Prigožin vyostril situáciu v Rusku. Krajina zavádza protiteroristické opatrenia

ta3 ČTK
24.6.2023 07:10

Moskva kvôli napätej situácii v krajine zavádza protiteroristické opatrenia. Je nutné počítať s častejšími kontrolami na cestách, môžu byť obmedzené akcie pre veľký počet ľudí, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na starostu Sergeja Sobjanina.

Ruská metropola tak reaguje na hrozby šéfa súkromnej Vagnerovej vojenskej spoločnosti Jevgenija Prigožina, ktoré ruské úrady považujú za výzvu na ozbrojené povstanie. Už predtým Moskva posilnila bezpečnostné opatrenia. Sobjanin vo zverejnenom vyhlásení obyvateľa viac ako 12-miliónového mesta požiadal o pochopenie.

Armáda v uliciach

"Bezpečnostné opatrenia v Moskve boli posilnené, všetky najdôležitejšie objekty, štátne orgány a objekty dopravnej infraštruktúry sú pod zvýšenou ostrahou," uviedol už o niekoľko hodín skôr TASS s odvolaním sa na bezpečnostného činiteľa. V pohotovosti sú oddiely rýchlej reakcie aj polovojenskej policajnej jednotky OMON. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach je vidieť obrnené vozidlá a ďalšiu armádnu techniku v uliciach.

Prísnejšie opatrenia prijala aj Lipecká oblasť, ktorej centrum sa nachádza zhruba 470 kilometrov južne od Moskvy. Obyvateľom regiónu úrady odporučili, aby sa zdržali ciest na juh, najmä do Voronežskej oblasti. Tunajšia regionálna vláda zase občanov vyzvala, aby sa vyhli diaľnici M4, ktorá vedie do Moskvy. Pohybuje sa po nej totiž vojenský konvoj.

Zinscenované video

Prigožin svoju výzvu na odstránenie vedenia armády zdôvodnil tým, že ruská armáda zaútočila na jeho mužov a mnoho ich zabila. Avšak video, ktoré údajne ukazuje následky útoku ruskej armády na vagnervca, je podľa ruského nezávislého portálu Meduza s najväčšou pravdepodobnosťou zinscenované.

Nie je na ňom vidieť žiadny kráter ani ďalšie typické prvky, ktoré by ukazovali na explóziu rakety. Ľudia, ktorých je na zázname počuť, navyše prakticky okamžite dospejú k záveru, že za útokom nemohla byť ukrajinská armáda, ale tá ruská. Na záberoch tiež nie je vidieť veľké množstvo zabitých, o ktorom sa zmieňoval Prigožin.

Ruská tajná služba FSB jeho slová a činy označila za výzvy na občiansky konflikt. Generálna prokuratúra proti Prigožinovi začala trestné konanie za organizovanie ozbrojeného povstania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok