Ruská vojna proti Ukrajine priniesla aj neočakávané obete. O koľko prišli ukrajinskí oligarchovia?

ta3/dp
8.1.2023 00:00

Portál POLITICO sa pozrel na to, ako ruská vojna zmenila finančnú a politickú situáciu piatich veľkých ukrajinských oligarchov.

Ruská vojna proti Ukrajine priniesla aj neočakávané obete. O koľko prišli ukrajinskí oligarchovia?
TASR/Jakub Kotian

Ukrajina je dlho považovaná za jednu z najskorumpovanejších krajín na svete a niekoľko desiatok podnikateľov, ktorí ovládali veľkú časť jej bohatstva, ako aj televízne stanice, bane, banky, obchody, farmy, nehnuteľnosti a ďalšie, je považovaných za kľúčových prispievateľov k tomuto statusu. Jeden z nich – čokoládový barón Petro Porošenko – bol dokonca v rokoch 2014 až 2019 prezidentom, píše POLITICO.

Rozsiahla ruská invázia na Ukrajinu však spôsobila zmätok. Oceliarne v Mariupole, ktoré vlastní Rinat Achmetov, sa zmenili na ruiny, poľnohospodárska pôda je nečinná a je posiata nášľapnými mínami, továrne nefungujú kvôli výpadkom elektriny a námorný export sa scvrkol. Zrútil sa aj politický vplyv superbohatých. Už pred vojnou prezident Volodymyr Zelenskyj presadzoval zákon o "deoligarchizácii", ktorého cieľom bolo obmedziť ich politický vplyv.

Vojna toto úsilie posilnila. Zelenskyj nebude potrebovať politickú a finančnú podporu oligarchov a pálčivá skúsenosť s obranou krajiny pred ruskou agresiou pravdepodobne spôsobí, že Ukrajinci budú menej ochotní opäť sa klaňať megabohatým. Obmedzenie korupcie a posilnenie právneho štátu je tiež podmienkou pre veľkú časť pomoci prúdiacej na Ukrajinu.

Tu je pohľad na to, ako vojna s Ruskom zmenila finančné a politické bohatstvo piatich veľkých ukrajinských podnikateľov.

Rinat Achmetov

Najbohatší muž Ukrajiny Achmetov platí vysokú cenu za ruskú inváziu na Ukrajinu. Chrbtová kosť jeho podnikateľského impéria — hutnícky konglomerát Metinvest — stratila dva zo svojich veľkých závodov na juhu Ukrajiny. Oceliarne Azovstal a závod Iľjič zmenili ruské sily počas útoku na Mariupol na hromady sutín. Z tohto dôvodu v júni podal na Rusko žalobu na Európsky súd pre ľudské práva.

Od začiatku vojny boli jeho ďalšie aktíva – vrátane elektrární, bánk, fariem, ťažobných a spracovateľských závodov – buď poškodené, alebo zabavené ruskými silami. Achmetovove spoločnosti hromadili hotovosť a zdroje na pomoc vo vojnovom úsilí a poskytli takmer 94 miliónov eur na nepriestrelné vesty a prilby, materiály na opevnenie, vozidlá pre armádu, potravinové súpravy a lieky pre civilistov. Achmetov sa podľa jeho hovorcu vrátil na Ukrajinu deň pred ruskou inváziou. "Stretol sa so začiatkom vojny doma, v Kyjeve. Odvtedy neopustil Ukrajinu ani na jeden deň," uviedol hovorca.

Podľa ukrajinského vydania magazínu Forbes sa Achmetovov majetok zmenšil z takmer 13 miliárd eur v januári na štyri miliardy eur v decembri, no stále je najbohatším človekom Ukrajiny. "Keďže intenzívne vojenské akcie a raketové útoky na Ukrajine, bohužiaľ, pokračujú takmer denne, v tejto fáze nie je možný presný a úplný výpočet strát a odhady môžu byť nesprávne a nepresvedčivé," uviedol hovorca.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok