Okupanti pokračujú v nútenej integrácii na východe Ukrajiny, deti vozia do Ruska

ta3 ČTK
7.1.2023 10:14

Ruská armáda a predstavitelia okupačnej správy na východe Ukrajiny sa zameriavajú v nútenej integrácii aj na deti, ktoré napríklad teraz vozia z okupovaných území do Ruska na akcie súvisiace s pravoslávnymi Vianocami. Chcú ich tak presvedčiť, že život v Rusku je lepší ako na Ukrajine. Napísal to vo svojej poslednej správe americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), z ktorého citovala ruská verzia servera BBC.

Okupanti pokračujú v nútenej integrácii na východe Ukrajiny, deti vozia do Ruska
TASR/AP

ISW s odkazom na údaje ukrajinského centra odporu napísal, že Moskva tak pokračuje v nútenej integrácii ukrajinských občanov do sociokultúrnych systémov Ruska. Rusi podľa tohto zdroja odvážajú ukrajinské deti z okupovaných území do Moskvy, Rostova a ďalších veľkých ruských miest, aby sa zúčastnili osláv pravoslávneho Nového roka.

Ruský prezident Vladimír Putin s odvolaním sa na pravoslávne Vianoce a po výzve moskovského patriarchu vo štvrtok oznámil dočasné prímerie na frontovej línii na Ukrajine od piatka12:00 (10:00 SEČ) do sobotnajšej polnoci (22:00 SEČ). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento krok odmietol ako pokrytecký.

Agentúra AFP tento týždeň napísala, že ruskí činitelia s pribúdajúcimi neúspechmi na bojisku zosilňujú náboženskú rétoriku a snažia sa konflikt líčiť ako "svätú vojnu" proti Západu, ktorý označujú za dekadentnú. Agentúra Interfax v sobotu tiež napísala, že Putin sa zúčastnil bohoslužby pri príležitosti pravoslávnych Vianoc v chráme v Kremli, hoci spravidla oslavuje Vianoce mimo hlavného mesta. Od roku 2000 ich oslavuje v Moskve iba tretíkrát.

ISW tiež citoval poradcu starostu Mariupolu, podľa ktorého Rusi v školách deťom kontrolujú aktovky a pátrajú po čomkoľvek, čo súvisí s Ukrajinou.

Posledná správa ISW tiež uvádza, že po úspešnej ukrajinskej protiofenzíve z posledných mesiacov Rusko posilňuje operácie kontrarozviedky na okupovaných územiach. Podľa ukrajinského generálneho štábu okupačné úrady kontrolujú najmä telefóny miestnych obyvateľov. Kontrolu sprísňujú aj nad pohybom osôb, uvádza správa. Vladimír Rogov z Ruskom dosadenej správy okupovanej časti Záporožskej oblasti v piatok povedal, že k ceste autom na danom území bude potrebný špeciálny preukaz.

Podľa správy ISW sa aj okupačné úrady v Chersonskej oblasti snažia dostať z obehu ukrajinskú hrivnu. Ukrajinský generálny štáb podľa ISW uviedol, že obchodníkom okupanti hrozí zabavením tovaru, pokiaľ budú používať ukrajinskú menu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok