O stiahnutí Patriotov zo Slovenska a Poľska budú rokovať spojenci v koordinácii s NATO, uviedol nemecký rezort obrany

ta3 TASR
21.4.2023 10:54

O všetkých rozhodnutiach súvisiacich s rozmiestnením nemeckých protivzdušných systémov Patriot na Slovensku a v Poľsku sa bude diskutovať so spojencami. Oznámilo to nemecké ministerstvo obrany s tým, že šéf rezortu Boris Pistorius bude o tejto záležitosti rokovať aj na stretnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na leteckej základni Ramstein v Nemecku. Informuje o tom agentúra Reuters. Na stretnutí sa zúčastní aj slovenský dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

O stiahnutí Patriotov zo Slovenska a Poľska budú rokovať spojenci v koordinácii s NATO, uviedol nemecký rezort obrany
TASR/DPA

Nemecké ministerstvo obrany sa takto vyjadrilo po tom, čo noviny mediálnej skupiny Funke s odvolaním sa na hovorcu nemeckého rezortu obrany informovali o pláne stiahnuť systémy Patriot zo Slovenska v z Poľska. Bratislava a Varšava už podľa tejto správy boli s týmto plánom oboznámené.

"Vyhlásenia týkajúce sa plánov o rozmiestnení našich eskadrón Patriot v Poľsku a na Slovensku sa týkali pôvodných plánov," uviedol nemecký rezort obrany vo vyhlásení. Dodal, že Pistorius bude o tejto záležitosti rokovať a koordinovať ju s partnermi na stretnutí na základni Ramstein.

Nemecké ministerstvo uviedlo, že takéto rozhodnutia sú prijímané v "úzkej koordinácii s vrchným veliteľom síl NATO v Európe a vždy si vyžadujú samostatné politické rozhodnutie".

Nemecko presunulo systémy Patriot do Poľska po tom, čo vlani v novembri na územie Poľska pri hraniciach s Ukrajinou dopadla raketa, ktorá usmrtila dvoch farmárov.

Bundeswehr rozmiestnil dva svoje systémy Patriot na Slovensku v marci 2022 s cieľom posilniť východné krídlo NATO. Berlín tak zareagoval po tom, ako Slovensko krátko po vypuknutí ofenzívy Kremľa poskytlo Ukrajine vlastné systémy protivzdušnej obrany S-300.

Už koncom vlaňajška bolo známe, že nemecké vojenské vybavenie umiestnené v SR sa bude musieť koncom roka 2023 vrátiť do Nemecka na technickú údržbu.

Nemecko okrem toho dodalo systém Patriot aj Ukrajine, aby ju podporilo v boji proti Rusku, pripomína Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok