ONLINE: Na summite NATO sa zišli svetoví lídri. Vystúpil aj Zelenskyj

ta3 tasr čtk
11.7.2023 07:18

V litovskej metropole Vilnius sa koná dvojdňový summit NATO. Má priniesť ďalšie prehĺbenie väzieb medzi Alianciou a Kyjevom v čase pokračujúcej ruskej agresie na Ukrajine. Slovensko zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová. S delegáciou do Litvy odletel aj štáb ta3. Situáciu sme s vami sledovali online.

19:10 ONLINE sme ukončili. Informácie o summite vám budeme prinášať opäť zajtra.

18:27 Minister obrany SR Martin Sklenár ocenil rozhodnutie Španielska prispieť k vojenskému posilneniu východného krídla NATO, a to konkrétne vyslaním svojich vojakov na Slovensko. Španielski vojaci budú pôsobiť na Lešti. Sklenár to uviedol v utorok na summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse.

18:11 Ukrajina posilní Severoatlantickú alianciu, vyhlásil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo Vilniuse, kde sa koná summit NATO. Podľa jeho slov si Ukrajina zaslúži, aby mohla vstúpiť do bloku, vďaka ktorému bude bezpečnejšia. Informovala o tom agentúra Reuters.

17:26 Členovia NATO schválili najpodrobnejšie obranné plány od konca studenej vojny, oznámil na tlačovej konferencii generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Nová stratégia, ktorú spojenci pripravili pre prípad ruského útoku a prípadne teroristické hrozby, počíta okrem iného s dramatickým zvýšením počtu vojakov pripravených rýchlo nastúpiť do akcie. Stoltenberg uviedol, že plány vyžadujú vyššie investície členských krajín do obrany. Spojenci sa podľa neho na summite zaviazali, že budú na armády každoročne vynakladať čiastky najmenej na úrovni dvoch percent hrubého domáceho produktu (HDP).

17:17 Severoatlantická aliancia na summite vo Vilniuse v utorok potvrdila, že Ukrajina sa v budúcnosti stane jej členom. Zároveň sa jej súčasní členovia dohodli na odstránení požiadavky plnenia akčného plánu zo strany Ukrajiny, čo urýchli jej vstup do NATO – "keď sa na tom spojenci dohodnú a Ukrajina splní podmienky". Na tlačovej konferencii to vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

16:25 Nórska vláda sa v utorok zaviazala poskytnúť Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 240 miliónov dolárov. Na okraj summitu NATO v litovskom Vilniuse to oznámil predseda nórskej vlády Jens Gahr Störe.  

15:53 Prvé francúzske riadené strely s dlhým doletom SCALP sú už na Ukrajine. Pre agentúru AFP to uviedol v utorok nemenovaný vojenský predstaviteľ krátko po tom, ako takúto dodávku v utorok avizoval francúzsky prezident Emmanuel Macron. 

15:45 Na summit dorazil aj ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

15:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pristál v litovskom hlavnom meste Vilniuse, kde lídri krajín NATO popoludní začali svoju dvojdňovú schôdzku. Informovala o tom agentúra Reuters. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg predtým potvrdil, že Zelenskyj sa na summite osobne zúčastní ako hosť.

15:10 Na stretnutie lídrov NATO sa kriticky pozerá Moskva. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že približovanie infraštruktúry NATO bolo "jednou z príčin, ktoré nás doviedli do súčasnej situácie". "Zdá sa, že Európania túto chybu nechápu," vyhlásil Peskov. Reagoval tak na výrok litovského prezidenta Gitanasa Nausédy, ktorý podľa agentúry TASS vyzval na zriadenie stálych armádnych základní pri hraniciach s Ruskom.

14:35 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán bude o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie ešte rokovať na summite NATO vo Vilniuse s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, až potom bude jasnejší osud ratifikácie švédskeho členstva maďarským parlamentom. Pre server hvg.hu to v utorok uviedol predseda zahraničného výboru parlamentu z vládnej strany Fidesz Zsolt Németh. Dodal, že zatiaľ o zvolaní mimoriadnej schôdze zákonodarného zboru nevie .

14:00 Krajiny skupiny G7 vydajú spoločné vyhlásenie o bezpečnostných prísľuboch pre Ukrajinu, ktoré vstúpi do platnosti po dosiahnutí mieru v konflikte s Ruskom. Oznámil to v utorok nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. "Pre nás je od začiatku dôležité, aby Ukrajina dostala bezpečnostné prísľuby, ktoré môžu vstúpiť do platnosti po uzavretí mieru," povedal Scholz na začiatku summitu. 

13:54 Španielsko pošle v rámci posilnenia východného krídla NATO vojakov na Slovensko a zvýši ich počet v Rumunsku, povedal novinárom vo Vilniuse španielsky premiér Pedro Sánchez. Bude to prvýkrát, čo Madrid vyšle vojakov na Slovensko, napísala agentúra EFE. Podľa nej zatiaľ nie je jasné, o koľko vojakov pôjde a z akých budú jednotiek.

13:51 Pred začiatkom rokovania sa premiéri a prezidenti spoločne odfotili. Večer bude summit pokračovať spoločnou večerou, na ktorej sa zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na okraj summitu je naplánovaných aj niekoľko bilaterálnych rokovaní. Francúzsko a Nemecko už počas utorka oznámili svoje zámery poslať ďalšie zbrane Ukrajine, významnou témou bude aj tlak na rast obranných rozpočtov členských krajín.

summit NATO TASR/AP

13:47 Stoltenberg v úvodnom prejave privítal fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa, ktorý sa summitu prvýkrát zúčastňuje ako predstaviteľ členskej krajiny. Fínsko vstúpilo do Aliancie v apríli, o členstvo sa začalo usilovať po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára.

Z rovnakého dôvodu má o členstvo záujem aj Švédsko, ktorého vstup je možný po pondelkovom ústupku Turecka a oznámení Maďarska, že ratifikácia vstupu je len technickou otázkou. Švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona Stoltenberg tiež menovite privítal a vyjadril pevné presvedčenie, že nabudúce už bude Švédsko členom NATO.

13:43 Je veľká pravdepodobnosť, že summit NATO môže zabrániť riziku eskalácie vojny na Ukrajine a bude na ňom prijaté zodpovedné rozhodnutie o perspektíve členstva Ukrajiny. Podľa agentúry MTI to vo Vilniuse vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

13:36 Rokovania už oficiálne začali. Prezidenti a premiéri budú hovoriť o pomoci Ukrajine, vstupe Švédska do NATO aj raste výdavkov na obranu. Rokovania zahájil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, vedľa ktorého sedí americký prezident Joe Biden. Druhým rečníkom bol prezident hostiteľskej Litvy Gitanas Nauséda.

13:28 Ukrajina bude zrejme musieť vyjednávať s Ruskom na základe úspechov dosiahnutých do konca tohto roka, vyplýva podľa českého prezidenta Petra Pavla z aktuálnych politických a vojenských okolností.

13:22  Česká republika sa bude významne podieľať na pláne NATO posilniť medzinárodné bojové zoskupenie na Slovensku, povedal prezident Petr Pavel na začiatku summitu. Česko bude mať na Slovensku jeden zmiešaný prápor a na chode útvaru sa bude podieľať aj podstatnou časťou štábu a podporných jednotiek, povedal novinárom.

Posilňovanie medzinárodných útvarov na východnom krídle NATO je kľúčovou súčasťou nových plánov kolektívnej obrany, ktorých prejednávanie pokračuje aj na aktuálnom summite. Počíta sa pritom s postupným navýšením stavov až na 5000 vojakov v každej z ôsmich skupín. Skupina sídliaca v Lešti mala podľa informácií z konca minulého roka okolo 1000 vojakov, pričom Česko stojí na jej čele.

12:56 Bolo by absurdné, keby summit vo Vilniuse nestanovil harmonogram ani pre pozvánku, ani pre členstvo Ukrajiny v NATO. Uviedol to na Twitteri ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poukázal pritom na údajné signály o tom, že sa bez Ukrajiny diskutuje o vágnych formuláciách stavujúcich podmienky na prizvanie Ukrajiny k členstvu v NATO. Podľa Zelenského neistota ohľadom budúceho členstva Ukrajiny v Aliancii len motivuje Rusko k pokračovaniu teroru.

12:20 Nemecko dodá Ukrajine ďalšie zbrane, muníciu a vojenské vybavenie za takmer 700 miliónov eur. V balíku bude 25 tankov Leopard alebo dve odpaľovacie zariadenia systému Patriot. Podľa zahraničných agentúr to v prvý deň summitu oznámilo nemecké ministerstvo obrany.

12:01  Francúzsko dodá Ukrajine riadené strely s dlhým doletom SCALP, aby pomohlo ukrajinským ozbrojeným silám zasahovať ciele hlboko za ruskými líniami, oznámil v utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informuje agentúra AFP. Strely SCALP, ktoré Paríž dodá Ukrajine, už poskytol napadnutému štátu aj Londýn pod názvom "Storm Shadow".

11:56 Svetoví lídri dorazili na summit NATO. Pozrite si fotky z ich príchodu.

11:40  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj príde ako hosť na summit už dnes. Potvrdil to šéf aliancie Jens Stoltenberg. V stredu sa podľa neho Zelenskyj zúčastní prvého rokovania novo vzniknutej Rady Ukrajina-NATO.

11:12 Stane sa Ukrajina členom NATO? Ak áno, tak kedy? To sú otázky, ktoré si kladú mnohí a odpovede by mohol priniesť práve summit lídrov NATO. O tom, čo od týchto rokovaní môžeme očakávať, sme sa v ta3 rozprávali s Janom Šírom z Inštitútu medzinárodných štúdií Karlovej univerzity.

10: 51 Poľsko si praje čo najrýchlejšie začlenenie Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie, do konca vojny s Ruskom sa tak ale nestane a na summite NATO vo Vilniuse formálnu pozvánku Kyjev nedostane. V utorok zverejnenom rozhovore s nemeckým denníkom Bild to vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda. Povedal tiež, že v prípade pokoja zbraní by mohli na Ukrajine pôsobiť poľskí vojaci v rámci mierovej misie NATO.

10:37 Rokovaní sa zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Do hlavného mesta Litvy príde s cieľom získania miesta pri stole NATO. Všetko podstatné sme zhrnuli v článku nižšie.

10:24 Priamo vo Vilniuse sa nachádza aj redaktorka ta3 Patrícia Kordiaková, ktorá priniesla aktuálne informácie ešte pred samotným odletom slovenskej delegácie.

10:01 Do Vilniusu už v pondelok dorazil americký prezident Joe Biden, ktorý sa dnes stretol s prezidentom Litvy Gitanasom Nausėdom.

9:51 Slovensko vo Vilniuse reprezentuje prezidentka Zuzana Čaputová. V rámci delegácie ju sprevádza minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský a šéf rezortu obrany Martin Sklenár.

9:40 Uzatvorenie procesu ratifikácie vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie v maďarskom parlamente je už iba technickou otázkou. Oznámil to v utorok pred odchodom na summit NATO šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

9:31 NATO pripraví pre Ukrajinu cestu reforiem smerom k jej členstvu, presný časový plán jej však neposkytne. Štáty však vyšlú spoločný pozitívny signál. Uviedol to v utorok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. "Bude navrhnutá cesta reforiem pre Ukrajinu, nemôžem k nej však pridať časový rozpis," povedal Sullivan médiám.

9:20 Ruská armáda v noci z pondelka na utorok opäť letecky zaútočila na ukrajinské hlavné mesto, a to len niekoľko hodín pred začiatkom summitu NATO, ktorý sa má zaoberať práve bezpečnostnou hrozbou z Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú armádu. 

9:19 Dnes čaká lídrov 31 aliančných krajín prvý blok rokovaní od 14:00 miestneho času (13:00 SELČ), pričom zastúpené bude aj Švédsko, ktoré sa od minulého roka usiluje o prijatie do NATO. Okrem ratifikácie jeho kandidatúry je ďalšou kľúčovou témou summitu posilňovania kolektívnej obrany Aliancie prostredníctvom zvyšovania armádnych rozpočtov a rozširovania "bojových skupín" na východnom krídle NATO. Podľa denníka The New York Times sú na stole plány viac ako trojnásobného zvýšenia stavov v týchto útvaroch na celkových až 40-tisíc vojakov.

9:10 Lídri členských krajín najskôr dajú zelenú viacročnému plánu spolupráce s Kyjevom a po prvýkrát ako s rovným partnerom zasadnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Najväčším otáznikom je však stanovisko spojencov k vyhliadkam Ukrajiny na členstvo v pakte.

9:00 Sledujete a čítate ONLINE v súvislosti s dvojdňovým summitom NATO vo Vilniuse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok