Top udalosti týždňa: Odvolanie Kurilovskej, obilie z Ukrajiny, úplatok na UK či sťahovanie Patriotov

ta3 ČTK TASR
23.4.2023 19:49

Slovensko pozastavilo dovoz obilia z Ukrajiny. NAKA zadržala zamestnanca UK v Bratislave pri preberaní úplatku. Nemecko ukončí nasadenie systémov Patriot. Čínsky diplomat spochybnil zvrchovanosť postsovietskych krajín. Kurilovská už nie je rektorkou Akadémie PZ. Rusko a Nemecko si vzájomne vyhostili diplomatov. Na Tyršovom nábreží rekonštruovali vraždu Tupého. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Odvolanie Kurilovskej, obilie z Ukrajiny, úplatok na UK či sťahovanie Patriotov
TASR/Pavol Zachar

Odvolanie Kurilovskej

Televízia ta3 priniesla informáciu o prezidentkinom odvolaní rektorky Akadémie Policajného zboru. Hovorca hlavy štátu Martin Strižinec doplnil, že prezidentka ju odvolala v piatok a o rozhodnutí ju informovala osobne počas týždňa.

Odvolaniu predchádzal incident, pri ktorom pedagóg v areáli školy postrelil 20-ročnú študentku. Minister vnútra Mikulec následne doručil Čaputovej návrh na odvolanie rektorky. V piatok 21. apríla prezidentka návrh prijala.

Strižinec ozrejmil, že pri menovacích právomociach rektorov a vysokoškolských profesorov prezidentka podľa ústavy posudzuje iba formálne naplnenie návrhov na ich vymenovanie alebo odvolanie. "Rozhodujúci je vždy postoj toho, kto predkladá návrh, pričom na odvolanie rektora Akadémie PZ je potrebný návrh ministra vnútra. Akademický senát v tomto prípade nerozhoduje, iba poskytuje stanovisko," vysvetlil hovorca s tým, že prezidentka teda nemala v zmysle ústavy inú možnosť.  

S Luciou Kurilovskou sme sa niekoľko dní pred jej odvolaním rozprávali v relácii Tak Takto?!, ktorú si môžete pozrieť nižšie:

Kontroverzné vyjadrenie čínskeho diplomata

Postsovietske štáty ako Ukrajina alebo pobaltské krajiny nemajú skutočnú oporu v medzinárodnom práve, povedal v rozhovore s televíziou LCI čínsky veľvyslanec vo Francúzsku Lu Ša-jie. Vyjadrenie prišlo v reakcii na otázku, či je Krym v jeho očiach súčasťou Ukrajiny.

Jeho slová vyvolali pobúrené reakcie predstaviteľov Ukrajiny i pobaltských štátov, ktoré avizovali predvolanie čínskych diplomatov vo svojich krajinách.

Výbušné tvrdenie čínskeho veľvyslanca prišlo v piatkovom rozhovore po tom, čo sa odmietol jasne vyjadriť k otázke statusu Krymu, anektovaného Rusmi v roku 2014. Keď moderátor Darius Rochebin poznamenal, že podľa medzinárodného práva polostrov patrí Ukrajine, čínsky diplomat začal polemizovať.

"Tieto bývalé sovietske štáty nemajú, ako to povedať, efektívny status v medzinárodnom práve," povedal. "Pretože nemáme medzinárodnú dohodu konkretizujúcu ich status zvrchovaných krajín," pokračoval. Keď sa ho potom Rochebin pýtal, či chce skutočne povedať, že hranice v Európe vzídené z rozpadu Sovietskeho zväzu nepovažuje za "urovnanú" záležitosť, veľvyslanec odvetil, že nie je potrebné sa ďalej vo veci rýpať.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok