Top udalosti týždňa: Odvolanie Kurilovskej, obilie z Ukrajiny, úplatok na UK či sťahovanie Patriotov

ta3 ČTK TASR
23.4.2023 19:49

Slovensko pozastavilo dovoz obilia z Ukrajiny. NAKA zadržala zamestnanca UK v Bratislave pri preberaní úplatku. Nemecko ukončí nasadenie systémov Patriot. Čínsky diplomat spochybnil zvrchovanosť postsovietskych krajín. Kurilovská už nie je rektorkou Akadémie PZ. Rusko a Nemecko si vzájomne vyhostili diplomatov. Na Tyršovom nábreží rekonštruovali vraždu Tupého. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Odvolanie Kurilovskej, obilie z Ukrajiny, úplatok na UK či sťahovanie Patriotov
TASR/Pavol Zachar

Úplatok na Univerzite Komenského

Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry zadržali v stredu 19. apríla zamestnanca Univerzity Komenského v Bratislave pri preberaní úplatku vo výške 20-tisíc eur. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková.

Úplatok si mal zamestnanec vyžiadať v súvislosti s preberacím konaním vykonaných stavebných prác na Prírodovedeckej fakulte a Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. 

Dekan Prírodovedeckej fakulty UK s okamžitou platnosťou obvineného odvolal zo všetkých riadiacich a koordinačných funkcií a odňal mu všetky príslušné poverenia. Univerzita vyhlásila, že odsudzuje akékoľvek prejavy korupcie. 

 K spáchaniu trestného činu sa zamestnanec priznal, prejavil záujem o konanie o dohode o vine a treste.

Sťahovanie Patriotov

Nemecká armáda plánuje tento rok ukončiť nasadenie svojich systémov protivzdušnej obrany Patriot v Poľsku a na Slovensku. Pre noviny mediálnej skupiny Funke to uviedol hovorca ministerstva obrany v Berlíne. Informuje agentúra DPA.

Stiahnutie systémov Patriot nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) z Poľska je naplánované na jún. Na Slovensku majú byť do konca tohto roka. Hovorca dodal, že obe krajiny boli o týchto plánoch informované. "Samozrejme s našimi partnermi a NATO sme v nepretržitom kontakte, aby sme mohli primerane reagovať na príslušné zmeny situácie," uviedol.

O všetkých rozhodnutiach súvisiacich s rozmiestnením nemeckých protivzdušných systémov Patriot na Slovensku a v Poľsku sa diskutovalo aj so spojencami, a to 21. apríla na stretnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na leteckej základni Ramstein v Nemecku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok