Brexit môže naštartovať skazu politickej civilizácie Západu

TASR
13.6.2016 10:51

Odhlasovanie odchodu Británie z EÚ bude pre túto krajinu geopolitickým krokom späť, pričom bude trvať najmenej sedem rokov, kým sa vyrokuje nový vzťah medzi Londýnom a úniou, povedal pre denník Bild predseda Európskej rady Donald Tusk.

Brexit môže naštartovať skazu politickej civilizácie Západu
SITA/AP

Ak Briti v blížiacom sa referende 23. júna vyjadria brexitu podporu, pôjde podľa Tuska pre Spojené kráľovstvo o "krok späť nielen v oblasti hospodárstva, ale predovšetkým geopolitiky". Tusk ďalej varoval, že nikto nedokáže predvídať ďalekosiahle následky takéhoto scenára.

Podľa jeho slov by však "brexit mohol byť začiatkom skazy nielen Európskej únie, ale i celej politickej civilizácie Západu". Proces zrušenia dohovorov medzi Britániou a euroblokom by podľa predsedu Rady trval približne dva roky, zatiaľ čo vyrokovanie nových vzťahov ďalších päť rokov.

Prívrženci vystúpenia Británie z EÚ majú momentálne až desaťpercentný náskok pred táborom zasadzujúcim sa za jej zotrvanie v únii. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu ORB pre denník The Independent. Ide o doposiaľ najvýraznejší náskok stúpencov brexitu za uplynulý rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok