Prezidentka sa zúčastní summitu NATO. Odcestovala do Litvy

ta3 TASR
11.7.2023 07:16

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odcestovala v utorok ráno do Litvy, kde sa zúčastní na summite Severoatlantickej aliancie. Prezidentka privítala, že Štokholm sa po pondelkových rokovaniach s Ankarou priblížil k členstvu v Severoatlantickej aliancii. Uviedla to v utorok na palube vládneho špeciálu počas cesty do Vilniusu, kde bude Slovensko reprezentovať na samite NATO

Vo Vilniuse budú prezidentku v rámci slovenskej delegácie sprevádzať minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský a šéf rezortu obrany Martin Sklenár. Samit sa začne v utorok a jeho program potrvá do stredy (12. 7.).

Lídri NATO vrátane amerického prezidenta Joea Bidena budú vo Vilniuse riešiť najnaliehavejšie výzvy, ktorým Aliancia v súčasnosti čelí. Najväčší dôraz má byť kladený na posilnenie obrany Severoatlantickej aliancie. Jednou z hlavných tém tohtoročného summitu má byť aj priblíženie Ukrajiny k NATO. 

Protivzdušný systém pre Slovensko

Čaputová pripomenula, že predtým, než sa Švédsko stane 32. členskou krajinou Aliancie, musia jeho žiadosť ešte ratifikovať turecký a maďarský parlament.

Prezidentka povedala, že na samit NATO vo Vilniuse ide so zámerom chrániť a dosiahnuť čo najviac, pokiaľ ide o slovenské záujmy. Podľa jej slov má tento samit priblížiť alebo skonkretizovať obranné plány, o ktorých sa rozhodlo vlani na stretnutí lídrov členských krajín Aliancie v Madride. Ide najmä o posilnenie obrany na východnom krídle NATO, ktorého je Slovensko súčasťou.

"Ide nám predovšetkým o to, aby sme mali koordinovaný a predvídateľný systém protivzdušnej obrany, ktorý by sa týkal aj Slovenskej republiky, pretože nateraz funguje skôr na ad hoc bilaterálnej báze," priblížila Čaputová.

Dve percentá HDP na obranu?

"Zároveň chcú členské krajiny Severoatlantickej aliancie na samite v Litve potvrdiť svoj záväzok, pokiaľ ide o dve percentá HDP na obranu," uviedla. SR podľa jej slov tento záväzok napĺňa. Prezidentka tiež pripomenula, že ide o prvý samit NATO, na ktorom sa zúčastní Fínsko, ktoré sa oficiálne stalo 31. členskou krajinou Aliancie v apríli.

Čaputová okrem toho v súvislosti so snahou Ukrajiny stať sa členom NATO povedala, že na tomto samite sa o tejto záležitosti rozhodovať nebude. "Budeme sa rozprávať o posilnení praktickej a politickej spolupráce s Ukrajinou," doplnila.

Hlavná téma summitu

"Dôležitou témou summitu budú vzťahy s Ukrajinou a osobitne otázka jej budúcej cesty k členstvu v Aliancii," doplnil Strižinec. Podotkol, že v stredu (12. 7.) sa uskutoční prvé zasadnutie Rady NATO - Ukrajina, na ktorom sa zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zasadnutie lídrov NATO sa bude podľa neho konať v rozšírenom formáte s indo-pacifickými partnermi. "Prezidentka má vo Vilniuse naplánovaných tiež viacero bilaterálnych rokovaní," doplnil Strižinec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok