Top udalosti týždňa: Odvolanie Kurilovskej, obilie z Ukrajiny, úplatok na UK či sťahovanie Patriotov

ta3 ČTK TASR
23.4.2023 19:49

Slovensko pozastavilo dovoz obilia z Ukrajiny. NAKA zadržala zamestnanca UK v Bratislave pri preberaní úplatku. Nemecko ukončí nasadenie systémov Patriot. Čínsky diplomat spochybnil zvrchovanosť postsovietskych krajín. Kurilovská už nie je rektorkou Akadémie PZ. Rusko a Nemecko si vzájomne vyhostili diplomatov. Na Tyršovom nábreží rekonštruovali vraždu Tupého. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Odvolanie Kurilovskej, obilie z Ukrajiny, úplatok na UK či sťahovanie Patriotov
TASR/Pavol Zachar

Stopka ukrajinskému obiliu

Slovensko dočasne pozastavilo dovoz obilia a ďalších vybraných produktov z Ukrajiny. Informoval o tom Úrad vlády SR s tým, že k téme zasadne medzirezortná pracovná skupina. Dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny už pred nami zakázalo Poľsko a Maďarsko. 

Európska komisia označila jednostranné opatrenia členských štátov Európskej únie v oblasti obchodu sú neprijateľné. Dovozu lacného ukrajinského obilia nedokážu konkurovať slovenskí farmári, ktorým tak môžu hroziť existenčné problémy. 

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka upozornilo, že vyčerpalo všetky zákonné a kompetenčné možnosti regulácie dovozu z Ukrajiny pri zachovaní koridorov solidarity. 

Tie mali pôvodne slúžiť na vývoz obilia do tretích krajín, veľké množstvá však končia v európskych skladoch a spôsobujú destabilizáciu trhu v členských krajinách EÚ. "Ďalšie, prísnejšie opatrenia na reguláciu dovozu komodít z Ukrajiny je potrebné zaviesť na úrovni vlády," zdôraznilo ministerstvo.

Obilie nebude jedinou komoditou, ktorá sa dočasne nebude dovážať z Ukrajiny na Slovensko. Vláda na svojom online rokovaní schválila zákaz dovozu niektorých poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny, nie však ich tranzit cez Slovensko. Zoznam je dlhší, než aký navrhoval agrorezort.

Celý zoznam potravín, ktoré podliehajú zákazu dovozu z Ukrajiny nájdete v nižšie priloženom článku:

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok