Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť referenda. Zúčastnilo sa ho vyše 27 percent voličov

ta3 TASR
22.1.2023 06:05

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného referenda o zmene Ústavy SR. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Udalosti sme sledovali online.

14:50 ONLINE o oficiálnych výsledkoch referenda a reakciách politikov sme ukončili. Ďakujeme za vašu priazeň.

14:39 Šéf liberálov Richard Sulík považuje referendum o zmene ústavy za zbytočné, keďže najvyšší zákon štátu plánuje zmeniť parlament. "Toto referendum by nebolo, keby sa bývalá koalícia správala normálne," povedal v diskusii so Sulíkom predseda parlamentu Boris Kollár. Upozornil, že ani úspešné referendum by automaticky neviedlo k predčasným voľbám.

14:14 Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová si vie predstaviť, že strana za istých podmienok podporí zmenu ústavy k predčasným voľbám. 

13:15 Viac ako 1,1 milióna ľudí, ktorí sa v sobotu zúčastnili na referende, predstavuje masu a silu, ktorá dokáže rozhodnúť o pár mesiacov aj o novej vláde. V reakcii na výsledky referenda to uviedol predseda mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík. 

12:18 Nespokojnosť množstva ľudí, ktorí hlasovali v referende, nemožno podceňovať, uviedol predseda mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. Šimečka tiež skritizoval reakciu hnutia OĽANO, podľa ktorého sú výsledky referenda dôkazom, že v spoločnosti nie je vôľa skracovať volebné obdobie.

"Je absurdné, že konkrétny občiansky postoj - odmietnutie drahej a neúprimnej kampane Roberta Fica - sa snaží Igor Matovič a OĽANO prekrútiť a ukradnúť si ho ako podporu ich dočasne poverenej vlády, ktorej bola vyslovená nedôvera," uviedol.

11:56 Účasť ľudí v referende znamenala prvú aktivizáciu zmien na Slovensku. Uviedla to mimoparlamentná SNS s tým, že si váži každý jeden hlas v jeho prospech. SNS skonštatovala, že približne 1,2 milióna ľudí, ktorí sa na referende zúčastnili, predstavujú potenciálne hlasy strán, ktoré chcú pre Slovensko zmenu. 

11:55 SaS rešpektuje neplatné výsledky sobotného (21. 1.) referenda, no uvedomuje si vôľu vyše milióna voličov, ktorí si želajú umožnenie skrátenia volebného obdobia. Informoval o tom hovorca strany Ondrej Šprlák. 

11:18 Účasť na sobotňajšom (21. 1.) referende naznačuje, že pri najbližších parlamentných voľbách dôjde k zmene vlády. Vyhlásil to líder Smeru-SD Robert Fico. Výsledok referenda považuje za ohromujúci. Dodal, že strana zaň preberá plnú zodpovednosť.

10:48 Voliči ukázali, že odmietajú zneužitie referenda na kampaň politickej strany. Mimoparlamentná Aliancia to uviedla v reakcii na oficiálne výsledky sobotného plebiscitu. 

10:33 Prezidentka SR Zuzana Čaputová napriek neplatnosti sobotného referenda považuje vzhľadom na aktuálnu vnútropolitickú krízu za nevyhnutné, aby poslanci čo najskôr prijali zmenu ústavy o predčasných voľbách v parlamente. 

10:28 dravotnícki záchranári zasahovali počas sobotného referenda priamo vo volebných miestnostiach alebo v ich bezprostrednej blízkosti deväťkrát. Sedem pacientov po ošetrení previezli do nemocnice. 

10:16 Najmenej občanov v rámci obcí prišlo k urnám v košickom Luníku IX. s účasťou 0,1 percenta voličov a v Lomničke s jednopercentnou účasťou. V 288 obciach všetci zúčastnení voliči odpovedali na referendovú otázku kladne. V žiadnej nezaznamenali stopercentne negatívnu odpoveď.

10:08 Mimoparlamentná strana Hlas-SD rešpektuje výsledok referenda, zmena ústavy však podľa nej musí byť pre parlament prioritou aj po ňom. Vyzýva predovšetkým strany SaS a hnutie Sme rodina, aby presadili júnový termín predčasných volieb. 

9:39 Najvyššiu účasť zaznamenali v Trenčianskom kraji s vyše 36 percentami voličov. Najmenej voličov prišlo na referendum v Bratislavskom kraji, odhlasovalo tam 21 percent voličov. 

9:31 Referendum prebehlo v súlade so zákonom, potvrdil v nedeľu predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz. Policajný viceprezident Damián Imre zhodnotil priebeh referenda ako pokojný, polícia zaznamenala iba drobné incidenty. 

9:23 Pozrite si tlačovú besedu štátnej volebnej komisie.

9:07 "Od začiatku bolo jasné, že referendum bude iba zbytočnou kampaňou Roberta Fica a Petra Pellegriniho, na ktorú sa z daní miliónmi poskladajú všetci ľudia. Napriek ich obrovskému úsiliu a prakticky dvojročnej kampani za predčasné voľby, kedy hanebne zneužívali pandémiu a celosvetové krízy, prišlo na referendum výrazne menej ľudí, ako keď referendum spolu naposledy organizovali proti vláde Mikuláša Dzurindu," povedala predsedníčka hnutia Za ľudí Veronika Remišová.

9:05 "Výsledky referenda sú dôkazom, že v spoločnosti nie je vôľa skracovať volebné obdobie tak, ako to tvrdil Robert Fico, ktorý inicioval tento najdrahší prieskum verejnej mienky. Slovensko má nádej, že politika nenávisti, zloby, rozvratu a rozkrádania, ktorú v súčasnosti reprezentujú strany Smer, Hlas a Republika, nebude úspešná ani v blízkej budúcnosti," uviedol predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

9:04 Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného referenda o zmene Ústavy SR. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov.

6:45 Oficiálne výsledky sobotňajšieho referenda má vyhlásiť štátna volebná komisia na nedeľnej tlačovej konferencii o 9.00 h. 

6:20 Najvyššia účasť bola nateraz v Trenčianskom kraji, vyše 36 percent voličov. Najmenej voličov prišlo na referendum v Bratislavskom kraji, účasť sa tu pohybuje cez 21 percent. 

6:05 Na otázku, či súhlasia občania s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR odpovedalo 97,52 percenta zúčastnených kladne. Záporne odpovedalo podľa doterajších výsledkov 1,53 percenta zúčastnených.

6:00 Udalosti týkajúce sa referenda sme monitorovali počas celej soboty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok