Ruské ministerstvo informovalo, že zmobilizovaní vojaci budú mať právo dať si bezplatne zmraziť spermie

TA3 TASR
28.12.2022 09:25

Ruskí vojaci, ktorí boli zmobilizovaní do vojenskej operácie na Ukrajine, budú mať právo dať si bezplatne zmraziť spermie v kryobankách. V stredu o tom informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS, ktorú citovala webová stránka britského denníka The Guardian.

Ruské ministerstvo informovalo, že zmobilizovaní vojaci budú mať právo dať si bezplatne zmraziť spermie
TASR/AP

TASS s odvolaním sa na predsedu Ruského združenia právnikov Igora Trunova uviedla, že ministerstvo zdravotníctva reagovalo na jeho výzvu o finančnú pomoc z rozpočtu v tomto pláne.

Ministerstvo "sa rozhodlo zaviesť možnosť finančnej podpory z ruského federálneho rozpočtu na bezplatné uchovanie a skladovanie zárodočných buniek (spermií) tých občanov, ktorí sú mobilizovaní do špeciálnej vojenskej operácie (na Ukrajine) v období rokov 2022–24", uviedol Trunov. Rodiny môžu využiť uskladnený biomateriál tiež bezplatne, ak sa v ich povinnom zdravotnom poistení uvádza, že na to majú nárok.

Ruský prezident Vladimir Putin vyvolal vojnu na Ukrajine vo februári a "čiastočnú mobilizáciu" záložníkov vyhlásil 21. septembra po sérii vojenských neúspechov, pri ktorých Ukrajinci vytlačili ruské sily z východu Charkovskej oblasti. Rozhodnutie Kremľa o mobilizácii vyvolalo hromadný odliv brancov z Ruska. Desaťtisíce ich odišli do Gruzínska, Arménska či Kazachstanu, kam mohli vycestovať bez víz, analyzujú svetové tlačové agentúry. 

Počas protestov proti mobilizácii zadržali v Rusku tisíce ľudí. Šéf Kremľa začiatkom decembra tvrdil, že v "oblasti operácií" sa nachádza 150-tisíc z celkovo 300-tisíc mobilizovaných "obrancov vlasti", z ktorých približne 77-tisíc je priradených k bojovým jednotkám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok