ONLINE: Tvrdý boj o Pražský hrad sa začína. Do druhého kola postúpili Pavel a Babiš

TA3 TASR ČTK ČT24 iDnes
14.1.2023 07:10

Prvé kolo prezidentských volieb v Českej republike sa skončilo. Voliči mohli svoj hlas odovzdať v piatok a sobotu. Sčítané sú už všetky hlasy. Do druhého kola postúpili Petr Pavel a Andrej Babiš. Udalosti sme s vami sledovali online.

22:00 ONLINE k prvému kolu českých prezidentských volieb sme ukončili. Ďakujeme za priazeň!

21:52 Posledné predvolebné prieskumy podcenili výsledok Babiša aj Pavla v prvom kole. Naopak Nerudovia prisudzovali viac hlasov. Odstup ostatných sa vyplnil, píšu České noviny.

21:33 Volebná účasť v zahraničných okrskoch predstavovala 71,72 percenta. Ministerstvo zahraničia v tlačovej správe uviedlo, že na 110 veľvyslanectvách a generálnych konzulátoch bolo odovzdaných 15 881 platných voličských hlasov. Najväčší počet voličov, 1474, odovzdalo podľa rezortu hlas v Londýne. Celkom 1888 českých občanov hlasovalo na štyroch úradoch v Nemecku, 665 hlasov bolo odovzdaných v Paríži a 186 vo Washingtone.

20:52 Najvyššia volebná účasť v Zlínskom kraji bola v Hostejove na Uhorskohradišťsku. Ide o najmenšiu obec v kraji, hlasovalo tam 31 voličov z 35.

20:35 V druhom kole pôjde o mobilizáciu voličov, myslia si nemeckí analytici oslovení ČTK. Miernu výhodu vidia u Pavla, Babiša ale nepodceňujú.

20:26 Ako favorita druhého kola českých prezidentských volieb vidia generála Petra Pavla európske médiá. Podľa bruselského webu Politico by bol jeho konečný úspech dobrou správou pre Európsku úniu, pretože by mohol byť viac mužom kompromisu ako Babiš. Denník Financial Times pripomína obavy, ktoré Babiš vzbudzoval v Bruseli ako premiér napríklad svojim obdivom k vtedajšiemu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

20:14 Pavel vyzýva voličov, aby sa nenechali odradiť Babišovov kampaňou a o dva týždne prišli voliť.

20:12 Česká pošta tento rok riešila 19 prípadov stratených zásielok s voličskými preukazmi. V 17 prípadoch sa jej podarilo problém ešte v piatok vyriešiť doručením preukazov, povedal ČTK hovorca Českej pošty Matyáš Vitík.

19:44 Prieskumy pred priamymi voľbami prezidenta Českej republiky v rokoch 2013 a 2018 sa niekedy výrazne líšili od toho, ako nakoniec voľby dopadli. Tento rok podľa prieskumov vyšla dvojica postupujúcich. Najviac sa agentúry v preferenciách odchýlili od výsledku Danuše Nerudovej, výsledky oboch postupujúcich, teda Petra Pavla a Andreja Babiša, agentúry väčšinou podcenili.

19:28 Víťaz prvého kola Pavel získal 1,975 milióna hlasov, zhruba o 10 500 menej ako pred piatimi rokmi Zeman. Za ním napriek rekordnej účasti zaostal aj percentuálne.

19:21 Babiš podľa politológov prejavom po prvom kole odštartoval konfrontačnú kampaň. Chce odradiť Pavlových voličov, aby hlasovali v druhom kole volieb.

19:18 Prvé kolo prezidentských volieb vyhral Pavel so ziskom 35,40 percenta, jeho súper v 2. kole bude Babiš s 34,99 percenta hlasov. Hlasovalo 68,24 percent voličov.

19:13 Pavel s prehľadom vyhral úvodné kolo volieb prezidenta ako u Čechov na Ukrajine, tak u českých vojakov nasadených v rámci NATO na Slovensku a v Litve.

19:07 Pavel verejne poďakoval Nerudovej za podporu.

19:04 "V súčasnej chvíli čakáme na dáta z posledného okrsku, ktorým je Londýn vo Veľkej Británii. O voľby tu býva tradične veľký záujem. V 1. kole prezidentskej voľby v roku 2018 tu odovzdalo svoj hlas cez 1 600 voličov," uviedol ČSÚ na svojom twitterovom účte.

18:57 Danuša Nerudová nevylúčila, že by prípadne mohla založiť politickú stranu. Vo volebnom štábe o tom hovorili jej dobrovoľníci. "Ja myslím, že nič z tých variantov nie je vylúčené. Musím hovoriť so svojimi priateľmi, s dobrovoľníkmi - a uvidíme. Môžem vás uistiť, že skutočne vo verejnom priestore zostanem, že si uvedomujem, aké strašne dôležité tie témy životného prostredia, domáceho násilia, rovnosti v spoločnosti sú. Tých tém sa nevzdám a budem za ne ďalej bojovať," povedala neúspešná prezidentská kandidátka.

18:50 Babišova kritika ukázala, že stráca hlavu už pri rozdiele troch desatín percenta medzi kandidátmi, povedal Pavel. Babišove výroky označil za kňučanie.

18:32 Nerudová prišla Pavlovi zagratulovať osobne a drží mu palce v druhom kole volieb.

18:20 Fischer ponúkol Pavlovi podporu v kampani. Víťazstvo Babiša by podľa neho bola zlá správa, Babiš nerozlišuje verejné záujmy a svoje súkromné.

18:16 Víťazom 1. kola prezidentských volieb v Prahe je generál vo výslužbe Petr Pavel. Druhý skončil bývalý premiér a predseda hnutia ÁNO Andrej Babiš.

18:10 Pavel vyhral úvodné kolo volieb u Čechov v cudzine s nadpolovičným ziskom pred Nerudovou, druhý finalista Babiš bol štvrtý so štvorpercentným ziskom.

18:06 České ministerstvo vnútra ďakujem občanom, že išli voliť. 

18:05 Nerudová po stretnutí s Pavlom povedala, že sa v pondelok dohodnú na konkrétnej podobe jej podpory. Dodala, že všetky formy podpory sú otvorené.

18:00 Babiš v súvislosti s Pavlovou minulosťou uviedol, že jediným prezidentom v Európe, ktorý bol "komunistickým rozviedčíkom", je ruský prezident Putin.

17:57 Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) bude v druhom kole prezidentských volieb voliť Petra Pavla. Praje si, aby voličom vydržal ich zápal.

17:55 Pavel ako prvý získal v niektorom kraji v prvom kole cez polovicu hlasov, 51 percent v Prahe. Zeman mal najviac 49,2 percent v roku 2018 v Moravskosliezskom kraji.

17:46 V tíme Pavla sledujú Babišovu tlačovú konferenciu. Keď český expremiér hovoril, že vedie čistú kampaň a že je obeťou, často sa ozýval výsmech, informuje z centrály redaktor ta3 Tomáš Verníček.

Centrála Petra Pavla ta3/Tomáš Verníček

17:43 Babiš uspel v okresoch, kde pred piatimi rokmi bodoval aj prezident Zeman, ktorý šéfa ÁNO odporučil za svojho nástupcu. Na jeho zisk ale Babiš nedosiahol.

17:36 Pozrite si profil prezidentského kandidáta Andreja Babiša.

17:35 Pokiaľ bude prezidentom Peter Pavel, nebude to dobré pre občanov, povedal Babiš. Bude vykonávať iba vôľu vlády, možno svojich sponzorov, uviedol

17:28 Nerudová zo štábu Petra Pavla odišla krátko po 17:15, výsledok rokovania nekomentovala.

17:27 Babiš pogratuloval Pavlovi k víťazstvu v prvom kole prezidentskej voľby, a aj Nerudovej, ktorá podľa bývalého premiéra robila dobrú kampaň.

17:20 Za niekoľko desiatok minút Andrej Babiš vystúpi na tlačovej konferencii.

17:19 Vláda sa podľa premiéra Petra Fialu aktívne nezapojí do kampane pred druhým kolom volieb. Koalícia Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) pred prvým kolom oznámila, že najbližšie má k Pavlovi, senátorovi Pavlovi Fischerovi a bývalej rektorke Mendelovej univerzity Danuši Nerudovej. Trojici dnes Fiala pogratuloval k ich výsledku aj nasadeniu v kampani.

17:13 Fiala vyzval na podporu Pavla v druhom kole prezidentských volieb. Pôjde podľa neho o súboj medzi demokraciou a rešpektom k ústave proti populizmu a klamstvu.

17:12 Babiš povedal, že výsledok prvého kola prezidentskej voľby preňho dopadol fantasticky. Ďalej s novinármi po príchode do štábu expremiér zatiaľ nehovoril.

17:00 Víťazom 1. kola prezidentskej voľby v Královohradeckom kraji je generál Petr Pavel. Druhý skončil bývalý premiér a predseda hnutia ÁNO Andrej Babiš. V Olomouckom a Juhočeskom kraji vyhral Babiš, druhý skončil Pavel.

16:58 Pavel reaguje na postup do druhého kola volieb.

16:52 Hnutie STAN gratuluje Pavlovi k postupu do druhého kola.

16:49 Postupujúcich kandidátov generála Pavla a šéfa ÁNO Babiša bude deliť zrejme najmenší rozdiel hlasov v doterajších prvých kolách prezidentskej voľby.

16:48 Takto v Česku sčítavajú hlasy.

16:41 Po sčítaní takmer 99 percent hlasov vyhráva zatiaľ prvé kolo prezidentských volieb v Česku Petr Pavel. Predbehol tak Andreja Babiša, ktorý doposiaľ vo voľbách viedol. Informuje o tom Český štatistický úrad.

16:40 Takáto bola atmosféra v centrále Andreja Babiša.

16:39 Takáto bola atmosféra v centrále Petra Pavla.

16:34 Prezidentom sa podľa prognózy ČTK stane Petr Pavel, pokiaľ mu vo finále dajú hlas spolu s jeho voličmi aj podporovatelia Nerudovej, Fischera a Hilšera.

16:33 Vo všetkých juhomoravských okresných mestách vyhral Babiš pred Pavlom, tretia skončila Nerudová. Najviac percent získal Babiš v Hodoníne a Znojme.

16:32 Šéfka poslaneckého klubu ÁNO Alena Schillerová poďakovala voličom a povedala, že Babišov výsledok je neuveriteľný, keď z neho "všetci robili outsidera". Očakáva, že pred druhým kolom voľby bude pokračovať v kontaktnej kampani. Prezidentstvo podľa Schillerovej má byť vyvrcholením politickej kariéry, nie jej začiatkom, preto je podľa nej Babiš pre funkciu vhodný.

16:19 "Bolo to jazda," reaguje Nerudová. Poďakovala sa za všetky hlasy, no dodala, že v druhom kole pôjde o veľa.

16:06 Bartoš si praje, aby nový prezident vrátil na Hrad dôstojnosť a mal dôveryhodných spolupracovníkov. Také kritériá podľa neho spĺňa len Pavel.

15:58 V Prahe 22, kde býva Pavel Fischer, vyhral prezidentské voľby Petr Pavel. Získal 52 percent, Fischer skončil štvrtý s 8,75 percenta.

15:54 Nerudová sa zíde s Pavlom, aby dohodli kroky pred druhým kolom voľby prezidenta. Zostáva tu zlo a získalo pomerne dosť, uviedla na adresu Babiša.

15:52 Účasť v prvom kole prezidentských volieb v Bratislave bola vyššia ako pred piatimi rokmi. V roku 2018 prišlo v prvom kole voliť na ambasádu 419 Čechov.

15:43 Petr Pavel podotkol, že v druhom kole by očakával od Babiša v kampani fauly. Podľa neho by tiež v prípade zvolenia Babiša s podporou poslanca Jaroslava Baštu (SPD) hrozil odklon od prozápadného a prodemokratického kurzu, ktorým Česko smerovalo v posledných 30 rokoch. "Ak by sme sa dostali medzi východ, západ, do pozície krajiny, ktorá nebude braná vážne svojimi spojencami, to by bolo to najväčšie nebezpečenstvo," povedal.

15:42 Na treťom mieste je zatiaľ bývalá rektorka Mendelovej univerzity Danuša Nerudová s 13,77 percenta hlasov. Štvrtý v poradí je senátor Pavel Fischer so 6,56 percentami hlasov. Zisk ostatných kandidátov sa pohyboval pod piatimi percentami. Volebná účasť predstavovala 67,48 percenta.

15:39 O 15.30 boli spracované dáta z troch štvrtín volebných okrskov.

15:36 Po sčítaní vyše 75 percent hlasov postupujú do druhého kola českých prezidentských volieb Andrej Babiš a Petr Pavel. O výsledkoch informuje spravodajská televízia ČT24.  

15:30 Petr Pavel vyhral prezidentské voľby v Černoučku na Litoměřicku, kde býva. Získal 81,61 percenta, druhý Babiš má 12,56 percenta hlasov.

15:25 Andrej Babiš (ÁNO) postúpi do druhého kola prezidentskej voľby. Hlasy pre protikandidátov už jeho postup neohrozia, vyplýva z prepočtu ČTK.

15:20 Kandidát na prezidenta Petr Pavel poďakoval voličom, že prišli hlasovať, a uvítal vysokú priebežnú volebnú účasť. Poďakoval tiež svojim súperom za spôsob vedenia kampane, podľa neho bola väčšinou korektná. Armádny generál vo výslužbe to považuje za dôkaz, že to s politickou kultúrou v Česku nie je také zlé.

15:14 Pozrite si tlačovú konferenciu Petra Pavla priamo z jeho centrály.

15:12 Andrej Babiš sa poďakoval všetkým, ktorí ho volili.

15:02 Po sčítaní hlasov v štvrtine okrskov viedol Babiš (39,14 %) pred Pavlom (31,45 %). Nasledujú Nerudová a Fischer.

14:51 Česi v Nemecku mali o prvé kolo prezidentských volieb veľký záujem, hlasovalo ich 1890. V Berlíne ich odvolilo 590, čo bol doterajší rekord. V Mníchove účasť dosiahla presne 800 voličov. V Nemecku mohli Česi voliť na veľvyslanectve v Berlíne a na generálnych konzulátoch v Drážďanoch, Düsseldorfe a Mníchove.

14:48 Po sčítaní približne 15 percent hlasov zatiaľ v prvom kole českých prezidentských volieb vedie Andrej Babiš so ziskom približne 39 percent hlasov. Do druhého kola by spolu s Babišom podľa predbežných výsledkov postúpil Petr Pavel, ktorý zatiaľ získal okolo 31 percent hlasov.

14:46 Aktuálnu situáciu v centrále Petra Pavla priblížil Tomáš Verníček.

14:42 Český štatistický úrad odmietol, že by jeho web čelil hackerskému útoku. Obmedzenie prístupu zo zahraničia bolo podľa úradu preventívne.

14:36 Pozrite sa, ako to po zatvorení volebných miestností vyzerá v štábe Andreja Babiša.

14:23 Nerudová je s kampaňou spokojná. Pri príchode do štábu povedala, že sa dostala tam, kam žiadna žena. Mladí podľa nej dostali impulz, že ich môže byť počuť. Za úspech by považovala volebný výsledok okolo 20 percent. 

14:09 Kandidát na prezidenta Tomáš Zima pri príchode do svojho štábu povedal, že stále verí v postup do druhého kola. Bojovať sa podľa neho má až do konca.

14:04 "Odovzdané hlasy sčítajú okrskové volebné komisie, ktorých je takmer 15-tisíc. Na organizácii hlasovania a sčítavania sa podieľa približne 100-tisíc občanov," uviedlo české ministerstvo vnútra. 

14:00 Volebné miestnosti sa uzavreli a začína sa s počítaním hlasov.

13:55 V štábe Petra Pavla sa už nachádza redaktor Tomáš Verníček.

Pavel ta3/Tomáš Verníček

13:50 V prvom kole prezidentských volieb odvolila do dnešného poludnia viac ako polovica voličov. V niektorých okrskoch účasť už dopoludnia presiahla 60 percent. Hlasovanie zatiaľ nenarušili žiadne významnejšie problémy.

13:44 Náš kolega Róbert Zoľák sa nachádza v štábe Andreja Babiša. Informuje, že akreditovaných bolo 170 novinárov.

13:10 Mnoho okrskov hlási vysokú volebnú účasť. Viac povedal náš kolega zo zahraničnej redakcie Tomáš Verníček.

12:52 Prezident nemôže rozumieť všetkému. Musí mať v tíme ľudí, ktorí mu budú radiť, inšpirovať ho, dávať mu podnety a informovať ho, aby bol neustále v obraze. Vo vysielaní ČT24 to v sobotu povedal bývalý spolupracovník českého prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček. 

12:35 Volebný štáb kandidátky Danuše Nerudovej sa otvára o 14:00. Štáb Petra Pavla je otvorený od 11:00, štáb Andreja Babiša od 12:00.

12:10 Volebná účasť v Prahe sa väčšinou pohybuje vysoko nad 50 percentami voličov. Menší záujem o výber novej hlavy štátu majú ľudia na západe Čiech. Vyplýva to zo zistení krajských spravodajcov ČTK. Pred piatimi rokmi sa prvého kola prezidentských volieb zúčastnilo 61,9 percenta oprávnených voličov.

11:49 Moravskosliezski policajti sa v prvom kole prezidentských volieb zaoberajú podnetmi občanov na možné ovplyvnenie volieb. Vo Frýdku-Místku sa žena sťažovala na motivačné listy, ktoré navádzali k voľbe konkrétnych kandidátov, na Karvinsku zase voličovi vadilo označenie členov volebnej komisie.

11:31 Petr Pavel v sobotu dopoludnia pred sledovaním volebných výsledkov zamieril na letisko v Roudnici nad Labem.

11:18 Volebná účasť v prezidentských voľbách sa dopoludnia pohybovala najčastejšie medzi 50 a 55 percentami. V niektorých okrskoch ale hlasovalo vyše 60 percent voličov.

10:52 V Brne bola volebná účasť do dnešných 10:00 podľa hovorcu magistrátu Filipa Poňuchálka 56,46 percenta.

10:39 V Kyjeve bol odvolaný letecký poplach a asi po hodine tak mohlo pokračovať aj hlasovanie v prezidentských voľbách na českej ambasáde.

10:28 O 17:00 by mal premiér Petr Fiala okomentovať výsledok prvého kola volieb, píše portál iDNES.cz.

10:18 Prezidenta volia aj Česi vo výkone trestu. Za prvý volebný deň odvolilo 9 400 väznených osôb, uviedla česká väzenská služba na Twitteri.

9:54 Predsedníčka českej Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová odovzdala svoj hlas na českej abmasáde vo Viedni.

9:21 Pre útok na Kyjev bolo prerušené hlasovanie v prezidentských voľbách na českej ambasáde. Volebná komisia je kryte, povedal pre ČTK diplomat.

8:58 "Neprespite šancu a bežte voliť!" napísal kandidát na prezidenta Petr Pavel na svojom Twitteri.

8:49 Celkom 417 Čechov odovzdalo svoje hlasy v prvom kole prezidentských volieb do piatkového uzavretia volebnej miestnosti na českom veľvyslanectve v Paríži. V Paríži očakávajú, že tu celkom odvolí okolo 750 českých občanov.

8:21 Po zatvorení volebných miestností začnú jednotlivé okrskové komisie s počítaním hlasov. Údaje budú posielať Českému štatistickému úradu, ktorý bude priebežné výsledky zverejňovať na stránke volby.cz. 

8:00 Volebné miestnosti sú otvorené. Voliči budú mať možnosť odovzdať svoj hlas do 14:00.

7:48 Kandidát na prezidenta a bývalý premiér Andrej Babiš na Twitteri vyzval tých, ktorí ešte neprišli odovzdať svoj hlas, aby tak urobili.

7:31 Volebná účasť dosiahla v prvý deň podľa reportérov Českej televízie 50 percent. Záujem voličov údajne prekoná aj účasť na voľbách do Poslaneckej snemovne. 

7:10 O post hlavy štátu v Česku sa uchádzajú Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Karel Diviš, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Tomáš Zima. Podľa posledných prieskumov sa vykryštalizovala skupina troch hlavných favoritov: bývalý predseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel, expremiér a šéf opozičnej strany ANO Andrej Babiš a bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová.

Profily kandidátov si môžete pozrieť nižšie.

7:00 Prvý deň prvého kola prezidentských volieb sme v piatok sledovali ONLINE. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok