Moskva tvrdí, že zlikvidovala vyše 600 ukrajinských vojakov v odvete za Makijivku. Kyjev to popiera

ta3 čtk
8.1.2023 14:46

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho sily v uplynulých 24 hodinách pri raketovom údere zlikvidovali vyše 600 ukrajinských vojakov v Kramatorsku na východe Ukrajiny. Úder označilo za odvetu za ukrajinský útok na dočasnú základňu ruskej armády v ukrajinskej Makijivke v noci na Nový rok. Informujeme podľa správy z agentúry TASS.

Reportéri agentúry Reuters, ktorí sa po oznámení Moskvy vydali zhodnotiť situáciu v Kramatorsku, na mieste ale nenašli žiadne zjavné známky toho, že by si posledný ruský útok v meste vyžiadal obete na životoch. Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl označil tvrdenie Moskvy o zabití stoviek ukrajinských vojakov v Kramatorsku za klamlivé.

"V reakcii na zločinný úder kyjevského režimu, ktorý sa odohral v prvých minútach januára 2023 a ciel na dočasné základne ruských vojakov v obci Makijivka v Doneckej ľudovej republike, vykonalo vedenie zjednoteného zoskupenia ruských vojsk odvetný úder," povedal hovorca ministerstva. Rusko pravidelne označuje ukrajinské útoky na ruské sily, ktoré vlani vo februári začali plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu, za zločiny alebo aj terorizmus, a ovládnuté územia v Doneckej oblasti za súčasť takzvanej Doneckej ľudovej republiky, medzinárodne neuznávaného útvaru, ktorý už v roku 2014 Ukrajiny prerušia separatisti.

Ukrajinská armáda tvrdenia Moskvy poprela. "Táto informácia zodpovedá skutočnosti asi tak ako tvrdenie, že Rusi zničili všetky naše raketomety HIMARS," povedal ukrajinskej stanici Suspilne hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj. Rusko pravidelne oznamuje, že sa jeho silám podarilo na Ukrajine zničiť niektorý z týchto raketometov, ktoré Ukrajine poskytli USA. Stanica BBC nedávno upozornila, že Moskva už oznámila zničenie 35 týchto raketometov, hoci Ukrajina ich dostala iba 20. Čerevatyj tiež vyhlásil, že Rusko nemá na rozdiel od Ukrajiny možnosti s presnosťou zasiahnuť miesta s vysokou koncentráciou vojakov.

Hovorca ruského ministerstva obrany v dnešnom vyhlásení tvrdil, že v Kramatorsku Rusi zasiahli dva objekty, ubytovňu číslo 28 a číslo 47, kde podľa neho prebývali ukrajinskí vojaci. Lokalizovať tieto objekty sa podľa neho podarilo vďaka nástrojom ruských rozviedok.

Reuters dôkazy nenašla

Reportéri Reuters, ktorí sa vydali po ruskom oznámení priamo k týmto dvom ubytovniam, tu ale známky ich vážnejšieho poškodenia nenašli. Podľa novinárov má ubytovňa číslo 47 iba rozbité okná, zatiaľ čo budova číslo 28 zostala nedotknutá, uviedla agentúra. Asi 50 metrov od garáží blízko ubytovní si novinári všimli "kráteru", ktorý už bližšie nespresnili. Reportéri neobjavili ani žiadne známky toho, že by na mieste niekto utrpel ujmu na zdraví, a ani toho, že tu ukrajinskí vojaci vôbec zdržiavali.

Novoročný ukrajinský útok na ruských vojakov v Makijivke rozhneval provojnových ruských komentátorov aj niektorých ruských poslancov, ktorí kritizovali, že vojaci boli zrejme ubytovaní blízko uskladnenej munície. Tá potom pri útoku explodovala. Moskva nakoniec zviedla úmrtie ruských vojakov na to, že vojaci hromadne používali mobilné telefóny, čím na seba upozornili. Moskva priznala smrť 89 ruských vojakov v Makijivke, Kyjev tvrdí, že ruských obetí boli stovky. Vyhlásenie jednotlivých strán nie je možné vo vojnových podmienkach bezprostredne nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok