Otázky a odpovede o situácii v Rusku: Môže si Putin vydýchnuť? Vagnerovci otáčajú autá s tankami

ta3/Soňa Búranová, Dominik Pálka, BBC News
24.6.2023 16:34

V Rusku to vrelo. Ruský líder obvinil šéfa Vagnerovcov Jevgenija Prigožina zo zrady a pustenia sa do ozbrojeného povstania. Vraj krajine bodol dýku do chrbta. Prigožin hovorí, že jeho cieľom nebol vojenský prevrat, ale pochod za spravodlivosť.

Otázky a odpovede o situácii v Rusku: Môže si Putin vydýchnuť? Vagnerovci otáčajú autá s tankami
TASR/AP, FlightRadar

Pozadie toho, čo sa aktuálne deje v Rusku, si môžete prečítať v článku nižšie.

Kde bol Putin?

Hovorca šéfa Kremľa Dmitrij Peskov pre tlačovú agentúru TASS povedal, že prezident "pracuje v Kremli" v Moskve. BBC informovala, že vagnerovci sa zrejme pokúšali dostať do hlavného mesta. Na sociálnych sieťach sa preto začali šíriť informácie, že Putin opustil Kremeľ.

Niektorí používatelia si všimli, že Putinovo špeciálne upravené lietadlo Il-96-300PU odletelo z Moskvy o 12:16 nášho času a zamierilo na severozápad. Jeho pohyb zachytil FlightRadar. Lietadlo potom zrejme zmizlo z radarov pri meste Tver severozápadne od Moskvy. Nie je však istý, či v ňom sedel Putin.

BBC píše, že Putin údajne trávi veľa času vo svojej veľkej rezidencii pri jazere Valdai, ktorá sa nachádza severozápadne od Moskvy. V hlavnom meste zrejme nežije.

Téme sme sa venovali aj v správach ta3 o 17:00.

Aké sú dôležité uzly?

Vagnerova skupina tvrdila, že prevzala kontrolu nad všetkými vojenskými stanovištiami v južnom meste Rostov na Done a správy naznačovali, že obsadili miesta vo Voroneži, ktorá sa nachádza severnejšie, píše BBC.

Rostov zohral kľúčovú úlohu od rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. V Rostove, ktorý sa nachádza v blízkosti ukrajinských hraníc, je len milión obyvateľov a je sídlom hlavného veliteľstva južného vojenského okruhu Ruska. Ruské jednotky sa tam často zoskupujú predtým, než ich pošlú na Ukrajinu. Hlavné mesto oblasti bolo tiež dôležitým logistickým uzlom pre presuny vojenskej techniky a dodávky paliva.

Voronež je ďalším hlavným mesto oblasti neďaleko ukrajinských hraníc. Má približne rovnakú veľkosť ako Rostov. Mesto leží na polceste medzi Rostovom a Moskvou a je hlavným železničným uzlom.

Zdroj: BBC

Žoldnieri dorazili aj do Lipecka a obsadili tam vojenské zariadenia, uvádza BBC. Potvrdil to aj lipecký gubernátor. Mesto leží medzi Moskvou a Voronežou asi 400 kilometrov južne od hlavného mesta. Gubernátor Lipeckej oblasti vyzval obyvateľov, aby nevychádzali von a nikam necestovali.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok