Hlasovanie v českých prezidentských voľbách na ambasáde v Kyjeve museli prerušiť. Dôvodom bol ruský útok

ta3 ČTK
14.1.2023 09:51

Pre ranný útok na Kyjev bolo približne na hodinu prerušené hlasovanie v prezidentských voľbách na českej ambasáde v ukrajinskej metropole. Volebná komisia sa na tú dobu uchýlila do krytu, všetci sú v poriadku. Pre ČTK to povedal vedúci konzulárneho úseku zastupiteľského úradu Martin Mužík. Podľa agentúrnych informácií smeroval ruský útok na kyjevskú infraštruktúru.

Hlasovanie v českých prezidentských voľbách na ambasáde v Kyjeve museli prerušiť. Dôvodom bol ruský útok
TASR/AP

"Tu sa rozoznel poplach. Už pred vyhlásením poplachu sme počuli výbuchy," popísal situáciu Mužík. Vo volebnej miestnosti v tom čase podľa neho nebol žiadny hlasujúci, posledný volič odišiel krátko predtým.

Po konzultácii s ministerstvom zahraničia rozhodol český úrad o prerušení volieb. "O 9:56 kyjevského času (8:56 SEČ) sme hlasovanie prerušili," poznamenal diplomat.

"Po hodine sme to hlasovanie obnovili," doplnil neskôr s tým, že letecký poplach už bol odvolaný. Svoj hlas na ambasáde podľa neho zatiaľ odovzdalo 33 Čechov. Pri voľbách do Poslaneckej snemovne, ktoré sa uskutočnili v roku 2021, teda ešte pred vojnou, na českej ambasáde hlasovalo celkom 53 ľudí.

Na možnosť, že bude nutné voľby prerušiť, sa zastupiteľský úrad pripravoval dopredu. Všetci prichádzajúci voliči boli napríklad informovaní o tom, kde sa nachádza najbližší protiletecký kryt práve pre prípad, že by bol vyhlásený poplach. Stanica metra, ktorá je týmto krytom, je vzdialená asi 650 metrov od veľvyslanectva.

Témy: Voľby Kyjev
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok