Boje na Ukrajine pokračujú, aj keď Rusi sľúbili prímerie. Moskva tvrdí, že ho dodržuje

ta3 ČTK
7.1.2023 14:07

Ruská armáda dodržiava dočasné prímerie vyhlásené na frontovej línii na Ukrajine kvôli pravoslávnym Vianociam. Ukrajinská armáda ostreľuje ruské pozície, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Podľa britskej rozviedky, ale aj ruská armáda pokračuje v bojoch.

Ukrajina po ruských útokoch
TASR/AP

Úrad ukrajinského generálneho prokurátora oznámil, že v piatok po začiatku prímeria ruské vojská ostreľovali Bachmut a zabili tam dvoch seniorov, muža a žena, ďalších 13 osôb zranili. Jednostranné prímerie vyhlásené Ruskom má skončiť v sobotu o polnoci (22:00 SEČ).

"Aj napriek delostreleckému ostreľovaniu ruských pozícií ozbrojenými silami Ukrajiny budú ruské vojská pokračovať v dodržiavaní vyhláseného režimu prímeria až do dnešných 24:00," povedal hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podľa agentúry Interfax. Podľa neho ruská armáda len zneškodnila strely vypálené ukrajinskými silami. Konašenkov tiež obvinil Ukrajincov, že ostreľovali aj oblasti s civilistami.

Gubernátor Ruskom obsadeného Sevastopoľa Michail Razvožajev ráno uviedol, že protiletecká obrana zostrelila nad ránom droň, ktorým Ukrajinci útočili na toto mesto, v ktorom má základňu ruská Čiernomorská flotila.

Britská rozviedka v pravidelnej dennej správe uviedla, že boje na Ukrajine pokračovali aj v sobotu. Jedným z miest, kde sa v týchto dňoch najviac bojuje, je podľa nej oblasť mesta Kreminna v Luhanskej oblasti.

Ruský prezident Vladimír Putin s odvolaním sa na pravoslávne Vianoce a po výzve moskovského patriarchu vo štvrtok oznámil dočasné prímerie na frontovej línii na Ukrajine od piatkových 12:00 (10:00 SEČ) do dnešnej polnoci (22:00 SEČ). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento krok označil za cynický trik, ktorého cieľom je, aby si ruské jednotky odpočinuli a dovyzbrojili sa. Zelenskyj uviedol, že ukrajinská armáda bude pokračovať v znovudobývaní územia okupovaného ruskými vojskami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok