ONLINE: Vianočná kampaň Vatikánu pre Ukrajinu vyniesla už 250-tisíc eur

ta3 TASR ČTK ČT24
7.1.2023 07:15

Vianočná kampaň Vatikánu na pomoc Ukrajine vyniesla už 250-tisíc eur, čo je viac, než Vatikán očakával. Peniaze idú na nákup oblečenia a generátorov, informovali v sobotu vatikánske médiá. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:40 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videoposolstve okrem iného v súvislosti s vianočným prímerím povedal, že mal znova celý svet možnosť sa presvedčiť, ako zavádzajúce vyhlásenia Moskvy sú. Podľa Zelenského totiž invázne sily aj napriek pokoju zbraní ostreľovali Bachmut aj ďalšie ukrajinské ciele.

19:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v sobotu výnos, ktorý uvaľuje sankcie na 119 jednotlivcov - vrátane mnohých ruských celebrít - za ich podporu vojny na Ukrajine. Oznámila to Zelenského kancelária, na ktorú sa odvoláva denník The Guardian.

19:06 Najmenej 453 detí bolo zabitých a minimálne 877 utrpelo zranenia od začiatku vojny na Ukrajine. V sobotu to na sociálnej sieti Twitter uviedol ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, informuje stanica CNN. 

18:34 Ukrajinský veľvyslanec v Británii Vadym Prystajko očakáva, že víťazstvo Ukrajiny vo vojne proti ruským inváznym silám nastane v priebehu tohto roku. 

18:12 Podľa portálu Ukrajinska pravda je miestom tvrdých bojov okrem Bachmutu aj Soledar v Doneckej oblasti. V Soledare sa tak odohrávajú "tvrdé a krvavé" strety, inváznym jednotkám sa však nedarí mesto obsadiť. Od piatkovej polnoci tu Rusi údajne zaútočili sedemdesiatšesťkrát.

16:11 Britská vláda podľa agentúry Reuters oznámila, že v Londýne sa v marci zídu ministri spravodlivosti z celého sveta, aby sa dohodli na zvýšení podpory pre Medzinárodný trestný súd v Haagu a jeho snahe o vyšetrenie údajných ruských vojnových zločinov na Ukrajine.

14:43 V Čiernom a Azovskom mori majú Rusi momentálne iba dve vojnové lode, uviedla s odvolaním sa na ukrajinské námorníctvo agentúra Unian.

14:10 Vianočná kampaň Vatikánu na pomoc Ukrajine vyniesla už 250-tisíc eur, čo je viac, než Vatikán očakával. Peniaze idú na nákup oblečenia a generátorov, informovali v sobotu vatikánske médiá.

13:42 Ruské ministerstvo obrany v sobotnom vyhlásení zdôraznilo, že trvá na tom, že ruská armáda dodržiava dočasné prímerie na Ukrajine. Moskva naopak obviňuje z údajných delostreleckých útokov ukrajinské sily. Informovala agentúra AFP. 

12:26 Nová pravoslávna cirkev Ukrajiny (PCU) slávila svoju vôbec prvú vianočnú omšu v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra – objekte, ktorý si táto autokefálna cirkev len pomerne nedávno pre seba vybojovala. Píše o tom agentúra DPA. 

11:52 Okupačná správa Krymu tvrdí, že ruskí vojaci zostrelili dron, ktorý sa údajne pokúšal zaútočiť na základňu Čiernomorskej flotily v Sevastopole. Ukrajina toto tvrdenie nekomentovala.

10:45 Ruská armáda a predstavitelia okupačnej správy na východe Ukrajiny sa zameriavajú v nútenej integrácii aj na deti, ktoré napríklad teraz vozia z okupovaných území do Ruska na akcie súvisiace s pravoslávnymi Vianocami. Chcú ich tak presvedčiť, že život v Rusku je lepší ako na Ukrajine. Napísal to vo svojej poslednej správe americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), z ktorého citovala ruská verzia servera BBC.

9:45 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z vlaňajšieho 24. februára už vyše 8,96 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP. 

8:29 V niektorých oblastiach Ukrajiny bola noc pokojná, bez leteckého poplachu. V okolí Nikopolu bol však podľa agentúry Ukrinform vyhlásený, hoci Moskva avizovala vianočné prímerie.

7:15 Bieloruská opozícia sa obáva možnej mobilizácie v Bielorusku na podporu ruskej invázie na Ukrajine. Nemeckým médiám to povedal bývalý minister kultúry Pavel Latuška, ktorý žije v exile vo Varšave a je členom exilovej vlády opozičnej vodkyne Svjatlany Cichanouskej.

7:00 Rusko sa chystá v priebehu januára nariadiť mobilizáciu ďalších 500-tisíc brancov, tvrdí ukrajinská vojenská rozviedka. Informoval o tom v piatok denník The Guardian, podľa ktorého ide o zjavný dôkaz toho, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmysle ukončiť vojnu na Ukrajine. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok