ONLINE: Čo ťa nezabije, to ťa posilní, zaznelo z Únie po Brexite

TA3 TASR ČTK
24.6.2016 09:38

Briti v historickom referende rozhodli, že odídu z Európskej únie – chystá sa politické zemetrasenie. "Čo ťa nezabije, to ťa posilní," vyjadril sa šéf Európskej rady Donald Tusk.

Online sme ukončili.

23:50 Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker odmietol plán odstupujúceho britského premiéra Davida Camerona, aby o postupných krokoch odchodu Británie z Európskej únie začal v októbri rokovať jeho nástupca. Juncker povedal, že Briti v Únii nechcú byť, tak nemá žiadny význam čakať až do októbra.

22:45 Mohol to byť obyčajný piatok - všetko je ale inak. Briti povedali únii „nie“. Ak chcete vedieť viac o možných zmenách, ktoré s Brexitom prichádzajú a o smerovaní Británie, pozrite si dnešné mimoriadne vysielanie Témy dňa.

21:15 Vedúci predstavitelia 28 členských krajín Európskej únie vrátane Veľkej Británie sa stretnú v utorok popoludní v Bruseli na ďalšom summite.

V svetle výsledkov referenda bude harmonogram vrcholnej schôdzky trochu iný ako obvykle. Podľa neho sa ešte pred samotným rokovaním európskej "dvadsaťosmičky" stretne Donald Tusk s predsedom českej vlády Bohuslavom Sobotkom ako predsedom skupiny krajín Vyšehradskej štvorky a následne s holandským premiérom Markom Ruttem - predsedom vlády úradujúcej predsedníckej krajiny únie. V priebehu utorka sa potom uskutoční aj riadny summit za účasti vrcholných predstaviteľov všetkých 28 členských štátov Únie.

V nasledujúci deň bude Brusel dejiskom neformálnych rokovaní predstaviteľov tých 27 členských štátov Únie, ktoré zostávajú jej členmi, a to už bez prítomnosti predstaviteľov ostrovnej monarchie. Predmetom ich rozhovorov nebudú iba dôsledky Brexitu a koordinácia samotného procesu odchodu Veľkej Británie z EÚ, ale aj budúcnosť Únie.

21:00 Viac ako 71.000 ľudí podpísalo už internetovú petíciu požadujúcu, aby mesto Londýn vyhlásilo nezávislosť od Spojeného kráľovstva a zostalo tak súčasťou Európskej únie.

19:00 K Brexitu sa vyjadrila aj šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

18:00 Májová poznámka britského premiéra Davida Camerona, že "Putin môže byť šťastný" z Brexitu, bola nepatričným pokusom o nátlak na britskú verejnú mienku, tvrdí ruský prezident Putin.

"Domnievam sa, že to nebolo nič iné, než zlý pokus ovplyvniť verejnú mienku vo vlastnej krajine. Ale ako vidíme, nedosiahol očakávaný efekt. Takže po hlasovaní nemá nikto právo hovoriť čokoľvek o postoji Ruska. To nebolo nič iné, než dôkaz nízkej úrovne politickej kultúry," povedal pre médiá.

16:30 Desaťtisíce Britov žiadajú po tesnom výsledku v prospech Brexitu ďalšie, nové referendum o členstve v Európskej únii. Oficiálnu internetovú petíciu na vypísanie nového referenda o členstve Spojeného kráľovstva v európskom bloku podpísalu už tisícky ľudí. Podľa britských zákonov musí vláda reagovať na všetky podnety, ktoré podporilo viac než 10.000 ľudí. Pri vyše 100.000 podpisoch sa žiadosťou musí zaoberať parlament.

16:05 "Spojené kráľovstvo a Európska únia zostanú nenahraditeľnými partnermi Spojených štátov aj keď začnú rokovať o ich pokračujúcom vzťahu, aby zabezpečili nepretržitú stabilitu, bezpečnosť a prosperitu pre Európu, Veľkú Britániu a Severné Írsko a svet," vyjadril sa americký prezident Barack Obama.

16:01 Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes formou listu ubezpečil občanov Spojeného kráľovstva, ktorí pracujú v euroinštitúciách, že sa nemusia obávať straty zamestnania ani po odchode Británie z EÚ.

15:30 Malta sa zdráha prevziať rotujúce predsedníctvo Európskej únie na celý rok 2017, namiesto zvyčajných šiestich mesiacov. V druhej polovici roka 2017 mala predsedať EÚ Británia. "Ak nás inštitúcie EÚ požiadajú, aby sme prevzali predsedníctvo na dve obdobia, budeme sa musieť pozrieť na prostriedky a rozhodneme sa až po tom. Ale radšej by sme mali šesťmesačné obdobie," povedal maltský premiér Joseph Muscat.

15:15 "Prehlásenie premiéra a ďalších britských politikov, že odchod Británie z EÚ je pre Rusko výhodný, je nekorektný pokus ovplyvniť verejnú mienku a prejav nízkej politickej kultúry," povedal ruský prezident Vladmír Putin.

Obavy majú aj bežní ľudia. Vypočujte si telefonát z Londýna a Bristolu.

14:58 Internetový vyhľadávač Google zaznamenal v Británii nárast hľadania informácií o možnosti požiadať o vydanie írskeho paru po rozhodnutí Británie vystúpiť z Európskej únie.


14:51 Usporiadanie nového referenda o nezávislosti Škótska od Británie je v súčasnosti "veľmi pravdepodobné". Uviedla to predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová."Chcem, aby bolo dnes absolútne jasné, že mojím zámerom je podniknúť všetky možné kroky, aby sa zabezpečilo udržanie nášho miesta v EÚ a v jednotnom trhu," povedala.

04:09 "Je to vôľa vyjadrená ľudom," napísal pápež František vo vyjadrení počas letu do Arménska. "Toto kladie na plecia každého z nás obrovskú zodpovednosť za ochranu blaha obyvateľov Spojeného kráľovstva a takisto za ochranu a spolunažívanie celého európskeho kontinentu. Práve toto očakávam," dodal.

14:06 Ruský premiér Dmitrij Medvedev uviedol, že Brexit je vnútornou záležitosťou Británie, ale vplýva na svetovú ekonomiku, "a to nás neteší".

13:22 "Verím, že práve toto referendum bude signálom na prebratie sa európskych úradníkov, ktorí sú odtrhnutí od reality. Verím, že sa poučíme a nenastane chaos," odkázal predseda parlamentu Andrej Danko.

13:14 Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila britské hlasovanie za "zlomový moment pre Európu". Členské štáty "sa musia zdržať urýchlených a jednoduchých rozhodnutí, ktoré poslúžia iba ďalšiemu deleniu Európy", upozornila Merkelová. Namiesto toho by členské krajiny mali "analyzovať situáciu a rozhodnutia robiť pokojne a s rozvahou".

aptopix-germany-britain-eu-a7d3c9469b244acabd88c5c0de40cb13_0a000002-1ccb-0bdc.jpeg

13:10 "Európa nemôže konať tak ako doteraz, ak sa chce posunúť dopredu," povedal francúzsky prezident Francois Hollande. Francúzsky líder tiež informoval, že v pondelok 27. júna odcestuje do Berlína na stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

13:00 Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker prijal predsedu Európskej rady Donalda Tuska, šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza a holandského premiéra Marka Rutteho, ktorého krajina predsedá v Rade EÚ. "Očakávame teraz, že vláda Spojeného kráľovstva čo možno najskôr potvrdí platnosť tohto rozhodnutia britského ľudu, nech je tento proces akokoľvek bolestivý," uvádza sa v spoločnom stanovisku.

12:50 Postavenie Británie v Severoatlantickej aliancii  sa po rozhodnutí krajiny vystúpiť z Európskej únie nezmení, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

12:40 V Dánsku sa referendum o členstve v EÚ konať nebude, vyhlásil dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen. "Patríme do EÚ a ja nebudem vyhlasovať referendum o takej zásadnej veci," zdôraznil.

12:30 Stúpenec Brexitu Boris Johnson ocenil úlohu premiéra Davida Camerona a vyjadril ľútosť, že z funkcie odchádza. Johnson zároveň varoval pred unáhlenými krokmi.

12:20 Britské rozhodnutie o vystúpení z Európskej únie vytvára dlhé obdobie neistoty, čo bude mať negatívne dopady na ekonomickú aj finančnú situáciu krajiny. Uviedla to medzinárodná ratingová agentúra Moody's.

11:40 "Veríme v európsky projekt a naše členstvo zlepšilo Slovensko, to je zrejmé. Ale nemôžeme ignorovať fakt, že narastá počet euroskeptikov. To je alarm pre EÚ a potrebujeme priniesť európske témy bližšie k našim občanom," povedal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

11:35 Airbus, európsky výrobca lietadiel, preskúma po víťazstve stúpencov odchodu Veľkej Británie z EÚ svoje investičné plány na ostrovoch.

11:30 Dnes je úžasný deň, mimoriadny deň, pretože to, čo sa stalo včera vo Veľkej Británii, je obrovské víťazstvo všetkých európskych demokratov, všetkých ľudí, ktorí chcú žiť v slobodnom svete a ktorí sú totálne nespokojní s tým, kadiaľ sa Európska únia uberá, vyhlásil v reakcii na výsledky britského referenda bývalý český prezident Václav Klaus.

11:20 trump ocenil hlasovanie Britov za odchod z EÚ. Vyhlásil, že "si vzali späť svoju krajinu, je to veľká vec"Trump pricestoval do svojho golfového strediska Turnberry v škótskom regióne South Ayrshire deň po britskom hlasovaní. Miliardár označil rozhodnutie britských voličov vystúpiť z EÚ za "fantastické" a "veľké".

trump-eu-bee51b381d6a4e0faca30630faa99fa4_0a000002-009f-cade.jpeg

11:15 "Verím, že bez ohľadu na výsledok referenda Británia zostane v zjednotenej Európe a bude brániť spoločné európske hodnoty," napísal ukrajinský prezident Petro Porošenko. Súčasne vyjadril nádej, že platnosť sankcií voči Rusku bude predĺžená.

11:10 Odchod Británie z Európskej únie vyvolá chaos v Európe, uviedol bývalý poľský prezident Aleksander Kwašniewski. "Toto je koniec Británie," povedal.

11:00 "Británia sa vydala inou cestou, než je európska integrácia. Je to rozhodnutie závažné a nezvratné. Briti budú mať menší vplyv na to, čo sa deje v Európe, a ich krajina bude celkovo slabšia," predpovedal český premiér Bohuslav Sobotka.

10:50 Britská centrálna banka je pripravená poskytnúť dodatočných 250 mld. libier (GBP) s cieľom podporiť finančné trhy po tom, ako krajina odhlasovala odchod z Európskej únie. Povedal to guvernér Bank of England Mark Carney. Centrálna banka Británie zdôraznila, že uskutočnila stresové testovanie najväčších bánk pre horšie scenáre, ako je situácia, ktorej krajina čelí teraz. Výsledkom tohto testovania je to, že britské banky zvýšili svoj kapitál o 130 mld. GBP a teraz majú vysoko kvalitné aktíva v hodnote vyše 600 mld. GBP.

10:20 O názor na Brexit sme požiadali predsedu zahraničného výboru Národnej rady Františka Šebeja.

10:20 Brexit spôsobil pád ázijských búrz, japonský Nikkei 225 stratil takmer 8 %.

10:15 „Toto rozhodnutie britských voličov rešpektujeme a nie je potrebné mať k nemu žiaden komentár,“ povedal Robert Fico. Výsledok britského referenda však podľa neho nie je žiadna tragédia, ale realita, na ktorú bude musieť zostávajúcich 27 členských krajín únie veľmi rýchlo zareagovať.

10:10 Británia bude si musieť nanovo vyjednať vzťahy s blokom, konštatoval líder Labouristickej strany Jeremy Corbyn. "Jednoznačne sú pred nami veľmi ťažké dni," varoval a upozornil na pád ceny libry v reakcii na dnešný výsledok hlasovania o brexite. "Množstvo komunít má plné zuby rozpočtových škrtov a hospodárskych ťažkostí," vysvetlil Corbyn výsledky hlasovania.

10:00 Poľský zlotý v úvode piatkového obchodovania oproti euru klesol o približne 3,4 %, čiže sa voči spoločnej európskej mene dostal na 4,5-ročné minimum. Dôvodom bolo to, že Británia odhlasovala odchod z Európskej únie.

9:50 Líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage vyzval dnes britskú vládu, aby bezodkladne začala rokovať s Európskou úniou o novom postavení Británie vo svete. Dodal, že zahlasovanie britských voličov vo štvrtkovom referende za odchod ich krajiny z únie je víťazstvom "bežných slušných ľudí" nad veľkými bankami a podnikmi.

9:45 Dnešok je čiernym dňom pre Európu. Vyhlásil to poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.  "Počnúc dnešným ránom sme svedkami novej éry európskeho projektu, éry, ktorá nesie farby dezintegrácie, možného nárastu separatistických tendencií v členských štátoch či množstvo ekonomických otáznikov," povedal.

9:40 "Dnes, v mene 27 lídrov, môžem povedať, že sme odhodlaní udržať našu jednotu ako 27-členný blok," uviedol Tusk. Spresnil, že v posledných dňoch mal príležitosť hovoriť s každým z národných lídrov členských štátov EÚ.
Podľa jeho slov predstavitelia 27 členských krajín - bez britského premiéra Davida Camerona - budú mať počas nadchádzajúceho summitu EÚ v dňoch 28. a 29. júna neformálne rozhovory. Tusk naznačil, že na tomto stretnutí lídrom EÚ navrhne začať širšie úvahy o budúcnosti únie. "V Británii nedôjde k právnemu vákuu," upozornil Tusk. Spresnil, že kým Spojené kráľovstvo oficiálne opustí EÚ, v rámci tohto bloku si bude aj naďalej uplatňovať svoje hlasovacie práva a legislatíva EÚ bude počas tohto obdobia aj v Británii, aj pre Britániu naďalej platiť - to znamená aj výkon povinností.

9:35 Francúzsky prezident Francois Hollande zvolal ráno mimoriadne zasadnutie vlády po tom, čo Briti vo štvrtkovom referende odhlasovali odchod svojej krajiny z Európskej únie.

9:30 Britský premiér David Cameron oznámil, že v októbri odstúpi z funkcie po tom, ako britskí voliči v štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení krajiny z Európskej únie. Premiér dodal, že odstúpi v čase, keď bude mať jeho Konzervatívna strana na jeseň výročný zjazd. Dodal, že článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spúšťa proces odchodu z EÚ, musí uplatniť už nový premiér.

9:30 "Blahoželám za odvahu slobodných občanov! Srdce, rozum a hrdosť prekonal lži, vyhrážky a vydierania," uviedol poslanec Európskeho parlamentu a líder talianskej krajne pravicovej a euroskeptickej strany Liga severu Matteo Salvini z na svojom účte na Facebooku.

9:25 Opozičná strana Sme rodina gratuluje všetkým Britom, ktorí prejavili v referende toľko vlastenectva a hrdosti, že sa im podarilo vystúpiť z EÚ. Vo videoblogu to vyhlásil predseda strany Boris Kollár.

9:25 Výsledok britského referenda je prekvapivý a znepokojujúci. Pre Európsku úniu i samotnú Britániu prináša veľa negatív. Je to krok späť a zároveň nás čaká veľa neznámeho. Tajto sa vyjadril bývalý minister financií a súčasný šéf poradcov ukrajinskej vlády Ivan Mikloš. "Jednoznačným plusom európskej integrácie, ktorú nikto nespochybňoval, bolo odbúranie hraníc pre voľný pohyb tovaru," povedal.

9:20 Predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová dnes uviedla, že výsledky referenda o členstve Británie v Európskej únii dávajú jasne najavo, že obyvatelia Škótska vidia svoju budúcnosť v rámci EÚ.

9:15 Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz dnes ráno vyhlásil, že chce rokovať s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, aby sa zabránilo "reťazovej reakcii" po oznámení výsledkov britského referenda. Schulz sa  opoludnia stretne s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claduom Junckerom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, aby spoločne pripravili oficiálnu odpoveď EÚ na britské referendum. Tusk sa vyjadril: "Čo ťa nezabije, to ťa posilní."

9:10 Briti si podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) strelili vlastný gól. „Británia nemôže ostať izolovaná a nová dohoda, ktorú si vyjedná s EÚ, aby získala európsky trh, bude veľmi tvrdá, už dnes to avizujú európski lídri, čiže Briti budú platiť a nebudú môcť rozhodovať,“ upozornil.

9:05 "Víťazstvo slobody! Ako to žiadam už celé roky, teraz treba rovnaké referendum vo Francúzsku a (ostatných) krajinách EÚ," napísala predsedníčka Národného frontu Marine Le Penová na svojom konte na sociálnej sieti Twitter.

9:00 Líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage vyhlásil, že 24. jún by mal byť vyhlásený za štátny sviatok - a mal by sa nazývať Deň nezávislosti.

8:45 Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond vyjadril presvedčenie, že David Cameron bude pokračovať v úrade premiéra i napriek tomu, že v referende o pokračovaní členstva Británie v EÚ je na strane porazených.

8:40 Holandský krajne pravicový líder Geert Wilders na margo výsledkov prelomového britského referenda na sociálnej sieti Twitter vyzval na uskutočnenie plebiscitu o vystúpení z únie aj vo svojej krajine. "Hurá Britom! Teraz je rad na nás. Nastal čas pre holandské referendum!" napísal.

8:05 Za Brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok