ONLINE: Ukrajinci udreli v Chersonskej oblasti. Boje sa zintenzívnili, uviedol vojenský expert

TA3 ČTK TASR ČT24
28.12.2022 06:40

V dôsledku úderu ozbrojených síl Ukrajiny na pozície ich protivníka pri Čaplynke v Chersonskej oblasti zahynulo asi päťdesiat vojakov ruskej armády. Boje na Ukrajine pritom zosilneli, keď Rusko v snahe dobyť späť niektoré mestá vyslalo na frontovú líniu tanky a ozbrojené vozidlá, približuje ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ukrajinci udreli v Chersonskej oblasti. Boje sa zintenzívnili, uviedol vojenský expert
TASR/AP

23:51 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:50 Podľa agentúry Ukrinform ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že od začiatku ruskej invázie sa podarilo Ukrajine zabezpečiť prepustenie 1456 ľudí z ruského zajatia. Moskva a Kyjev vykonali už množstvo výmen a predpokladá sa, že Rusko zadržiava tisíce ukrajinských vojnových zajatcov, avšak ich presné počty nie sú známe, podotkla agentúra Reuters. Verejné nie sú ani počty ruských vojakov, ktorých zadržiava Ukrajina. Zelenskyj zároveň uviedol, že cieľom je oslobodiť všetkých zajatcov a dostať do vlasti aj násilne deportovaných Ukrajincov.

23:39 Francúzsko bude aj naďalej dodávať Kyjevu zbrane a muníciu v súvislosti s pokračujúcou ruskou agresiou proti Ukrajine, uviedol minister obrany Oleksij Reznikov po stretnutí so svojím francúzskym náprotivkom Sebastianom Lecornuom.

23:17 Mesto Charkov na východe Ukrajiny sa v stredu druhýkrát dostalo pod ruskú paľbu, uviedla agentúra Ukrinform. Podľa starostu Ihora Terechova nepriateľské jednotky zaútočili na objekty infraštruktúry pravdepodobne drony Šáhid. Rozsah škôd zatiaľ nie je známy.

22:07 Na okupovaných územiach Záporožskej oblasti sa hľadá viac ako dvesto ruských dezertérov, napísal Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny na Facebooku. "Ruskí vojaci a žoldnieri okupačných síl hromadne opúšťajú miesta svojej služby na dočasne okupovaných územiach Záporožskej oblasti. Samostatné jednotky Rosgvardija (Národná garda Ruskej federácie - pozn. red.) boli vyslané do mesta Prymorsk na vykonanie pátracích operácií," píše sa v príspevku.

20:57 Od začiatku vojny, ktorú koncom februára Rusko rozpútalo na Ukrajine, dostalo na Ukrajine zásah viac ako 700 zariadení kritickej infraštruktúry. V televíznom rozhovore to v stredu uviedol námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin, pričom spresnil, že ide napríklad o plynovody, elektrické rozvodne či mosty.

20:50 Rusko má v Bielorusku v súčasnosti asi 10 200 vojakov, čo nestačí na začatie novej ofenzívy zo severu proti Ukrajine, uviedol v stredu v ukrajinskej televízii náčelník ukrajinskej pohraničnej stráže Serhij Dejneko. "Zoskupenie nemôže zaistiť opakovaný útok na území nášho štátu," citoval Dejnekovo vyjadrenie server Ukrajinska pravda.

20:08 Francúzska polícia zatkla v alpskom lyžiarskom stredisku Courchevel ukrajinského podnikateľa a niekdajšieho zákonodarcu Konsťantyna Ževaha, ktorý je vo svojej vlasti stíhaný pre podozrenie zo sprenevery desiatok miliónov dolárov. S odvolaním sa na ukrajinské vyhlásenie o tom informujú zahraničné médiá. Ževaho je považovaný za jedného z najbohatších Ukrajincov a v minulosti kontroloval aj českú zlievárenskú spoločnosť ČKD Kutná Hora.

19:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil v stredu pred poslancami ukrajinského parlamentu s každoročným posolstvom. Tento svoj prejav avizoval deň predtým vo večernom videopríhovore. "Počas desiatich mesiacov tohto roka sme pomohli všetkým. Pomohli sme Západu opäť sa nájsť, vrátiť sa na globálnu scénu a pocítiť, o koľko je silnejší. Nikto na Západe sa už Ruska nebojí a ani sa ho báť nikdy nebude," zdôraznil Zelenskyj, citovaný stanicou BBC na základe správy agentúry Ukrinform.

19:04 Ukrajinskej armáde sa podarilo oslobodiť už 1800 miest a dedín, ktoré okupovali ruské vojská po svojom vpáde do krajiny na konci februára, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom vystúpení v parlamente. To sa konalo za zatvorenými dverami; o jeho obsahu informovali novinárov poslanci. Zelenskyj poďakoval všetkým krajinám, ktoré pomáhajú Ukrajine porážať na bojisku ruskú tyraniu, napísali agentúry Unian a Ukrinform.

18:35 V juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa začali v stredu ráno demontovať drevené oplotenie okolo pamätníka ruskej cárovnej Kataríne II. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s odvolaním sa na miestne médiá.

18:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil v stredu pred poslancami ukrajinského parlamentu s každoročným posolstvom. Tento svoj prejav avizoval deň predtým vo večernom videopríhovore. Podľa poslanca Jaroslava Železňaka sa začiatok prejavu oddialil pre letecký poplach. Zelenského prejav trval asi 50 minút, informovala britská stanica BBC. Ukrajinský prezident vyhlásil, že tým, ako sa Ukrajina postavila Rusku na odpor, pomohla "Západu nájsť sa a zbaviť sa strachu z Ruska".      

17:38 Legionárska jednotka zložená z Rusov bojujúcich po boku Ukrajincov pôsobí okrem iného v Bachmute na ukrajinskom Donbase, povedal agentúre AFP jej hovorca, ktorý si prezýva Cézar. Presný počet vojakov slúžiacich v jednotke s názvom Sloboda Ruska je tajný, podľa Cézara ich je ale "niekoľko stoviek".

15:55 Japonsko prvýkrát od mája dovezie ruskú ropu. Vláda považuje dovoz ropy a plynu z Ruska za dôležitý pre energetickú bezpečnosť Japonska.

15:19 Moskva v odvete za vyhostenie ruského diplomata z Vilniusu označila za nežiaducu osobu jedného z pracovníkov litovského veľvyslanectva. Moskva dnes litovskej strane tlmočila svoj nesúhlas s "neopodstatneným" vyhostením pracovníka ruského veľvyslanectva vo Vilniuse, ktoré bolo ohlásené 1. decembra. "V rámci odvetného opatrenia bol jeden z pracovníkov litovského veľvyslanectva označený za nežiaducu osobu. Musí opustiť Ruskú federáciu do piatich dní," uviedla ruská diplomacia.

14:22 Kremeľ zavrhol v stredu desaťbodový mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s tým, že návrh na ukončenie konfliktu na Ukrajine musí prihliadať aj na novú "realitu" a na pripojenie štyroch ukrajinských administratívnych oblastí k Rusku

13:13 Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu pricestoval v stredu na návštevu Kyjeva. Ide o jeho prvú návštevu Ukrajiny, odkedy bol v máji tohto roka vymenovaný do funkcie. Informoval denník The Guardian, ktorý sa odvoláva na ukrajinské i francúzske médiá.

12:26 Návrh Ukrajiny vylúčiť Rusko z Bezpečnostnej rady OSN nie je prekvapením, keďže Moskva napadnutím Ukrajiny zničila poriadok a bezpečnosť, vyhlásil v stredu námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz. 

12:18 Jeden z najmocnejších kremeľských poradcov Sergej Kirijenko navštívil na juhu Ukrajiny Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES), obsadenú ruskou armádou. Oznámil to v stredu predstaviteľ Ruskom dosadenej oblastnej správy Vladimir Rogov, informuje agentúra Reuters.

11:00 Poľsko sa chystá zintenzívniť a zrýchliť prepravu ukrajinských nemocničných pacientov – vrátane ranených vojakov – do ďalších európskych krajín, pričom niektorí budú prevezení do poľských nemocníc. V stredu to pre tlačovú agentúru PAP povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz. 

10:29 Najmenej 8 300 mŕtvych civilistov. To je oficiálna bilancia potvrdených obetí ruskej invázie na Ukrajinu. Masakrovanie ukrajinského obyvateľstva ruskými vojakmi bolo údajne podstatne horšie. Podľa ministra obrany Oleksija Reznikova sa počet civilných obetí blíži k číslu 100-tisíc. Z Ukrajiny utieklo osem miliónov ľudí. Ruská invázia trvá už 11 mesiacov a koniec vojny je v nedohľadne.

9:45 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v stredu zverejnil údaj o doterajšom počte civilistov zabitých v ruskej vojne na Ukrajine a uviedol, že má zaznamenaných 6884 usmrtených ľudí vrátane 429 detí. Informoval britský denník The Guardian. 

9:25 Ruskí vojaci, ktorí boli zmobilizovaní do vojenskej operácie na Ukrajine, budú mať právo dať si bezplatne zmraziť spermie v kryobankách. V stredu o tom informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS, ktorú citovala webová stránka britského denníka The Guardian.

9:19 Ruská armáda vypálila v uplynulých 24 hodinách v ukrajinskom meste Cherson 33 rakiet na civilné ciele. Oznámila v stredu ráno ukrajinská armáda. Boje na Ukrajine pritom zosilneli, keď Rusko v snahe dobyť späť niektoré mestá vyslalo na frontovú líniu tanky a ozbrojené vozidlá, približuje ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov. Informovala agentúra Reuters. 

8:18 V dôsledku úderu ozbrojených síl Ukrajiny na pozície ich protivníka pri Čaplynke v Chersonskej oblasti zahynulo asi päťdesiat vojakov ruskej armády. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odkazom na facebookovú stránku Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny.

7:15 Nápor ruskej ofenzívy pri východoukrajinskom meste Bachmut sa zrejme blíži vrcholu, po ktorom začne postupne slabnúť. Vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Usudzuje tak okrem iného z toho, že vysoké straty prinútili ruské velenie vysielať do útokov menšie skupiny.

7:14 Obyvatelia Kyjeva budú musieť až do konca zimy počítať s náhlymi výpadkami elektriny, upozornila v utorok administratíva ukrajinského hlavného mesta. Informovala agentúra DPA.

 6:31 V rámci sporu, či majú byť ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) odobraté dva chrámy, ktoré na území kláštorného komplexu v Kyjeve využíva na základe zmluvy o prenájme uzavretej so štátom, vyzvalo v utorok ukrajinské vedenie cirkev, aby sa dištancovala od Moskvy. Informovala agentúra DPA. "Ak nemáte žiadne vzťahy s Ruskom, tak oficiálne povedzte 'dovidenia', povedzte, že (ruský prezident Vladimir) Putin je Satan," žiadal tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov počas svojho vystúpenia v ukrajinskej televízii. 

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v utorok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok