Top udalosti týždňa: Neúspešné referendum, Heger to zabalil, hrôza v Michalovciach

ta3 TASR ČTK
22.1.2023 16:43

Referendum nebolo platné. Heger to so vznikom novej 76-tky zabalil. Hrôza v Michalovciach. Zahynul ukrajinský minister vnútra. Zelenského poradca odstúpil z funkcie. Týždeň V politike.

Top udalosti týždňa: Neúspešné referendum, Heger to zabalil, hrôza v Michalovciach
TASR/Ján Krošlák

Referendum nebolo platné

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného referenda o zmene Ústavy SR. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. 

Pozrite si aj tlačovú besedu štátnej volebnej komisie. Informovali o oficiálnych výsledkoch sobotňajšieho referenda:

Najvyššiu účasť zaznamenali v Trenčianskom kraji s vyše 36 percentami voličov. Najmenej voličov prišlo na referendum v Bratislavskom kraji, odhlasovalo tam 21 percent voličov. Najmenej občanov v rámci obcí prišlo k urnám v košickom Luníku IX. s účasťou 0,1 percenta voličov a v Lomničke s jednopercentnou účasťou. V 288 obciach všetci zúčastnení voliči odpovedali na referendovú otázku kladne. V žiadnej nezaznamenali stopercentne negatívnu odpoveď. 

Udalosti týkajúce sa referenda sme monitorovali počas celého víkendu:

Heger to so vznikom novej 76-tky zabalil

Dočasne poverený premiér Eduard Heger považuje všetky snahy o vznik novej väčšiny 76 poslancov za uzavreté. Chce diskutovať o predčasných voľbách, ako najreálnejší vidí jesenný termín. V stredu chce o termíne volieb rokovať so zástupcami OĽANO, Za ľudí, Sme rodina aj SaS.

Predčasné parlamentné voľby by teda mohli byť 30. septembra. Tento termín si musia ešte prediskutovať jednotlivé poslanecké kluby. Predstavitelia bývalých koaličných strán sa majú stretnúť v nedeľu a rokovať. 

Hrôza v Michalovciach

V jednom z bytov na sídlisku v Michalovciach našli v utorok podvečer štyri osoby bez známok života. Podľa medializovaných informácií bola za tragédiou streľba, obeťami majú byť dvaja dospelí a dve deti.

Má ísť o rodinnú tragédiu

Obhliadkou miesta činu začala polícia trestné stíhanie pre trestný čin obzvlášť závažného zločinu vraždy. V súvislosti so štyrmi osobami bez známok života, ktoré našli v utorok podvečer v jednom z bytov v Michalovciach, informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

Po oznámení na tiesňovej linke našli policajti v byte telá dvoch dospelých osôb a dvoch detí. "Ulicami mesta Michalovce sa okamžite začali šíriť špekulácie, dohady a dezinformácie o tom, čo sa za dverami bytu vlastne stalo a či údajný vrah naďalej nebehá po slobode. Je nevyhnutné upokojiť širokú verejnosť, že podľa doposiaľ získaných, zhromaždených a vyhodnotených informácií ide o rodinnú tragédiu," uviedla. Kedy, akým spôsobom, za akých okolností a prečo k nej vlastne došlo sú predmetom ďalšieho, rozsiahleho vyšetrovania.  

Zahynul ukrajinský minister vnútra

Pri havárii vrtuľníka pri Kyjeve zahynulo 14 ľudí vrátane ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského, ďalších osôb z vedenia ministerstva a jedného dieťaťa. Oznámili to ukrajinské úrady. Helikoptéra sa zrútila v hmle blízko škôlky. Prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil tajnej službe, polícii a ďalším orgánom zistiť príčiny nehody. Neskôr uviedol, že podľa jeho názoru nešlo o nešťastnú náhodu.

Na pohreb prišiel aj Zelenskyj

V Kyjeve sa v sobotu rozlúčili s pracovníkmi ukrajinského ministerstva vnútra vrátane šéfa rezortu Denysa Monastyrského, ktorí zahynuli pri páde vrtuľníka v meste Brovary na kyjevskom predmestí. S ďalšími obeťami havárie sa prišli rozlúčiť aj stovky ľudí v Brovaroch.

Zelenského poradca odstúpil z funkcie

Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč podal v utorok ráno demisiu do rúk Volodmyra Zelenského. Arestovyč svoj odchod z funkcie oznámil po tom, čo sa dopustil kontroverzných výrokov v súvislosti so sobotňajším raketovým útokom na bytový dom v ukrajinskom meste Dnipro. Tento útok si vyžiadal najmenej 41 obetí na životoch a 25 osôb je stále nezvestných.

Týždeň V politike

To, že sú naši politici odtrhnutí od reality a netušia ani, koľko stojí mlieko, snáď neprekvapí už nikoho. Rovnako ako ani to, že každú chvíľu má niektorý z nich pocit, že jedine on alebo ona dokáže zachrániť túto krajinu. A to tým, že si založí novú stranu. 

Viac sme si o aktuálnej politickej situácii povedali s predsedom vlády Eduardom Hegerom v relácii V politike:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok