Na Ukrajine je teraz najväčšie mínové pole na svete, povedal premiér Šmyhal

ta3 čtk
8.1.2023 13:15

Kvôli ruskej vojne vzniklo na území Ukrajiny najväčšie mínové pole na svete. V rozhovore, ktorý dnes zverejnila juhokórejská agentúra Jonhap, to povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Zamínovaných je podľa neho 250-tisíc kilometrov štvorcových ukrajinského územia, teda zhruba 40 percent rozlohy krajiny.

ONLINE: Johnson udelil Zelenskému cenu Winstona Churchilla, na Rusmi okupovaných územiach narástla kriminalita
TASR/AP

"Je to teraz najväčšie mínové pole na svete," povedal Šmyhal. "Ľuďom to nepôsobí problémy len pri cestovaní, ale komplikuje to aj situáciu v poľnohospodárstve, ktoré je jedným z našich najdôležitejších hospodárskych odvetví," dodal. Ukrajina má rozlohu zhruba 603.700 kilometrov štvorcových, Česko 78.870.

Šmyhal agentúre Jonhap tiež povedal, že ruskou vojnou proti Ukrajine najviac trpí civilné obyvateľstvo. "Rusko cieli na infraštruktúru v husto obývaných oblastiach," povedal. Sedemdesiat percent vojnových škôd podľa neho pripadá na obytné štvrte. Ruské útoky ale mieria aj na kritickú infraštruktúru a priemyselné podniky, ako sú chemické závody a oceliarne, či na dopravnú infraštruktúru. Vo štvrtok ukrajinské ministerstvo hospodárstva uviedlo, že ekonomika krajiny vlani kvôli vplyvom ruskej invázie podľa predbežného odhadu klesla o 30,4 percenta.

Rusko vpadlo na Ukrajinu vlani 24. februára. Rozpútalo tým najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny, ktorý si už podľa odhadov vyžiadal desiatky tisíc životov a milióny ľudí vyhnal z domovov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok