Pri nočnom ruskom ostreľovaní zahynuli podľa Ukrajiny dvaja ľudia

ta3 čtk
8.1.2023 15:06

Ruské ostreľovanie oblastí na východe Ukrajiny si v noci na nedeľu vyžiadalo najmenej ďalších dvoch mŕtvych a deväť zranených. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na poradcu ukrajinského prezidenta Kyryla Tymošenka. Jeden človek zahynul v Charkovskej oblasti a ďalší v Soledáre v Doneckej oblasti.

Pri nočnom ruskom ostreľovaní zahynuli podľa Ukrajiny dvaja ľudia
TASR/AP

Na frontovej línii na Ukrajine o polnoci moskovského času (v sobotu o 22:00 SEČ) vypršalo 36-hodinové prímerie, ktoré jednostranne vyhlásilo Rusko kvôli pravoslávnym Vianociam. Boje ale v skutočnosti na Ukrajine pokračovali celý čas, napísal ruskojazyčný server BBC News. Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny už skôr uviedol, že v dôsledku ruského ostreľovania Bachmutu zahynuli počas prímeria dvaja ľudia a 13 ďalších utrpelo zranenie.

Ruská armáda v sobotu uviedla, že prímerie dodržiava, ale ukrajinská armáda ostreľuje ruské pozície. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prímerie vyhlásené šéfom Kremľa Vladimirom Putinom odmietol. Označil ho za cynický trik, ktorého cieľom je, aby si ruské jednotky odpočinuli a dovyzbrojili sa.

Po skončení prímeria zaznamenal ukrajinský generálny štáb v noci na nedeľu viac ako päťdesiat ruských raketových útokov v niekoľkých regiónoch Ukrajiny. V Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny zahynul v noci na nedeľu v dôsledku ruského ostreľovania päťdesiatročný muž, povedal podľa agentúry Reuters šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Ďalší mŕtvy a zranený sú hlásení zo Soledaru.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko informoval, že v meste Kramatorsk bolo poškodených osem bytových domov a dve vzdelávacie inštitúcie. Výbuchy boli počuť aj v Záporoží, ktoré je administratívnym centrom Záporožskej oblasti, napísala agentúra Reuters.

Ruskom kontrolované časti Doneckej oblasti naopak ohlásili ukrajinské ostreľovanie. To podľa predstaviteľov okupačnej správy poškodilo dve tepelné elektrárne pri obciach Zuhres a Novyj Svit. V troskách elektrárne pri Novom Svite podľa ruskej agentúry TASS zahynula jedna žena.

Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla aj ubytovňu ruskej armády v okupovanom meste Rubižne. Pri útoku podľa Ukrajiny zahynulo 14 ľudí. Ruské ministerstvo obrany naproti tomu oznámilo, že jeho sily pri raketovom údere zlikvidovali vyše 600 ukrajinských vojakov v Kramatorsku na východe Ukrajiny. Tvrdenie bojujúcich strán nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze uviedol, že postup ruských jednotiek pri Soledáre v Doneckej oblasti im nezaručuje úplné obkľúčenie Bachmutu, odkiaľ sú teraz hlásené najkrvavejšie bitky na celom fronte.

Ruský arzenál balistických a riadených striel dlhého doletu sa podľa ISW stenčuje. Napriek tomu bude Rusko zrejme aj naďalej ohrozovať ukrajinskú infraštruktúru a civilistov, konštatovali experti z ISW.

Analytici ISW tiež píšu, že Rusko vo vojne ďalej používa tému náboženstva ako zbraň. Ruskí vojenskí blogeri v sobotu hojne zverejňovali zábery z vianočnej bohoslužby v Kyjevskopečerskej lávre, ktorú prvýkrát na tomto mieste slúžil duchovnej Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny. Slávny kláštor bol dlho spájaný s vplyvom Moskvy. Ruskí priaznivci vojny bohoslužbu prezentovali ako dôkaz prenasledovania cirkvi, uviedol ISW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok