstaveniach, do niekoľkých inscenácií dokonca skladal hudbu. Posledné dva roky pôsobil v SND ako hosťujúci herec. Spolupracoval aj ďalšími divadlami, napr. s Radošinským naivným divadlom, Divadlom GUnaGu, Divadlom a.ha. či s Novou scénou.

Ikonický Ďuro Brmbalík

Svoj herecký talent nepreukazoval iba v divadle, ale uzrieť sme ho mohli i na televíznych obrazovkách. Zahviezdil najmä vo filme Únos, kde stvárnil mafiána Efendiho a za tento svoj výkon si vyslúžil ocenenie Slnko v sieti za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Širokú verejnosť si získal veselou postavou Ďura Brmablíka v seriáli Horná Dolná. Za zmienku rozhodne stojí fakt, že priezvisko tejto postave vymyslel on sám. Za stvárnenie spomínaného Ďura získal ocenenie OTO pre najlepšieho herca. Vidieť sme ho mohli aj v seriáli Druhá šanca, kde stvárnil psychiatra Erika Hatinu, Hniezdo, Pumpa, Červené pásky či Mesto tieňov.

Už o pár mesiacov má mať premiéru jeho posledný film s názvom Muž, ktorý stál v ceste, v ktorom stvárňuje postavu Alexandra Dubčeka.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok