ONLINE: Česko má novú hlavu štátu. Prezidentom je Petr Pavel. Účasť prekročila 70 percent

TA3 TASR ČTK iDNES ČT 24
28.1.2023 08:00

Volebné miestnosti v Česku sa zatvorili úderom 14.00 h a jednotlivé komisie začali so sčítaním hlasov. Podľa predčasných výsledkov zvíťazil v českých voľbách Petr Pavel. Volebná účasť bola 70,25 percent. Udalosti sledujeme online.

ONLINE: Česko má novú hlavu štátu. Prezidentom je Petr Pavel. Účasť prekročila 70 percent
TASR/AP

23:00 Dnešný volebný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra v sekcii Zahraničie.

22:57 Novým prezidentom po Milošovi Zemanovi sa stane generál vo výslužbe Petr Pavel (61). Vo finále prezidentskej voľby dnes porazil s 58,32 percenta hlasov bývalého premiéra Andreja Babiša (ÁNO). Za Pavla hlasovalo takmer 3,36 milióna ľudí, teda zhruba o 960-tisíc viac ako pre Babiša.

22:24 Pozorovatelia očakávajú, že novozvolený český prezident Petr Pavel prinesie na Pražský hrad nielen generačnú zmenu ale aj zmenu politického štýlu. Celý text si môžete prečítať nižšie.

21:32 Pavel se prosadil nejen v bohatších obcích, kde získal kolem 65 procenta hlasů, ale i v malých obcích a chudších regionech. Hlasovalo pro něj 51,5 procenta voličů z nejchudší třetiny obcí, uvedla společnost PAQ Research. 

20:46 Petr Pavel sa pri rozhovore v ČT vymedzil voči Zemanovi, podľa neho pri funkčných obdobiach súčasnej hlavy štátu utrpela vážnosť prezidentského úradu. Zároveň ale na končiacom prezidentovi ocenil jeho záujem o armádu, podporu armádnych rozpočtov aj zahraničných misií.

20:23 Novozvolený český prezident Petr Pavel v nedeľu zatelefonuje ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Navrhne mu, že by na Ukrajinu vycestoval spoločne so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

20:06 Pavol uspel celkom v 4024 obciach, Babiš v 2165. K rovnosti hlasov došlo v 65 obciach, uviedol hovorca Českého štatistického úradu Ján Cieslar. Z 13 krajských miest zvíťazil Pavol v 12 z nich, Babiš uspel iba v Ostrave. Pavol vyhral v 11 krajoch zo 14. Babišovi patrilo prvenstvo v Karlovarskom, Ústeckom av Moravskosliezskom kraji.

19:47 V absolútnych číslach dostal Pavol najviac hlasov na drive-in stanovištiach v Prahe, a to 252. Nasledovali stredné Čechy so 103 hlasmi a Juhomoravský kraj s 87 platnými hlasmi v prospech Pavla. Expremiér Babiš dosiahol na najvyšší počet hlasov v stredných Čechách av Moravskosliezskom kraji, kde ho svojím hlasom podporilo 18, respektíve 16 voličov hlasujúcich z auta.

19:23 Pavol bude v nedeľu telefonovať ukrajinskému prezidentovi Zelenskému. Preberú možnosť, že by na Ukrajinu šiel s Čaputovou. Tá nápad uvítala, povedal.

18:57 Vysoký počet hlasov pre víťazov druhého kola prezidentských volieb, ale aj jeho budúceho vzťahu k vláde premiéra Petra Fialu (ODS) si všímajú prvé komentáre na slovenských weboch. Lidovky.cz varujú, že Petr Pavel nemôže naplniť všetky priania svojich voličov. Podľa Seznam Zprávy by si mal úspešný kandidát odoprieť triumfalizmus víťazov. Komentár Denníku N v súvislosti s množstvom dezinformácií v tohtoročnej predvolebnej kampani kladie otázku, či by Česko nemalo zvážiť zrušenie priamej voľby.

18:56 Redakcia ta3 sa bola pozrieť do volebného štábu Petra Pavla. Reportáž z miesta si môžete pozrieť nižšie.

18:36 Poľský prezident Duda zablahoželal Pavlovi k zvoleniu za prezidenta a pozval ho do Varšavy. Poblahoželal aj premiér Morawiecki a vyzdvihol partnerstvo. 

18:32 Pavlovi k zvoleniu gratuloval šéf Európskej rady Michel. Dodal, že sa teší na spoluprácu a že Pavlova skúsenosť bude kľúčová v ďalšej podpore Ukrajiny.

18:24 Pavol v ČT povedal, povedal, že nikdy neoznačoval Babišových voličov za nedemokratických. "Jeho (Babišovi) voliči majú právo na iný názor a som pripravený s nimi komunikovať," povedal.

18:19 Pavol sa nebráni schôdzke so Zemanom. Pokiaľ mu bude chcieť oznámiť rady do života, rád si ich vypočuje, povedal ČT. Nadväzovať naň príliš nechce.

18:10 Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa pridal k štátnikom gratulujúcim Petrovi Pavlovi k víťazstvu v prezidentských voľbách. "Srdečne Vám blahoželám. Naše krajiny spájajú spoločné, hlboko európske hodnoty, a tiež podpora Ukrajiny. V Paríži ste vítaný!", napísal francúzsky prezident na svojom twitteri vo francúzštine aj češtine. 

18:09 Podľa Zemana nemožno Babiša odpisovať, aj keď v prezidentskej voľbe neuspel. Pripomenul, že sám v roku 2003 nebol zvolený a v roku 2013 sa vrátil. Zeman je pripravený stretnúť sa s Pavlom, pokiaľ o to jeho nástupca bude stáť. Hovoril by s ním o prezidentskom údele, povedal na Frekvencii 1.

18:07 Slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová zaželala Pavlovi to najlepšie v jeho práci a uviedla, že sa teší na posilnenie priateľstva a spolupráce s SR.

18:04 Po výroku Babiša z volebnej kampane, v ktorom spochybnil prípadnú pomoc Poľsku a pobaltským krajinám pri ich prípadnom vojenskom napadnutí, Pavol sľúbil, že do Poľska pôjde na druhú zahraničnú cestu. Podľa hovorkyne Markéty Řehákovej sa ešte dnes Pavel spojí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

17:56 Je to viac hlasov, než bol výsledok päťkoalície, SPOLU a PirSTAN, vo voľbách do Poslaneckej snemovne v roku 2021. Dostali 2 333 681 hlasov. Ak by hnutie ÁNO vtedy získalo rovnako ako ja dnes, malo by 44,35 %. Vyzývam svoje voličov, aby dali hnutiu rovnaký počet hlasov v snemovných voľbách aj v roku 2025. Hnutie ÁNO je jediné, ktoré pomáha ľuďom a je tu pre nich, a na mňa sa môžete spoľahnúť, budem vám pomáhať ďalej, uviedol na Twitteri Babiš.

17:50 Mimoparlamentná strana Hlas-SD blahoželá novému prezidentovi ČR Petrovi Pavlovi k zvoleniu. Krajina je podľa nich najbližším partnerom Slovenska. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. "Spája nás spoločná minulosť, aktívna spolupráca počas existencie oboch samostatných republík," uviedol Hlas-SD v stanovisku. Strana verí, že Pavel prispeje k ďalšiemu rozvoju intenzívnej spolupráce medzi oboma národmi. 

17:45 Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár zagratuloval novému prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi k jeho volebnému výsledku. Informovala o tom hovorkyňa a riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová. Kollár zaželal Pavlovi vo výkone jeho funkcie veľa rozvahy a dobrých rozhodnutí. "Verím, že aj touto voľbou, ktorú si naši bratia Česi zvolili, sa ešte väčšmi upevnia vzájomné vzťahy medzi Českou a Slovenskou republikou," povedal. 

17:44 Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) zagratuloval novému prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi. Poukázal na to, že zvíťazili hodnoty Novembra 1989 - pokoj, rozvaha, slušnosť, cieľavedomosť. Informoval o tom na sociálnej sieti. "Zvíťazilo hľadanie riešení nad rozsievaním nenávisti. Zvíťazilo spojenectvo a spolupatričnosť nad sebectvom," vyhlásil. Doplnil, že sa teší na spoluprácu s novým českým prezidentom.

17:43 Volebná účasť bola 70,25 percent.

17:39 Maďarská prezidenta Katalin Nováková zablahoželala Pavlovi k víťazstvu v prezidentských voľbách. Teší sa na spoluprácu s ním, napísala na svojom twitteri.

17:32 Novo zvolený prezident Petr Pavel získal v 2. kole voľby 58,32 percenta odovzdaných hlasov. Hlas mu dalo 3,36 milióna zúčastnených voličov.

17:25 Peter Fiala ocenil víťazstvo Pavla a hodnôt, ktoré ako kandidát stelesňuje. "Je mimoriadne silné a jeho mandát je veľmi silný," zdôraznil. Do marcového nástupu Pavla do prezidentského úradu je podľa Fialy čas nastaviť systém vzájomnej spolupráce. "Pokladám za dôležité, aby prezident a predseda vlády spolu komunikovali," povedal. Predpokladá, že budú organizovať pravidelné stretnutia.

17:14 Ukrajinský prezident Zelenskyj zablahoželal Petrovi Pavlovi k víťazstvu v prezidentských voľbách. Ocenil jeho podporu Ukrajine a boji proti ruskej agresii.

17:12 Redakcia ta3 sa bola pozrieť do volebného štábu Andreja Babiša. Reportáž z miesta si môžete pozrieť nižšie. 

17:09 Pavla si za prezidenta tento rok vybral rekordný počet voličov, 3,36 milióna. Zeman dostal najviac hlasov pred piatimi rokmi, bolo ich 2,85 milióna.

17:08 Eva Pavlová bude dvanástou československou alebo českou prvou dámou.

17:06 Pavol drvivo vyhral voľby medzi Čechmi hlasujúcimi v zahraničí. Získal od nich 95,2 percenta hlasov. Pre Babiša bolo v cudzine 4,8 percenta voličov. 

17:05 Pavlovi dalo hlas vo finále viac voličov, než koľko ich celkom v prvom kole hlasovalo za neho a jeho štyroch neskorších podporovateľov. 

17:04 Novo zvolenému českému prezidentovi Petrovi Pavlovi prišla do volebného štábu pogratulovať slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Vyjadrila radosť nad tým, že v Európe pribudne hlava štátu, ktorá ctí demokratické hodnoty. Jeho víťazstvo označila za víťazstvo nádeje, že slušnosť a pravdomluvnosť nie je slabosťou, ale silou, ktorá môže viesť k víťazstvu, a to dokonca aj v politike. 

Zuzana Čaputová a Petr Pavel TASR/AP

16:55 Zvolenému českému prezidentovi Petrovi Pavlovi zagratuloval súčasný prezident ČR Miloš Zeman, ktorému sa onedlho skončí druhé funkčné obdobie. "Vážený pán prezident, blahoželám Vám k víťazstvu v demokratických voľbách. Prajem Vám, aby ste boli dobrým prezidentom Českej republiky," napísal Zeman v gratulačnom liste. 

16:42 Petrovi Pavlovi k víťazstvu v českých prezidentských voľbách zagratuloval aj dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Ocenil, že Pavel chápe význam partnerstva a spojenectva a jedinečnosť slovensko-českých vzťahov. "Najvyššieho štátneho postu v Česku sa ujíma osobnosť, ktorá vďaka svojim bohatým skúsenostiam veľmi dobre chápe význam partnerstva a spojenectva. Osobnosť, ktorá vie, aké dôležité je spoločne komunikovať a hľadať riešenia, ale tiež rozumie rizikám a hrozbám, ktorým dnes spoločne čelíme," napísal Káčer na sociálnej sieti. Pavlovi zaželal k výkonu funkcie mnoho síl a úspechov. 

16:34 "Gratulujeme Českej republike k zvoleniu Petra Pavla za nového prezidenta. Tešíme sa na úzku spoluprácu s Petrom Pavlom na ďalšom posilňovaní vzťahov medzi a. Sme priatelia, partneri a spojenci," uviedla ambasáda USA.

16:27 Andrej Babiš zagratuloval novému prezidentovi na sociálnej sieti.

16:24 Veľvyslanectvo USA, Británie či Litvy gratulujú Pavlovi k zvoleniu za prezidenta. Teší sa na posilňovanie bilaterálnych vzťahov aj bezpečnostnej spolupráce.

16:22 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pogratuloval Petrovi Pavlovi k zvoleniu za hlavu štátu. Steinmeier tiež poznamenal, že vzťahy Prahy a Berlína sú úzke a priateľské. "Srdečné blahoželanie k Vášmu zvoleniu za prezidenta Českej republiky. Aj v mene spoluobčanov Vám veľmi srdečne gratulujem," uviedol nemecký prezident na twitteri.

16:12 Babiš uznal porážku vo voľbách, zablahoželal Pavlovi. Zaželal mu, aby bol prezidentom všetkých občanov, vnímal ich problémy a bojoval za české záujmy. Po neúspešnej voľbe poďakoval svojej manželke Monike, ktorá podľa neho zvládla skvele dobu prezidentskej kampane, hnutiu ÁNO a svojmu tímu. Vyzval svojich podporovateľov, aby akceptovali jeho prehru, zároveň poprosil budúceho prezidenta Pavla, aby vyzval svojich voličov na upokojenie emócií. "Prezidentská voľba je novou motiváciou pre ÁNO," povedal. Je podľa neho jediné, ktoré pomáha ľuďom. Vyzval na voľbu ÁNO v nasledujúcich snemovných voľbách.

16:07 Tohtoročná účasť 70 pct v druhom kole je najvyššia vo voľbe prezidenta. Historicky je to v SR tretia najvyššia účasť po voľbách do Snemovne 1996 a 1998.

16:05 Česko si zvolilo nového prezidenta. Nástupcom Miloša Zemana sa stal armádny generál Petr Pavel. Kto je nová hlava Českej republiky? 

16:01 Babiš dorazil do volebného štábu, politici ÁNO a priaznivci ho privítali potleskom. Vyjadrenie zatiaľ neposkytol, vystúpi na tlačovej konferencii. 

15:52 Predstavitelia bývalej slovenskej vládnej strany Sloboda a Solidarita vo vyhlásení napísali, že Česko si zvolilo solídneho a prozápadného prezidenta. Pavla označili za stelesnenie slušnosti v čase predvolebnej kampane.

15:49 Česi si podľa Pavla zaslúžia republiku, ktorá sa nebude vyznačovať blbou náladou, ale bude krajinou pohody. Myslím, že na to máme, uviedol po zvolení.

15:47 Na českej ambasáde v Bratislave výrazná väčšina hlasujúcich Čechov v rozhodujúcom kole prezidentskej voľby podporila Petra Pavla. Získal 637 z 720 platných hlasov, informovala dnes zástupkyňa veľvyslanca Alena Jermářová. 

15:43 Pavol poďakoval všetkým voličom, ktorí dorazili hlasovať. "Dali najavo, že ctia demokraciu. Nevidím porazených a víťazných voličov," povedal po zvolení prezidentom. V prezidentských voľbách podľa Pavla vyhrali hodnoty ako pravda, dôstojnosť a rešpekt. Na Hrade chce presvedčiť všetkých občanov k návratu k nim.

15:36 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová blahoželala Petrovi Pavlovi k zvoleniu za nového českého prezidenta. Na twitteri napísala, že sa teší na spoluprácu, spoločné stretnutia a iniciatívy. 

15:33 Premiér Fiala sa s novozvoleným prezidentom Pavlom zíde dnes popoludní. Nechce ho zahŕňať rýchlo novou agendou, uviedol pred stretnutím.

15:32 "Videli sme najodpornejšiu kampaň v histórii," uviedol premiér Fiala. Spoločnosť vyzval na upokojenie situácie. "Sme svedkami konca Andreja Babiša," povedal.

Petr Fiala TASR/AP

15:31 "Zvíťazila slušnosť nad strašením. Gratulujem Petrovi Pavlovi k víťazstvu a ďakujem občanom našej krajiny, že odmietli lživú kampaň. Teraz musíme zahojiť rany, ktoré Andrej Babiš spôsobil našej spoločnosti," reagoval pre ČTK na volebný výsledok minister kultúry Martin Baxa (ODS).

15:29 Fiala privítal zvolenie Petra Pavla prezidentom. Vyhral občiansky kandidát, uviedol predseda vlády na tlačovej konferencii.

15:24 "Gratulujem Petrovi Pavlovi k presvedčivému víťazstvu. V záujme nás všetkých mu prajem, aby bol úspešným prezidentom úspešnej Českej republiky," napísal na Twitter Miroslav Kalousek.

15:23 "Referendum o A. Babišovi dopadlo dobre. Občania SR jednoznačne odmietli populistickú politiku klamstva a nenávisti. Gratulujem novému prezidentovi k úspechu a dúfam, že vnesie do českej spoločnosti poriadok a pokoj," uviedol dnes na svojom twitterovom účte senátor Marek Hilšer. 

15:19 Vo voľbe prezidenta podľa predikcie agentúr STEM a STEM/MARK pre CNN Prima News zvíťazí generál vo výslužbe Petr Pavel. Jeho očakávaný zisk bude údajov po sčítaní hlasov z polovice okrskov 58,24 percenta hlasov. Rovnaký výsledok pre Pavla predpokladala spoločnosť Blindspot AI. Predsedu opozičného hnutia ÁNO a bývalého premiéra Andreja Babiša tak čaká v prezidentskej voľbe podľa prognóz porážka.

Petr Pavel TASR/AP

15:18 Novým českým prezidentom bol zvolený Petr Pavel. Vyplýva to z prognózy ČTK na základe predbežných výsledkov hlasovania. 

15:17 Podporovatelia vo volebnom štábe Petra Pavla oceňujú priebežné výsledky volieb jasotom a skandovaním hesla Pavel na Hrad. Priestory Fora Karlín sa postupne zapĺňajú, časť ľudí má na sebe flanelové košele. Pavla prišiel podporiť napríklad neúspešný prezidentský kandidát Pavel Fischer či účastník minulej prezidentskej voľby, textár Michal Horáček.

15:16 Pavel po sčítaní troch štvrtín okrskov získal vo finále viac hlasov ako v prvom kole, Babiš za svojim ziskom z prvého kola zaostával o 400-tisíc hlasov.

15:12 Karel Havlíček sa vyjadril o tom, či Andrej Babiš skončí po prezidentskej prehre aj na čele ANO. Video si môžete pozrieť nižšie.

15:11 Po sčítaní hlasov v 70 percentách okrskov viedol vo finále prezidentské voľby Petr Pavel (55,97 pct). Andrej Babiš má zvyšných 44,02 percenta.

15:06 Po sčítaní hlasov v 60 percentách okrskov viedol vo finále prezidentské voľby Petr Pavel (55,47 pct). Andrej Babiš má zvyšných 44,52 percenta.

15:02 Neúspešná prezidentská kandidátka Danuša Nerudová, predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) či minister financií Zbyněk Stanjura (ODS) už gratulujú Petrovi Pavlovi k zvoleniu za hlavu štátu. Po sčítaní dvoch pätín hlasov vedie Pavel nad predsedom hnutia ÁNO Andrejom Babišom s rozdielom zhruba desiatich percentuálnych bodov.

14:55 Po sčítaní hlasov v 40 percentách okrskoch viedol vo finále volieb Petr Pavel (54,40 percenta). Andrej Babiš má 45,59 percenta.

14:50 Predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil pogratuloval Petrovi Pavlovi k víťazstvu.

14:49 Druhé kolo voľby prezidenta Českej republiky sprevádzal v Nemecku rekordný záujem voličov, svoj hlas v piatok a v sobotu odovzdalo vyše 3-tisíc českých občanov. V druhom kole prezidentskej voľby pred piatimi rokmi v Nemecko hlasovalo 2398 Čechov. Česi v Nemecku mohli hlasovať na veľvyslanectve v Berlíne a na generálnych konzulátoch v Drážďanoch, Düsseldorfe a Mníchove.

14:46 Po sčítaní hlasov vo štvrtine okrskoch viedol vo finále prezidentských volieb Petr Pavel (53,91 percenta). Andrej Babiš má 46,08 percenta.

14:43 Po sčítaní hlasov v pätine okrskoch viedol vo finále prezidentských volieb Petr Pavel (53,88 percenta). Andrej Babiš má 46,11 percenta.

14:39 Po sčítaní hlasov v 15 percentách okrskoch viedol vo finále prezidentských volieb Petr Pavel (53,70 percenta). Andrej Babiš má 46,29 percenta.

14:32 Po sčítaní hlasov v piatich percentách okrskoch viedol vo finále prezidentských volieb Petr Pavel (52,61 percenta). Andrej Babiš má 47,38 percenta.

14:21 Prvé výsledky finále priamej voľby prezidenta boli zverejnené na volebnom webe o 14:15, rýchlejšie ako pri prvom volebnom kole aj ako pred piatimi rokmi. Píše ČTK.

14:13 Výsledky hlasovania bude zverejňovať Český štatistický úrad na volebnom webe podľa toho, ako mu budú prichádzať od volebných komisií. Víťaz by mohol byť známy počas poldruha hodiny, podobne ako pri predchádzajúcich prezidentských voľbách pred piatimi rokmi.

14:09 Kolega Róbert Zoľák sa nachádza vo volebnom štábe Andreja Babiša. O priebehu volieb sa rozprával so šéfeditorkou a komentátorkou z portálu Seznam Zprávy Luciou Stuchlíkovou:

14:08 Komisie odhadujú vysokú volebnú účasť. V niektorých pražských okrskoch sa okolo poludnia blížila k 75 percentám. V obci Průhonice, kde býva kandidát Andrej Babiš, odhadla volebná komisia rovnakú účasť ako v prvom kole. Vtedy presiahla 78 percent. V bydlisku Petra Pavla, v obci Černouček, už prišlo voliť viac než 82 percent ľudí. Výsledky by mali byť známe ešte skôr ako po ukončení prvého kola pred dvoma týždňami. 

14:00 Volebné miestnosti sa uzavreli, volební komisári začínajú sčítavať hlasy. Výsledky budú za niekoľko hodín.

13:46 Petr Pavel prišiel do svojho volebného štábu.

13:41 Forum Karlín, kde sa nachádza volebný štáb Petra Pavla, sa zapĺňa:

Volebný štáb Petra Pavla ta3/Tomáš Verníček

13:30 V Brne bola k dnešnej 13. hodine volebná účasť 71,36 percenta. Pred piatimi rokmi bola v rovnakom čase účasť 68,63 percenta, pred dvoma týždňami v prvom kole 68,56 percenta. Uviedol to hovorca magistrátu Filip Poňuchálek.

13:28 "Nech sa pravda, česť a dôstojnosť vráti do celej našej krajiny," uviedol na svojom Twitteri Petr Pavel.

13:18 Boj o Pražský hrad ide do finále. Kto nahradí Miloša Zemana a stane sa novým českým prezidentom? Bude to generál Petr Pavel alebo expremiér Andrej Babiš? Dozviete sa v mimoriadnom vysielaní ta3. Sledujte nás od 13:30. Patrícia Kordiaková a Andrea Simančíková vám budú prinášať všetky aktuality a priebežné výsledky. Róbert Zoľák a Tomáš Verníček sa prihlásia priamo z volebných štábov.

13:13 V Kostelci pri Jihlave, kde má mäsokombinát koncern Agrofert, bola účasť hodinu pred koncom volieb 66 percent, keď hlasovalo 440 zo 662 oprávnených voličov.

13:12 Druhé kolo pokračuje aj na českej ambasáde v Londýne:

13:07 Voľby prebiehajú aj na ambasáde v Rige.

13:04  V niektorých pražských volebných okrskoch sa volebná účasť o 12.00 h blížila k 75 percentám. V obci Černouček, bydlisku kandidáta Petra Pavla, odhlasovalo už viac ako 82 percent voličov. V bydlisku kandidáta Andreja Babiša, obci Průhonice, odhaduje volebná komisia podobnú účasť ako v prvom kole. Vtedy prišlo hlasovať 78,64 percenta voličov, píše ČT 24. Druhé kolo prezidentských volieb v ČR naďalej pokračuje aj na niektorých českých veľvyslanectvách. Na českej ambasáde v Paríži sa dokonca pred hlasovacou miestnosťou tvorili rady.  

12:48 Do Fóra Karlín už prišli desiatky novinárov, fotografov aj kameramanov. Príchod Petra Pavla, ktorý si v Karlíne zriadil volebný štáb, sa očakáva okolo 14.00 h. Pretože sčítanie hlasov v druhom kole prezidentskej voľby býva rýchle, oficiálne výsledky by mohol Pavel prísť medzi novinárov okomentovať už možno hodinu po uzavretí volebných miestností.

12:37 V niektorých horských obciach Olomouckého kraja dosiahla volebná účasť už v piatok večer sto percent. Postarali sa o to ľudia s voličskými preukazmi.

12:34 Volebný štáb prezidentského kandidáta Andreja Babiša na pražskom Chodove už je výrazne zaplnený novinármi, novo prichádzajúci ťažko hľadajú miesta na sedenie. Akreditovalo sa zhruba 240 novinárov, o 70 viac ako v prvom kole voľby. Po 14:00 začnú prichádzať aj prví hostia z radov hnutia ANO. Očakáva sa účasť napríklad podpredsedov Karla Havlíčka, Radka Vondráčka či Aleny Schillerovej, bývalej ministerky Kláry Dostálovej alebo poslanca Aleša Juchelku. Sám Babiš dorazí až vo chvíli, keď bude o výsledku rozhodnuté.

12:29 V Prahe rozhodovanie mapujú naši redaktori Róbert Zoľák a Tomáš Verníček, ktorí sú už vo volebných štáboch oboch kandidátov:

12:08 Na severe Česka sa účasť dopoludnia dostala k 60 percentám. Napríklad v Liberci už niektoré okrsky hlásia, že u nich odvolili dve tretiny zapísaných voličov, v Českej Lípe je naopak účasť pod 50 percentami. V obľúbenom stredisku Bedrichov v Jizerských horách už malo dve hodiny po otvorení volebných miestností odvolených 87 percent voličov. "Je to ale dané voličskými preukazmi, s ktorými prišlo 511 ľudí, odvolilo aj 188 miestnych," povedal pre ČTK predseda volebnej komisie Jaromír Janda.

11:37 Pripravuje sa aj štáb Andreja Babiša:

Prípravy v štábe Andreja Babiša ta3/Róbert Zoľák

11:26 Boj o Pražský hrad sleduje zo zahraničnej redakcie aj kolegyňa Eliška Trpíšková:

11:24 Prípravy v štábe Petra Pavla vrcholia. Náš kolega Tomáš Verníček je priamo na mieste:

11:22 Účasť v 2. kole prezidentských volieb sa dopoludnia pohybovala okolo 60 percent. Väčšinou je vyššia ako v 1. kole, kedy bola celková účasť 68 percent.

10:57 V Juhomoravskom kraji bola dnes o 10:00 účasť 58,52 percenta voličov. Pred dvoma týždňami bola v rovnakom čase účasť v prvom kole 55,58 percenta. Uviedla to hovorkyňa kraja Alena Knotková. Medzi obcami bola najvyššia účasť v Letoviciach, a to 63,88 percenta, najmenšia naopak v Adamove, kde odovzdalo hlas 51,85 percenta.

10:44 V Brne bola dnes o 10:00 volebná účasť 60,46 percenta. V rovnakom čase pred piatimi rokmi odovzdalo hlas 56,82 percenta voličov a pred dvoma týždňami v prvom kole prezidentskej voľby predstavovala účasť 56,46 percenta. Pre ČTK to uviedol hovorca magistrátu Filip Poňuchálek.

10:10 Situáciu sleduje náš kolega Tomáš Verníček, ktorý je priamo v Prahe:

9:39 "Ak ste ešte neboli, prosím, príďte k voľbám," vyzval Andrej Babiš na svojom Facebooku.

9:29 "Choďte prosím voliť. Veď je to len na skok..." požiadal Petr Pavel voličov na svojom Twitteri.

9:13 Voľby pokračujú aj v zahraničí. V Singapure si v sobotu ráno odvolila aj Markéta Dvořák, ktorá je prapravnučkou hudobného skladateľa Antonína Dvořáka.

8:24 V piatok prebiehali voľby aj na českej ambasáde v Kodani.

8:02 Nového českého prezidenta môže vyberať 8,3 milióna oprávnených voličov. Svoj hlas okrem výnimočných prípadov musia odovzdať v jednej z viac než 14.800 volebných miestností. Ďalších 110 sa nachádza v zahraničí. Podľa Českého štatistického úradu sa na realizácii volieb podieľa približne 100-tisíc ľudí a výdavky na ne dosahujú okolo 800 miliónov českých korún (viac ako 33 miliónov eur). 

8:01 Obaja prezidentskí kandidáti – Petr Pavel aj Andrej Babiš – a tiež najvyšší ústavní činitelia odovzdali svoje hlasy už v piatok, počas prvého volebného dňa. Všetci vyzvali občanov, aby prišli k voľbám a vyjadrili tak svoj názor. Zhodli sa na tom, že volebná účasť bude zrejme vysoká, ako to naznačovali aj predvolebné prieskumy. 

8:00 Volebné miestnosti sú po nočnej prestávke otvorené od 08:00 do 14:00, volební komisári následne začnú hlasy sčítavať. "Z minulosti vieme, že pri prezidentských voľbách sú dáta z 90 percent všetkých volebných okrskov sčítané v druhom kole už okolo 15.30 h. Je to veľmi rýchle," povedal hovorca Českého štatistického úradu (ČSÚ) Jan Cieslar. 

Prvého kola tohtoročných českých prezidentských volieb sa pred dvoma týždňami zúčastnilo rekordných 68,24 percenta voličov. Súčasná účasť by podľa doterajšieho vývoja hlasovania mohla byť ešte vyššia. Pri prezidentských voľbách pred piatimi rokmi prišlo záverečný duel rozhodnúť 66,6 percenta voličov.

Udalosti sme monitorovali aj počas prvého dňa záverečného kola prezidentských volieb v Česku:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok