ONLINE: Británia sa rozhodla pre Brexit, libra padá

TA3 ČTK SITA TASR
23.6.2016 10:04

Je to definitívne. Británia hlasovala za Brexit. Vyplýva to z výsledkov po sčítaní všetkých okrskov.

ONLINE: Británia sa rozhodla pre Brexit, libra padá
SITA/AP

Online z referendového hlasovabia sme ukončili. Sledujte s nami reakcie po hlasovaní zaznamenávané minútu po minúte.

Konečné výsledky referenda

V celej Británii sa vyslovilo za Brexit 17.410.742 voličov, možnosť zotrvania v EÚ získala 16.141.241 hlasov. Z uvedených čísel vychádza pomer 51,9 k 48,1 percenta. Celková účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

Vystúpenie z EÚ získalo väčšinu hlasov v Anglicku a vo Walese, zatiaľ čo v Škótsku a Severnom Írsku víťazil opačný tábor. Odporcovia brexitu mali prevahu vo všetkých volebných obvodoch na území Škótska, ako aj vo väčšine častí Londýna, v Liverpoole či Newcastli.

8:40 Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz očakáva skorý začiatok rokovaní o ukončení členstva Veľkej Británie v Európskej únii. Reagoval tým na výsledky referenda.

8:01 Všetky okrsky sú zrátané. Za zotrvanie v Únii hlasovalo 48 percent, za Brexit, teda odchod 52 percent. Za zostanie hlasovalo: 16 141241 voličov, za odchod (Brexit) 17 410 742 voličov. Celková účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

8:00 Británia zrejme príde o najvyšší rating AAA, tvrdí ratingová agentúra Standard & Poor's.

7:40 Francúzsko a ostatné krajiny EÚ by mali vypísať referendá o odchode z Únie. Uviedla to šéfka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová v reakcii na výsledky britského hlasovania.

7:15 Priebežné výsledky: Za Brexit hlasovalo 52 percent voličov, kým za zotrvanie krajiny sa vyslovilo 48 percent voličov. Spojené kráľovstvo opustí EÚ po 43 rokoch.

7:10 Škóti majú právo na nové referendum o nezávislosti od Británie, lebo sú proti svojej vôli nútení opustiť EÚ. Povedal to bývalý líder škótskych nacionalistov Alex Salmond. Šéfka škótskej vlády Nicola Sturgeonová vyhlásila, že výsledky hlasovania jasne ukázali, že "Škóti vidia svoju budúcnosť ako súčasť EÚ".

7:00 Viac ako 16,4 milióna voličov podľa priebežných výsledkov podporilo odchod Británie z EÚ. Zástanci Brexitu vedú o 1,1 milióna hlasov.

6:40 Možný scenár po Brexite: referendum o zjednotení Severného Írska s Írskou republikou. "Tento výsledok dramaticky zmeníl politickú mapu tuna severe Írska a my zvýšime úsilie v našom záujme, aby sme vyvolali hlasovanie o hranici," prehlásil o myšlienke zjednotenia Declan Kearney z vedenia Sinn Féin.

6:30 Čaká sa na vystúpenie premiéra Davida Camerona.

britain-eu-06c29ec0031c4a6c8656e35f87bfd60e_0a000002-bb2d-7a28.jpeg

6:09 Za vystúpenie Británie z EÚ hlasovalo aj 76 percent voličov vo východoanglickom obchodnom meste Boston, kde je najvyššia miera prisťahovalectva z východnej Európy.

6:05 Celé Škótsko bez výnimky hlasovalo vo všetkých volebných obvodoch za zotrvanie v EÚ, rovnako sa zachovalo aj Severné Írsko. Naopak baštou Brexitu je Wales.

6:00 Britskí voliči sa rozhodli vystúpiť z Európskej únie - zhodne podľa svojich prepočtov tvrdia britské televízie BBC, Sky News a ITV.

5:50 Kurz britskej libry oproti americkému doláru sa v noci nadnes dostal na najnižšiu úroveň za posledných 31 rokov.

5:47 Sčítanie hlasov je už uzavreté na celom území Škótska. Vo všetkých volebných obvodoch zvíťazili odporcovia Brexitu.

5:28 Britský premiér David Cameron by mal okamžite odstúpiť z funkce, ak referendum vyhrajú odporcovia EÚ. Vyhlásil to šéf protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovsva Nigel Farage.

5:16 Podľa televízie Sky News získa Brexit 53 percent hlasov. Analytici zo spoločnosti J.P.Morgan odhadli, že rozdiel bude väčší, než súčasných 51 ku 49 %.

5:15 Po sčítaní hlasov z presne polovice všetkých volebných obvodov v Spojenom kráľovstve po štvrtkovom referende o členstve v EÚ vedú zástancovia odchodu krajiny z tohto 28-členného bloku. Vyplýva to oficiálnych predbežných výsledkov.

4:55 Nové výsledky hlasovania v referende o členstve v EÚ prichádzajúce z Anglicka, Walesu a Londýna podporujú tábor za vystúpenie krajiny z tohto 28-členného bloku.

Prvé výsledky z Walesu poukazujú na väčšinu pre zástancov odchodu, a to dokonca v obvode Swansea, kde sa očakávala podpora druhého tábora. Nad očakávania dobre sa darí zástancom Brexitu aj na severovýchode Anglicka, kde voliči v drvivej miere podporili odchod svojej krajiny z EÚ.

4:46 Po sčítaní jednej tretiny hlasov po štvrtkovom britskom referende o členstve v EÚ vedú zástancovia odchodu krajiny z tohto 28-členného bloku. Vyplýva to z oficiálnych priebežných výsledkov.

Tábor stúpencov Brexitu totiž podľa najnovších výsledkov vedie voči opačnému táboru v pomere 50,9 ku 49,1 percenta hlasov. Rozdiel činí približne 191.000 hlasov. Výsledky pochádzajú zo 144 volebných obvodov, kde už hlasovacie lístky sčítali. Celkovo sa volí v 382 obvodoch.

3:55 Britský premiér David Cameron na twitteri poďakoval všetkým, ktorí v referende hlasovali pre zotrvanie Spojeného kráľovstva v Európskej únii. "Ďakujem všetkým, ktorí hlasovali za to, aby Británia ostala silnejšia a bezpečnejšia v Európe," uviedol Cameron. Poďakoval aj všetkým, ktorí s kampaňou pomáhali. Cameronov stranícky rival a niekdajší starosta Londýna Boris Johnson, ktorý bojoval za vystúpenie z EÚ, vyjadril vďaku všetkým hlasujúcim.

 

3:53 Britská libra po oznámení výsledkov v Sunderlande, kde výrazne zvíťazil Brexit, prudko klesla na 1,4804 USD a neskôr oslabila ešte viac na 1,4070 USD.

3:47 Po sčítaní 20,68 percent volebných stredísk ukazujú predbežné výsledky opäť výhru proeurópskych voličov. Za zotrvanie v EÚ zahlasovalo 50,6 percent obyvateľov.

3:10 Podľa priebežných výsledkov vedú zástancovia odchodu Británie z EÚ s 52,7 percentami hlasov. Doteraz sa sčítalo okolo 2,5 milióna lístkov. Zatiaľ bolo sčítaných 39 z 382 volebných stredísk.

3:00 Podľa experta na prieskum verejnej mienky Johna Curticea, ktorého cituje BBC, dosiahne celková účasť na tomto historickom referende zhruba 72 percent, pričom tábor, ktorý zvíťazí, bude musieť dostať 16,4 milióna hlasov. V Škótsku, kde sa v minulosti pokúsili o odtrhnutie sa od Británie, zaznamenali pomerne nízku volebnú účasť. Účasť v hlavnom meste Londýn je podľa BBC zatiaľ na úrovni 73,6 percenta. Pomerne nízku účasť - iba 56 percent, hlásia z Glasgowa.

2:43 Bývalý predseda britských labouristov Ed Miliband tvrdí, že niektorí voliči využili referendum ako protest proti vláde a proti dianu v Európe.

"Vyjadrujú nespokojnosť s vládou a taktiež s problémami v Európe," povedal o voličoch Miliband. Dodal ale, že na celkové hodnotenie je zatiaľ príliš skoro. Akýkoľvek bude výsledok, podľa Milibanda by si mali labouristi aj ostatné strany z neho vziať ponaučenie.

2:06 Priebežné výsledky britského referenda o budúcnosti členstva v Európskej únii zatiaľ tesne vedú s 50,5 percentami zástancovia odchodu z európskeho bloku. Vyplýva to z údajov po sčítaní hlasov v piatich menších volebných obvodoch z celkových 382.

1:43  "Euroskeptický džin vyletel z fľaše a viac sa tam nevráti," vyhlásil po štvrtkovom referende o členstve Británie v Európskej únii Líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage, ktorého v noci nadnes citovala agentúra AP.

Pre novinárov v Londýne tento zástanca Brexitu ďalej povedal, že za odchod Británie z EÚ hlasovala "možno takmer polovica krajiny, možno jej tesná nadpolovica". Farage však opäť preladil na pesimistický tón, keď vyhlásil, že rozhodnutie vlády predĺžiť registračnú lehotu voličov pred hlasovaním pravdepodobne zahralo v prospech tábora za zotrvanie.

"Bez ohľadu na to, či dnes v noci túto bitku vyhráme alebo nie, budeme víťazmi celej vojny. Získame späť našu nezávislosť aj svoju krajinu a jej hranice," vyhlásil Farage.

scitanie-hlasov-brexit-velka-britania-sita-ap_0a000002-7b98-9cda.jpg

1:38 Čakanie na výsledky nesprevádzajú žiadne exit-polly. Stanica BBC však informuje o oficiálnych výsledkoch referenda z 5 oblastí. Gibraltár, Newcastle upon Tyne, Orkney Islands a Clackmannanshire hlásia víťazstvo zotrvania Británie v EÚ. Narozdiel od nich, v Sunderlande voliči odhlasovali odchod kráľovstva z európskeho spoločenstva.

0:46 Gibraltár zahlasoval jednoznačne proti Brexitu. Drvivá väčšina účastníkov štvrtkového referenda o členstve Británie v Európskej únii hlasovala v Gibraltáre za zotrvanie v tomto bloku. Informovala o tom britská stanica BBC. Podľa výsledkov za zotrvanie Británie v Únii hlasovalo 19 322 voličov (96 %), za jej odchod iba 823 voličov (4 %). Gibraltár je prvým sčítaným volebným strediskom z celkového počtu 382.

0:29 Denník Daily Mirror ukázal svetu svoju piatkovú titulku.

 

0:07 Ipsos MORI uvádza prevahu zástancov zotrvania Spojeného kráľovstva v EÚ oproti jeho odporcom. Podľa jej údajov je aktuálny stav 54:46.

 

23:40 Na prvé odhady reagovali niektorí britskí politici. Premiér David Cameron dostal list od 84 konzervatívcov, ktorí podporovali odchod Británie z EÚ. Pripomínajú mu v ňom, že má mandát a povinnosť viesť naďalej Britániu.

David Cameron na twitteri poďakoval voličom, ktorí hlasovali za zotrvanie Británie v EÚ a taktiež všetkým tým, ktorí sa podieľali na kampani v celej krajine:

 

 

Na twitteri sa po uzatvorení volebných miestností vyjadril aj Cameronov stranícky rival a bývalý starosta Londýna Boris Johnson. Poďakoval všetkým, ktorí sa do referenda zapojili, i tým, ktorí boli voliť:

 

23:13 Agentúra BMG priniesla výsledky exit-pollu. So 46 % sú vo vedení zástanci zotrvania Veľkej Británie v Únii, 41 % získal tábor stúpencov Brexitu. Trinásť percent opýtaných odmietlo povedať, ako hlasovalo.

Podľa agentúry YouGov je za zotrvanie v Únii 52 % respondentov. Za odchod z Únie sa vyjadrilo 48 % opýtaných.

22:16 Už len necelú hodinu môžu Briti hlasovať o osude ich krajiny. Predsedníčka volebnej komisie Jenny Watsonová dnes BBC povedala, že prepočítavať bude možné hlasy len na lokálnej, nie celoštátnej úrovni, a nie kvôli tesnému výsledku, ale pre prípadné „zádrhely“ pri sčítaní.

A pre prípad vysoko nepravdepodobnej možnosti, že by referendum bolo nerozhodné, tak tým by to skončilo. Je to len poradné referendum, nie je právne záväzné, tak by nebol rozhodujúci hlas, povedala s tým, že na hlasovaní sú pozorovatelia zo 40 krajín.

21:20 Denník Daily Mail pripravil mapu „Bitka Brexitu“, kde vyznačil kľúčové body počas nočného sčítania hlasov. Prvý dôležitý okamih bude okolo 01:30 SELČ. Vtedy sa oznámia výsledky zo Sunderlandu. Ak budú mať priaznivci Brexitu prevahu 6 percent, môžu ešte pomýšľať na víťazstvo. Prvé predbežné výsledky budú okolo 4:00 SELČ.

20:55 V Huddersfielde na severe Anglicka dnes dočasne uzavreli jednu z volebných miestností, keď v jej okolí našli muža s bodnými ranami. K uzavretiu miestnosti na 30 minút došlo iba v súvislosti s uzavretím okolia miesta činu, píše tlačová agentúra DPA. Polícia z grófstva West Yorkshire informovala o zadržaní 19-ročného mladíka, ktorý je podozrivý zo spáchania činu. Ten však nemá žiadnu súvislosť s prebiehajúcim referendom.

20:10 Európska únia sa bude musieť zmeniť, či už hlasovanie v dnešnom referende o ďalšom členstvo Británie v európskom bloku dopadne akokoľvek. Uviedol to dnes francúzsky prezident François Hollande. "Je to veľký deň pre Európu, lebo Európa sa nevyhnutne zmení, či už britské hlasovanie dopadne akokoľvek," uviedol Hollande v Štrasburgu. "Samozrejme dúfam, v piatok ráno sa dozvieme, že zostali v Európskej únii, pretože tam je ich miesto, lebo Spojené kráľovstvo je európskou krajinou geograficky, historicky, hodnotami, ktoré vyznáva, aj väzbami, ktoré nás s ním spájajú , "dodal francúzsky prezident.

19:54 Referendu predchádzala dlhá a vyostrená kampaň, ktorá sa nevyhla kontroverzii ani dnes. Hoci kampaň politikov vyvrcholila už v stredu a podľa britských predpisov bola v deň referenda vykázaná z rozhlasových a televíznych vĺn, naďalej prebieha na sociálnych sieťach aj v uliciach.

Šéf kampane Leave (Odísť) Matthew Elliot rozoslal priaznivcom Brexitu mail vyzývajúci ich k volebnej účasti tvrdením, že "Londýn a Škótsko budú voliť tak, aby sme zostali v EÚ, hoci srdce krajiny hlasuje pre odchod".

"Kampaň Leave končí svoje akcie, ako ich začala - snažia sa krajinu rozdeliť, nie zjednotiť a obracajú regióny, národy a spoločenstvá proti sebe," reagoval čelný predstaviteľ opozičných labouristov Chuka Umunna.

19:33 Posledné prieskumy vo vyrovnanom súboji ukazujú na malý náskok stúpencov presadzujúci zotrvanie v EÚ. Podľa súhrnu prieskumov, ktorý pripravil denník Financial Times, vedú pred stúpencami Brexitu v pomere 48 ku 46 percenta. Portál Britain Elects zase spočítal priemer ankiet na 51 ku 49 percentám pre tých, čo chcú zostať v EÚ. Taktiež stávkové kancelárie potvrdzujú, že dynamika sa zdá byť priaznivá pre tento tábor Britov.

Okolo desať percent voličov ostáva nerozhodnutých. Stúpenci členstva EÚ sa navyše obávajú práve nepriaznivého počasia v Londýne, ktorý je hlavnou baštou zástancov zotrvania v Únii. V centre a na severe krajiny je navyše pekné počasie, takže voliča týchto prevažne euroskeptických oblastí počasie neodrádza od hlasovania.

19:03 Najmenej dve volebné miestnosti museli presunúť. Ľudia sa po uliciach mesta brodia v hlbokej vode a viacerým uviaznutým ľuďom musela prísť pomoc. Prívalové dažde sužujú časť Londýna a juhovýchod krajiny. Táto situácia spôsobuje dopravné problémy a zatopené domy. Taktiež zrušili niekoľko popoludňajších vlakov z Londýna do miest južne od metropoly.

britania-zaplavy-1140-px-sita-ap_0a000002-16b2-9072.jpg

18:20 Na konferencii v Ríme sa k referendu vyjadril taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Referendum podľa neho bude mať následky pre celú Európsku úniu, bez ohľadu na konečný výsledok. „Aj keby Brexit nenastal, nemôžeme pokračovať ďalej, akoby sa nič nestalo“, povedal. Podľa neho už Európa nemôže kráčať po tej istej ceste, ako doteraz.

16:50 Volebná účasť by mohla byť podobne vysoká ako pri minuloročných parlamentných voľbách. Vyplýva to zo zverejneného prieskumu agentúry BSG Research. Na referendum sa podľa neho určite chystá 67 percent ľudí. Vlani sa parlamentných volieb zúčastnilo 66,4 percenta voličov.

Ďalších 12 percent ľudí povedalo, že svoj hlas prídu odovzdať "pravdepodobne". Viac ľudí odhodlaných ísť hlasovať je podľa prieskumu medzi staršími osobami, ktoré sú dlhodobo skôr priaznivci Brexitu, teda odchodu z EÚ. Určite chce voliť 79 percent ľudí nad 65 rokov, zatiaľ čo v kategórii od 18 do 24 rokov je to iba 54 percent.

16:00 O referendum je na Ostrovoch veľký záujem. Pred niektorými hlasovacími miestnosťami, najmä na okraji Londýna, sa tvoria kolóny.

15:50 Medzi stúpencami Brexitu sú ľudia, ktorí sa obávajú, že vo volebných miestnostiach dostávajú ceruzky, aby neskôr mohli komisári ich hlasy vymazať a urobiť krížik do iného políčka. Pre podobné obavy si začali niektorí ľudia nosiť po výzvach na sociálnych sieťach vlastné perá.

"Získajte späť kontrolu nad vašim dnešným hlasovaním. Prineste si so sebou pero, nepoužívajte ceruzku, a pochopiteľne voľte odchod," znie jeden z príspevkov na Twitteri.

V niektorých volebných miestnostiach sú komisári skutočne svedkami toho, že si neobvyklé množstvo ľudí nosí vlastné písacie nástroje. Obyčajné ceruzky sú na britských voľbách používané tradične a zvyčajne žiadne obavy nevyvolávajú.

15:15 Prieskum verejnej mienky ukázal miernu prevahu stúpencov tábora presadzujúceho zotrvanie v EÚ. Z telefonického prieskumu, uskutočneného inštitútom Ipsos MORI, sa tesne pred hlasovaním v prospech tábora "in" vyslovili o štyri percentá viac opýtaných (52 za zotrvanie ku 48 za odchod). 13 percent opýtaných stále nebolo rozhodnutých, ako odpovie na stanovenú referendovú otázku. Náladu skúmal inštitút v utorok a stredu večer na vzorke 1592 opýtaných.

15:00 Britskí voliči žijúci v Austrálii a na Novom Zélande by mohli byť v referende rozhodujúcou silou. V Austrálii sa zdržiava približne 1,2 milióna britských štátnych príslušníkov, zatiaľ čo na Novom Zélande ich je asi 250.000.

Referendum napäto sleduje aj Nový Zéland. Tamojší expremiér Jim Bolger povedal, že podporuje zotrvanie Británie v EÚ. "Podľa môjho názoru by to bola pre Britániu chyba obrovských rozmerov, keby opustila EÚ. A dôsledky by mohol pocítiť aj Nový Zéland," povedal. "Ak bude výsledkom Brexit, finančné trhy začnú robiť saltá. Je v záujme nielen Británie, ale aj stabilnejšieho sveta, keď v Únii Briti zostanú," dodal.

14:15 Nemecký prezident Joachim Gauck vyhlásil, že aj v prípade, ak budú Briti hlasovať za zotrvanie v Európskej únii, debata o jej prežití musí pokračovať. Podľa neho vraj doterajšia debata o Brexite ukázala, aký veľký počet Európanov nemá dobré pocity zo "stále tesnejšej Únie". Politici by to podľa neho "nemali preháňať". "Nemyslím si však, že nás čaká rozpad Európy," dodal optimisticky.

Kancelárka Angela Merkelová zároveň znovu podporila tábor voličov, ktorí budú v referende hlasovať za pokračovanie členstva Británie v Európskej únii. Nech už bude výsledok referenda akýkoľvek, na konzultáciách a diskusiách sa od piatka bude zúčastňovať všetkých 28 členských štátov - vrátane Británie, prízvukovala.

14:00 Britskú kampaň v súvislosti s Brexitom poznačila vražda poslankyne Jo Coxovej. Jej pamiatku si uctili ľudia na Trafalgarskom námestí v Londýne, Bruseli, Ženeve aj v New Yorku pred budovou Organizácie Spojených národov.

13:30 Ako bude reagovať Únia, ak Briti rozhodnú o odchode? Treba vraj čítať medzi riadkami.

12:20 Veľký záujem voličov v prvých hodinách registrujú volebné miestnosti v Škótsku, kde sa podľa odhadov chystá výrazná väčšina ľudí podporiť zotrvanie Británie v EÚ. Svoj lístok do urny vhodila v meste Glasgow už aj škótska premiérka Nicola Sturgeonová, ktorá rovnako ako ďalší lídri hlavných politických strán hlasovala pre európsku budúcnosť krajiny.

premier_0a000002-b7a4-86d5.jpg

12:15 Nemecké noviny sa zoširoka venujú téme Brexitu a najčítanejší bulvárny denník Bild sľúbil, že ak budú Briti hlasovať za zotrvanie v Európskej únii, uzná porážku v desaťročia starom spore z futbalových majstrovstiev sveta.

11:35 Pred volebnými miestnosťami sa tvoria dlhé rady, ktoré v krajine nebývajú ani pri parlamentných voľbách.

"Nikdy som vo voľbách nemusela stáť vo ´fronte´. Všetci to berú vážne!" napísala na Twitteri napríklad obyvateľka Londýna Rebeca Soniová. "Pred volebnými miestnosťami som nikdy rady nevidel, a to tu žijem desať rokov," pripojil sa užívateľ Mauro Murgaš.

 

11:10 Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's by mohla rýchlo po tom, čo obyvatelia Veľkej Británie v referende odhlasujú vystúpenie krajiny z Európskej únie, znížiť úverový rating krajiny.

10:45 Šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage vyhlásil, že stúpenci odchodu Británie z Európskej únie majú "veľmi veľké" vyhliadky na úspech v dnešnom referende o členstve v EÚ. Všetko však závisí od účasti, povedal ráno pred svojím domom v grófstve Kent.

Farage patrí k hlavným predstaviteľom tábora za vystúpenie z únie. Kritici ho obviňujú, že svojím bojom proti migrácii podnecuje strach pred cudzincami.

10:30 Juhovýchod Británia i niektoré štvrte Londýna zasiahla prietrž mračien a hasiči od rána dostali okolo 300 naliehavých žiadostí o pomoc. Meteorológovia vyhlásili pre juhovýchodný Londýn a grófstvo Essex nebezpečenstvo záplav.

 

 

 

Stúpajúca voda zaplavovala parkujúce autá a vnikala do príbytkov, škody sú hlásené aj po úderoch blesku. Nižšia volebná účasť, ktorá môže byť vyvolaná nepriazňou počasia, môže prospieť Brexitu, pretože jeho zástancovia majú silnejšiu motiváciu hlasovať, súdia britskí sociológovia. Rovnako v situácii, keď je mnoho voličov nerozhodnutých, môže počasie zohrať veľkú úlohu.

pocasie_0a000002-a093-aa84.jpg

10:20 V referende zahlasoval už aj britský premiér David Cameron a jeho žena Samantha. "Choďte a hlasujte pre väčšiu a lepšiu Britániu vnútri reformovanej EÚ," odkázal predseda vlády voličom.

cameron_0a000002-9c9e-d46a.jpg

10:15 Podľa priemeru posledných šiestich prieskumov, ktorý spočítala agentúra Reuters, je v Británii pomer hlasov medzi stúpencami a odporcami zotrvania krajiny v Európskej únii rozdelený presne na polovicu. Od januára tohto roku, kedy bol rozdiel až desaťpercentný v prospech stúpencov zotrvania, sa podiel odporcov Únie postupne zvyšoval. Ich hlas nadobudol prevahu zhruba pred týždňom, teraz je ale pomer síl vyrovnaný.

10:05 O osudovom dni - o rozhodnutí historického dosahu alebo "dni B" píšu nemecké spravodajské servery v súvislosti s referendom, ktoré dominuje ich spravodajstvu. "Brexit - teda vystúpenie Británie z EÚ - by Úniu uvrhol do pravdepodobne najväčšej krízy v jej histórii," píše server denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktorý tak ako ostatné weby upozorňuje na vyrovnanosť táborov priaznivcov a odporcov Brexitu. Zároveň podotýka, že britská stávkarska spoločnosť jasne verí v zotrvanie Británie v dvadsaťosmičke.

10:00 V Česku si nechali vypracovať analýzu, ako by krajinu zasiahol odchod Britov z Únie. Viac sa dozviete tu:

08:00 Britské referendum sa oficiálne začalo, otvorili približne 41-tisíc volebných miestností. K referendovej otázke, ktorá znie: "Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie alebo opustiť Európsku úniu?", sa môže do 22.00 h britského času (23.00 h SELČ) vyjadriť okolo 46,5 milióna registrovaných voličov.

07:40 Britské referendum viac ako ostatní s napätím očakávajú krajiny britského spoločenstva národov - teda Commonwealthu. Napríklad Kanada či Austrália.

"Ak bude Británia hlasovať za odchod z Európskej únie, bude to veľký šok. Samozrejme sme pripravení vyvinúť úsilie, aby mal tento šok minimálne dopady," komentoval situáciu Malcolm Turnbull, predseda vlády Austrálie.

06:30 Najnovšie prieskumy o budúcnosti Británie v Európskej únii ukazujú na veľmi tesný súboj. V prieskume agentúry Opinium sa 45 percent opýtaných vyslovilo pre odchod z Únie, 44 percent potom pre zotrvanie vo zväzku s Bruselom, zvyšok sa ešte nerozhodol.

06:00 Ak Británia odhlasuje odchod z Európskej únie, tak stratí svoj vplyv vo svete. Uviedol to čínsky denník The Global Times, ktorý vydáva čínska vládnuca komunistická strana. Vo svojej čínskej aj anglickej verzii denník usúdil, že "Británia hrá riskantnú hru, ktorá by sa nemala napodobňovať".

05:30 Čo sa stane, ak Briti zariskujú a od Európy sa odtrhnú? Pozrite si päť možných scenárov.

05:00 Aké šance majú odporcovia a aké zástancovia Brexitu? Nikto to nevie naisto, hoci existujú desiatky prieskumov. Oba tábory sú totiž takmer rovnako veľké.

04:30 Niektorí európski politici, ako napríklad Donald Tusk, sa obávajú domino efektu, ktorý by mohol Brexit vyvolať. Ohroziť vraj môže nielen celú Európsku úniu, ale aj celú politickú civilizáciu Západu.

04:00 Niekoľko dní pred dnešným historickým hlasovaním otriasla Britániou vražda obľúbenej političky, ktorá bola proti odchodu z Únie. Tragédia sa odrazila aj na prieskumoch, ktoré predtým dlhšie obdobie favorizovali prívržencov odchodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok