Šéf vagnerovcov si to rozmyslel. Zastavil ťaženie svojich mužov na Moskvu

ta3 ČTK TASR BBC
24.6.2023 08:51

Šéf Vagnerovej skupiny vyvolal v Rusku vzburu. Ruský prezident Vladimir Putin to označil za vrazenie dýky do chrbta. Prigožin napokon nariadil svojim jednotkám, aby zastavili svoj pochod na Moskvu. Vývoj situácie v Rusku sme sledovali online.

21:00 ONLINE sme ukončili. Viac informácií budeme naďalej prinášať vo vysielaní a na webe ta3.com. Pozrite si súhrn dôležitých udalostí z ťaženia vagnerovcov na Moskvu: 

  • Prigožin ešte v sobotu obvinil ruskú armádu z ostreľovania pozícii jeho mužov, následne sa vyhrážal ruskému veleniu.
  • Vyzval Rusov, aby sa pridali k vzbure. Začali ho vyšetrovať aj tamojšie úrady. 
  • Vladimir Putin mal mimoriadny televízny prejav. Rusko zvádza najťažší boj o svoju budúcnosť, vyhlásil. Vzburu vagnerovcov označil za zradu Ruska.
  • Vagnerovci sa otočili po tom, čo smerovali k Moskve. Počas soboty sa im na juhu Ruska podarilo obsadiť Rostov na Done a prešli aj mestami Voronež a Lipeck.

20:36  Ruský prezident Vladimir Putin je pravdepodobne veľmi vystrašený a niekde sa ukrýva. Vyhlásil to v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

20:24 Líderka bieloruskej exilovej opozície Sviatlana Cichanovská v sobotu v súvislosti s najnovším vývojom v Rusku vyzvala Bielorusov, aby do prebiehajúcich udalostí nezasahovali ani na strane Kremľa a ani na strane vodcu vzbúrencov Jevgenija Prigožina. 

19:48 Ruský portál Gazeta.ru zverejnil vyhlásenie Jevgenija Prigožina.

19:40 Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin podľa ruských agentúr potvrdil, že kolóny jeho bojovníkov, ktoré doteraz mierili do ruskej metropoly Moskvy, sa vráti späť na základne. Uviedol to krátko po tom, čo bieloruský líder Alexandr Lukašneko oznámil dohodu, na základe ktorej sa vagnerovci stiahnu. Prigožinova tlačová služba na internete uviedla, že cieľom je zabrániť možnosti, že by bola preliata "ruská krv".

19:32 Šéf Vagnerovej žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin súhlasil s návrhmi bieloruského lídra Alexandra Lukašenka na zastavenie postupu skupiny na ruskom území smerom na Moskvu a na následné upokojenie situácie, uviedla ruská agentúra RIA Novosti. Rozhovory s Prigožinom podľa nej Lukašenko viedol na základe svojho predchádzajúceho dohovoru s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Súkromná Vagnerova vojenská spoločnosť sa vzbúrila v noci na sobotu, jej bojovníci obsadili juhoruský Rostov na Done aj niektoré ďalšie mestá a rýchlym postupom sa doteraz blížili k ruskej metropole Moskve.

19:31 Konvoj vagnerovcov, ktorí sa po ceste blížia k Moskve a vedie ich vysoko postavený veliteľ tejto súkromnej armády Dmitrij Utkin, číta asi 5-tisíc mužov. Agentúre Reuters to povedal zdroj blízky vedeniu Rusmi ovládanej časti ukrajinskej Doneckej oblasti.

19:14 Orgány regiónov susediacich s Moskvou podnikajú čoraz závažnejšie kroky, aby spomalili vagnerovu skupinu v približovaní sa k ruskej metropole, napríklad uzatvorili cesty alebo obmedzili dopravu. Zdá sa, že v niektorých prípadoch sa uchýlili k zničeniu cesty. BBC overila videá s ťažkými strojmi a traktormi, ktoré sa používajú na rozkopávanie ciest na ceste v Lipeckej oblasti vedúcej do Moskvy.

19:11 Situáciu v Rusku sme prebrali aj s generálom vo výslužbe Pavlom Mackom: 

19:08 Americký prezident Joe Biden sa v sobotu telefonicky spojil s lídrami Británie, Francúzska a Nemecka a hovoril s nimi o prebiehajúcej kríze v Rusku. Podľa agentúry AFP sa to uvádza vo vyhlásení Bieleho domu. 

18:11 Moskovská oblasť pozastavila všetky hromadné podujatia pod holým nebom do 1. júla, oznámili úrady. Starosta vyzval občanov, aby sa zdržali cestovania po meste.

17:45 Rusko v sobotu varovalo Západ pred zneužívaním situácie, ktorá nastala v dôsledku vzbury žoldnierskej Vagnerovej skupiny, na dosiahnutie "protiruských" cieľov. Rezort ruskej diplomacie vo svojom vyhlásení vyjadril presvedčenie, že všetky takéto pokusy Západu sú odsúdené na neúspech. Informovala o tom agentúra AFP. 

17:43 Agentúra AP zverejnila fotografie, ktoré zobrazujú situáciu na diaľnici pred Moskvou. Na záberoch môžete vidieiť ozbrojených policajtov a blokády:

17:34 Vagnerovci postupujúci na Moskvu majú sľúbenú amnestiu, pokiaľ zložia zbrane, píše TASS s odvolaním sa na zákonodarcu Pavla Krašeninikova. "Bojovníci stále môžu zložiť zbrane a vyhnúť sa trestom vďaka svojim úspechom pri špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, ale mali by to urobiť rýchlo," citovala TASS Krašeninikova.

17:28 "Situácia je zložitá," uviedol starosta Moskvy Sobjanin vo svojom vyhlásení zverejnenom na Telegrame. Dodal, že je možné, že niektoré cesty alebo štvrte v meste budú pre dopravu uzavreté.

17:24 Riaditeľ ruskej Služby zahraničnej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin vo svojej reakcii na ozbrojenú vzburu rozpútanú vodcom Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom uviedol, že tento "pokus o rozkolísanie ruskej spoločnosti nevyšiel"

17:08 Ruské médiá uvádzajú, že jednotky Ramzana Kadyrova prišli do Rostova. Píše NEXTA na Twitteri. 

16:41 Gubernátor Kalužskej oblasti, ktorá hraničí s federálnou oblasťou mesta Moskva, uviedol, že pohyb na cestách regiónu bude obmedzený v oblastiach susediacich s niekoľkými blízkymi oblasťami miest Tula, Briansk, Oriol a Smolensk.

16:39 V Rusku to vrie. Médiá píšu, že nastal rozhodujúci moment v 16 mesiacov trvajúcej vojne Ruska na Ukrajine. Ruský líder obvinil šéfa Vagnerovcov Jevgenija Prigožina zo zrady a pustenia sa do ozbrojeného povstania. Vraj krajine bodol dýku do chrbta. Prigožin hovorí, že jeho cieľom nie je vojenský prevrat, ale pochod za spravodlivosť. 

Prinášame najdôležitejšie otázky a odpovede:

16:35 Príslušníci ruskej tajnej služby FSB v Petrohrade našli a zaistili celkom asi štyri miliardy rubľov, ktoré podľa miestneho spravodajského serveru Fontanka patria Prigožinovi.

16:29 Estónsko a Lotyšsko posilnili ochranu svojich hraníc v dôsledku ozbrojenej vzbury žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá sa odohráva v susednom Rusku. 

15:56 Miesto stretnutia Prigožina s ruskými vojenskými veliteľmi bolo potvrdené. Video zverejnené v sobotu ráno na telegramovom kanáli spojenom s Vagnerovou skupinou ukazuje jej vodcu Jevgenija Prigožina, ako sa stretáva s námestníkom ruského ministra obrany Junusom-bek Jevkurovom. BBC Verify použila nástroje na biometrické porovnávanie tváre na potvrdenie identity Jevkurova s vysokou mierou istoty. Na stretnutí s Prigožinom bol podľa príspevku Telegram prítomný aj zástupca šéfa ruskej vojenskej spravodajskej služby Vladimir Stepanovič Alekseev. Snímka sa však nedala potvrdiť pomocou biometrickej technológie. Stretnutie sa údajne konalo vo veliteľstve južného vojenského okruhu ruskej armády v južnom meste Rostov na Done.

15:46 Gubernátor Lipeckej oblasti Igor Artamonov potvrdil, že vagnerovci v regióne presúvajú "techniku", píše BBC. Video zo sociálnych médií, ktoré BBC overila, ukazuje konvoj ozbrojených vozidiel vagnerovcov, ktorý prechádza cez Lipeckú oblasť, ktorá sa nachádza medzi mestom Voronež a Moskvou. Artamonov na sociálnej sieti napísal: "Orgány činné v trestnom konaní a úrady prijímajú všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti obyvateľstva. Situácia je pod kontrolou." Artamonov tiež obyvateľom pripomenul, že "dôrazne sa im odporúča, aby neopúšťali svoje domovy a akýmkoľvek spôsobom sa vyhýbali cestovaniu".

15:45 O dianí v Rusku sme sa rozprávali s bezpečnostným analytikom Radovanom Bránikom:

15:42 Ruský regulátor mediálneho trhu Roskomnadzor na sociálnej sieti VKontakte obmedzil prístup k účtom a skupinám spojeným so žoldnierskou Vagnerovou skupinou. Informovala o tom agentúra TASS. Úrad tiež blokuje pripojenie k internetu v oblastiach, kde prebiehajú "protiteroristické operácie", ktorých cieľom je žoldnierov zastaviť.

15:35 Turecký líder Recep Tayyip Erdogan vyjadril plnú podporu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Stalo sa tak v telefonickom rozhovore, v ktorom Putin Erdogana informoval o prebiehajúcej vzbure žoldnierskej Vagnerovej skupiny. 

15:23 V Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti v sobotu panuje pokoj, tvrdí ich vedenie. Moskvou dosadený šéf okupovanej časti Doneckej oblasti Denis Pušilin na sociálnej sieti telegram napísal, že pevne stojí za ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý rieši krízu spôsobenú vzburou žoldnierskych jednotiek súkromnej Vagnerovej skupiny. Zároveň uviedol, že posledný vývoj je pre neho bolestný vzhľadom na úlohu, ktorú vagnerovci zohrali pri dobývaní Bachmutu.

15:21 Premiér Ľudovít Ódor je o situácii v Ruskej federácii priebežne informovaný, budúci týždeň zasadne aj Bezpečnostná rada SR. Uviedol jeho hovorca Peter Majer. Občanom predseda vlády odporúča, aby sa riadili pokynmi Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. To občanom neodporúča do Ruska cestovať.

15:11 Podľa záznamov serveru Flightradar vládne stroje z Moskvy zamierili smerom k Petrohradu. Spravodajský portál Nexta zaznamenal, že Putinovo špeciálne upravené lietadlo Il-96-300PU, ktoré je vybavené na riadenie ruských ozbrojených síl, odštartovalo z Moskvy o 14:16 tamojšieho času (13:16 SELČ) smerom na Petrohrad, stroj ale o svojej polohe prestal informovať v blízkosti mesta Tver. Nexta pripomína, že v okolí je jedna z Putinových rezidencií, ukrajinské zdroje na sociálnej sieti Telegram uvádzajú, že lietadlo zrejme pristálo na vojenskej základni Chotilovo asi na pol cesty medzi Moskvou a Petrohradom.

15:10 Putin je v Kremli a pracuje tam, uviedla s odkazom na jeho hovorcu Dmitrija Peskova ruská agentúra RIA Novosti.

14:51 Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell kvôli dianiu v Rusku spustil "centrum krízovej reakcie" a usiluje sa o koordináciu pred pondelňajšou schôdzkou únijných ministrov zahraničia. "Mal som hovor s ministrami zahraničia G7, aby sme si vymenili názory na situáciu v Rusku," uviedol vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné otázky. "Pred pondelňajšou radou ministrov zahraničia EÚ koordinujem vo vnútri Európskej únie a aktivoval som centrum krízovej reakcie. Naša podpora Ukrajiny nepoľavuje," dodal.

14:47 Ruský prezident Vladimir Putin sa v sobotu telefonicky spojil s prezidentmi Bieloruska a Kazachstanu Alexandrom Lukašenkom a Kasymom-Žomartom Tokajevom. "Ruský prezident ráno zatelefonoval prezidentovi Bieloruska a informoval ho o situácii v Rusku," uviedli bieloruské štátne médiá. Bližšie informácie však neposkytli.

14:45 Bojovníci Vagnerovej skupiny dokázali obsadiť juhoruské mesto Rostov na Done bez jediného výstrelu, uvádza podľa ruskej služby BBC na novo zverejnenej nahrávke hlas podobný hlasu šéfa skupiny Jevgenija Prigožina.

14:39 "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v súvislosti s aktuálnou situáciou v Rusku a s ohľadom na zavedenie režimu protiteroristickej operácie v Moskve, Moskovskej a Voronežskej oblasti dňa 24. júna 2023 žiada občanov SR aby necestovali do Ruskej federácie. Zároveň odporúčame občanom nachádzajúcim sa na území Ruskej federácie prísne dodržiavať zásady osobnej bezpečnosti, dôsledne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek a úradov a vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí," vyhlásil rezort zahraničia.

14:29 Tím BBC overil video, ktoré zobrazuje konvoj vagnerovcov postupujúci po diaľnici M4 smerom do Moskvy. 

14:05 Na sociálnych sieťach sa objavilo video zobrazujúce helikoptéru a veľký oblak dymu a plameňov v sklade pohonných hmôt pri Voroneži, ktorý leží približne na polceste medzi Rostovom a Moskvou na diaľnici M4. Pravosť videa bola overená tímom BBC.

13:46 Pri veliteľstve ruského Južného vojenského okruhu v Rostove na Done, ktorého budovu ráno obsadili bojovníci Vagnerovej skupiny, sa ozval výbuch, uvádza s odkazom na miestnych novinárov web ruskej služby BBC. Server The Moscow Times napísal, že v okolí budovy veliteľstva, ktoré je z veľkej časti zodpovedné za vedenie vojny na Ukrajine, bola počuť aj streľba a na internete sa začali šíriť videozábery, ako sa ľudia v okolí snažia dostať preč. Web BBC ale zdôrazňuje, že stále nie je jasné, čo presne sa na mieste stalo.

13:28 Napätú politickú situáciu v Rusku sme bližšie rozobrali s analytikom Pavlom Havlíčkom.

12:59 Úrady v Moskve zvažujú možnosť vyhlásenia zákazu nočného vychádzania, rozhodnutie ale zatiaľ nepadlo, uviedol s odvolaním sa na svoje zdroje z mestskej administratívy server Meduza. V ruskej metropole teraz platí režim protiteroristickej operácie po tom, čo sa v noci voči centrálnej ruskej moci vzbúrila Vagnerova skupina vedená Jevgenijom Prigožinom.

12:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uviedol, že ozbrojené povstanie bojovníkov žoldnierskej Vagnerovej skupiny je dôkazom slabosti Ruska. Informuje agentúra AFP.  "Slabosť Ruska je evidentná. Totálna slabosť. A čím dlhšie bude Rusko držať svoje jednotky a žoldnierov na našom území, tým väčší chaos, bolesť a problémy bude mať pre seba neskôr," napísal v príspevku na sociálnej sieti.

12:48 Všetko podstatné o aktuálnom dianí v Rusku sme pre vás zhrnuli v článku nižšie. 

12:41 V meste Voronež horí sklad paliva, ktorý sa pokúša uhasiť stovka hasičov. Nie je jasné, či požiar s údajným postupom vagnerovcov súvisí. Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie a zábery z Voroneža, kde je nad mestom vidieť stĺpec hustého čierneho dymu. Gubernátor Voronežskej oblasti Alexander Gusev potvrdil, že horí sklad paliva. Predtým poprel správy, že sa v regióne pohybujú kolóny ozbrojencov, zároveň však oznámil, že je uzavretý 300 kilometrov dlhý úsek diaľnice M4, ktorá spája Moskvu s juhom Ruska.

12:27 "Najdôležitejšie teraz je poraziť vonkajšieho aj vnútorného nepriateľa, ktorý chce roztrhnúť našu vlasť, zachrániť náš štát a stáť za prezidentom... Rozdelenie a zrada je cesta k tragédii a katastrofe," uviedol exprezident a súčasný zástupca predsedu bezpečnostnej rady Medvedev.

12:23 Britský premiér Rishi Sunak pre britskú stanicu BBC povedal, že v spojitosti s aktuálnou situáciou je v kontakte s partnermi. "S niektorými z nich sa porozprávam ešte dnes a najdôležitejšie je, aby sa všetky strany správali zodpovedne," povedal. 

12:14 Slovenské veľvyslanectvo v Rusku v súvislosti s neprehľadnou situáciou v Rusku odporúča slovenským občanom vyhýbať sa miestam s vyšším počtom ľudí a rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek.

Núdzové linky pre konzulárnu pomoc: 
- Veľvyslanectvo v Moskve +79166731138
- Gen. konzulát v Petrohrade +79219311764

Ambasáda ta3

12:01 Prigožin vyhlásil, že on ani jeho jednotky sa nevzdajú ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Šéf Kremľa sa podľa Prigožina hlboko mýli, keď ich označil za zradcov. Prigožin reagoval na prejav, v ktorom Putin označil vzburu za zradu Ruska a povedal, že jej osnovatelia budú tvrdo potrestaní. Sme vlastenci a budeme pokračovať v boji, povedal Prigožin v audiozázname zverejnenom na sieti Telegram. "Nechceme, aby naša krajina ďalej žila v korupcii, klame a byrokracii."

11:42 Policajti v Petrohrade strážia priestor v blízkosti budovy PMC Wagner Center, ktorá je spájaná so šéfom vagnerovcov.

Policajti v Petrohrade TASR/AP

11:42 Generálna prokuratúra proti Prigožinovi začala trestné konanie za organizovanie ozbrojeného povstania, za čo mu hrozí až 20 rokov väzenia.

11:30 Čečenský líder Ramzan Kadyrov označil vzburu Vagnerovej skupiny za zradu a povedal, že jeho bojovníci sú pripravení pomôcť ju potlačiť, citovala ho agentúra TASS. Podľa neho už čečenské jednotky mieria na miesta, kde je kvôli povstaniu ruských žoldnierov napätá situácia.  "To, čo sa deje... je spochybnenie štátu, a je nutné, aby sa vzhľadom na toto spochybnenie všetci zoskupili za národným vodcom: armáda, bezpečnostné zložky, gubernátori, obyvateľstvo," uviedol Kadyrov vo vyhlásení zverejnenom na Telegrame.

10:56 Francúzsky prezident Emmanuel Macron, poľský prezident Andrzej Duda, britský minister zahraničia James Cleverly a nemecký kancelár Olaf Scholz podľa agentúr zhodne uviedli, že dianie v Rusku pozorne sledujú. Paríž vyjadril podporu Ukrajine, Londýn varoval pred cestami do Ruska po tom, čo Prigožin začal podnikať kroky, ktoré ruské úrady a prezident označujú za ozbrojenú vzburu.

10:50 Predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin vyjadril podporu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a uviedol, že sa kvôli povstaniu žoldnierov z Vagnerovej skupiny schádzajú parlamentné výbory pre obranu a bezpečnosť. K jednote vyzvala aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, uviedla agentúra TASS.

"Poslanci Štátnej dumy, ktorí zastupujú záujmy občanov Ruskej federácie, sú zástancami upevnenia našich síl a podporujú prezidenta Vladimira Putina," povedal Volodin, ktorý podľa TASS zrušil svoju plánovanú cestu do Vietnamu. "Máme iba jedného vrchného veliteľa ozbrojených síl. Nie dva alebo tri. Jedného. A ja vyzývam všetkých, aby boli jednotní," uviedla na Telegrame Zacharovová.

10:34 Téme sa venujeme aj vo vysielaní televízie ta3. Dianie v Rusku priblížila redaktorka Andrea Simančíková.

10:27 V archíve ta3 nájdete aj prejav ruského prezidenta Vladimira Putina, v ktorom reaguje na postup vagnerovcov.

10:10 Rusko čelí najväčšej bezpečnostnej hrozbe za poslednú dobu, reagovalo na dianie okolo postupu vagnerovcov britské ministerstvo obrany vo svojom pravidelnom hlásení na Twitteri. Niektoré jednotky šéfa Wagnerovej vojenskej spoločnosti Jevgenija Prigožina podľa ministerstva "takmer určite cielia na Moskvu".

"O výsledku tejto krízy v nasledujúcich hodinách rozhodne lojalita ruských bezpečnostných zložiek, predovšetkým národnej gardy. O bojoch medzi vagnerovcami a ruskými zložkami sú len veľmi obmedzené dôkazy, niektoré z týchto zložiek pravdepodobne zostali pasívne a podvolili sa vagnerovcom," píše britské ministerstvo. Situáciu však označuje za "otvorenú konfrontáciu" medzi vagnerovcami a ruskou armádou.

9:57 Novinárka z Bieloruska Hanna Liubaková uverejnila na sociálnej sieti Twitter video, ktoré zachytáva boje v meste Rostov:

9:52  "Obraciame sa na bojovníkov Vagnerovej skupiny. Boli ste oklamaní zločineckým podnikom (šéfa vagnerovcov Jevgenija) Prigožina a účasťou na ozbrojenom povstaní," odkázala ruská armáda. Bojovníkov z Vagnerovej skupiny požiadala, aby boli rozumní a skontaktovali sa so zástupcami ruského ministerstva obrany. "Všetkým garantujeme bezpečnosť," dodala. 

9:46 Postup vagnerovcov Putin označil za "dýku vrazenú do chrbta" a osobne vraj dal rozkaz, aby armáda "neutralizovala" organizátorov povstania.

9:41 Pohľad na mesto Rostov na Done, ktoré obsadili jednotky vagnerovcov:

9:35 Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave tiež uviedol, že vysoké "ambície" niektorých jednotlivcov viedli k "vlastizrade". Vyhlásil tiež, že urobí všetko pre to, aby ochránil Rusko. Informuje BBC.

9:32 Ozbrojená vzbura žoldnierov zo súkromnej Vagnerovej skupiny je zradou Ruska a jej osnovatelia budú tvrdo potrestaní, povedal v sobotu v prvej reakcii na dianie na juhu krajiny prezident Vladimir Putin. Vojaci podľa neho postupu vagnerovcov "hrdinne" vzdorujú, prezident však zároveň pripustil, že situácia v Rostove na Done je veľmi zložitá. "Ako prezident Ruska, najvyšší veliteľ ozbrojených síl a ruský občan urobím všetko pre to, aby som ochránil krajinu, ústavný poriadok, život, bezpečnosť a slobodu občanov," povedal v prejave prenášanom televíziou Putin.

9:29 Prigožinova protiteroristická operácia na území Ruska už viedla k dobytiu Rostova, niekoľkých federálnych diaľnic, sídla južného okresu a SMO. Udalosti si v Rusku získali širokú publicitu a dokonca aj urážlivé právne hodnotenie zo strany Centra osobitného určenia FSB, Národného protiteroristického centra a Generálnej prokuratúry. Rozkol medzi elitami je príliš zrejmý, uviedol Mychajlo Podoljak, poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

9:20 Moskva kvôli napätej situácii v krajine zavádza protiteroristické opatrenia. Je nutné počítať s častejšími kontrolami na cestách, môžu byť obmedzené akcie pre veľký počet ľudí, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na starostu Sergeja Sobjanina.

9:16 Najmenej päť ruských telekomunikačných spoločností poskytujúcich internetové služby začalo v Rusku blokovať platformu Správy Google po tom, čo šéf Vagnerovej vojenskej spoločnosti vyzval na odstránenie ruského vojenského velenia. Informoval o tom americký denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na monitorovaciu spoločnosť NetBlocks. Mobilné aplikácie a webová stránka Správy Google zhromažďuje spravodajský obsah z rôznych zdrojov podľa preferencií a správania používateľa.

9:13 Žoldnieri Vagnerovcov obsadili všetky vojenské stanovištia v meste Voronež 500 kilometrov južne od Moskvy, napísala agentúra Reuters s odkazom na nemenovaný zdroj z ruských bezpečnostných zložiek. To isté tvrdia aj sami vagnerovci, ktorí o postupe vo Voroneži informovali na Telegrame. Informáciu zatiaľ nemožno overiť. Gubernátor Voronežskej oblasti Alexander Gusev oznámil, že v regióne je uzavretý 300 kilometrov dlhý úsek diaľnice M4, ktorá spája Moskvu s juhom Ruska.

9:11 Ruský prezident Vladimir Putin sa prihovoril tým "Rusom, armáde a orgánom činným v trestnom konaní a tým, ktorí boli dotlačení na cestu ozbrojeného povstania klamstvom a hrozbami,“ píše RIA Novosti.

9:06  Kto je takzvaný Putinov kuchár Prigožin? ? V redakcii ta3 sme pre vás pripravili profil šéfa Vagnerovcov.

8:59 Ruský prezident Vladimir Putin sa v blízkej dobe vyjadrí k dianiu a prednesie prejav v televízii, uviedol jeho hovorca Dmitrij Peskov, informuje agentúry TASS.

8:50 Postup žoldnierskej Vagnerovej skupiny na juhu Ruska je ozbrojenou vzburou, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Zároveň vyzvalo mužov zo súkromnej vojenskej spoločnosti vedenej Jevgenijom Prigožinom, aby kontaktovali ozbrojené zložky, a oznámilo, že tým, ktorí sa do operácií nezapoja, bude garantovať bezpečnosť.

8:45 Prigožin vyhlásil, že jeho vojaci majú pod kontrolou všetky armádne stanovištia v Rostove na Done, kde sídlia veliteľstvo Južného vojenského okruhu, ktoré je z veľkej časti zodpovedné za vedenie vojny na Ukrajine. Vyzval na odstránenie ruského armádneho velenia, čo ruské úrady považujú za výzvu na ozbrojené povstanie. Dianie v Rusku sledujeme online.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok