Zelenskyj podpísal výnos uvaľujúci sankcie na 119 ľudí. Medzi nimi sú aj mnohé ruské celebrity

TA3 TASR
7.1.2023 19:47

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v sobotu výnos, ktorý uvaľuje sankcie na 119 jednotlivcov - vrátane mnohých ruských celebrít - za ich podporu vojny na Ukrajine. Oznámila to Zelenského kancelária, na ktorú sa odvoláva denník The Guardian.

Zelenskyj je po návšteve Spojených štátov späť v Kyjeve
AP

Medzi sankcionovanými osobami sú ruskí speváci, herci či televízne osobnosti, napr. exmanžel Ally Pugačovovej spevák Filipp Kirkorov, známy ruský režisér a producent Nikita Michalkov, operná speváčka Anna Netrebko či šéfredaktorka spravodajskej televíznej stanice RT Margarita Simoňjanová.

Na zozname sankcionovaných sú aj traja ukrajinskí štátni príslušníci: televízna moderátorka Žanna Badojevová, futbalista Anatolij Tymoščuk a speváčka Lolita Miľavská, ktorá má ruské i ukrajinské občianstvo, spresnila britská stanica BBC.

Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak v príspevku na sociálnej sieti Twitter označil ľudí figurujúcich na tomto najnovšom sankčnom zozname za "propagandistov smrti" zodpovedných za "priame či nepriame výzvy na zabíjanie, únosy a krádeže na Ukrajine".

Podľa prezidentského výnosu budú osobám uvedeným na zozname zablokované ukrajinské aktíva, pozastavené obchodné operácie s nimi, zrušené všetky licencie alebo povolenia a zakázané transakcie s cennými papiermi a prevody autorských práv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok