ONLINE: Zničené hlasovacie lístky, úmrtie za plentou a vysoká účasť. Prvý deň volieb v Česku sa skončil

TA3 TASR ČTK ČT24 iDnes
13.1.2023 07:25

Prvý deň prvého kola prezidentských volieb v Česku sa skončil. Volebné miestnosti sa zatvorili dve hodiny pred polnocou. Voliči budú môcť svoj hlas odovzdať aj v sobotu od 8.00 do 14.00 h. Udalosti sme sledovali spolu s vami.

Kandidáti sú zoradení podľa volebných čísel: 

1. Pavel Fischer (57)
2. Jaroslav Bašta (74)
3. Josef Středula (55) - odstúpil
4. Petr Pavel (61)
5. Tomáš Zima (56)
6. Danuše Nerudová (43)
7. Andrej Babiš (68)
8. Karel Diviš (46)
9. Marek Hilšer (46)

Kto z kandidátov sa dostane do druhého kola a nahradí Miloša Zemana? Sledujte s nami boj o Pražský hrad priamo z volebných štábov, ale aj v mimoriadnych štúdiách na ta3. V piatok bolo na programe štúdio o 14:00v sobotu si ho môžete pozrieť o 14:00 a 20:00.

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie z druhého dňa volieb v Česku vám prinesieme aj v sobotu od 7.00 h.

22:34 Volebná účasť v prezidentských voľbách sa v piatok večer v niektorých okrskoch pohybovala okolo päťdesiatich percent. Na niektorých miestach je tak zatiaľ účasť vyššia ako vo voľbách hlavy štátu pred piatimi rokmi. Vtedy po prvom volebnom dni komisári spravidla hlásili, že k urnám dorazili asi dve pätiny voličov. Úrady ani volebná komisia počas piatku nezaznamenali žiadne zásadné komplikácie.

22:00 V Česku sa zatvorili volebné miestnosti. Počas prvého dňa prišli k volebným urnám všetci prezidentskí kandidáti a tiež najvyšší ústavní činitelia. 

21:53 Náš kolega Róbert Zoľák sleduje priebeh českých volieb v Prahe. Občanov na pražskom Žižkove sa pýtal na ich pocity bezprostredne po tom, ako odvolili.

21:41 Predseda hnutia STAN Vít Rakúšan podporil svojím hlasom v prvom kole prezidentských volieb jedného z občianskych kandidátov, svoju voľbu nezverejnil. "Určite som volil tak, ako som presvedčený o tom, že to môže priniesť vytúženú zmenu na Pražský hrad," povedal.

21:22 Volebná účasť v prezidentských voľbách sa večer v niektorých okrskoch pohybovala okolo 50 percent, zistila ČTK. Niekde je vyššia ako pred piatimi rokmi.

20:55 Podnikateľ a matematik Karel Janeček, ktorý chcel tiež kandidovať v českých prezidentských voľbách, ale nezaregistrovali ho pre nedostatok hlasov, na protest v piatok preškrtol hlasovací lístok s menom kandidáta Petra Pavla, napísal naň svoje meno a tak ho odovzdal. Hlas však zostáva platný a pripíše sa Pavlovi. Na podobné úpravy upozornilo aj české ministerstvo vnútra. 

20:35 Prezidentské voľby podľa Mariana Jurečku (KDU-ČSL) dávajú veľkú šancu, že ľudia vyberú nového prezidenta, ktorý bude krajinu spájať. "Ktorý by mohol mať dostatok energie na to, aby naplno vykonával svoj mandát a dobre nás reprezentoval v zahraničí. A bol dobrým svorníkom nielen politických subjektov pri kľúčových debatách, ale zároveň aj svorníkom spoločnosti, aby nikoho nevyčleňoval či zbytočne neurážal. Myslím, že je to šanca mať dobrého prezidenta alebo prezidentku," podotkol.

19:54 Viacero občanov nemôže v Česku hlasovať v prvom kole prezidentských volieb. Pošta im totiž nestihla doručiť hlasovacie preukazy, preto jej predstavitelia zvažovali, že zorganizujú mimoriadne sobotňajšie doručovanie. V piatok večer však oznámili, že to nestihnú. Informuje o tom portál iDnes.cz.

19:37 Odvolil aj primátor Prahy Zdeněk Hřib.

19:02 V Prahe sa nachádza aj štáb ta3, a to redaktori zo zahraničnej redakcie Róbert Zoľák a Tomáš Verníček. Priniesli aktuálne informácie. 

19:00 V jednej z volebných miestností v okrese Litoměřice sa stala nešťastná udalosť. Senior zašiel za plentu pripraviť si volebný lístok. Náhle však skolaboval a oživiť sa ho už nepodarilo.

18:59 Svoj hlas vo voľbách odovzdal aj minister zahraničia Jan Lipavský.

18:36 Prezidenta volili aj českí vojaci na misiách. Najviac ich teraz slúži na Slovensku, kde bola zriadená volebná miestnosť priamo v mieste nasadenia.

18:13 Premiér Fiala odovzdal hlas v prezidentských voľbách v ZŠ v Brne. Sprevádzala ho rodina. "Hlavou štátu musí byť osobnosť, ktorá bude dobre reprezentovať ČR v zahraničí, s prozápadnou orientáciou a schopnosťou spájať spoločnosť," povedal Fiala. Čaká vysokú volebnú účasť, mávajú ju najvyššiu. Sám volil niekoho z trojice Pavel, Nerudová, Fischer, povedal novinárom.

18:06 Prezidentský kandidát Karel Diviš volil v Prahe 8, hlas dal sebe. Za úspech by považoval postup do druhého kola, povedal novinárom.

18:05 Volebná účasť v hlavnom meste ČR sa pohybovala väčšinou do 20 percent. Zatiaľ najvyššie hlási Praha 8 s priebežnými 30 percentami, za ňou nasleduje Praha 3, kde bola účasť 22 percent voličov.

18:00 Volebná miestnosť sa otvorila aj na českom veľvyslanectve vo Viedni, kam prišla voliť Pekarová Adamová. V príspevku na sociálnej sieti napísala, že jednou z jej osobných priorít je "presadiť voľbu poštou, a to i v prípade, že by v snemovni mali sedieť celý týždeň". Chce tak ľuďom uľahčiť uplatnenie ich občianskeho práva voliť.

17:57 "Na rôzne kreatívne úpravy hlasovacích lístkov komisia pri sčítaní neprihliada. Pokiaľ sú z lístka jasné potrebné údaje, lístok bol v úradnej obálke iba jeden a nie je úplne pretrhnutý, vždy sa jedná o platný hlas," vysvetlilo české ministerstvo vnútra.

17:55 Nerudová prišla k voľbám s oboma synmi a manželom. Povedala, že verí, že by tento úrad vykonávala dobre. Zároveň povedala, že za úspech považuje už svoje umiestnenie medzi favoritmi. "Tak ďaleko sa ešte žiadna žena nedostala," konštatovala.

17:51 Za sprievodu dvadsiatky novinárov a rodiny odovzdala v sále miestnej krčmy v Kuřimi-Podlesí svoj hlas v prezidentských voľbách Danuša Nerudová. "Za úspech by som považovala zisk 20 percent hlasov v prvom kole, ale úspech je už to, že som sa dostala až sem," povedala po voľbe.

17:40 České prezidentské voľby na veľvyslanectve v Kyjeve sa zatiaľ odohrávajú v pokoji. Keby to však kvôli bezpečnostnej situácii bolo nutné, je ambasáda pripravená hlasovanie prerušiť. Voliči sú aj preto informovaní o najbližšom kryte. ČTK topovedal vedúci konzulárneho úseku zastupiteľského úradu Martin Mužík.

17:28 Svoje hlasy pre kandidátov na prezidenta Českej republiky môžu postupne od dnešných ranných hodín odovzdávať aj Česi žijúci v Ázii a Austrálii.

17:19 České prezidentské voľby sledoval aj kolega Peter Revús, a to konkrétne v prihraničnom meste Jablunkov. Aká je zatiaľ volebná účasť?

17:02 Ľudia majú o hlasovane v prezidentských voľbách záujem. V mnohých okrskoch sa účasť po dvoch hodinách pohybovala okolo 20 percent, niekde volilo aj 30 percent. 

16:58 Svoj hlas odovzdal aj Miloš Vystrčil, predseda Senátu českého parlamentu.

16:35 V Bruseli majú Česi o hlasovanie v prezidentských voľbách väčší záujem ako pri parlamentných, prišli už stovky voličov. Chcú zmenu pomerov na Hrade.

16:15 Prezidentský kandidát Jaroslav Bašta (SPD) po odovzdaní hlasu vo voľbách povedal, že verí vo svoj postup do druhého kola.

16:05 Generál Peter Pavel k hackerskému útoku na svoj volebný web povedal, že bol vedený opakovane s cieľom zablokovať ho pre prístup pre ostatných používateľov. Uviedol, že má informáciu z Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB), podľa ktorého za útokom stojí ruská skupina NoName057.

15:50 Zhruba 150 až 200 novinárov sa akreditovalo na sobotu do volebných štábov troch favoritov prezidentských volieb Pavla, Babiša a Nerudovej, zistila ČTK.

15:47 Predseda hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomio Okamura v Prahe 6 po odovzdaní hlasu v prezidentských voľbách kritizoval spôsob výberu kandidátov pre televízne debaty. Všetci kandidáti bez ohľadu na preferencie by si podľa neho zaslúžili, aby sa z hľadiska diváka priamo porovnali.

15:34 Vyradený kandidát na českého prezidenta Karel Janeček hlasoval po svojom.

15:31 Českí krajania si volia nového prezidenta aj na ambasáde v Londýne.

15:26 Celý deň mapujeme prezidentské voľby v Českej republike. Ale dá sa voliť aj na Slovensku. Na veľvyslanectve Českej republiky v Bratislave mapovala situáciu redaktorka Barbara Štefanovičová.

15:22 Andrej Babiš zamieril v piatok do volebnej miestnosti v obci Průhonice medzi prvými voličmi. Spolu s Babišom prišla odvoliť aj jeho rodina. Expremiér povedal, že na Pražskom hrade by mal sedieť niekto iný, ako tí, ktorých podporuje vláda. "Uvidíme, ako to dopadne. Myslím si, že mám čo ponúknuť ľuďom," citovali Babišove slová Novinky.cz. Zároveň sa označil za nezávislého kandidáta. Dodal, že ak by neuspel, zostal by predsedom hnutia ANO.

Babiš TASR/AP

15:18 Výsledok volieb je podľa prezidentského kandidáta Petra Pavla dôležitý, aby nový prezident vrátil svojmu úradu dôstojnosť. "Sme na konci desaťročného obdobia Miloša Zemana, všetci sme si zažili degradáciu dôstojnosti prezidentského úradu, takže primárne budú o tom, ako mu vrátiť dôstojnosť, a o tom nastaviť našej krajine normálny kurz komunikácie a snahy dosahovať výsledky nie konfrontácií, ale radšej spoluprácou," povedal novinárom po odovzdaní hlasu.

15:14 Budúci český prezident by mal mať predovšetkým veľké politické skúsenosti, pretože človek, ktorý v politike iba začína, je rizikom pre občanov aj sám pre seba. Po vhodení hlasovacieho lístka v prvom kole českých prezidentských volieb na základnej škole v Lánoch to povedal odchádzajúci prezident Miloš Zeman.

15:11 "Cieľom je dostať sa do druhého kola a v druhom kole uspieť," povedal novinárom prezidentský kandidát Petr Pavel, ktorý s manželkou volil v Černoučku na Litoměřicku. Pavol volil v prvom kole seba. Volebná účasť v prvom kole sa očakáva vyše 60 percent. Kampaň bola podľa neho korektná.

14:58 O voľbách sme sa rozprávali aj vo vysielaní s riaditeľom Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Tomášom Strážayom:

14:40 Prezidentský kandidát Tomáš Zima vo volebnej miestnosti povedal, že si verí na postup do druhého kola. Voličskú účasť odhaduje na 65 percent.

14:33 "Milé dámy, kúpil som vám kytičku. Musím nájsť občianku, už som lanský občan," povedal český prezident Miloš Zeman pri príchode do volebnej miestnosti. "Raz sa vo volebnej miestnosti na mňa vrhla nejaká femina, taký divný spolok, a obnažila si hruď. Bolo to zaujímavé," zaspomínal. Zeman v lánskej škole odovzdal svoj hlas v prezidentskej voľbe. Za nástupcu chce niekoho s veľkými politickými skúsenosťami.

14:20 Výsledky volieb bude v sobotu po uzatvorení volebných miestností o 14.00 h spracúvať približne 2.500 pracovníkov Českého štatistického úradu. Dáta budú priebežne zverejňované na webe volby.cz. Kompletné výsledky by podľa hovorcu Českého štatistického úradu Jana Cieslara mali byť známe v sobotu neskoro popoludní alebo večer. "Pri prezidentských voľbách je to jednoduchšie, pretože celá Česká republika je jedným volebným obvodom a vyberáme jedného z ôsmich kandidátov," vysvetlil Cieslar.  

14:15 Volí sa aj na Ukrajine:

14:12 Bývalý český premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš odovzdal so ženou Monikou a deťmi Vivien a Frederikom hlas vo voľbe hlavy štátu v obci Průhonice.

14:09 Voľby nového prezidenta Českej republiky sa v piatok popoludní začali aj v Bratislave. V priestoroch veľvyslanectva ČR môžu hlasovať českí občania, ktorí si vybavili voličský preukaz, alebo sú zapísaní do zvláštneho zoznamu voličov. Voliči prichádzajú v húfoch na české veľvyslanectvo na Slovensku:

14:07 V obci Mosty u Jablunkova čakali už pár minút pred otvorením okrskov prví voliči:

14:00 Presne v týchto chvíľach sa u našich západných susedov otvárajú volebné miestnosti. Udalostiam sa venujeme aj v našom živom vysielaní

13:42 Voliť sa začalo aj v Tel Avive, píše český rezort zahraničia.

12:51 Prípravy volebných okrskov v obci Mosty u Jablunkova sleduje na mieste náš kolega Peter Revús:

12:44 "Keby som nemohol voliť seba, volím Danušu Nerudovú," uviedol v debate na Českom rozhlase kandidát na českého prezidenta Petr Pavel.

12:30 "Nechcem to zakríknuť, ale voľby samotné väčšinou prebiehajú bez bezpečnostných incidentov," odpovedal v piatok na otázku ČTK český policajný prezident Martin Vondrášek. Preventívne opatrenia policajti vždy zavádzajú vo vzťahu k volebným miestnostiam a Českému štatistickému úradu. "Volebná komisia musí vedieť, že má svojho policajta na telefóne. Policajti aj obchádzajú volebné miestnosti vo svojom okrsku a pýtajú sa, či komisie nemajú nejaký problém," popísal šéf polície.

12:20 Podrobnosti sleduje aj naša zahraničná redakcia, v štúdiu sme privítali kolegyňu Patríciu Kordiakovú:

11:53 Za otvorený považujú výsledok nadchádzajúcich prezidentských volieb v Česku zahraničné médiá. Šance na víťazstvo podľa nich majú expremiér Andrej Babiš, generál vo výslužbe Petr Pavel aj bývalá univerzitná rektorka Danuše Nerudová. Hlasovanie označujú za koniec éry končiaceho prezidenta Miloša Zemana. O možných dopadoch volieb na českú podporu napadnutej Ukrajine píšu predovšetkým poľské a ruské médiá.

11:42 Pod hekerským útokom je aj web Petra Pavla. "Volebný web generála Pavla je od piatkových ranných hodín pod silným hackerským útokom, niektorým používateľom sa preto nenačíta. Podľa prevádzkovateľa je tento útok vedený z rôznych IP adries naprieč Európou," uviedla Pavlova hovorkyňa Eva Hromádková. "Aktuálne je webová stránka v prevádzke, ale pretože útoky hackerov stále pokračujú, užívatelia sa môžu stretávať s výpadkami. Podobne silnému útoku web generála Pavla čelil aj celý deň túto stredu,“ doplnila.

11:00 Prezidentské voľby sa blížia a o tom, koho budú voliť, premýšľajú aj českí poslanci. V opozičných hnutiach ANO a SPD majú jasno. Český portál CNN Prima NEWS spísal prehľad, kto koho bude voliť.

10:48 Okrem volebného webu uchádzača o Hrad Petra Pavla hekeri napadli aj web kandidáta Tomáša Zimu. Za útokom zrejme stojí ruská skupina NoName057. "Web bol opäť napadnutý prostredníctvom DDoS ataku. Ako sme informovali, podobná situácia nastala už v stredu, teraz však ide o väčší útok. Na sprevádzkovaní webu sa pracuje," povedal pre ČTK jeho spolupracovník Karel Křivan.

10:21 Debatu favorizovaných kandidátov na prezidenta sledovalo na TV Nova vo štvrtok 1,91 milióna divákov. Najviac zo všetkých televízií.

10:18 Volebný web prezidentského kandidáta Petra Pavla je od rána pod silným hekerským útokom, niektorým používateľom sa nenačíta, uviedol jeho tím.

10:09 Český prezident sa volí aj v mongolskom Ulanbátare. "Na zozname máme 16 registrovaných voličov, ale hlavne na druhé kolo očakávame voličské preukazy navyše - vrátane tímu Zoo Praha," povedal pre ČTK veľvyslanec Jan Vytopil. "Mongolsko nemá toľko Čechov s občianstvom, ale máme desiatky tisíc Mongolov s českou dušou, čo prešli Českou republikou, študovali alebo pracovali alebo vyrástli u nás. Je to naša rozšírená krajanská komunita," doplnil diploma

10:04 Andrej Babiš v rozhovore pre CNN Prima NEWS uviedol, že mu jeho marketingový tím odporučil, aby sa zúčastnil len jednej televíznej debaty.

10:00 Hlasovacie miestnosti sa otvoria presne o 14:00 a my budeme pritom. Sledujte nás v relácii SVET DNES o 14:00 na ta3. Hosťom bude Tomáš Strážay, riaditeľ Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

9:3Česi v piatok a v sobotu hlasujú v prvom kole prezidentských volieb. Tie môžu umiestniť Českú republiku na "novú cestu populizmu", prípadne dostať do úradu prezidenta zjednotiteľa, ktorý sľubuje urovnanie rozdielov v spoločnosti, ktoré vytvoril sporný prezident (Miloš) Zeman. Uviedol to v piatok na svojej webovej stránke britský denník The Guardian.

9:19 Prezidentské voľby v Českej republike sú podľa nemeckej spravodajskej relácie Tagesschau o tom, či voliť Andreja Babiša, alebo hlasovať proti nemu.

9:17 O českých prezidentských voľbách nám viac povedali zahraniční redaktori ta3 Tomáš Verníček a Róbert Zoľák, ktorí ich budú sledovať priamo z Prahy:

9:11 Česi volia už aj v austrálskom Sydney a hlavnom meste Taiwanu. 

8:36 Generál Petr Pavel zvíťazí v prvom kole prezidentských volieb, bývalý premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš skončí druhý. Vyplýva to z predikcie bookmakerov a analytikov stávkovej kancelárie Fortuna.

7:40 Česi žijúci v zahraničí už volia. Ministerstvo zahraničných vecí ČR na svojom Twitteri informovalo o voličských miestnostiach v cudzine.

Ako prví mohli v českých prezidentských voľbách hlasovať už v stredu ľudia, ktorí sú v izolácii pre covid. Záujem o hlasovanie cez okienko auta bol však minimálny, podľa Českej televízie túto možnosť využilo len niekoľko desiatok občanov. O tom, kto sa stane novým českým prezidentom alebo prezidentkou, bude môcť rozhodnúť 8,3 milióna oprávnených voličov. Česi žijúci v zahraničí môžu svoj hlas odovzdať na českých zastupiteľských úradoch.

Traja favoriti

O post hlavy štátu v Česku sa uchádzajú Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Karel Diviš, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Tomáš Zima. Podľa posledných prieskumov sa vykryštalizovala skupina troch hlavných favoritov: bývalý predseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel, expremiér a šéf opozičnej strany ANO Andrej Babiš a bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová.

Profily kandidátov si môžete pozrieť tu:

Kandidátom na prezidenta sa v Česku môže stať ktokoľvek, kto dosiahol vek 40 rokov a je svojprávny. Pôvodne sa o funkciu prezidenta ČR v týchto voľbách uchádzalo 21 kandidátov. Po kontrole prihlasovacích listín však české ministerstvo vnútra zaregistrovalo len deviatich. V zozname v tom čase bola ešte Denisa Rohanová a, naopak, chýbal súčasný kandidát Karel Diviš. Toho do boja o Pražský hrad vrátil až Najvyšší správny súd, ktorý zároveň vyradil Rohanovú. 

Středula podporil Nerudovú

Nakoniec si však obyvatelia Česka budú môcť vybrať z ôsmich kandidátov. V nedeľnej prezidentskej debate Českej televízie odstúpil predseda odborárov Josef Středula a svoju podporu vyjadril Danuši Nerudovej. "Oznámenie o jeho odstúpení bude vyvesené vo všetkých miestnostiach, na hlasy odovzdané preňho sa nebude prihliadať," upozornilo vo štvrtok české ministerstvo vnútra.

Od vzniku samostatnej Českej republiky až do roku 2012 volili prezidenta členovia oboch komôr Parlamentu ČR. V roku 2013 sa uskutočnila prvá priama voľba prezidenta s volebnou účasťou 59,1 percenta. Zvíťazil v nej Miloš Zeman, ktorý v druhom kole porazil Karla Schwarzenberga. Svoj úspech zopakoval aj o päť rokov neskôr, keď v druhom kole volieb zvíťazil nad Jiřím Drahošom. Volebná účasť v roku 2018 dosiahla 66,6 percenta. Zemanovi sa druhé funkčné obdobie skončí 8. marca. Ak žiaden kandidát nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu z celkového počtu platných hlasov, 27. a 28. januára sa uskutoční druhé kolo volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok