Čo hrozí po odchode Britov z Únie? Pozrite si 5 možných scenárov

TA3 ČTK
22.6.2016 12:20

Referendum sa nezadržateľne blíži a zahraničné agentúry už skloňujú scenáre a dopady prípadného Brexitu.

1. Demisia britského premiéra Davida Camerona

Sám predseda vlády David Cameron dal síce najavo, že vo funkcii zostane aj v prípade, že Briti zahlasujú pre Brexit. Podľa niektorých názorov z jeho strany by ale premiérova pozícia bola neudržateľná.

Iní zase tvrdia, že Brexit by Cameronovu pozíciu naopak posilnil, pretože sa očakáva pád libry a nikto si nebude želať ďalšiu nestabilitu spôsobenú odstúpením premiéra. V každom prípade podľa názorov z tábora konzervatívcov zostane strana bez ohľadu na výsledok referenda rozdelená.

Kritici premiérovi vyčítajú, že presviedčal Britov pomocou zavádzajúcich, až dokonca lživých tvrdení. Camerona za kampaň kritizoval napríklad bývalý starosta Londýna Boris Johnson, ktorý je podľa agentúry AFP možným nástupcom Camerona.

cameron_0a000002-63cc-6a94.jpg

2. Ohrozená jednota Veľkej Británie

Predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová už varovala, že prípadný odchod Británie z Európskej únie by mohol vyvolať nové referendum o nezávislosti Škótska. Zdôraznila tiež, že veľa ľudí v roku 2014 hlasovalo pre zachovanie zväzku s Londýnom, lebo si prialo zostať v EÚ.

Škóti vtedy pomerom 55 ku 45 percentám odmietli nezávislosť. V prípade Brexitu by podľa Sturgeonovej výrazne vzrástla podpora škótskej nezávislosti. Orieškom by bolo tiež Severné Írsko, kde by mohli vzniknúť prechody na hraniciach s Írskom a mohol by byť ohrozený krehký pokoj v Ulsteri. "Hovorím bez tieňa pochýb, že zlý výsledok 23. júna bude mať vplyv na našu úniu (britských ostrovov). To znamená, že v hlasovaní ide o samotnú jednotu Spojeného kráľovstva," povedal napríklad bývalý konzervatívny premiér John Major.

skotsko_0a000002-6432-9644.jpg

3. Chaos v EÚ

Po Brexite sa odchod Británie z EÚ bude riešiť podľa pomerne všeobecne formulovaného päťdesiateho článku záverečných ustanovení zmluvy o EÚ. Znamená však okrem iného, ​​že po 23. júni nepríde pre Britov ani EÚ nejaká okamžitá a prelomová zmena.

Podľa článku 50 sa po tom, čo Londýn ostatné krajiny dvadsaťosmičky o svojom zámere odísť informuje, začne dojednávať dohoda o presných podmienkach vystúpenia. Až pri týchto rokovaniach teda bude vznikať predstava o ďalšej podobe vzťahov medzi britskými ostrovmi a "ostatnou" EÚ vrátane tak zásadnej veci ako je ďalší prístup na jednotný trh.

Krajina v Únii skončí až okamihom nadobudnutia platnosti dohody alebo - ak sa ju nepodarí včas dojednať - dva roky po tom, čo by oznámila zámer odísť. Podľa agentúry AFP tiež môže hroziť to, že by o vystúpenie z EÚ mohli začať uvažovať aj ďalšie únijné krajiny.

5. Ťažkosti britskej ekonomiky

Prakticky všetky odborné britské i medzinárodné hospodárske organizácie (britská centrálna banka, MMF, OECD, agentúra Bloomberg a ďalšie) tvrdia, že britskú ekonomiku prípadný Brexit výrazne zasiahne.

Ako posledný sa k tejto záležitosti vyjadril britský minister financií George Osborne, ktorý očakáva, že Brexit by britské hospodárstvo znižoval po dva roky o šesť percent oproti stavu, v akom by HDP bolo, keby Británia odhlasovala zotrvanie v EÚ. Vyhlásil tiež, že očakáva prudký rast inflácie a až osemnásťpercentné zníženie cien bytov a domov. Podľa finančnej skupiny HCBS by po Brexite mohla tiež až o 20 percent oslabiť libra.

5. Migrácia

Predstavitelia kampane Vote Leave sľubovali, že keď Británie z EÚ odíde, budú presadzovať zavedenie bodového systému regulujúceho migráciu, aký má napríklad Austrália. To by znamenalo väčšiu kontrolu a možnosť vyberať si migrantov s potrebnou kvalifikáciou aj z krajín EÚ.

Únijní predstavitelia vedia, že by v tom prípade na seba nenechali dlho čakať opatrenia namierené proti Britom pracujúcim v EÚ. Vietor do plachiet zástancom Brexitu priniesli nedávno zverejnené čísla britského štatistického úradu, podľa ktorých čistá migrácia - teda rozdiel medzi počtom novo prichádzajúcich a odchádzajúcich cudzincov - vlani predstavovala 300.000 osôb. Len z krajín Európskej únie pribudlo vlani 180.000 imigrantov.

polsko_0a000002-6655-1f72.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok