Vstup Švédska do NATO je len technickou otázkou, uistila Budapešť

ta3 čtk
11.7.2023 11:12

Ratifikácia vstupu Švédska do NATO Maďarskom je už len technickou otázkou. Uviedol to na svojom facebookovom profile maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó, ktorý odchádza na summit NATO vo Vilniuse.

Po Turecku aj Maďarsko

Z členských krajín aliancie zatiaľ žiadosť Švédska o vstup do aliancie neratifikovali iba Turecko a práve Maďarsko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok oznámil, že žiadosť Švédska pošle na ratifikáciu do parlamentu čo najskôr.

Szijjártó uviedol, že najdôležitejšími témami dvojdňového vilniuskeho summitu bude vojna na Ukrajine a vstup Švédska do NATO. „Pozícia Maďarska je jasná: Na Ukrajine potrebujeme mier čo najskôr, pretože to je jediný spôsob, ako zachrániť ľudské životy. Náš postoj k Švédsku je tiež jasný: Vláda podporuje pripojenie k NATO, preto sme pred mnohými mesiacmi parlamentu predstavili návrh k tejto záležitosti. Uzavretie ratifikačného procesu je len technický problém,“ napísal šéf maďarskej diplomacie.

Prekážky boli vyriešené?

Za hlavnú prekážku vstupu Švédska do NATO bolo až do pondelka považované Turecko. Ankara Štokholmu vytýkala, že nepostupuje dostatočne rázne proti organizáciám, ktoré turecké úrady považujú za teroristické, napríklad proti Strane kurdských pracujúcich (PKK) či milíciám YPG. Ratifikáciu však odďaľovala aj Budapešť. Vláda v Maďarsku to vysvetľovala aj tým, že ju Švédsko kritizuje pre porušenie princípov demokracie a právneho štátu.

Švédsko podalo prihlášku do NATO vlani spoločne s Fínskom v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Fínsko sa stalo 31. členom Severoatlantickej aliancie tento rok v apríli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok