ONLINE: Putin a Lukašenko sa opäť stretli. Ukrajina tento rok zneutralizovala vyše 4500 kybernetických útokov

ta3 TASR ČTK ČT24
27.12.2022 06:36

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) neutralizovala tento rok vyše 4500 počítačových útokov na Ukrajinu, oznámil v pondelok predstaviteľ SBU Iľľa Viťuk. Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol behom uplynulých 24 hodín až dvakrát so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom, aby "doriešili mnohé záležitosti". Udalosti sme s vami sledovali online.

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj avizoval v utorok svoj výročný prejav o stave krajiny v parlamente s tým, že ho chce predstaviť ako dialóg s ukrajinským ľudom. "Chcem, aby toto posolstvo nebolo správou, ale naším dialógom s vami o budúcom roku," vyhlásil v utorok neskoro večer v svojom pravidelnom videoprejave.

23:11 Spojené štáty budú v spolupráci so skupinou G7 a ďalšími partnermi pracovať na oprave, výmene a obrane ukrajinskej energetickej infraštruktúry počas tohtoročnej zimy, napísal americký minister zahraničia Antony Blinken na Twitteri. "Budeme stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné. Ukrajincov čaká náročná zima," uviedol.

22:41 Účastníci neformálneho summitu lídrov krajín združených v Spoločenstve nezávislých štátov (SNŠ) si z Petrohradu odniesli ako dar "klubové prstene" s rokom 2023, ktoré boli špeciálne vyrobené na túto príležitosť.

22:40 Indická polícia vyšetruje náhlu smrť bohatého ruského politika, ktorý údajne kritizoval vojnu na Ukrajine, a jeho spoločníka v luxusnom hoteli. Polícia uviedla, že preveruje kamerové záznamy, vypočúva personál hotela a čaká na podrobné pitevné správy, ale zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by išlo o cudzie zavinenie.

21:54 Spoločnosť YASNO prostredníctvom dočasného prepojenia siete zaistila stabilné dodávky elektriny v Kyjeve, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Serhij Kovalenko. "Samozrejme, s obmedzeniami, ale stabilné. To je prvá dobrá správa. Tieto objemy môžu byť rovnomerne rozdelené prostredníctvom dočasných schém prepojenia siete. To je druhá dobrá správa," uviedol podľa agentúry Ukrinform.

21:03 Ruské jednotky pri utorkovom ostreľovaní Chersonu na juhu Ukrajiny, ktorý minulý mesiac oslobodila ukrajinská armáda, opäť zasiahli pôrodnicu. Ešte pred útokom lekári v nej lekári stihli dokončiť pôrod dieťaťa cisárskym rezom. V nemocnici je teraz päť žien po pôrode. "Ako zázrakom nikto nebol zranený," povedal Kyrylo Tymošenko z ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

20:40 Ukrajina zabavila majetok ruského oligarchu Ališera Usmanova v hodnote 54 miliónov dolárov. Úrady zadržali viac ako 160-tisíc ton železnej rudy uloženej v podzemných skladoch v niekoľkých ukrajinských prístavoch. Usmanov je známy svojím napojením na Kremeľ.

20:10 Maďarsku hrozilo, že bude zatiahnuté do vojnového konfliktu, keby voľby vyhrala opozícia, povedal premiér Viktor Orbán. Maďarská vláda podľa neho podporuje Ukrajinu a má záujem na jej prežití ako zvrchovanej krajiny. Zároveň má však záujem na tom, aby Rusko neohrozovalo bezpečnosť Európy a nemá záujem na prerušení všetkých ekonomických väzieb na Rusko. Orbán to povedal v rozhovore, ktorý zverejnil denník Magyar Nemzet.

19:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokoval s talianskym premiérom Giorgiom Melonim o dodávkach systémov protivzdušnej obrany. Taliansko podľa neho túto pomoc zvažuje. Zelenkyj tiež poďakoval talianskej vláde za dar vo výške 10 miliónov eur.

18:54 Stále viac vojakov slúžiacich v Luhanskej oblasti uteká z ruskej armády, píše ukrajinský generálny štáb. Dezercia je podľa neho spôsobená veľkými stratami v oblasti. Rusko vraj v reakcii zvýšilo počet hliadok.

18:22 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét zakazujúci vývoz ropy a ropných produktov do krajín, ktoré zaviedli cenový strop na ruskú ropu. Informuje o tom britská televízia Sky News.

17:24 Na Ukrajine v tomto roku vzrástol počet ľudí, ktorí Vianoce oslavovali 25. decembra podľa gregoriánskeho kalendára, a nie podľa juliánskeho, čo by bolo o 13 dní neskôr. Juliánsky kalendár totiž používa ruská pravoslávna cirkev. Od budúceho roka však už zrejme budú Vianoce na Ukrajine oficiálne iba 25. decembra podľa gregoriánskeho kalendára. Informuje talianska agentúra ANSA.

16:44 Švédsko vyplatilo takmer 19,2 milióna dolárov na pomoc Ukrajine. Prostriedky majú byť použité na posilnenie vojenského potenciálu krajiny.

16:25 Spojené štáty spustili osobitný plán na uvedenie systému protivzdušnej obrany Patriot na Ukrajine do prevádzky za "necelých šesť mesiacov", hoci výcvik na jeho obsluhu trvá obvykle rok. V utorok to v rozhovore pre agentúru AP uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

16:01 Vo východoukrajinskom meste Kreminna stále prebiehajú ťažké boje, pretože ruská armáda tam neustále posiela čerstvé posily, uviedol v utorok podľa americkej spravodajskej televízie CNN šéf civilnej a vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

15:46 Nedostatok elektriny na Ukrajine sa „mierne zlepšil“ kvôli zvýšeniu produkcie tamojších elektrární. Informoval o tom ukrajinský prevádzkovateľ štátnej siete Ukrenerho. Kapacita systému však zostáva aj naďalej nedostatočná a nedokáže uspokojiť potreby všetkých spotrebiteľov, vzrástla totiž aj spotreba.

14:44 Skupina mužov okradla a následne zabila osemčlennú rodinu v Ruskom okupovanej obci Makijivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. V utorok o tom informovala agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na správy ruských a ukrajinských médií.

14:08 Arménsky premiér Nikol Pašinjan spochybnil v utorok úlohu príslušníkov ruských mierových síl v Náhornom Karabachu, keď hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o blokáde v tomto spornom regióne.

14:07 Ruský dôstojník Jevgenij Nikiforov, napojený na súkromnú armádu Vagnerova skupina, bol vymenovaný za veliteľa Západného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl, uviedli ukrajinské spravodajské služby.

13:59 Mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny statočne odoláva aj napriek sústredenému úsiliu ruských síl o jeho získanie. V utorok to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje televízia CNN. 

13:00 Kremeľ vyzýva na rokovania o ukončení konfliktu na Ukrajine, pretože sa snaží získať viac času na doplnenie a preskupenie armády, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Alexandr Rodňanskyj v rozhovore pre americkú televíziu CNN.

12:46 Kurz ruského rubľa sa v utorok vrátil k poklesu, pričom opätovne prekonal hranicu 70 rubľov za dolár. Ruskej mene sa tak nepodarilo pokračovať v raste, ktorý zaznamenala v pondelok po výraznom poklese za predchádzajúci týždeň. Vývoj rubľa v utorok ovplyvnil najmä fakt, že trhy sa opäť zamerali na sankcie Západu voči Rusku a s tým súvisiaci očakávaný pokles príjmov z exportu ropy. 

11:22 Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol behom uplynulých 24 hodín až dvakrát so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom, aby "doriešili mnohé záležitosti". Informoval denník The Guardian, ktorý sa odvoláva na bieloruskú agentúru Belta. 

11:08 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) neutralizovala tento rok vyše 4500 počítačových útokov na Ukrajinu, oznámil v pondelok predstaviteľ SBU Iľľa Viťuk. Správu priniesla v utorok webová stranka americkej televízie CNN. 

10:23 Slovensko už dostalo z Európskeho mierového nástroja za poskytnutú vojenskú pomoc Ukrajine prvých 40 miliónov eur. Na prelome rokov sa očakáva vyplatenie ďalších približne 40 miliónov eur. V rozhovore pre TASR to potvrdil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Ako dodal, peniaze rezort okamžite používa na nákup munície a technológií pre Ozbrojené sily SR.

10:13 V Kyjeve sa nechystajú zrušiť zákaz nočného vychádzania ani v čase vítania Nového roka, ktorý býva vo východnej Európe jedným z najväčších sviatkov a nahrádza stredoeurópske Vianoce. Tento rok sa ale v metropole krajiny, postihnutej vpádom ruských vojsk, žiadne veľké oslavy nechystajú, tvrdí denník RBK-Ukrajina s odvolaním sa na tajomníka kyjevskej radnice Volodymyra Bondarenka.

9:54 Nemecko tento rok povolilo vývoz zbraní za 8,35 miliardy eur, čo je druhá najvyššia čiastka v dejinách spolkovej republiky. Vyššia - a to presne o miliardu eur - bola len vlani. Informuje o tom agentúra DPA, podľa ktorej tento rok viac ako štvrtina dodávok nemeckých zbraní smerovala na Ukrajinu.

9:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer povedal, že situácia na frontových líniách v Donbase, a síce v mestách Bachmut, Kreminna a ich okolí, ako aj ďalších oblastiach, je "ťažká a bolestivá" a vyžaduje si maximálnu ukrajinskú "silu a koncentráciu". Informujú o tom stanice CNN a Sky News. "Do dnešného večera je v rôznych častiach Ukrajiny bez prúdu približne deväť miliónov ľudí. Počet a trvanie výpadkov sa však postupne znižuje. Som vďačný každému jednému človeku, ktorý k takémuto výsledku prispel," povedal.

9:26 Poľsko je popredným poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine, povedal šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell v rozhovore pre poľskú tlačovú agentúru PAP.

8:40 Spojené štáty chcú so svojimi spojencami zo Severoatlantickej aliancie a s Ukrajinou poraziť Rusko na bojovom poli a zničiť ho, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore, ktorý bol zverejnený v pondelok. Informovala agentúra Reuters. 

7:55 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba podľa serveru Ukrinform vyhlásil, že americký systém protivzdušnej obrany Patriot bude na Ukrajine nasadený v horizonte šiestich mesiacov. Najprv ale bude nutné dokončiť nevyhnutné prípravy.

6:47 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok večer povedal, že je na Kyjeve, aby vyhovel ruským požiadavkám, a to "demilitarizácii" a "denacifikácii" Ukrajiny. Ak sa tak nestane, rozhodne podľa Lavrova v tejto veci (vojne na Ukrajine) ruská armáda. Informovali agentúra Reuters a stanica Sky News.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v pondelok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok