ONLINE: Rusko a Ukrajina si vymenili desiatky zajatcov, Zelenskyj označil dočasné prímerie za neúspešné

TA3 TASR ČTK ČT24
8.1.2023 07:14

Rusko a Ukrajina v nedeľu informovali o ďalšej výmene vojnových zajatcov, pri ktorej každá strana odovzdala tej druhej 50 vojakov. Medzi navrátenými Ukrajincami sú vojaci, ktorí padli do zajatia v odstavenej Černobyľskej jadrovej elektrárni, či obrancovia Mariupolu, uviedla agentúra Unian. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil jednostranné prímerie, ktoré ruský prezident Vladimir Putin oznámil počas pravoslávnych Vianoc, za neúspešné. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA. Udalosti s vami sledujeme online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili, s aktuálnymi informáciami sa Vám prihlásime opäť zajtra, 9. januára.

23:27 Portál Ukrajinska pravda s odkazom na šéfa vojenskej správy Sumskej oblasti Dmytra Žyvyckého napísal, že Rusi na túto oblasť v nedeľu zaútočili celkom 144-krát. Paľba zasiahla podľa tamojších úradov niekoľko obytných domov, ale aj školu či farmu.

22:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu odsúdil ruské jednostranné vianočné prímerie. "Rusi okamžite po Vianociach ostreľovali Cherson zápalnou muníciou. Údery na Kramatorsk a ďalšie mestá na Donbase prišli v momente, keď Moskva hlásila údajný pokoj zbraní," povedal Zelenskyj podľa agentúry Reuters.

22:02 Bieloruská opozícia v sobotu uviedla, že sa obáva možnej mobilizácie v Bielorusku na podporu ruskej invázie na Ukrajine. Podľa bývalého ministra kultúry Pavla Latušku, ktorý žije v exile vo Varšave a je členom exilovej vlády opozičnej vodkyne Svjatlany Cichanouskej, možno tiež pozorovať, že sa ruská vojenská prítomnosť v Bielorusku neustále stupňuje.

21:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom večernom videoposolstve okrem iného povedal, že napriek pokračujúcim ruským útokom sa obrancom darí držať mestá Bachmut a Soledar. Podmienky na oboch miestach popísal ako "veľmi zložité".

21:05 Vodca bosnianskych Srbov Milorad Dodik v nedeľu udelil ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi najvyššie vyznamenanie za "vlastenecký záujem a lásku" k Srbmi ovládanej časti Bosny, informovala agentúra AP. "Putin sa zaslúžil o rozvoj a posilnenie spolupráce a politických a priateľských vzťahov medzi Republikou srbskou a Ruskom," povedal bosnianskosrbský prezident Dodik na slávnostnom odovzdávaní ocenení v bosnianskosrbskej metropole Banja Luka.

20:30 Nemecký minister priemyslu Robert Habeck v rozhovore pre televíziu ARD povedal, že nemôže vylúčiť, že Nemecko v budúcnosti dodá Ukrajine aj ťažšiu techniku ako bojové vozidlá Marder. Mohlo by ísť napríklad o tanky Leopard.

19:24 Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl označil tvrdenie Moskvy o zabití stoviek ukrajinských vojakov v Kramatorsku za klamlivé. "Táto informácia zodpovedá skutočnosti asi tak ako tvrdenie, že Rusi zničili všetky naše raketomety HIMARS," povedal ukrajinskej stanici Suspilne armádny hovorca Serhij Čerevatyj.

19:01 "Regionálne zoskupenie (ruskej a bieloruskej) armády cvičí takmer bez prestávky. Intenzita cvičenia rastie. Cieľom je, aby sme boli pripravení vzdorovať agresorovi na všetkých frontoch," uviedol kanál bieloruského ministerstva obrany. Mimoriadna pozornosť je podľa neho venovaná boju v zastavaných oblastiach tak, aby si vojaci boli schopní poradiť so situáciou, keď nepriateľ zaujme palebné pozície v rôznych budovách.

18:27 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že Rusi verbovali ukrajinské deti prostredníctvom mobilnej hry, aby zbierali údaje o polohe strategických zariadení.

18:06 Rusko a Bielorusko zintenzívnili spoločné vojenské cvičenia. Vychádzajú pri nich zo skúseností ruských vojsk s bojmi na Ukrajine a kladú dôraz na boj v meste. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol televízny kanál bieloruského ministerstva obrany. V druhej polovici januára usporiadajú Bielorusko a Rusko podľa ministerstva spoločné letecké cvičenia.

17:21 Gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč obvinil ruskú armádu, že v noci na nedeľu pri novej vlne ostreľovania juhoukrajinského mesta Cherson použila zakázanú zápalnú munícii. Podľa Januševyča k civilným obetiam nedošlo. Používanie zápalnej munície voči civilným cieľom je od roku 1980 zakázané. Tento zákaz je zakotvený v protokole k Dohovoru o zákaze alebo obmedzení použitia istých druhov zbraní. 

16:53 V Kramatorsku na východe Ukrajiny nie sú žiadne zjavné známky, že by tu posledný ruský útok zničil budovy alebo si vyžiadal obete, uviedli reportéri agentúry Reuters. Novinári agentúry sa vydali do mesta zhodnotiť situáciu po tom, čo dnes ruské ministerstvo obrany oznámilo, že masívny ruský raketový úder zlikvidoval vyše 600 ukrajinských vojakov, ktorí tu boli ubytovaní.

16:51 Britské ministerstvo obrany vo svojej nedeľnej správe o vývoji vojny na Ukrajine píše, že posilnenie ruských obranných pozícií v Záporožskej oblasti z posledných týždňov naznačuje, že Rusi sa obávajú ukrajinskej ofenzívy. Informuejem podľa správy z agentúry DPA. K posilneniu obranných pozícií došlo podľa Londýna najmä medzi mestami Vasylivka a Orichiv na juhu Ukrajiny.

"Spôsob, akým Rusko pracovalo na zlepšení svojej obrany, naznačuje, že velitelia sa s veľkou pravdepodobnosťou zaoberajú možnosťou veľkej ukrajinskej ofenzívy – buď v severnej časti Luhanskej oblasti alebo v Záporožskej oblasti," uviedol britský rezort obrany v pravidelnej správe zverejnenej na sociálnej sieti Twitter. 

16:00 Rusko a Ukrajina dnes informovali o ďalšej výmene vojnových zajatcov, pri ktorej každá strana odovzdala tej druhej 50 vojakov. Medzi navrátenými Ukrajincami sú podľa šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka vojaci, ktorí padli do zajatia v odstavenej Černobyľskej jadrovej elektrárni, ovládnutej ruskými silami hneď v prvý deň invázie na Ukrajinu, či obrancovia Mariupolu, uviedla agentúra Unian.

Na fotografiách zverejnených Jermakom sú vidieť ukrajinskí vojaci čakajúci v snehu s vecami v igelitových taškách pred autobusom. Videozáznam ich potom zachytáva, ako už idú autobusom a spievajú pri tom ukrajinskú hymnu. Medzi oslobodenými Ukrajincami je podľa Jermaka 33 dôstojníkov a 17 seržantov a radových vojakov.

14:55 Ruské ostreľovanie oblastí na východe Ukrajiny si v noci na dnešok vyžiadalo najmenej ďalších dvoch mŕtvych a deväť zranených. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na poradcu ukrajinského prezidenta Kyryla Tymošenka. Jeden človek zahynul v Charkovskej oblasti a ďalší v Soledáre v Doneckej oblasti. Šéf Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč uviedol, že ruská armáda ostreľovala v noci na dnešok región zakázanú zápalnou muníciou.

14:47 Ruské sily v uplynulých 24 hodinách pri raketovom údere zlikvidovali vyše 600 ukrajinských vojakov v Kramatorsku na východe Ukrajiny, uviedlo podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. Úder označilo za odvetu za ukrajinský útok na dočasnú základňu ruskej armády v ukrajinskej Makijivke v noci na Nový rok. Moskva priznala smrť 89 ruských vojakov v Makijivke, Kyjev tvrdí, že ruských obetí boli stovky. Vyhlásenie jednotlivých strán nie je možné vo vojnových podmienkach bezprostredne nezávisle overiť.

14:22 Riešením konfliktu na Ukrajine, ktorú vlani vojensky napadlo Rusko, je podľa premiérov Česka a Slovenska Fialy a Hegera víťazstvo Ukrajiny.

13:31 Pápež František apeloval v nedeľu napoludnie počas modlitby Anjel Pána na veriacich, aby sa modlili za ukrajinské a ruské matky, ktoré vo vojne na Ukrajine stratili svojich synov. Informuje agentúra DPA. 

13:15 Kvôli ruskej vojne vzniklo na území Ukrajiny najväčšie mínové pole na svete. V rozhovore, ktorý dnes zverejnila juhokórejská agentúra Jonhap, to povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Zamínovaných je podľa neho 250-tisíc kilometrov štvorcových ukrajinského územia, teda zhruba 40 percent rozlohy krajiny.

12:40 Na frontovej línii na Ukrajine o polnoci moskovského času (v sobotu o 22:00 SEČ) vypršalo 36-hodinové prímerie, ktoré jednostranne vyhlásilo Rusko kvôli pravoslávnym Vianociam. Boje ale v skutočnosti na Ukrajine pokračovali celý čas, napísal ruskojazyčný server BBC News.

11:15 Spolupredseda vládnej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Lars Klingbeil tvrdí, že naďalej zostáva skeptický, či bez koordinácie s ostatnými členmi organizácie NATO treba podporiť Kyjev nemeckými bojovými tankami Leopard. Napísala o tom v nedeľu agentúra DPA. 

10:17 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z vlaňajšieho 24. februára už takmer 8,99 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž. Informovala o tom agentúra PAP.

9:40 Donecká oblasť podľa šéfa miestnej správy Pavla Kyrylenka čelila v noci deviatim raketovým útokom. Cielili okrem iného na mesto Kramatorsk. Výbuchy boli počuť aj v Záporožskej oblasti.

8:39 Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny upozornili, že Rusko používa ako propagandistickú zbraň tému náboženstva. Ruskí vojenskí blogeri v sobotu hojne zverejňovali zábery z vianočnej bohoslužby v Kyjevskopečerskej lávre, ktorú prvýkrát na tomto mieste slúžil duchovnej Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny. Ruskí priaznivci vojny bohoslužbu prezentovali ako dôkaz prenasledovania cirkvi, uviedol ISW.

7:46 Ukrajina vyhlásila sankcie pre 119 ruských umelcov a osobností verejného života, okrem iného opernú speváčku Annu Netrebkovú alebo filmového režiséra Nikitu Michalkova. Traja zo sankcionovaných majú ukrajinské občianstvo. Sankcie okrem iného znamenajú, že vybraní jedinci budú mať zákaz vstupu na ukrajinské územie, bude im zmrazený majetok alebo prídu o skôr udelené štátne ceny.

7:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil jednostranné prímerie, ktoré ruský prezident Vladimir Putin oznámil počas pravoslávnych Vianoc, za neúspešné. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

7:00 Krátko pred sobotňajšou polnocou, koncom Ruskom vyhláseného prímeria počas pravoslávnych Vianoc, boli na Ukrajine hlásené viaceré výbuchy. Informovala o tom televízia CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok