Na Ukrajine bojujú aj ruskí legionári. Pôsobia i v Bachmute, ich počet je tajný

ta3 čtk
28.12.2022 18:14

Legionárska jednotka zložená z Rusov bojujúcich po boku Ukrajincov pôsobí okrem iného v Bachmute na ukrajinskom Donbase, povedal agentúre AFP jej hovorca, ktorý si prezýva Cézar. Presný počet vojakov slúžiacich v jednotke s názvom Sloboda Ruska je tajný, podľa Cézara ich je ale "niekoľko stoviek".

Na Ukrajine bojujú aj ruskí legionári. Pôsobia i v Bachmute, ich počet je tajný
TASR/AP (ilu)

"Nebojujem proti vlasti, ale proti Putinovmu režimu, proti tyranii. Nie som zradca, som skutočný ruský vlastenec," zdôraznil novinárom Cézar. Ten obvykle novinárov vodí k zničenému pravoslávnemu kláštoru v oblasti, ktorú na jeseň znovudobyla ukrajinská armáda. Rozbitá pozlátená kupola a pohádzané ikony podľa neho totiž najlepšie ilustrujú, aké "sú skutočné Putinove hodnoty".

Legionárska jednotka vznikla na začiatku vojny a je súčasťou medzinárodného zoskupenia dobrovoľníkov bojujúcich v radoch ukrajinskej armády. Po dvojmesačnom výcviku boli jej vojaci v máji nasadení na ukrajinskom Donbase. Teraz sú predovšetkým v Bachmute, jedného z miest frontu, kde sa odohrávajú najintenzívnejšie boje, a pôsobia hlavne pri delostrelectve. Vojaci jednotky, ktorá má ale podľa AFP vzhľadom na svoju obmedzenú veľkosť skôr symbolický význam, slúžia pod ukrajinskými veliteľmi.

"Sú to veľmi motivovaní a profesionálni bojovníci. Svoje úlohy plnia skvele," povedal AFP jeden z ukrajinských dôstojníkov pod podmienkou zachovania anonymity. Doplnil, že vojaci, ktorí chceli do légie vstúpiť, museli prejsť psychologickými testami a podrobiť sa aj testu na detektore lži, aby sa predišlo tomu, že sa do ukrajinskej armády infiltruje niekto s nekalými úmyslami.

"Zúčastňujú sa vojny, kvôli malému počtu ale nemajú veľký dopad. Ich význam je skôr politický. Pre Ukrajinu je dobré, že môže ukázať, že existujú Rusi, ktorí podporujú demokraciu a slobodu a bojujú na správnej strane," povedal k légii ukrajinský armádny expert Oľah Ždanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok