Ešte nie je dôvod oslavovať, hovorí Pavel. V druhom kole kampane od Babiša očakáva fauly

ta3 tasr
14.1.2023 16:05

Na to, že podľa Andreja Babiša nemám skúsenosti s politikou, tento výsledok nie je zlý. Vo svojom volebnom štábe to povedal kandidát na českého prezidenta Petr Pavel po tom, čo po spočítavaní 99 percent hlasov v sobotu podvečer tesne predstihol českého expremiéra.

Pavel vyhlásil, že v kampani pred druhým kolom sa chce zamerať na ľudí, ktorí sú zo súčasnej spoločenskej situácie nešťastní a dopadajú na nich krízy. "Cesta z ich frustrácie nevedie smerom k Andrejovi Babišovi," povedal Pavel.

"Nepoľavte a príďte aj v druhom kole, pokiaľ možno ešte vo väčšom počte," vyzval voličov bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR.

Pavel sa poďakoval svojim súperom Danuši Nerudovej, Pavlovi Fischerovi a Markovi Hilšerovi, ktorí mu už stihli vyjadriť podporu. Nerudová a Fischer avizovali, že prídu do volebného štábu postupujúceho kandidáta v pražskom Starom Meste. Pavel s nimi chce rokovať o forme politickej podpory pred druhým kolom volieb.

K prípadnej ďalšej kampani sa ešte nechcel vyjadrovať. "Samozrejme nejaký plán máme," povedal Pavel. Ak nestačilo to, čo robil doteraz, je podľa svojich slov pripravený pridať.

Kandidát na prezidenta pripustil, že v kampani urobil chyby, napríklad, že nebol výrazný v debatách. "Všetci robíme chyby, aj ja som ich urobil. Mám sa čo učiť," dodal. "Vzhľadom na to, že v druhom kole bude takmer s istotou Andrej Babiš, neviem si predstaviť, že by tá hra bola bez faulov," povedal Pavel na adresu Babiša.

Českého expremiéra označil za nebezpečenstvo, pred ktorým by sa Česko malo zjednotiť. "Mohli by sme skĺznuť nielen k populizmu, ale tiež k tomu, že sa začneme odkláňať od jasne demokratického prozápadného a proeurópskeho kurzu a že by sme sa dostali niekam na pomedzie východu a západu do pozície krajiny, ktorá nebude braná vážne spojencami a výrazne by nám to uškodilo," vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok