Všetci vagnerovci sú pripravení zomrieť, vyhlásil Prigožin. Čo sa deje v Rusku?

ta3, BBC News, čtk
24.6.2023 12:05

Napätie v Rusku sa stupňuvalo. Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa vzbúril proti moskovskému veleniu po útoku Rusov na pozície žoldnierov a nemienil sa vzdať. Šéf Kremľa Vladimir Putin to považoval za zradu a konanie jednotlivcov nazval vrazením dýky do chrbta. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov poslal Moskve na pomoc svojich vojakov. Zhrnuli sme, čo sa dialo v Rusku.

Všetci vagnerovci sú pripravení zomrieť, vyhlásil Prigožin. Čo sa deje v Rusku?
Profimedia

Útok Ruska na vagnerovcov

Šéf ruskej Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin v noci na sobotu obvinil ruské vojenské velenie z útoku na svojich mužov a tvrdil, že ruská armáda ich mnoho zabila. Vo videu, ktorého pravosť nebolo podľa agentúr možné overiť, vyzval na odstránenie armádnych špičiek. 

Následne Prigožin a jeho muži obsadili všetky armádne stanovištia a tiež letisko v Rostove na Done na juhozápade Ruska, kde sídli veliteľstvo Južného vojenského okruhu, ktoré je z veľkej časti zodpovedné za vedenie vojny na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters. Ministerstvo obrany to označilo za ozbrojenú vzburu. 

Rovnako ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že vzbura je zradou Ruska a jej podporovatelia budú tvrdo potrestaní. Generálna prokuratúra proti Prigožinovi začala trestné konanie za organizovanie ozbrojeného povstania, za čo mu hrozí až 20 rokov väzenia.

Kľúčové mesto

Rostov na Done je úplne kľúčové miesto pre ruské vojnové úsilie na Ukrajine, uviedol v analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Prigožin podľa ISW zrejme začal ozbrojenú vzburu s cieľom vynútiť si zmenu vedenia ruského ministerstva obrany, pravdepodobne ale neuspeje.

Obsadzujú mestá

Ruská armáda zablokovala vjazdy do Rostova na Done a posilnila ochranu veliteľstva Južného vojenského okruhu, píše ruskojazyčná verzia BBC.

Vagnerovci obsadili aj všetky vojenské stanovištia v meste Voronež 500 kilometrov južne od Moskvy, napísala agentúra Reuters s odkazom na nemenovaný zdroj z ruských bezpečnostných zložiek. To isté tvrdia aj sami žoldnieri, ktorí o postupe vo Voroneži informovali na Telegrame. Neskôr obsadili mesto Lipeck. 

Zdroj: BBC

Putin sa hnevá

Ozbrojená vzbura žoldnierov zo súkromnej Vagnerovej skupiny je zradou Ruska a jej podporovatelia budú tvrdo potrestaní, povedal v prvej reakcii na dianie na juhu krajiny Putin. Vojaci podľa neho postupu vagnerovcov "hrdo" vzdorujú, prezident však zároveň pripustil, že situácia v Rostove nad Donom je veľmi zložitá.

"Tí, ktorí zorganizovali a vykonali ozbrojenú vzburu a zdvihli zbrane proti svojim druhom, zradili Rusko. Budú sa za to zodpovedať," uviedol Putin. Vo svojom prejave tiež obvinil Západ, že proti Rusku namieril všetku svoju vojenskú, ekonomickú a informačnú kapacitu. Rusko podľa neho teraz bojuje o svoju suverenitu, nezávislosť a právo zostať štátom s tisícročnou históriou.

Európski štátnici aj Spojené štáty podľa svojich vyjadrení dianie v Rusku pozorne sledujú.

Chaos v Rusku

Prigožin tvrdí, že jeho vojaci prekročili hranice z Ukrajiny do Ruska a zničia kohokoľvek, kto im bude stáť v ceste. "Je nás 25-tisíc a prídeme na to, prečo je v krajine chaos," povedal. Doteraz vagnerovci bojovali na strane Ruska proti Ukrajine, Prigožin ale mal spory s armádnym velením.

Moskva kvôli napätej situácii v krajine zaviedla protiteroristické opatrenia, v meste boli zrušené všetky hromadné akcie. Je nutné počítať s častejšími kontrolami na cestách, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na starostu Sergeja Sobjanina. Neskôr informovala agentúra TASS, že ruský Národný protiteroristický výbor rozšíril pôsobnosť protiteroristických opatrení na celú Moskovskú a tiež Voronežskú oblasť, ktorá susedí s Rostovskou oblasťou, v ktorej správnom stredisku, Rostov na Done, sa usídlil Prigožin so svojimi jednotkami. Prísnejšie opatrenia prijala aj Lipecká oblasť, ktorej centrum sa nachádza zhruba 470 kilometrov južne od Moskvy. Ruské silové zložky boli uvedené do stavu zvýšenej pohotovosti.

Vagnerovci takmer určite mieria na Moskvu, lojalita ruskej armády, predovšetkým národnej gardy, rozhodne o výsledku situácie, uviedlo britské ministerstvo obrany.

Postup žoldnierov na juhu Ruska je ozbrojenou vzburou, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Vagnerovcom, ktorí sa do operácie nezapoja, sľúbilo garantovať bezpečnosť. Podľa médií aj analytikov by ruské domáce rozpory mohli výrazne pomôcť Ukrajine v jej protiofenzíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok